Friday, June 30, 2023

KEPUTUSAN YANG BIJAK

 

BAHTIAR BIN MD.SAAD

MD ABD RAUF BIN BASRI

NADIANA FITRI BINTI ROSLI

NORAIDAH BINTI ARBAIN

MOHD SAIFUL ADHA BIN BAHTIAR

AIMAN SYAFIQ BIN ADHAM

MUHAMMAD SYAMIN BIN ZUBAIR AHMAD

MUHAMMAD NASUHA BIN SHAZALI

QISTINA HUMAIRA BINTI KHAIRUL ANUAR

NURFATIN NABILLA BINTI SHAHRIZAN 


Tahniah di atas pendaftaran dengan quantummetal. 

Pls update profile/ nombor akaun/KYC .. klik user setting. 


Hubungi admin UNTUK info semasa Dan bantuan. 01129457500

Mula beli atau invest - harga emas semasa rendah Dan sesuai. 




Tuesday, June 27, 2023

MENCABAR MENTAL DAN KEYAKINAN

Tahniah, terima kasih dan selamat datang ke Quantum Metal

kasman bin sirat

MUHAMMAD ABI SUFYAN BIN WAHEEDU ASHRAFF

MUHAMMAD ASYRAF AKMAL BIN ABDUL AZIZ

Hubungi admin 01129457500 untuk info lanjut

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,



Satu rahsia jutawan yang dilakukan secara senyap, trial and error hingga akhirnya membuahkan kejayaan. 


Kajian diteruskan lagi dengan gabungan pakar² dalam bidang masing² UNTUK memantapkan lagi hasil. 


Kajian terakhir yang sukses ialah pendekatan Dan perlaksanaan menggabungkan pengalaman, hasil yang sudah dapat, data, teori, matematik dan realtime.

Secara tersusun, jadual sudah siap UNTUK dibentangkan kepada mereka yang minat.

1) Minat ada keinginan 

2) Ada kemampuan 

3) Ada kesungguhan 

4) Ada disiplin 

5) Sedia mendengar

Sedia mendengar adalah satu sikap terpuji, lebih lebih lagi tentang peluang - jutawan bermula dari kesediaN mendengar. 


Selepas mendengar

1) bertanya 

2) cari maklumat lanjut 

3) penilaian 

4) membuat keputusan.

 Perlaksanaan secara betkumpulan sepatutnya sudah dijalankan bila² masa tetapi ada yang meminta ditangguh sedikit lagi masa.

Tanpa mahu berlengah ketetapan di buat UNTUK mulakan seawal pertengahan Julai atau selewatnya 1hb Ogos. 


Kenapa perlu SEGERA? 

Masa yang tepat sangat penting kerana Kadar harga emas yang terendah sekarang berbanding April 2022 adalah waktu terbaik UNTUK mula membeli/melabur.

Mereka yang berminat terlibat dengan formula ini MODAL RM50K, 6 CYCLE PER YEAR SELAMA 6 TAHUN MENGHASILKAN 14JUTA..

Sekaligus diiktiraf sebagai Dealer Consultant.

Boleh PM UNTUK mendengar...

Detail, kaedah step by step akan dibentangkan tanpa ikatan.


Soalan lazim yang mungkin bermain.

BAGAIMANA jika gagal? Jika pun gagal, ia akan menghasil ratusan ribu ringgit..

Malah sebenarnya kalau pun tidak gagal, tidak mahu meneruskan sehingga 6 tahun pun, ia mampu capai setengah juta ringgit dalam tempoh 3 tahun.. 


Itu sebab kena dengar.


https://youtube.com/shorts/onNC8ku7K2w?feature=share










PERKONGSIAN JUTAWAN

Selamat datang 

NURFATIN NABILLA BINTI SHAHRIZAN



Puan Aida pernah mencipta pendapatan sehari melebihi RM1.2juta setakat jam 12.00 tengahari pada 19/6/23..


Tidak diketahui berapa jumlah pendapatannya sehari sehingga pukul 12.00 malam pada hari tersebut tetapi boleh dijangkakan secara logiknya melebihi RM2juta pada hari tersebut.


Dia memperkongsikan sesuatu, ketetapan matlamat.












Monday, June 26, 2023

KEBEBASAN PANDANGAN KEBEBASAN PILIH KEBEBASAN BUAT KEPUTUSAN...

