Friday, July 1, 2022

PUAD BOLEH SAMAN TUN 3B TAPI KALAU KALAH BAYARLAH TUN 3B?


https://ms.wikipedia.org/wiki/Tuntutan_bertindih_mengenai_Pulau_Batu_Puteh

Saman kalau sekadar nafsu (kalau sekadar nak jadi batu api atau menghasut) memang huduh. 

Saman patut dibuat pada ketika Mahathir PM pada masa itu, atau boleh tunggu sehingga Mahathir PM semula selepas PRU15 nanti.

Jika dilakukan pada masa itu barulah jantan. Saman ketika Mahathir bukan lagi PM sekadar nak memburukan lawan politik sangat betina.


Untuk mencari kebenaran di task force, letak apandi sebagai saksi, bukan sebagai pengerusi. Jika ke mahkamah pun, apandi pun hanya layak sebagai saksi bukan sebagai hakim.

https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/10/10/inappropriate-for-apandi-to-head-pulau-batu-puteh-task-force-says-lawyer/

Sebagai saksi - Peguam Mahathir boleh korek habis habisan kenapa Malaysia boleh kalah dalam perbicaraan dan terlepas batu putih. 

Siapa yang mewakili Malaysia - kenapa mereka not well prepared? Apakah ada dalang di sebaliknya? Proses perbicaraan dan kalah mahkamah era Najib? Apa peranannya? Panggil juga Najib sebagai saksi? kronologi?


Kalah (tak buat kerja dengan baik)  di era Najib PM, yang nak disaman Mahathir?


Untuk 3B tentunya kena tunjukan samada sebelum ini telah memberi hasil ke jumlah tersebut.


PUAD no locus standi.


Mungkin yang lebih sesuai untuk saman Mahathir adalah para nelayan dan sesuai yang bayar gantirugi adalah kerajaan umno sekarang bukan Mahathir.


Kerajaan Mahathir sudah dirampas oleh kerajaan sekarang. 


https://www.malaymail.com/news/malaysia/2022/06/30/johor-speaker-puad-zakarshi-offers-to-sue-dr-mahathir-rm3b-over-pulau-batu-puteh-issue/15090Jabatan Peguam Negara (AGC) hari ini berkata bahawa bekas Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali, tidak bercakap benar mengenai Permohonan Semakan dan Permintaan Tafsiran terhadap keputusan kes kedaulatan Pulau Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Merujuk kepada artikel bertajuk Malaysia ada bukti kukuh yang telah diterbitkan pada 1 Julai 2018 dalam Mingguan Malaysia, berdasarkan temu bual dengan Mohamed Apandi, jabatan itu berkata Mohamed Apandi telah menyatakan bahawa ICJ telah memfokuskan kepada surat bertarikh tahun 1953 daripada pemangku Setiausaha Kerajaan Negeri Johor yang dihantar kepada Singapura.

“Menurut beliau (Mohamed Apandi) surat tersebut menyatakan bahawa Malaysia tidak berminat terhadap Pedra Branca (Pulau Batu Puteh). Beliau menyatakan bahawa Malaysia tidak membangkitkan isu berkenaan dengan kuasa pemangku Setiausaha Kerajaan Negeri Johor tersebut dan disebabkan itu Malaysia kalah dalam kes ini.

https://www.malaysiakini.com/news/434115


2 comments:

  1. ohh.. atok ku.. masih ade yg mendambakan kau walau dah berada di penghujung donia..

    ReplyDelete
  2. sokong seseorang yang bukan penyamun, kalau tak dapat pahala pun, tak dapat dosa pun dah cukup.

    ReplyDelete

RAFIZI KOTA JANJI: NAJIB TAK LENA TIDO

https://vt.tiktok.com/ZSRreDuQM/?k=1   Rafizi sebagai orang muda, sedang bersemangat membetulkan politik negara sangat tercabar dengan semba...