Saturday, April 30, 2022

B40 PERLU BANGKIT

 

Bermula dengan daftar percuma, kemudian sedikit research diikuti bermula dengan modal RM10 - kajian terus dibuat dan tambahan modal berterusan dibuat selepas ada keyakinan.

Profile dan latarbelakang syarikat (Quantum Metal) sangat penting dan dapat menjawab 99.9% sebarang soalan dilengkapi dengan patuh syariah ISRA agensi Bank Negara dan rakan usahasama beberapa bank tempatan, agensi kerajaan, Arrahnu, Koperasi dan lain lain dalam dan luar negara.


Pada bulan kedua, selepas ada keuntungan dan menerima emas fizikal (gold bar dan dinar) sharing and caring mula berjalan di kalangan keluarga, kawan kawan dan kenalan....

Cemerlangnya ia mendapat sambutan dari stranger maya media sosial dengan izinNya makin luas diterima... sejarah setahun berlalu dan kini hasil yang stabil berterusan.... Rahmat Ramadhan more to come..         Insyaallah.


Kenapa perlu jadi Consultant (?) Kepentingan dan kelebihan

Pendapatan insentif/komisyen bulanan seperti ini bagi golongan B40 sangat berbaloi...

FOKUS PADA KERJAYA BARU YANG LEBIH LUMAYAN

Artikel kali ini akan membincangkan secara ringkas kepentingan menjadi dealer atau consultant bertauliah  bertaraf antarabangsa.

PERLUKAH MENJADI DEALER SEBENARNYA?

Ini antara soalan lazim yang sentiasa saya terima. Rata-rata bertanyakan perbezaan asas dealer dan bukan dealer. Bahkan, ada yang beranggapan, menjadi dealer akan ‘memaksa diri’ untuk mencari orang/organisasi – objekifnya untuk mendapat keuntungan segera berdasarkan target yang ditetapkan! 

Jujurnya, pandangan itu juga yang digunapakai oleh saya, yang pada masa itu, terlibat dengan beberapa syarikat MLM niche kesihatan/ niche produk fizikal.

Namun, hakikatnya sangat berbeza bila saya mula terlibat dengan niche pelaburan logam mulia ini. Ini juga antara soalan yang ditanya oleh Introducer saya.

Pada masa itu, jawapan saya hanyalah dua, (1) nak simpan (2) nak melabur (3) nak rolling modal dan (4) juga nak berniaga. 

Terbayang juga pasal ‘side income’ sebab melihatkan beliau telah berjaya dalam industri emas 🙂


PANDANGAN ITU BETUL TETAPI ADA HAKIKAT LAIN YANG LEBIH MENARIK

Hakikat yang sebenar adalah, dengan menjadi dealer menerusi platform QM, saya berjaya mengecilkan spread yang sedia ada, kepada spread yang lebih kecil, sekaligus masa yang perlu saya tunggu untuk ‘balik modal’ akan menjadi lebih cepat, berbanding dengan pelanggan biasa. 

Inilah PENJIMATAN SEBENAR yang diterima berbanding pelanggan biasa.

Bagi mereka yang kali pertama mendengar istilah ini, spread (beza harga) adalah penentu utama yang membezakan keuntungan Dealer/Consultant  dengan Pelanggan/Investor  Biasa . 

Sesiapa yang terlibat dalam pelaburan emas; sebagai contoh 0.5% spread, walaupun pada zahir, angka itu kecil, namun dari segi keuntungan (merujuk kepada duit), ia merupakan satu angka yang besar.






Peringkat Consultant di QM

SENIOR MERCHANT - 20% 
Ada 5 Merchant direct Sponsor

MERCHANT - 14%
Ada 5 Dealer Developer direct Sponsor 

DEALER DEVOLOPER - 10.5%
Ada minima 5 dealer direct sponsor

DEALER - 7%
Ada minima 5 direct sponsor volume GAE10x+GAE5x RM30,000

INTRODUCER - 2%
Belian Peribadi minima 1 UNIT GAE10x @ 3 unit GAE5x

Sebagai consultant yang layak menerima insentif komisyen pada kadarnya di  real-time sangat beruntung samada harga emas rendah atau harga emas tinggi dan ini merupakan pendapatan sampingan selain dari simpanan/investment peribadinya.