 

Tahniah kerana memilih QM untuk mendaftarkan diri


AYU LATIFAH BINTI MOHD ZAHARI 

ASHRIL AFIQ BIN SA’AD 

NORZIRAH BINTI ARIFFIN 


https://youtube.com/shorts/BqOeHAITyOI?feature=share


Langkah pertama 

Yang perlu dibuat adalah kenali dan study profile syarikat terlebih dahulu supaya anda tahu keabsahan syarikat dari segi undang undang Malaysia dan antarabangsa untuk membina kefahaman dan keyakinan diri.

Secara rengkasnya QM ditubuhkan sejak 2012 dan beribupejabat di Pulau Pinang... https://www.quantummetal.com.my/ 

Langkah kedua

    log in dan klik user setting

    Update profile / nombor akaun bank / kyc ( security anti money laundering )

Langkah ketiga atau keempat

    Mula buat simpanan minima RM10 atau invest minima 1 unit.

Langkah keempat atau ketiga

    Hadiri zoom meeting untuk tambah ilmu


Hubungi admin 01129459500    































Sunday, June 25, 2023

TRANSFORM

 


Tahniah di atas pendaftaran di QM, boleh hubungi admin untuk info lanjut.

MOHAMAD SHAIFUL IZAFIQ BIN ABD RAZAK

MUHAMMAD FAIZAL ASYRAF BIN RAZALI








scan untuk daftar percuma





TERKINI HOT DAN GEMPAR..MENYESAL




TERKINI HOT DAN GEMPAR..MENYESAL aku LABUR RM10,000 dalam Quantum Metal! Scam Pelaburan emas pat...






01129459500



















Saturday, June 24, 2023

AMLA - APA LANGKAH YANG DIAMBIL

 

https://www.youtube.com/watch?v=cHgmKtscbXE&t=11s




AMLA

Berikut adalah langkah-langkah yang diambil oleh Quantum Metal selaras dengan keperluan AMLA:

i) egawai pematuhan AMLA telah dilantik oleh QM untuk memastikan semua aktiviti dan kemudahan yang ditawarkan oleh Quantum Metal adalah mengikut dan memenuhi pematuhan AMLA.

ii) Quantum Metal menjalankan tindakan wajar ke atas semua transaksi pelanggan dari masa ke semasa di mana semua hendaklah memenuhi terma dan peraturan AMLA.

iii) Quantum Metal menghantar Laporan Pematuhan Data ('DCR') yang komprehensif setiap tahun selaras dengan arahan dan kriteria yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia ('BNM'). 

Ini adalah salah satu cara untuk Quantum Metal melakukan risiko penilaian kendiri dan kelemahan untuk membendung aktiviti pengubahan wang haram serta pembiayaan untuk tujuan keganasan. 

Selain mewujudkan kepercayaan dan keyakinan pelanggan, ini merupakan ukuran dan amalan penting bagi Quantum Metal untuk mengenal pasti sebarang potensi ancaman serta merapatkan jurang bagi mematuhi keperluan Pencegahan Pengubahan Wang Haram / Counter Financing of Terrorism ('AML / CFT').










JAWAPAN YANG LEBIH KEMAS DAN TEPAT DI SINI

 

Setakat mana QM bebas dari AMLA???

Tentang Quantum Metal

Ya, semua produk Quantum Metal Sdn Bhd diaudit sepenuhnya, dikawal selia, diperakui dan diiktiraf oleh pelbagai pakar dan penasihat syariah dan Tawafuq yang dikawal selia oleh pihak pengawal selia.

QM akan terus mengkreditkan jumlah emas yang setara ke dalam akaun emas pelanggan setelah menerima pengesahan pembayaran. Emas fizikal akan disimpan melalui Perkhidmatan Global Brinks ('BRINKS') yang dikenali sebagai bilik kebal Pihak Ketiga. BRINKS ialah antara syarikat terkemuka di dunia. Selain itu, emas fizikal Pelanggan juga 100% diinsuranskan oleh LLOYD's London.

Tambahan pula, Pelanggan mempunyai kebebasan untuk mengeluarkan emas fizikal mereka daripada Akaun Penyimpanan Emas (GSA) pada bila-bila masa kecuali bagi produk GAE5X / GAE10X yang tertakluk pada pengeluaran selepas penyelesaian pembayaran penuh kepada QM dibuat. Permohonan boleh dilakukan dengan memilih 'Pengeluaran Fizikal' daripada akaun GSA

Syarikat yang berkelayakan dan berkemampuan dalam memenuhi model perniagaan QM dengan mengemukakan pelan perniagaan yang baik amat dialu-alukan untuk menyertai QM sebagai rakan kongsi dagangan. Sila hubungi talian bantuan ahli kami di talian 03-8605 3611 atau melalui emel di care@qbeb.org atau melalui aplikasi live chat di laman web quantummetal.com & qbeb.org untuk maklumat lanjut.

