Saturday, May 14, 2022

SINONIM

 

TERKINI 

Mereka yang ada emas 916/barang kemas boleh jual kepada QM dengan harga yang lebih tinggi dari pasaran luar.

Bayaran akan dibuat dalam bentuk digital (GSA)

Dari GSA boleh dicairkan tunai/pelaburan.


......
Ini perspektif saya yg bukan pakar terminologi kewangan konvensional berpaksi kapitalisme yang memiliki agensi2 kewangan seperti ahli2 kewangan umum yg rata2 membuat kenyataan berbaur hasutan tidak percaya di media sosial. 


Sinonimnya macam ni. 


Syarikat QM, sama seperti sykt2 sah lain perlu dapatkan kelulusan perniagaan, kelulusan beroperasi dan kelulusan produk kewangan diperingkat tempatan dan diperingkat global (jika berkaitan). 


Dalam aspek sykt QM, kebenaran dan kepatuhan syarat undang2 negara serta kepatuhan syarat2 perundangan shariah diperingkat global dan tempatan yang amat ketat telahpun diperolehi. 


Ini kerana, resipi produk kewangan QM yang hebat ini telahpun dikongsikan kepada 

pihak2 regulators, legislators, 

billion dollars corporate clienteles peringkat tertinggi tempatan dan di peringkat dunia seperti 

Raqaba, Accounting & Auditing Organization of Islamic Financial Institution (AAOIFI), 

Isra Consulting, 

Tawafuq Consultancy, World Gold Council, 

Bursa Suq As Sila, 

Anti Money Laundering Bank Negara Malaysia,

 Counter Financing Terrorism Bank Negara Malaysia, 

Suruhanjaya Syarikat Malaysia, 

Bullion Banks, BRINKS, Lloyd's of London, 

Bank Muamalat, 

Affin Bank, 

Alliance Bank, 

ICBC Bank, 

Koperasi Angkasa, 

Asean Cooperative Organizations, 

Dewan Perdagangan Islam Malaysia, 

dsbnya.


Umumnya, ada beberapa kaedah dan penggunaan produk2 QM yang pelanggan boleh lihat. 


Manakala, ada rahsia resipi produk2 QM yang pelanggan tak boleh lihat (atas dasar P&C, hanya legislators, regulators dan billion dollars corporate clienteles yang bekerjasama diberi pengecualian utk fahami resipi dari sudut ekologi, ekosistem serta kepatuhan perundangan).


Apa yg ahli2 kewangan minta sebenarnya P&C resipi sykt. 

Resipi ni adalah rahsia perniagaan sykt. 

Jika terbongkar kepada umum tanpa/dengan NCNDA sekalipun, pasti sykt2 pesaing boleh lakukan plagiarism (copycat).


Di sini, ahli2 kewangan nak tau resipi, aturan dan piawaian resipi produk2 QM, dengan itu baru ahli2 kewangan boleh percaya.

 Dengan menggunakan saluran di medsos serta disokong oleh para pengikutnya, ahli2 kewangan buat kenyataan tidak percaya sykt QM boleh hasilkan produk kewangan sebegini hebat. 


Jadi, secara halus ahli2 kewangan berkeras minta sykt QM kongsikan resipi produk2 kewangan QM dan minta sykt QM jelaskan depan mata ahli2 kewangan utk mereka yakin resipi produk2 QM ini betul2 patuh shariah, patuh syarat2 perundangan dan menepati piawaian produk kewangan yg sah. 


Jika sykt QM kongsikan resipi produk2 QM yg hebat ini, ada ahli2 kewangan berjanji utk membuka akaun QM dan akan promosikan produk2 QM ini kepada semua pengikut2nya.


Persoalannya, piawaian produk2 QM ini sudah diberikan oleh sykt QM kepada regulators dan legislators peringkat tertinggi tempatan dan di peringkat dunia. 


Akhirnya nanti, setelah resipi dibongkar, sykt2 pesaing berpeluang gunapakai resipi sama, cuma perlu letak jenama lain sahaja. 

Alasannya nnti, pasaran adalah terbuka dan ini tindakan untuk mewujudkan persaingan sihat.


Sebab itulah kenapa sehingga ke hari ini, ahli2 kewangan tidak memperakui kebijaksanaan dan keputusan due diligence yg telah dibuat oleh pihak2 regulators, legislators, billion dollars corporate clienteles peringkat tertinggi tempatan dan di peringkat dunia seperti Raqaba, AAOIFI, Isra Consulting, Tawafuq Consultancy, World Gold Council, Bursa Suq As Sila, Anti Money Laundering Bank Negara Malaysia, Counter Financing Terrorism Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Syarikat Malaysia, Bullion Banks, BRINKS, Lloyd's of London, Bank Muamalat, Affin Bank, Alliance Bank, ICBC Bank, Koperasi Angkasa, Asean Cooperative Organizations, Dewan Perdagangan Islam Malaysia, dsbnya.


Kini, setelah dapat kefahaman daripada sebahagian rakan2 komuniti QM.

Sudahkah ahli2 kewangan membuka akaun QM dan mempromosikan produk2 kewangan QM kepada pengikut2 mereka?


Tepuk dada, tanya ilmu. Semoga bermanfaat.

No comments:

Post a Comment

RAFIZI KOTA JANJI: NAJIB TAK LENA TIDO

https://vt.tiktok.com/ZSRreDuQM/?k=1   Rafizi sebagai orang muda, sedang bersemangat membetulkan politik negara sangat tercabar dengan semba...