Insentif dan komisyen ini lah yang membolehkan seseorang boleh fokus sebagai kerjayanya sambilan atau sepenuh masa. Setiap pendapatan mempunyai penyatanya yang disedia dan disahkan oleh QM sebagai payslip untuknya berurusan dengan pihak berkuasa, bank dan sebagainya.

Banyak lagi benefit yang akan di share dari masa ke semasa.



Penutup

Bermula dari pengajaran itu, saya kini lebih cenderung untuk menyimpan dari bulan ke bulan, meskipun jumlah yang saya peruntukkan setiap bulan, hanyalah 1 gram sahaja. Manakala, sekiranya ada yang berminat untuk membeli menerusi saya, itu hanyalah rezeki tambahan yang diberikan Allah semata-mata kepada saya. 

Setiap kali duit yang saya perolehi dari perniagaan online dan offline yang saya jalankan, akan saya ‘ambil sedikit’ untuk pembelian emas. Jujur saya katakan, ia memerlukan disiplin dan istiqamah. Bukan mudah untuk mendidik diri dalam pengurusan kewangan sebenarnya.


Yang serius boleh terus hubungi kami 0196655181.

Friday, April 29, 2022

HAPPY ENDING.....

Perniagaan yang paling menyeronokan, happy ending.


Harga emas tinggi riuh sakan collect untung, yang belum sertai, terasa menyesal...kikikiki


Bila harga emas rendah, pulun sakan buat layering, staging, shopping...yang baru join belum rasa untung monyok seketika mengharap harga tinggi..


Bagi mereka yang mempunyai rangkaian, semakin lebar senyuman, happy berganda, harga emas tinggi, harga emas rendah tetap masyuukkk dengan komisyen, insentif, bonus...tak kesahlah nak sebut apa


Semuanya sebab satu sahaja...harga yang rendah pasti naik dan harga yang tinggi akan turun seketika ambil nafas ambil tenaga untuk naik semula...cepat atau lambat sahaja.


Orang yang ada duit, pasti ada hutang tetapi belum tentu ada emas.

Orang yang ada emas, biasanya tiada hutang tetapi pasti ada duit. 

Anda pilih yang mana?




NAJIB JUGA MEMPUNYAI PANDANGAN POSITIF TERHADAP EMAS





APA KATA MAHATHIR














SINOPSIS

“Sungguh, kulihat diriku, seandainya aku mengangkat batu, nescaya kutemukan di bawahnya emas dan perak.”


Abdul Rahman Bin Auf adalah ikon usahawan dan tokoh jutawan Islam. Apakah model bisnes dan rahsia kejayaan beliau? Buku ini akan mengupas rahsia bisnes Abdul Rahman Bin Auf bagi tatapan kita, usahawan moden dan umat akhir zaman.


................

Apabila Quantum Metal datang bawa solusi kepada pelbagai isu berkaitan jual beli emas, antaranya;


1. Menawarkan kadar spread terendah di Malaysia (3-7% sahaja)


2. Kaedah selamatkan duit belanja hangus melalui konsep convert dgn upah simpan terendah 3.5% dan TIADA TEMPOH MASA SIMPANAN


3. Boleh keluarkan emas fizikal di ATM Gold to Go yg pertama di Malaysia


Dan banyak lagi pembaharuan yg dibawa Quantum Metal untuk memberikan pilihan kepada orang ramai dalam menyimpan, melabur dan menyelamatkan duit hangus.. 


Tapi ada pula ada pula sesetengah golongan yg menentang pembaharuan ini, maka dimomokkan pula bahawa consultant Quantum Metal mengajar orang ramai tambah beban hutang dan menjaja cerita ini ke seantero masyarakat. 