Terdapat banyak versi produk yang berkaitan dengan Quantum Metal di pasaran adalah disebabkan oleh aktiviti pengiklanan dan pemasaran yang disiarkan oleh individu, syarikat, dan agensi yang bertauliah dan 'Tidak bertauliah' pada halaman media sosial seperti Facebook ,YouTube Instagram,Twitter dan lain-lain.

Individu, agensi atau syarikat yang bertauliah dirujuk sebagai Ahli Berdaftar Quantum Metal (Perunding'). 

Semua Perunding berdaftar diberikan tauliah melalui Kad Kuasa Keahlian. Pelanggan boleh mengesahkan Keahlian mereka melalui Kod Imbasan QR yang tersedia di profile media sosial mereka.

 Semua Perunding telah dinasihatkan untuk menjalankan aktiviti pengiklanan dan promosi produk QM mengikut garis panduan pemasaran QM yang ketat dan tertakluk kepada SOP kepada Terma dan Syarat (T&C) yang ditetapkan oleh pihak Pengurusan.

Walau bagaimanapun, individu, syarikat dan agensi yang 'Tidak bertauliah’ ialah mereka yang TIDAK berdaftar dengan Quantum Metal dan mereka TIDAK mewakili kami dalam apa jua cara untuk mengiklankan, mempromosi, memasarkan, dan menerbitkan produk QM atau bertindak bagi pihak Quantum Metal Sdn Bhd. 

Oleh itu, sebarang tindakan yang dilakukan oleh pihak yang tidak bertauliah akan membawa kepada kekeliruan dan salah tafsir produk Quantum Metal. 

Sekiranya pelanggan menemui sebarang kenyataan palsu atau pengumuman yang mencurigakan di mana mana platform media sosial, sila hubungi talian khidmat pelanggan kami untuk melaporkan sebarang maklumat bagi tujuan siasatan dilakukan.

Kami amat mengalakkan dan menasihati orang ramai untuk melayari laman web rasmi Quantum Metal Sdn. Bhd. dan sila hubungi talian khidmat pelanggan kami di bawah untuk mendapatkan maklumat yang sah, tepat dan tulen berkenaan dengan produk, kemudahan dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Quantum Metal.

Nombor Talian Khidmat Pelanggan (Msc) - 03-8605 3611

Emel rasmi Khidmat Pelanggan (Msc) – care@qbeb.org

Laman Web Rasmi Quantum Metal - https://www.quantummetal.com/

Laman Web Rasmi Lembaga Quantum Bullion (QBEB) - https://qbeb.org/

Laman Facebook Rasmi Quantum Metal - https://www.facebook.com/QuantumMetalQM/

Latar belakang perniagaan Quantum Metal sebagai syarikat dagangan emas tidak memerlukan QM untuk mendaftar dibawah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia ('BNM') dimana ianya serupa seperti Tukang Emas. Walau bagaimanapun, keseluruhan aktiviti perniagaan jual beli Emas oleh Quantum Metal dipantau dan diaudit sepenuhnya oleh badan penasihat syariah dan Tawafuq

Monetary Metal menyediakan sebahagian daripada bekalan fizikal secara konsainan kepada Quantum Metal sama seperti bank dan semua cawangannya. Di mana lagi, Bullion Bank menyediakan dana / kredit kepada ahli Quantum Metal untuk produk Gold Asset Enhance (GAE) 5X/10X.

MEREKA NAK TAHU

Soalan:

Saya nak sertai QM tetapi tidak mahu membuat rangkaian.

Jawapan:

Tiada syarat buat rangkaian, boleh sertai nama sendiri atau syarikat sendiri dan mula simpan GSA/GCA atau GAE.

Pilihan samada anda mahu secara digital atau mahu emas dalam bentuk fizikal (dinar coin/bar)



Soalan:

Apa kelebihan jika bina rangkaian, mengajak keluarga kenalan dan publik dalam atau luar negara untuk sertai QM

Jawapan:

Apabila ada belian dari mereka syarikat akan dapat keuntungan antara 3%-7% dan hasil dari keuntungan itu syarikat akan anugerahkan insentif antara 2% - 20%



Soalan:

Apakah perniagaan ini boleh diwariskan

Jawapan:

Boleh diwariskan dan kemaskinikan maklumat ini di profile anda



Soalan:

Apakah QM boleh disertai sebagai kerjaya.

