Friday, April 23, 2021

KESAH KITA...

 I'm back...

Hopefully aku xyah nak explain lagi lepas ni.

As Chief Group Operation Officer utk kump Malakat ni aku nak menjawab segala fitnah & tuduhan yg dilemparkan kepada Company kami & particularly to my partner, my nephew, my best friend & in syaa Allah... Jiran syurga aku  Fadzil Hashim.


Sebelum aku jawab satu persatu, aku nak clearkan cara bekerja di Kumpulan Malakat.

1. All Top Management MESTI hadir utk solat berjemaah di Malakat Mall. Reason, kalau apa yg Allah yg Maha Melihat & Maha Mengetahui suruh korang buat korang xleh buat, what guarantee kau akan ikut segala arahan aku?

2. Team building selama 3 hari setiap bulan duduk di banglo, makan tanggung, tidor dlm aircond, gaji & cuti TIDAK ditolak. Of cause la our team building kami ni lebih kepada mendekatkan diri dgn Allah & ikut cara Rasulullah. Faham apa itu Islam & dakwah mengikut para sahabat yg dibimbing oleh Maulana yg kami sediakan. Bukan duk aktiviti berpeluk lelaki perempuan dlm game yg bukan2.

*ini hanya utk pekerja lelaki sahaja.

3. Setiap kali masuk waktu solat, azan akan dikumandangkan didalam Mall kami. Bermakna semua WAJIB berhenti kerja & solat berjemaah. Itu pun korang xnak? Bukankah kecoh dlm negara ini Muslim tidak dibenarkan solat la.. X dibenarkan puasa la.. Ruang solat kecik la...

4. Asrama pekerja disediakan & STAFF MEAL disediakan secara HARIAN oleh F&B kami. Makan bukan kaleng2 k...

5. Pinjaman Peribadi disediakan utk emergency tampa perlu melalui pelbagai birokrasi. Aku ada je kat Mall tu. Aku yg sign approval. So far aku x pernah denied siapa pun yg benar2 memerlukan duit.

Cukup 5 ni dulu KEBAJIKAN Pekerja.


Now aku nak jawab pertuduhan liar & fitnah yg tersebar sehari dua ni...


1. Kalau dah gaji besar, kerja x siap, peluang diberikan selepas kesilapan demi kesilapan. Apa pilihan lagi company ada? Utk pengetahuan semua, our Masjid Tanah patut dibuka bulan November 2019. We have to delay because of this issue. Masih x mengaku?

Ada 1 kedai di Malakat yg kami invest agak besar, tetapi kedai mcm x siap. Dan setiap arahan yg diberikan x pernah di endahkan. Sampai bila kami nak tanggung? So.. Out u go.


2. Kes kena keluar Khuruj 40 hari kalau x kena berhenti kerja. Kau dgn kwn2 kau kena rush masa stone dlm Asrama pekerja. Pilihan sama ada polis ambik tindakan atau kami bela. Kami bela. Kami bagi pilihan, sama ada kau keluar 40 hari utk mengenal Allah SWT & perbaiki diri atau berhenti. Kau merayu nak keluar 40 hari sbb xnak duduk lock up & possibilities kena penjara sbb bahan bukti ada pada Polis. Tup2 kau x muncul kat banglo. Kau lari, kau ckp kau kena berhenti kerja, gaji x dpt, OT x dpt, EPF x dpt, wang sara diri x dpt, hadiah x dpt.. Mcm2 x dpt.. Tapi kau x cerita yg kau kena tangkap sbb isap dadah dgn gf kau!!!...


3. EPF x bayar tapi tolak gaji, OT x bayar... Korang kerja DC aka warehouse tempat brg semua sampai. Korang melantak makan minum tampa permission hari2 barang yg sepatutnya kami jual. Barang bersepah sampai rosak. Aku x pernah berkira semua tu. Tiba2 kau nak berkira dgn aku. Now bila aku nak lumpsum kan semua lost di DC then tolak OT & Gaji korang, korang xnak pulak sbb korang tau end up gaji 3 bulan + OT korang pun masih xleh bayar losses DC aku disbbkan korang. Aku cuma minta tangguh bayaran OT until cash flow company stabil. As per ur EPF kau ingat kalau company x bayar, kami boleh lepas ke dgn KERAJAAN MALAYSIA? We will pay eventually together with ur dividen yg ditetapkan oleh EPF & denda yg EPF kenakan terhadap kami.