Berpegang kepada ilmu dan pengalaman emas sejak tahun 10 tahun lalu, mereka dgn angkuh berhujah pembaharuan ini adalah suatu muslihat utk menipu orang awam..  sungguh tak sangka kita sekarang di tahun 2022 masih ada golongan yg berpegang kepada ilmu 10 tahun lepas dan menolak mentah-mentah pembaharuan yg dibawa utk kebaikan orang ramai.. 


Bermakna golongan ini bersetuju dgn konsep pajak gadai di luar sana yg menekan orang ramai dgn upah simpan yg sangat tinggi (18% setahun!) dan hanya terhad kepada 12-18 bulan sahaja. Akibatnya ramai yg hilang emas mereka kerana sistem yg menekan ini apabila tak mampu nak tebus balik emas mereka.. dan data menunjukkan satu billion ringgit emas tak ditebus kembali.. 


Sangat berbeza dengan konsep convert di Quantum Metal yg memberi pilihan kepada orang ramai utk tebus kembali gram emas secara ansuran serendah RM10 atau terus jual emas mereka apabila emas naik harga dan mereka boleh dapat lagi extra cash hasil kenaikan harga emas.. tanpa tekanan kerana convert di Quantum Metal TIADA TEMPOH MASA!


Sungguh apabila kita sudah berada di satu tahap kita akan diuji dgn perasaan bahawa kita sahaja yg betul dan orang lain adalah salah.. sudah tahun 2022 sampai bila harus bersikap begini?


Kredit to : Dr Wirda Rahi 


.....





Thursday, April 28, 2022

KENAPA MARAH SANGAT DENGAN SALAFI

 



Seorang dua ustaz yang agak popular dilabel salafi dilihat mempunyai akhlak dan sopan dalam memberi peernyataan dan perbezaan pandangan.

Berbanding akhlak ustaz ustaz yang menyerang mereka - melenting, marah dan menuduh mereka tanpa rujukan jelas.


Mereka (golongan salafi) lebih kepada ikut nabi bersandarkan sunnah dan jika tiada yang sunnah tidaklah pula haram selagi tidak bertentangan dengan Al Quran.

Di Perlis tiada qunut bukan bermaksud qunut itu haram. Solat tetap sah samada ada atau tidak ada qunut. Bukankah itu pandangan yang umumnya berbeza tetapi masih harmoni dan selari dengan Islam......


Jika ke luar negara, lebih banyak perbezaan dalam amalan orang Islam di sana, apakah mereka semua sesat (?) Apakah kita terlalu sempurna untuk menghukum orang lain... Siapakah pula yang kata kita paling sempurna (?)

Banyak lagi perkara perkara yang bukan sunnah diamalkan oleh kita dan mereka memperjelaskan tetapi tidaklah pula golongan salafi ini melabelkan sesat atau haram.. Jika ada, tolong beri satu contoh yang jelas.


Golongan Salafi juga selalu membuka peluang dan ruang kepada semua pihak untuk berdialog dengan mereka secara akademik dan terbuka, kenapa tidak berani hadir (?) kenapa sekadar tunjuk berani, sembang, menuduh, mencerca  di hadapan penyokong sendiri.




Sepatutnya kamu lah yang mencabar golongan salafi ini untuk berdialog bukan sebaliknya.


Berani kerana benar atau takut tidak dapat terus cari makan (?) Kalau ikhlas berdakwah kenalah hadirkan diri.. bukan soal menang atau kalah sebab kebenaran akan berdiri sendiri .

Pertentangan kuat ini hanya dari beberapa ustaz sahaja sedangkan sebahagian lain meneruskan dakwah mereka seperti biasa.

Lebih penting semua pihak tidak sesat sekadar perbezaan pandangan dan netizen bebas menyokong atau menerima salah satunya. 


Tidak wajar menyatakan fahaman salafi sesat kerana mereka tidak pula menuduh pihak lain sesat. Jika ada perbezaan, mereka ajak berdialog.



......