Jawapan:

Sangat tepat dan terbaik untuk seertai QM secara sambilan atau sepenuh masa hatta peringkat masih belajar lagi.

Ramai sudah meletakan jawatan sebaik sahaja mereka mencapai taraf Dealer (pendapatan purata RM5k ke atas) atau Dealer Developer (pendapatan purata minimia RM10k ke atas) dan Merchant (pendapatan purata minimaRM50k ke atas)

Selain pencapaian volume Dealer -  perlu lulus peperiksaan untuk diiktiraf dalam dan luar negara sebagai Gold Consultant.


Soalan lain boleh terus pm wassap admin / 01129459500


Daftar percuma: https://my.quantummetal.com/register?_inviteCode=qm%3a%2f%2fcustomer%2fB48985B7-0880-4E68-B5D0-2CB2CF03F42C 




















Friday, June 23, 2023

WE WORK TO GET HER WE GROW TO GET HER

 

Tahniah dan terima kasih kerana sertai/daftar di Quantum Metal di bawah rangkaian Qyuantumnrich


LOKES RAO A/L SEKERAN

MOHD FIRDAUS BIN SURI

FARAH WAHIDA BINTI ABD GHAFAR


Langkah pertama 

Yang perlu dibuat adalah kenali dan study profile syarikat terlebih dahulu supaya anda tahu keabsahan syarikat dari segi undang undang Malaysia dan antarabangsa untuk membina kefahaman dan keyakinan diri.

Secara rengkasnya QM ditubuhkan sejak 2012 dan beribupejabat di Pulau Pinang... https://www.quantummetal.com.my/ 

Langkah kedua

    log in dan klik user setting

    Update profile / nombor akaun bank / kyc ( security anti money laundering )

Langkah ketiga atau keempat

    Mula buat simpanan minima RM10 atau invest minima 1 unit.

Langkah keempat atau ketiga

    Hadiri zoom meeting untuk tambah ilmu


Hubungi admin 01129459500    


...



TOGETHER 

Nini Comel (dibawah) adalah jutawan muda (25 tahun) di Quantummetal 

(beliau baru sahaja habis belajar peringkat ijazah di universiti tempatan-mulakan bisnes ini ketika sedang belajaar)

dan kini sudah memiliki bangunan sendiri.

Kenapa tidak kita galakan pada anak anak kita di peringkat usia ini kerana peluang pekerjaan semakin sukar kalaupun keluar dari universiti...


Modal terhad dan nak pakai masih boleh beli emas 
dan dapat tunai instant.
buat GSA/GCA

Modal ada dan boleh hold lama tetapi mahu keuntungan segera 
dan berlipat kali ganda..
buat GAE



Bisnes sangat simple 
No action no hasil.


Pendapatan Merchant purata RM100,000.00 ke atas setiap bulan dari rangkaian tidak termasuk simpanan/pelaburan personal.

Rezeki tidak salah alamat jika kita berusaha ke arah itu, syarikat yang sah dan usaha yang betul secara mendampingi mereka yang sukses di atas...











ORANG BARU

 


Orang baru yang sudah daftar dengan QM tetapi tidak dapat saya hubungi kerana tiada nombor hp...saya dah email tetapi masih tiada response...


Langkah seterusnya adalah update profile, nombor akaun dan kyc

log in www.quantumetal.com.my


KLIK USER SETTING

Bank Account

Profile

KYC 


Apabila lengkap sudah boleh lakukan aktiviti jua/beli emas.





boleh mula...













Thursday, June 22, 2023

MASA TERBAIK BILA?

 



Resolusi penyelesaian kewangan dan bebanan hutang perlu ditangani melalui QM walaupun mungkin mengambil sedikit masa.


Mulakan sebelum terlewat.

klik

Daftar percuma dan hubungi admin 01129459500 














masa terbaik membeli






Wednesday, June 21, 2023

BELI DENGAN DEVELOPER MELALUI BULLION BANK

 





Siapa yang buat rumah?

Developer !!!

Untuk beli rumah bernilai seratus ribu

Pembeli hanya perlu mengeluarkan 10% sahaja untuk memilikinya melalui pinjaman bank.

