Friday, May 18, 2018

PERLU ADA HANYA ADA SATU 100% PM DARI KERAJAAN BARU

Kerajaan Pakatan Harapan perlu dilihat sebagai sebuah kerajaan dan bukan sebuah kerajaan campuran ysng mempunyai kepala berlainan. 

Tidak perlu ada ulasan dalaman dari sudut individu, sudut parti atau mana² sudut kecuali menyokong 100% tanpa "tetapi" dan "tanpa syarat" kerana saluran untuk menyatakan pandangan ada di Majlis Presiden. 

Jika terlalu banyak keputusan diubah dan dipinda ia sekadar mempamirkan tekanan politik yang berlebihan,  ketidakstabilan ini menjadikan pelabur kurang yakin pada sebuah kerajaan. 

Pandangan biarlah dari rakyat dan pembangkang kerana mereka paling layak,  pemimpin kerajaan dan parti kerajaan perlu berhenti jadi "pembangkang".

Jika kritikan dalaman diberi kebebasan tanpa disiplin, tanpa had,  tanpa kawalan.  hanya akan menimbulkan geseran demi geseran yang akhirnya merebak.

Isu Anwar sebagai PM hendaklah disimpul mati, Tun Mahathir perlu serahkan pada 10mei 2020 kecuali inisiatif Tun sendiri untuk mengawalkannya. Jangan ada persekitaran yang melobi dan mencanai untuk lebih awal dari itu. 

Jalan terbaik ialah Anwar sebagai TPM untuk berganding bahu dan menyerapi pengurusan negara bersama Tun dalam persediaan mengambilalih kuasa sebagai PM. 


31 comments:

  1. Maknanya, semua menteri cuma jd tukang angguk Aje laa tanpa boleh kritik apa pun. Mudahnya... jadi Yes man udah leeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kritik boleh...hal parti dlm mesyuarat majlis perseden...hal kerajaan dlam mesyuarat kabinet...paham...

      Delete
  2. Bukan tak boleh kritik tapi guna Majlis Presiden. Ini semua nak bercakap pada Press. Ada beza antara jadi kerajaan dengan jadi pembangkang

    ReplyDelete
  3. Aku tak kisah sangat Tun M bole/mahuh pegang jawatan Menteri lain asalkan dia PERDANA Menteri bagi tempoh yang cukup untuk melaksanakan begitu banyak tugas menukar keadaan tak betul di bawah Najib.

    Jual tanah hingga menjejas kedaulatan negara saperti di Pahang dan di Johor, ECRL yang begitu tinggi harga nya, pesatkan semula Dasar Ekonomi Baru hingga mencapai kekayaan Bumiputera yang berpatutan dalam semua bidang ekonomi negara, bukan saja bidang kekayaan korporat. Dan bermcam lagi yng perlu di buat nya.

    Aku mahukan dia teruskan, penuhi satu tempoh 5 tahun memerintah, lepas itu lepaskan kpd Anwar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, penuhi satu tempoh 5 tahun memerintah, baru sempurna, lagi pun GE14 Tun yg lead hingga menang besar dan diiktiraf dunia.

      Delete
    2. Bulan posa pun masih nak mengadu domba. Nampaknya teruk macai2 umno dikerah bekerja. Lantak koranglah.

      Delete
    3. INI JENIS YANG DAH BANYAK JILAT "KAHAK"/"KOTORAN" PUAK2 PH...WUEEEK.

      Delete
  4. Pembangkang dan rakyat nak kritik PM dan Menteri siang malam pun boleh, itu hak mereka.

    Kerajaan kena jawab, penyokong kerajaan juga tolong bagi pencerahan.

    Tetapi janganlah pemimpin kanan PH pun sebok beri pandangan macam rakyat dan pembangkang secara terbuka, mereka ada saluran.

    ReplyDelete
  5. Anuwar tidak layak!
    Beliau bukan material PERDANA. Cuma tukang karut yg mendambakan populariti.
    Budak2 mckk tau siapa nuar ni kan....pizi pun, termasuk saifudin!
    Di jambukan atau memiliki jambu....
    Hehehe....kata budak kolet!
    Gua tak campur,tapi entah cam mana gua dengar.....huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puasa ni bro... Agak2lah.

      Delete
    2. Ingat lah, Nabi Muhammad pun pimpin tentera nya lawan musuh kafirun di bulan puasa di Battle of Badr - menang.

      Yang ni bukan kafirun tapi musuh, kot.

      Delete
    3. 11.02 ade sijil tukang menilai kelayakam seseorang...diri sendiri lintang pukang tapi nak nilai kelayakan orang plak...nilai dulu siapa yg layak pimpin umno supaya boleh bangkit..