Ulama ada berkata husnul zon (bersangka baik ) kepada Allah SWT akan membuatkan seseorang itu berjaya dalam kehidupannya. Itulah kaedah yang Nabi SAW ajarkan kepada kita.  Allah SWT akan memberikan seperti mana seseorang itu bersangka dengan Allah Azza Wajalla.


Begitulah sepatutnya seorang muslim yang inginkan kejayaan dalam hidupnya. Dari Abu hurairah Radhiallahu Anhu, ia berkata rasulullah sallallahu Alaihi Wasallam bersabda: Allah berfirman: Aku akan berurusan dengan hamba-hambaku seperti mana apa yang mereka sangkakan kepadaku ‘’ ( HR Bukhori dan Muslim )

Allah SWT maha mengetahui setiap apa yang akan berlaku dan dia lebih mengetahui apa yang terbaik untuk setiap hambanya.


JEBON







Bagi (Jebon) yang ada kepentingan atas dokumen tersebut, elok teruskanlah tindakan apa yang difikir perlu..


Sanusi di antara pemimpin PAS yang sangat bagus berhujah dan menjawab secara selesai isu yang berbangkit, memang tak akan puaskan hati semua pihak...tetapi sasarannya seperti mereka sudah kena tembak di kaki

Wednesday, April 27, 2022

BILA TIME KEBULOQ, BELUM ADA ORANG MAKAN HP










 

KENAPA NAMA TOBBY ROBBINS TERMUNCUL SEMULA - APA KEPENTINGAN SEMASA?

 



Dalam buku ini Tony Robins menerangkan apa yang disebut-sebut sebagai financial intelligence atau kepintaran kewangan.


Kepintaran kewangan tiada kaitan dengan kepintaran akademik ataupun kepintaran matematik. 


Kita boleh tengok di sekeliling kita, ada individu-individu yang kelulusan akademiknya tinggi, dia pelajar cemerlang semasa di sekolah, gajinya besar tetapi dia hidup sentiasa berhutang. Jumlah hutangnya lebih banyak daripada nilai hartanya.


Manakala ada pula orang yang lulus paras hidung sahaja semasa belajar, gajinya tidaklah sebesar mana, biasa-biasa sahaja tetapi dia dapat membeli rumah, tanah, menyekolahkan anak-anaknya, dan menabung untuk kecemasan.


Kepintaran kewangan bukanlah bakat semulajadi. Ia adalah ilmu yang dapat dipelajari. 



Seseorang yang mempunyai ilmu kepintaran kewangan mampu membuat wangnya yang tidak banyak itu makin lama menjadi makin banyak. Dia dapat menggandakan nilai wangnya, dengan cara itu dia dapat menggandakan nilai asetnya.


Buku ini adalah pelaburan yang bagus bagi ibu bapa yang mahu mendidik anak-anak supaya mereka bukan hanya mempunyai kepintaran akademik. 


Anak-anak perlu mempunyai kepintaran kewangan supaya apabila mereka sudah bekerja nanti mereka tidak terbeban dengan masalah tak pernah cukup wang, hidup dengan membawa kad-kad kredit ke mana-mana, walaupun mereka bergaji besar.












Tuesday, April 26, 2022

SERBU PROFILE

 




Video ni aku tak pernah tengok sampai habis sebab isinya sudah boleh dijangka dan sudah aku maklum dan mahir boleh tengok video lain yang lebih pendek tetapi padat)

Jadi apa yang nak aku share adalah mukaddimahnya (tolong tengok tak sampai 5 minit pun) atau profile syarikat yang sangat penting di minit awal.


Profile inilah yang sangat penting kerana apa juga persoalan yang timbul di kepala akan terjawab 99%....  Fintecnya mengatasi perbankan dan bertaraf antarabangsa dan kini sudahpun diterima oleh 40 buah negara dan sudah mempunyai cawangan rasmi di beberapa buah negara.

Satu kebanggaan untuk negara kerana ia membawa perniagaan emas patuh syariah ke peringkat antarabangsa.