Pinjaman bukan dengan developer.



QM sebagai Developer/Pengeluar/Pembekal Emas

Anda boleh miliki emas dengan hanya keluarkan 10% sahaja

Siapa yang pinjamkan 90% (?) Gold Advance Enhance

Di pinjamkan oleh Bulliion Bank secara patuh syariah diuruskan melalui QM.


Jika berminat pm 01129459500 untuk info lanjut dan pendaftaran.




harga terbaik untuk "melabur" sekarang...




Bullion Bank hanya kenakan 3.5% upah simpan/perkhidmatan dan tiada tempoh disyaratkan. 
Bayaran balik semula hanya selepas kita mendapat keuntungan dan ketika mahu menjualnya.



















MISSI 64JUTA

 

Harap hubungi admin dengan kadar segera untuk update profile dan lain lain info penting


Masri Jamaludin

ASMA' BINTI OTHMAN@ABD RAZAK

FAIZ BIN FAKHIR KHAN

MOHAMAD KHARIL SHAH BIN SAMUDDIN



........

RAHSIA DAN PENDEDAHAN TERBARU seorang Jurutera yang luas pengalaman dalam dan luar negeri. Beliau teamp-up dengan pakar analisa kewangan dan beberapa lagi yang berpengalaman termasuk mereka yang sudah mencipta pendapatan jutaan sehari.. aku ulang, income satu juta lebih sehari, income dari rangkaian, bukan bisnes kereta selam atau pe;luru beroandu....tetapi dari bisnes quantum metal.

Teori atau analisa ini dibentangkan dipentas, di hadapan kira kira 395 orang yang separuh sukses.


Teori ini dibuat secara individu sebelum ini tetapi kali ini dii perkemaskan dengan segala data dan kajian atas kerjasama semua di atas.


Bagi mereka yang kurang minat dengsan rangkaian (networking) ini sangat sesuai kerana analisa  ini tidak memerlukan rangkaian tetapi syarat lain pula yang perlu dipenuhi adalah memiliki kemampuan.


Anda diperlukan mempunyai cash yang tidak akan diganggu selama 6 tahun (maksima) atau 3 tahun (minima)

Daftar atas nama anda sendiri di QM tetapi berada dalam satu group mentor untuk info dan panduan,

Memerlukan cycle jual beli dengan keuntungan minima 10% sebanyak 6 kali dalam setahun. Mentor akan nasihatkan anda tempoh masa beli dan jual...Semua modal dan keuntungan perlu jadi modal semula untuk beli seterusnya (compounding)

Cycle 6 kali ini perlu lanjutan kepada 6 tahun atau sekurang kurangnya 3 tahun.


Sebagai contoh jika modal adalah RM50,000.00 dan telah sempurna 6 cycle jual beli dalam setahun selama 6 tahun berturut turut ia akan berakhir dewngan hasil rm64juta pada setiap individu.

Kenaikan harga emas 360% dari sekarang.


Tak masuk akal dan mustahil tetapi itulah hakikat.

Jika 10% pun sukses dengan kenaikan harga emas hanya 36%  ia tetap membawa kepada keuntungan 6.4juta selepas 6 tahun atau sekurang kurangnya 1 juta dalam tempoh 2 tahun.


Ini info awal, masih terus diperhalusi oleh pihak team management dan sekarang sedang mengumpul mereka yang berminat dengan modal RM50k (sekali sahaja) dan paling penting untuk ingatan...wang ini atas akaun sendiri direct dengan syarikat dan boleh dikeluarkan bila bila masa tanpa syarat...


Yang ada modal RM50k dan mampu untuk bertahan tanpa mencuitnya dalam tempoh 2tahun-6tahun boleh fikir fikirkan.... kita akan mulakan secepat mungkin selepas pakar analisa memaklumkan harga emas sesuai untuk mulakannya.


Bermula dengan harga emas yang sesuai adalah wajib untuk mencipta minima keuntungan 10% sebanyak 6 kali dalam setahun (6 kali jual dan beli) x 6 tahun .. 


Hanya dengan kekuatan syarikat, eko sistem dan pemimpin yang berpengalaman sahaja mampu dilakukan.


Banyak lagi berita menarik sedang dalam proses yang tidak dapat dimaklumkan sekarang.

