Friday, February 5, 2021

MUFTI NI JAWAB SOALAN KE TIDAK?

Aku Komen kemudian...


Mungkin lebih baik NAMPAK sikit suci dan baiknya dengan jawab Tak tau

13 comments:

  1. Saya dh dengar habis klip vdo tu. Dia jawab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa..gitu pulok. Nye tanya ke koi balik. Bepalih aok ni kd...hahaha. Jawapan sama la yg dalam video tu..

      Delete
    2. Tuan sama taraf dengan mufti tersebut.

      Delete
  2. selama ni aku pergi masjid sembahyang jumaat tak pernah bawak sejadah sendiri..tp skang kalau tak ada sejadah macam satu kesalahan yang sangat besar.. apa kaitan sejadah dengan sop kobid ?.. sapa boleh bagi pencerahan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan SOP dah ditetapkan. Bawa sejadah sendiri tu antara SOP yg ditetapkan. Waktu sujud kita letakkan dahi kita di lantai. Jika dialas dengan sejadah sendiri adalah lebih selamat. Jika sejadah masjid yg dikongsi-kongsi dikhuatiri boleh menjadi asbab menularnya wabak. Saudara sanggup ke berkongsi mask dengan orang lain? Maaf cara saya menulis macam mengajar pulak walau saya tahu saudara lebih arif. Tapi kalau saudara pura² tak tahu, sayapun pura² la seolah saudara memang tak tahu.

      Delete
    2. Hahaha....best jawapan saudara Anon 1:05AM. Benda yg simple tu pun dia politikkan.
      Anon 9.49 PM, jawanlah, sanggup tak saidata kongsi mask...???

      Delete
    3. Mmg bodoh kerajaan,kalu dah takut wabak Tak payah langsung masjid bukak solat je kt umah.ada plak buat SOP,setahu aku nabi bgtau cara handle wabak,isolate diri,bukan buat SOP baru lak,tukor cara solat ke, ada syarak baru ke. Aku dah setahun Tak solat jumaat,patut2 dah bule normalise daily life Kita tp disbbkan abah hamjadah nakkan kerusi KM Sabah,Kita sume jadi mangsa.idup dah Tak normal,dah berkorban mcm2 PKP 1.0, ilang keje,budak Tak pegi skolah,xleh solat jumaat,aidilfitri,aidiladha, tp abah hamjadah punya psl sia2 je tu sume,pengorbanan Kita buang ke longkang,mcmane nak recover,effect last PKP pun Tak reda lg datang lagi satu PKP. Smpai ke tahap Mana abah hamjadah nak retain power,yg pasti PRU dia takkan survive.we just can only expecting the worst,hopefully yg Mana sokong lg abah hamjadah come to their senses.

      Delete
    4. oh begitu rupanya .. tapi aku tengok orang keluar masjid tak ikut sop pun.. cik minah pernah pergi sembahyang jumaat ?

      Delete
    5. lagi satu .. tak ada sapa cakap nak kongsi sejadah.. pasal tak pernah aku pergi masjid bawah sejadah .. hahaha

      tapi dahi letak ke lantai tu boleh terima juga lah hujah sikit .. sikit lah

      Delete
    6. lagi satu .. tak ada sapa cakap nak kongsi sejadah.. pasal tak pernah aku pergi masjid bawah sejadah .. hahaha

      tapi dahi letak ke lantai tu boleh terima juga lah hujah sikit .

      Delete
    7. hangpa nk pi mesjid ke tak,ikot suka hangpa la.pasai sejadah pon nk buat ramai ka.dah kata bawak sejadah,bawak saja la.sejadah tu berat 10kilo ka?

      Delete
  3. Salam KD,

    Seperkara dari mufti ni... mantik dia ni terlebih lebih... dlm pengajian ilmu agama.. mmg ada subjek mantik ni.. tp yg jd masalahnya... puak2 ni terlebih2 menggunapakai.. sampi yg nak disampaikan tu tergantung... org tak paham... cakaplah biar terang... clear..

    Selalu sgt quote dari hadis pasal Rasullullah tak benarkan ke masjid sbbkan bawang putih tu... sdgkan itu physical things.... salah satu ibrah besar dari hadis tu is... Rasullullah nak umatnya "think/care about others first"... pikirkan orang lain dulu sebelum diri sendiri!!... terganggukah orang lain? Hamba Allah yg lain?? sama lah jugak mcm mudarat... adakah aku memudaratkan org lain?? adakah kata2 aku akan memberi mudarat kepada masyarakat??? adakah perbuatan aku akan memeberi kesan buruk kepada masyarakat?? jiran?? kawan2?? sahabat2?? saudara2 ku??.... itu pelajaran dan pengajaran... pegi check la tgk semua yg Rasullullah buat... ada ke yang Rasullullah buat utk diri dia sendiri??? .... semuanya utk umat baginda... sehinggakan Rasullullah juga bersabda... tak sempurna iman selagi belum mengasihi saudaranya seperti dianya kasih kpd dirinya sendiri..... Apa maksudnya???.... paling mudah nk paham... kalau kamu tak suka kena tipu... jgn tipu org.. kalau kamu rimas bila dgn org busuk2 ni... jgn busukkan org.. jgn buat bg org lain rimas... dsbgainya... dalam kes SOP masjid ni... kesepakatan ulama Islam utk laksanakan SOP tu... ikut jer lah... yg nak menanggungnya nnt bukan kita.. tp amanah keatas ulama tu... kalau dia salah, dia nnt dipersoalkan.... jgn kita pulak yg kena soal.. kenapa tak ikut peraturan pemerintah seperti tertera dlm alQuran.... taatlah kamu kepada Allah, taatlah kamu pada rasul.. dan pemerintah......

    ~AMANA~

    ReplyDelete