Apa cara dan maksudnya (?) Fahamkan baik-baik..

Cara 1) Pindahkan lebihan duit anda yang tersimpan di bank ke simpanan di QM ia membawa maksud simpanan yang selamat dan sama nilainya (anda masih ada nilai wang tersebut dan nampak duit itu berada dalam akaun dan boleh digunakan.. boleh withdraw sebahagian atau semuanya) bila bila masa seperti kemudahan bank sebelum ini.

Kelebihannya: Simpanan itu juga dikira pelaburan jangkapanjang kerana nilai wang tersebut akan meningkat apabila harga emas naik dari setahun ke setahun. Purata kenaikan emas setahun adalah 15% - 35%

Jika anda simpan RM10,000.00 hari ini.  Anggaran lima tahun lagi nilai tersebut akan meningkat sekitar RM15,000 - RM35,000.00

Realitinya tidak atau sukar berlaku jika anda terus simpan duit ini di bank atau institusi yang setarafnya.


Cara 2) Atau anda juga boleh membuat simpanan secara "pelaburan" jangka pendek melalui GAE secara minima 1 unit tanpa had (sekitar RM1380 per unit) yang kebiasaannya membawa keuntungan antara 20% - 60% seahun. 

Kosong kerugian jika mempunyai holding power yang berterusan dan strategi layering atau staging.

Pengalaman: Pelaburan jangkapendek ini boleh dihasilkan/tunai/terminate antara 2 - 3 kali setiap tahun yang telah membawa keuntungan kepada ratusan ribu pelaburnya sekarang.


Atau langkah ke 3)  Anda boleh membuat simpanan pelaburan jangkapanjang seperti di (1) tetapi terus mendapatkan semula advance keuntungan sebanyak 85% dari modal tersebut dalam tempoh 1-5 hari (terus masuk ke akaun bank) melalui GCA.

Ini adalah pendekatan memiliki emas tetapi dalam masa yang sama boleh gunakan semula modal tersebut (85%) untuk tujuan lain atau boleh gunakan semula di langkah ke (2)


Pilihan di tangan anda.

daftar percuma atau hubungi admin


# Apa itu fintec #Simpanan #Pelaburan #GCA #GAE #85% #Profile






masa depan orang melayu

 














Menang jadi abu, kalah jadi arang.... 










Pelaburan emas mampu jadi penyelamat..









KETAKUTAN

 Salam.


Harga emas menjunam besar semalam dengan turun RM 2.63segram.


 Apa yang berlaku semalam di AS?

 1) Hasil AS semakin meningkat- pelanggan lebih suka melabur dalam portfolio pendapatan tetap berbanding emas yang bergantung pada kenaikan harga sahaja

 2) USD yang lebih tinggi- keyakinan pelanggan terhadap USD adalah tinggi pada setiap masa.  Ia juga disebabkan oleh Euro, Yuan dan Yen yang lebih lemah.


 Ada yang mengatakan penurunan itu adalah kerana keputusan FED untuk menaikkan kadar faedah adalah punca utama kejatuhan harga emas.


 Sesetengahnya adalah kerana "ketakutan' terhadap ketidakpastian yang berlaku di seluruh dunia.


 Saya secara peribadi berpendapat "ketakutan" adalah kebimbangan utama.


 Apa yang akan berlaku dalam masa terdekat seperti inflasi, harga yang baik, harga tenaga dan lain-lain bagaimana pelanggan mendapatkan wang tunai.


Be Greedy When People Are Fearful ialah petikan terkenal Oleh Warren Buffet.  Ketakutan ini telah mencipta peluang membeli.


 Dalam krisis subprima 2007-2008, ia adalah senario yang hampir serupa.  Cuma sahamnya sangat tinggi sebelum bertukar menjadi pasaran menanggung selama hampir 4 tahun.