Bererti anda belum terlambat.


https://my.quantummetal.com/register?_inviteCode=qm%3a%2f%2fcustomer%2fB48985B7-0880-4E68-B5D0-2CB2CF03F42C






“Tahun lalu kita tetapkan misi untuk melahirkan 1,000 jutawan emas di bawah Agensi Angel Group ini. Alhamdulilah, hari ini sudah 112 jutawan yang terhasil di bawah agensi ini.

“Kita sasarkan baki jutawan itu dalam tempoh lima tahun lagi. Buat masa ini, kita yakin serta positif sasaran 1,000 jutawan dan satu keluarga, satu kilogram emas dapat dicapai melalui sesi latihan, perkongsian ilmu daripada jutawan yang terhasil di bawah agensi ini dan modul yang telah dibentuk.


https://www.kosmo.com.my/2023/06/20/angel-group-sasar-satu-keluarga-miliki-1-kg-emas/


seperti disarkan oleh harian kosmo.













Tuesday, June 20, 2023

ORANG POLITIK TAK MINAT......






Tolong hubungi admin untuk update profile dan info penting lain.

ASMA' BINTI OTHMAN@ABD RAZAK

FAIZ BIN FAKHIR KHAN

MOHAMAD KHARIL SHAH BIN SAMUDDIN



....


Orang politik khusus pembaca blog ini dan mungkin termasuk di medsos lain akan cukup geliga dan rakus dalam berpolitik atau cakap politik  atau bercakap tentang ekonomi tetapi untuk buat bisnes, agak terhad.


Apalagi kalau melibatkan perniagaan rangkaian (networking). Bila di ajak mereka selalu mengelak, larikan diri seolah mereka tiada sesiapapun di dunia ini.

Hakikatnya kalau kenduri, jemputan mereka mencecah ratusan dan ribuan. Itu juga networking .

Begitu juga kalau di ajak, alasan tak pandai berckap sangat popular tetapi hakikatnya kalau bersembang politik, mereka lah juara.


Apakah majoriti orang yang cenderong politik sembang kari tidak ke mana ekonominya, cakap lebih kerja kurang ?

Bagaimana yang berpolitik tetapi mereka kaya raya??



Jika anda di sini, minat politik tetapi ekonomi masih biasa biasa atau tiada peningkatan dari sebelum - lebih baik berhenti dari politik, mual.

Bukan menghina tetapi mesti ada keazaman bahawa (politik dan ekonomi perlu selaras dan sama penting) jika ada ilmu politik atau minat politik atau bergegar cakap politik ia mestilah disertai dengan peningkatan ekonomi. Bukan semesti kaya raya tetapi mesti lebih baik dari sebelum.

Bukan mesti terus sukses tetapi masih terus berusaha.

Berpolitik tetapi masih miskin akan mudah dibeli. 

Kalau berpolitik tetapi kaya guna kabel...secara akademiknya semak samada kabel itu haram atau halal dan semak samada atas meja atau bawah meja, curi hak orang lain atau tidak.


Kekayaan akan meningkatkan zakat.

Jangan mudah prasangka buruk dengan mereka yang kaya dan jutawan - itu tidak membantu malah satu halangan untuk kita berada di paras yang sama dengan mereka.

Cuma pilihlah jalan yang betul.


Daftar percuma QuantumMetal dan hubungi admin 01129459500 untuk info lanjut.

https://my.quantummetal.com/register?_inviteCode=qm%3a%2f%2fcustomer%2fB48985B7-0880-4E68-B5D0-2CB2CF03F42C















MASIH DI ISU YANG SAMA...

 

https://muftiwp.gov.my/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/2396-alkafi-738-permasalahan-berhutang-dengan-along?highlight=WyJodXRhbmciXQ

SOALAN

Si mati (isteri) telah meninggalkan suami dan anak lelaki. Si mati pernah berhutang daripada Along (ceti haram) sebanyak RM 5000 dan telah membayar hutang tersebut lebih daripada jumlah pinjamanBayaran tersebut adalah bunga sahaja belum lagi bayar hutang. Apakah yang perlu dilakukan pewaris terhadap hutang si mati? Adakah perlu membayar lagi atau dah dikira sudah habis hutangnya?

 

JAWAPAN

Alhamdulillah segala puji dan syukur kami panjatkan kepada Allah SWT. Selawat dan salam kami ucapkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, para isteri dan keluarga Baginda, para sahabat, seterusnya golongan yang mengikuti jejak langkah Baginda sehingga hari kiamat.