4. Gf ckp BF dia berhenti sbb OT x bayar..

Girl.. Ur BF cerita x kat u kesilapan dia buat dlm kerja dia yg mengakibatkan kerugian pada company? Dia cerita x disbbkan silap dia sesetengah vendor kami marah sbb PO x keluar? Dia cerita x yg dia minta "percentage" dari vendor kami kalau dia setuju utk masukkan brg ke Malakat Grocer? Kenapa dia lari d moment I take over balik Procument department? Sbb dia tau I'm no nonsense punya manusia. Dia tau dia akan kantoi! 


5. Cikgu tadika kami yg dibayar hanya dgn shopping voucher sebagai gaji...

Cik adik.. Cuba tanya betul2 kat adik u tu... Shopping Voucher tu diberi sebagai door gift our dinner. Gaji dia masuk tiap2 bulan wout fail. Jgn la buat fitnah semata-mata nak Seronok sendiri.


Cukup la setakat ini. Sekarang aku cabar siapa2 yg nak denied tulisan aku ni... Mari bersemuka or call me. Kalau aku hutang korang, aku akan bayar setiap sen. Tapi tolong la yakinkan aku yg aku benar2 berhutang dgn korang.


*lupa nak bagi tau... Cerita viral yg penuh di FB & socmed minggu lepas tentang "cleaner" yg dapt Bonus BERIBU yg korang galak share sbb kagum dgn company tu...

Company tu adalah company kami yg korang hina ni.... Duit tu adalah pemberian sebagai penghargaan dari Fadzil Hashim yg korang hina ni. It's Brainy Bunch Annual Dinner Babey.. 


Once again... This is Adzhar Mohd Noor, I'm the Group Chief Operation Officer bagi Kumpulan Malakat & Brainy Bunch dan Pak Cik, Best Friend & Partner kepada Coach Fadzil Hashim. Hidup dan mati ku HANYA untuk ALLAH SWT. Kadang2 aku pakai serban, kadang2 aku pakai songkok, kadang2 aku pakai cap, kadang2 aku pakai blazer, Kadang2 aku hemsem, Kadang2 aku selekeh. But I'm just a simple person in this world yg mencari keredhaan Ilahi. My biz phone no +60192688519. Call me... 


BIAR MATI KU MENCUBA DEMI AGAMA,

BIAR SAKIT DILUKAI DAPATKU RASA,

BIAR NADI KU TERHENTI DEMI KE SYURGA,

BIAR SELAMANYA USAHA DEMI MARUAH AGAMA DAN BANGSA,

SELAMANYA... 


#MalakatMall #MalakatMallMasjidTanah

#BrainyBunch

#MakeMuslimGreatAgain

#Batu11Clans


,..................




 .....

FfDialog diadaptasi dari Penarik Beca (1955)

Azizah: Amran, aku sangka kita tak dapat berjumpa lagi

Amran: Begitu juga aku Azizah

Azizah: Lebih baik aku mati daripada menanggung siksa begini

Amran: Jikalau kau ingin mati, aku juga tak ingin hidup Azizah. Tetapi lebih baik kita bersabar. Tuhan akan menolong kepada orang yang bersabar

Azizah: Nampaknya tak guna kita bersabar lagi Amran. Aku cintakan kau. Bawalah aku lari Amran

Amran: Tak boleh Azizah!

Azizah: Kenapa Amran? Aku rela mengikutmu ke mana saja

Amran: Sekarang ni PKPP Azizah. Kita tak boleh rentas negeri

Azizah: Habis kenapa ada orang boleh berbulan madu di Langkawi?

Amran: Mereka golongan bangsawan Azizah. Aku hanyalah penarik beca. Mokalo kena denda RM10K, dengan aku dengan beca sekali masuk ke dalam...

Director: Cuttttt. Apa yg kau merapu tu setannn...
----------------------------------------



...........




No comments:

Post a Comment