 Jadi di sini apa yang kita perlu "TAKUTI"

 1) INFLASI

 2) Harga makanan yang lebih tinggi

 3)Harga Tenaga yang lebih tinggi cth petrol

 4) Kos sara hidup yang lebih tinggi

 5)Kuasa beli yang lebih rendah


 Bagaimana untuk mengatasi

 1)meningkatkan pendapatan anda- sangat mungkin*

 2) kurangkan perbelanjaan anda- Saya ragu*

 3) peroleh dalam mata wang yang lebih tinggi cth USD dan belanja dalam RM- mungkin*

 4) cari 2nd income "WITH PLEASURE"- dalam QM anda hanya dapat "PLEASURE"*

 5) Beli produk buatan tempatan- mungkin*


 Setiap cabaran mencipta peluang.  Di sini, platform QM telah membantu beribu-ribu individu dan telah membantu banyak syarikat dan ahli perniagaan individu.


 Platform Quantum Metal adalah antara yang terbaik yang memenuhi mana-mana industri untuk memaksimumkan faedah, kerana kami mempunyai "EMAS".


 Jika Korea Selatan berjaya melarikan diri daripada Krisis Kewangan Asia pada tahun 1998 dengan meminta negara itu menderma emas, bayangkan apa yang emas boleh tawarkan kepada anda sebagai Individu atau Syarikat.


 Selamat Membeli-belah Raya Emas.


 Kekal selamat.



Monday, April 25, 2022

TIDAK MAMPU BAYAR HUTANG

 




Ya Allah

Sesungguhnya aku berlindung dengan MU

Dari kedukaan dan kesedihan

Aku berlindung dengan MU

Dari sifat lemah dan malas


Ya Allah

Aku berlindung dengan MU

Dari sifat pengecut dan bakhil

Aku berlindung dengan MU

Dari bebanan hutang dan penindasan manusia



BERITA DARI JAKARTA SELATAN




Petikan dari rakan seperjuangan kita dalam group GMG ini liputan live dr Sifu Andy Haris yang berda adi Jakarta ketika ini .

Alhamdulillah.. selesai program ptg tadi. 

Founder Angel Group Pn Rukhaidah Abd Karim menjadi jemputan satu program " Believer Bliss Trueself Brand Story" .

 Sharing yg sangat memberi inspirasi kepad semua yg hadir. Artis jemputan Titi Kamal. Sya x berapa kenal, tapi bila org sebut filem "Ada Apa Dengan Cinta" baru sya tau..



Lepas buka bersambung present tak putus putus.. Macam mana la tak boom Indonesia   ni.. x cukup masa kalau sambutan mcm ni.. . Come On gais..

















# QM JAKARTA  # HUTANG


اللَّهُمَّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي ظُلْمًا كَثِيرًا، وَلاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ فَاغْفِرْ لِي مَغْفِرَةً مِنْ عِنْدِكَ، وَارْحَمْنِي، إِنَّكَ أَنْتَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

”Ya Allah sungguh aku telah menzhalimi diriku dengan kezhaliman yang banyak, sedangkan tidak ada yang bisa mengampuni dosa-dosa itu kecuali Engkau, maka ampunilah aku dengan ampunan dari sisi-Mu, dan sayangilah aku, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” [Muttafaqun ‘alaih].









LEGIT KE TAK?


Boleh ke saya tak nak join QM, tentunya boleh...tengok sahaja pun ok











PERBEZAAN

 




Sunday, April 24, 2022

Harga Rumah Makin Lama Semakin Mahal

Bagi mereka yang memahami mengapa jadikan emas sebagai simpanan jangka panjang, mereka akan bersiplin dan terus menabung emas secara konsisten setiap bulan. Dari pengalaman yang saya dapati, ramai penyimpan emas Tegar atau ‘Regular Gold Saver’ rasa tidak percaya bila melihat aset simpanan emas fizikal mereka makin lama semakin bertambah. Anda pun juga boleh jadi seperti mereka jika mengamalkan simpanan emas secara tetap.

Ada juga yang bertanya saya apa untungnya simpan emas? Untuk menjawab soalan tersebut mari kita lihat kelebihan dan perbandingannya Simpan Wang dengan Simpan Emas.