Permasalahan hutang merupakan satu isu yang diberi perhatian yang besar di dalam Islam. Allah menyebut berkenaan permasalahan ini dalam satu ayat yang cukup panjang di dalam al-Quran. Firman Allah SWT:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا تَدَايَنتُم بِدَيْنٍ إِلَىٰ أَجَلٍ مُّسَمًّى فَاكْتُبُوهُ ۚ وَلْيَكْتُب بَّيْنَكُمْ كَاتِبٌ بِالْعَدْلِ ۚ وَلَا يَأْبَ كَاتِبٌ أَن يَكْتُبَ كَمَا عَلَّمَهُ اللَّـهُ ۚ فَلْيَكْتُبْ وَلْيُمْلِلِ الَّذِي عَلَيْهِ الْحَقُّ وَلْيَتَّقِ اللَّـهَ رَبَّهُ وَلَا يَبْخَسْ مِنْهُ شَيْئًا ۚ فَإِن كَانَ الَّذِي عَلَيْهِ الْحَقُّ سَفِيهًا أَوْ ضَعِيفًا أَوْ لَا يَسْتَطِيعُ أَن يُمِلَّ هُوَ فَلْيُمْلِلْ وَلِيُّهُ بِالْعَدْلِ ۚ وَاسْتَشْهِدُوا شَهِيدَيْنِ مِن رِّجَالِكُمْ ۖ فَإِن لَّمْ يَكُونَا رَجُلَيْنِ فَرَجُلٌ وَامْرَأَتَانِ مِمَّن تَرْضَوْنَ مِنَ الشُّهَدَاءِ أَن تَضِلَّ إِحْدَاهُمَا فَتُذَكِّرَ إِحْدَاهُمَا الْأُخْرَىٰ ۚ وَلَا يَأْبَ الشُّهَدَاءُ إِذَا مَا دُعُوا ۚ وَلَا تَسْأَمُوا أَن تَكْتُبُوهُ صَغِيرًا أَوْ كَبِيرًا إِلَىٰ أَجَلِهِ ۚ ذَٰلِكُمْ أَقْسَطُ عِندَ اللَّـهِ وَأَقْوَمُ لِلشَّهَادَةِ وَأَدْنَىٰ أَلَّا تَرْتَابُوا ۖ إِلَّا أَن تَكُونَ تِجَارَةً حَاضِرَةً تُدِيرُونَهَا بَيْنَكُمْ فَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ أَلَّا تَكْتُبُوهَا ۗ وَأَشْهِدُوا إِذَا تَبَايَعْتُمْ ۚ وَلَا يُضَارَّ كَاتِبٌ وَلَا شَهِيدٌ ۚ وَإِن تَفْعَلُوا فَإِنَّهُ فُسُوقٌ بِكُمْ ۗ وَاتَّقُوا اللَّـهَ ۖ وَيُعَلِّمُكُمُ اللَّـهُ ۗ وَاللَّـهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ

Maksudnya“Wahai orang-orang yang beriman! Apabila kamu menjalankan sesuatu urusan dengan hutang piutang yang diberi tempoh hingga ke suatu masa yang tertentu maka hendaklah kamu menulis (hutang dan masa bayarannya) itu dan hendaklah seorang penulis di antara kamu menulisnya dengan adil (benar) dan janganlah seseorang penulis enggan menulis sebagaimana Allah telah mengajarkannya. 

Oleh itu, hendaklah ia menulis dan hendaklah orang yang berhutang itu merencanakan (isi surat hutang itu dengan jelas). Dan hendaklah ia bertaqwa kepada Allah Tuhannya, dan janganlah ia mengurangkan sesuatu pun dari hutang itu.

Kemudian jika orang yang berhutang itu bodoh atau lemah atau ia sendiri tidak dapat hendak merencanakan (isi itu), maka hendaklah direncanakan oleh walinya dengan adil benar); dan hendaklah kamu mengadakan dua orang saksi lelaki dari kalangan kamu. 

Kemudian kalau tidak ada saksi dua orang lelaki, maka bolehlah, seorang lelaki dan dua orang perempuan dari orang-orang yang kamu setujui menjadi saksi, supaya jika yang seorang lupa dari saksi-saksi perempuan yang berdua itu maka dapat diingatkan oleh yang seorang lagi. Dan jangan saksi-saksi itu enggan apabila mereka dipanggil menjadi saksi.

Dan janganlah kamu jemu menulis perkara hutang yang bertempoh masanya itu, sama ada kecil atau besar jumlahnya. 