      Delete
  6. Tun Dr Mahathir cara merintah nya ahli Jemaah Menteri nya pun tak boleh tidur tak buat kerja atau pandang ringan tugas seseorang itu.

    Di mesyuarat Jemaah Menteri, siapa yang senyap saja, di soal nya bagi mengtahui Menteri itu faham ke tak apa yang di bincang.

    Tiap sorang kena baca cabinet papers yang di edarkan sebelom nya, siapa yang tak sediakan jawapan berkenaan isu Kementrian nya, bila tak dapat jawab soalan nya dengan terang, kena sembur.

    Demikian lah dengor dari mereka yang pernah ada di menysuarat2 itu.

    ReplyDelete
  7. bilahal hal berkaitan islam petlu guna majlis presiden untuk udul suatu isu ka? majlis presiden akan tentukan hala tuju uslam dimalaysia jugak ka? maka lahur lah islam librealis,islam syiah,islam pluralis,islam sunnah,comango dll.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang Islam yang beriman, mulutnya wangi kalau bercaksp.

      Akhlaknya, berdoa kepada kebaikan.

      Delete
    2. Apa maksud kamu cakap "lahur lah islam librealis,islam syiah,islam pluralis,islam sunnah,comango dll."?

      Awat tak ekkesepelain?

      Delete
    3. 11.24 dah gila islam liberal plural syiah yg dia sendiri tidak paham...ini yg anwar kata liberal kepala hotak....menteri ugama dibawah jpm yg akan memantau hal ehwal islam...tapi dia ni bongok teramat sangat...

      Delete
  8. Perlaksanaan Islam adalah dibawah bidangkuasa Sultan dan Raja² Melayu serta SPB Agong.

    Sebab itu PAS hanyalah langau dan bullshit nila mrmdakwa diri mereka perjuangkan Islam.

    Perjuangan apa? Apa kemajuan Islam yang dibawa oleh mereka?

    Kelantan Darulsampah?

    ReplyDelete
  9. islam jam omega dah jumpa kr belum rakyat tak lupa. islam london of school economic pada tahun 2015 tak kan mudah lupa Pluralism In Devided World Of Religion jangan dilupa. Islam apa yang nak dibawa kat malaysia ni.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Islam Dedak yang diamalkan kini sewel kerana peruntukan dedak yang terhenti.

      Delete
    2. Islam apa yg kau nak? Bagilah tau. Jgn pandai menceceh aje. Cepatlah ckp. Mungkin serban kau lagi besar dari para ulamak kat malaysia ni.

      Delete
  10. Pas tgh kawtim dgn saki baki pelahap Taek utm mencacai.
    Cuba derhaka Raja pulak ni.
    Kumpulan melayu ini tidak sibuk pulak bertanyakan mana Taek low.
    Boko Haram Nigeria terbentuk oleh pencacai2 begini.
    Asas nilai Islam tak penting bg mereka, janji ketua mereka dpt tmpat.
    Islam jenis apa yg boleh sanub lanun, kongsi hasil curi ?
    Kitab mana lu rujuk neh?
    Sudah masa dilukis line stop.
    Islam junud yg dibawa Pas Eddy wajin disanggah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau bnyk mkn Taek negro boko haram sebab tu kau bodoh asyik2 sebut Taek jer, tak kan lari Taek dikejar..kihkihkih

      Delete
    2. 406,
      ko termaspk.holongan sesat yg anggap islam hanya label,mcm taksub team bola.
      Itu jumud namanya, aaalkan team ko..semua betul. Org lain ko sangsi.
      Islam ko pada label2 yg ko buat.
      Yg haram org lain.
      Kes 90j masok mahlamah nnt, ko terlopong.
      Ajjak hujah elok2 ko melenting mcm budak tk cucup akal.
      Ko makan lah taek tu, Jho Low ada byk taek curi lagi.

      Delete
    3. segerakan kes 1mdb... segerakan kes 90 juta yg dituduh segera.

      Delete
  11. aa yang tun boleh caka pasal islam anak perempuan lagi banyak ke gereja bawa lilin anak cucu pegang plakad comango lgbt lagi. Ini ke nilai islam yang nak dibawa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo ko nak tengok lgbt ko tengok en azalina bekas menteri najib...

      Delete
    2. chainadoll sudah rembat jam omega bila mau jumpa la.. anak tun pergj gereja bawa lilin islam apa mau goreng lagi lepas ni.

      Delete
    3. So, apa isu? Kikikiki

      Delete