1. Kadar Faedah Bank Negatif

Wang yang disimpan di Bank sekarang ini mendapat ‘kadar faedah’ yang sangat rendah setiap tahun. Di Singapura kadar faedahnya kurang dari 1%.  Malahan ada sesetengah negara di dunia contohnya Jepun ‘kadar faedah’ nya bawah 0% (negatif).

Fixed Deposit

Gambar : Kadar Interest untuk Simpanan Tetap Bank di Singapura bawah S$20,000 Sep 2019

Negara Eropah seperti Sweden,  Switzerland  dan  Denmark juga mengenakan ‘kadar faedah’ yang negatif.

Kadar faedah negatif adalah tindakan yang sangat terdesak, isyarat menunjukkan dasar tradisi kewangan terbukti sudah tidak berkesan.

2. Nilai Wang Makin Merosot Dimakan Inflasi.

Bahasa paling “mudah” Inflasi bermakna barang naik harga.

Cuba lihat berapakah harga makanan Mee Rebus sekarang? Agak-agak dalam masa satu atau dua tahun dari sekarang berapa pula harganya? Yang pasti harganya tentu akan naik dan bukan itu sahaja harga minyak makan, beras, gula, tepung, minyak petrol, khidmat gunting rambut dan banyak lagi barang2 dan perkhidmatan akan naik harga.

Kalau dulu wang $10 dollar Singapura boleh beli banyak barang sekarang wang $10 dollar dapat barang ciput aje (Lihat Rajah Bawah)  Dalam erti kata lain nilai wang kita semakin merosot.

 

Nilai Duit Morosot

 

Gambar : Kesan Dari Inflasi – Nilai  Mata Wang Merosot

Ya betul.  Nilai wang kita makin lama semakin merosot.  Wang kertas yang sama nilai (10) sepuluh tahun dahulu tidak akan dapat beli barang yang sama sekarang, setuju!

Sebagai contoh tahun 1970 harga rumah HDB 3 Bilik ialah $17,000.  Tetapi sekarang ini, rumah yang sama anda tidak akan dapat beli dengan harga $17,000 sebab harganya sudah mencecah $300,000.harga-barangan-mahal

Gambar: Harga Rumah Makin Lama Semakin Mahal

3. Emas Kalis Inflasi.

Nilai jangka masa panjang emas lebih terjamin.

Apabila kita faham sejarah nilai 1 Dinar boleh beli seekor kambing 1400 tahun dahulu. Anda tak perlu risau akan harga barang naik (kerana Inflasi) atau kejatuhan nilai wang atau apa sahaja bencana ekonomi dan politik.

Nilai emas dalam jangka masa panjang lebih terjamin berbanding simpan duit di dalam bank.

Kuasa beli 1 Dinar terbukti boleh membeli seekor kambing 1400 dahulu hingga sekarang.  Kuasa beli emas boleh dikatakan kekal sehingga sekarang.

1 Dinar - Kambing

Nak tahu Teori 1 Dinar dan kambing KLIK SINI     kebenaran

4. Nilai Wang Boleh ‘Zero’.

Nilai wang ditentukan oleh pemerintahan negara tersebut. Wang Kertas satu-satu negara sudah pasti tidak akan laku atau dapat dibelanjakan di negara yang lain.

Anda harus menukar duit negara anda kepada negara yang anda lawati jika mahu membeli barang sebagai contoh anda mesti tukar duit Singapura ke Malaysia jika mahu pergi ke Malaysia untuk berbelanja dan sebaliknya.

Semasa krisis kewangan, mata wang Malaysia pernah jatuh sehingga bawah 40% dari nilai asalnya.