Yang demikian itu, lebih adil di sisi Allah dan lebih membetulkan (menguatkan) keterangan saksi, dan juga lebih hampir kepada tidak menimbulkan keraguan kamu. Kecuali perkara itu mengenai perniagaan tunai yang kamu edarkan sesama sendiri, maka tiadalah salah jika kamu tidak menulisnya.

Dan adakanlah saksi apabila kamu berjual-beli. Dan janganlah mana-mana jurutulis dan saksi itu disusahkan. Dan kalau kamu melakukan (apa yang dilarang itu), maka sesungguhnya yang demikian adalah perbuatan fasik (derhaka) yang ada pada kamu. 

Oleh itu hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah; dan (ingatlah), Allah (dengan keterangan ini) mengajar kamu; dan Allah sentiasa Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.

(Surah al-Baqarah: 282)

Ayat di atas jelas menunjukkan beberapa perkara. Antaranya:

  • Hendaklah menulis ketika berhutang.
  • Hendaklah ada saksi dan itulah sebaik-baiknya.
  • Jauhi daripada riba.
  • Jauhi daripada menjadi zalim dan dizalimi.

Inilah irsyad atau petunjuk daripada al-Quran agar mansuia selamat dalam mengemudikan kehidupan termasuklah dalam isu keberhutangan.

Along didefinisikan sebagai orang yg memberikan pinjaman wang secara haram dan mengenakan bunga yg sangat tinggi, dan biasanya akan bertindak ganas sekiranya pinjaman tersebut tidak dibayar. (Rujuk Kamus Dewan Edisi Keempat)

Dalam isu ini, saya nasihatkan agar berjumpa dengan badan-badan NGO yang terlibat secara langsung untuk berkomunikasi dengan along. 

Antaranya Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM). Mungkin buah nasihat dan cadangan daripadanya boleh diambil kira. 

Saya juga mengesyorkan agar bertemu dengan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) untuk mendapat maklumat dan nasihat secara menyusun semula perbelanjaan dan menguruskan hutang agar perjalanan kehidupan dalam pengurusan kewangan menjadi baik dan stabil.

Saya mengambil kesempatan di sini untuk menasihatkan kepada rakan taulan dan sahabat handai supaya menjauhkan diri daripada berhutang dengan along atau mereka yang tidak berlesen serta yang adanya unsur riba keran sifatnya menindas dan menzalimi. Inilah yang difirmankan oleh Allah SWT:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّـهَ وَذَرُوا مَا بَقِيَ مِنَ الرِّبَا إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ ﴿٢٧٨﴾ فَإِن لَّمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِّنَ اللَّـهِ وَرَسُولِهِ ۖ وَإِن تُبْتُمْ فَلَكُمْ رُءُوسُ أَمْوَالِكُمْ لَا تَظْلِمُونَ وَلَا تُظْلَمُونَ  ﴿٢٧٩

MaksudnyaWahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kamu kepada Allah dan tinggalkanlah (jangan menuntut lagi) saki baki riba (yang masih ada pada orang yang berhutang) itu, jika benar kamu orang- orang yang beriman. 

Oleh itu, kalau kamu tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu), maka ketahuilah kamu: akan adanya peperangan dari Allah dan RasulNya, (akibatnya kamu tidak menemui selamat). Dan jika kamu bertaubat, maka hak kamu (yang sebenarnya) ialah pokok asal harta kamu. 

(Dengan yang demikian) kamu tidak berlaku zalim kepada sesiapa, dan kamu juga tidak dizalimi oleh sesiapa.

(Surah al-Baqarah: 278-279)

Semoga kemelut hutang ini dapat diselesaikan dengan baik dan selamat daripada belenggu keberhutangan. Kami teringat satu doa yang diajar oleh Nabi SAW kepada yang berhutang:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ، وَقَهْرِ الرِّجَالِ

Maksudnya“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung dengan-Mu daripada keluh kesah dan dukacita. Aku berlindung dengan-Mu daripada lemah dan malas. 

Aku berlindung dengan-Mu daripada penakut dan kebakhilan. Aku berlindung dengan-Mu daripada dikalahkan hutang dan dikuasai oleh lelaki.”

Riwayat Abu Daud (1557), al-Baihaqi (305)
dan al-Tabarani (1553)

Walahua’lam.

LIFE SCIENCE

  Jika seseorang menawarkan peluang hebat kepada anda, tapi anda tidak yakin dapat melakukannya, Tetap bilang YA dan segera mempelajarinya k...