Sejarah telah berulang kali apabila belakunya kebimbangan mengenai ketidaktentuan politik dan ekonomi nilai matawang akan turun mendadak. Tidak mustahil apabila berlakunya peperangan nilai wang tersebut akan menjadi ‘Zero’.

facebook_1475116423057

Gambar : Tahun 1967 Matawang Singapura dan Malaysia Sama Nilai $1.00

Nilai wang Malaysia dan Singapura adalah sama nilainya pada tahun 1967. Tetapi kini nilai RM100 bersamaan dengan Singapore dollar $33

5. Simpan Emas – Kekayaan Di Tangan Kita.

Apabila kita memiliki emas kita tidak terikat kepada sesiapa pun

Nilai emas tersebut 100% di dalam kawalan kita. Nilai emas berdiri sendiri tanpa jaminan sesiapa. Tidak siapa pun boleh bekukan dan merampas kekayaan itu. Walaupun kita jatuh bankrap, emas itu tetap milik kita


Emas Adalah Aset yang Boleh diWariskan

Hebatnya dengan emas fizikal jika anda perlukan tunai dapat dicairkan dengan mudah dan segera tanpa banyak urusan.

6. Emas adalah Wang Sebenar.

Pernahkan anda terfikir mengapa negara seperti Amerika, German, IMF, China, Russia dan lain-lain negara mempunyai reserve emas yang banyak.  Malah sekarang ini negara seperti China dan Russia berlumba-lumba menambah aset emas mereka dengan membeli emas fizikal setiap bulan.gold-reserve

Gambar : 20 Negara Teratas Yang Mempuyai ‘Reserves’ Emas Terbesar

Tidak dapat dinafikan bahawa Pelabur2 kaya juga menjadikan emas sebahagian dari simpanan mereka. Walaupun emas tidak memberikan hasil ‘cash flow’ tetapi mereka percaya emas adalah Pelindung kepada kejatuhan mata wang dan kekayaan mereka.

Sebab itu setiap negara di dunia mempunyai ‘reserves’ simpanan Emas dan menjadikan emas fizikal sebagai insuran kewangan jika berlakunya keadaan politik dan ekonomi tidak menentu.

money

Gambar: Jika Emas itu Bukan Duit, Kenapa Bank Pusat Membelinya?

7. Kesimpulan

Tahukah anda jika setiap bulan anda beli emas Sgd$100, ini bermakna dalam masa setahun anda sudah mempunyai lebih kurang simpanan emas 20 gram tanpa disedari.

Perkara ini tak akan sama, kalau anda simpan dalam bentuk wang di bank $100 x 12 bulan, mungkin anda rasa sudah ada simpanan $1200 dalam masa setahun.

Sebaliknya apa yang berlaku samada wang tersebut telah dibelanjakan atau dah berkurangan, sebab kita kalah kepada Emosi bila duit ada di tangan.  Beza paling ketara antara wang dan emas ialah:

“Wang fitrahnya Belanja” dan “Emas fitrahnya Simpan”

Simpan emas, aset kita akan bertambah sementara simpan wang kita berhadapan dengan risiko berbelanja yang bukan-bukan.

Emas fizikal adalah ‘tangible aset’ sama seperti rumah, tanah dan ladang yang kita boleh nampak, pegang dan kawal aset tersebut.

Emas adalah “Wang Sebenar” dan Emas ada “Magnet Kekayaan”.

Semoga penerangan di atas bermanfaat dan memberikan anda ilmu akan kelebihan menyimpan emas berbanding menyimpan wang.

Sila tonton Video di bawah ini untuk penjelasan seterusnya

Saya percaya dari fakta di atas, kita boleh membuat keputusan yang bijak.  Jika Negara, Bank Dunia dan Pelabur2 kaya menyimpan emas? Kenapa  tidak kita? Kalau bukan sekarang bila lagi?

Jika anda perlukan bimbingan Emas boleh follow facebook saya dengan klik nama saya di bawah. Terima kasih kerana sudi membaca! 

MOHD SULIMAN HAFID 




RAFIZI KOTA JANJI: NAJIB TAK LENA TIDO

https://vt.tiktok.com/ZSRreDuQM/?k=1   Rafizi sebagai orang muda, sedang bersemangat membetulkan politik negara sangat tercabar dengan semba...