Monday, December 24, 2012

penunggang motorsikal berkuasa tinggi mcm pelesit...

pengalaman aku samada di lebuhraya, jalan persekutuan atau negeri dan dibandar - bila berkumpulan, sah aku setuju majoritinya pelesit dan bapa pelesitnya ialah marshal.

seperti mat rempit, mereja juga sampah masyarakat jika berlagak 'police traffic' dan tidak mengikut undang2 jalanraya - jangan besar kepala !

samy vellu semasa menjadi menteri pernah memberi amaran untuk mengharamkan motorsikal berkuasa tinggi dari menggunakan lebuhraya kerana gagal mematuhi undang2 seperti berada di lorong motorsikal dan mengganggu kelancaran kenderaan lain dari marshal cabuk.

kepada mereja - jadilah warganegara biasa spt orang lain.

14 comments:

  1. setuju dengan penulis. saya pernah mengalami perkara yang sama. gang nie ingat highway tu bapak depa punyer, bila dia orang jalan semua keta di arah ketepi...tok ayah depa!!! betul yang kepala gangster ia lah marshall. minta pihak berkuasa atau polis ambil tindakan. masalah, ada gak gang depa dari pasokan polis....teruja jugak nak langgar ajer depa kerana berlagak samseng. mungkin satu hari akan terjadi kalau depa tak boleh nak control "kesamsengan" dia orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul.tol pun tak bayar mereka rasa bapak dia punya jalan. Mashal cabuk pakai lampu beacon biru berlagak macam polis.dekat highway bila konvoy beri pressure kepada pemandu kereta supaya ketepi.zahid hamidi tolong sekolahkan biker old school ini.saya juga biker,enjoy riding not riding to hell.

      Delete
    2. yeke bro ni bikers?bawak moto ape?yamaha RXS?hahaha..kelakar la org mengaku konon2 bikers.. ;D

      Delete
    3. saya setuju dgn kluangman. mmg semak tgok geng2 motor besar ni. berlagak

      Delete
  2. andainya aku ada 4wd yang lasak memang aku langgar puak2 pelesit motor besar jahanam ni..memang mereka kurang ajar dijalanraya..dah memandu lebih 160km/jam, tol pula tak kena bayar

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la bro.masalahnye bro cuma ada kancil je kan?kancil turbo jew..140kmh dh ada cut off.haha..pastu mentang2 ade turbo konon tanak bg laluan kt org nk memotong duk lane kanan je.mmg kene hi beam la ngan ktrng.haha..roadtax ktrng pn lagi mahal dr roadtax korang..kitorang beli moto ni pn kene tax yg sgt tinggi smpai 300%.ape yg nk bising sgt br byr tol beberapa puluh ringgit tu.haha..

      Delete
  3. Saya amat bersetuju. Berlagak samseng jalan terutama marshal. Mereka ni ada license langgar lampu merah dan blok jalan? Buat masa ni saya tengok polis dan jpj pekakkan telinga dan buta mata. Mana AES?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sume org yg ade lesen motor besar mmg tertulis kt kad lesen memandu tu bole langgar lampu merah dan had laju..tak tau ke?ooh sori, bro takde lesen moto besar.haha..

      Delete
  4. Mat rempit yg majoritinya berpendidikan rendah manakala yang bermotorsikal besar berpendidikan sederhana. Persamaan ketara mereka ialah majoritinya melayu yang mengganggu Dan menyusakan pengguna jalanraya lain dengan aksi ngeri Dan aksi besar kepala.

    Sikap mereka ini menggambarkan juga pdrm, jpj Dan kerajaan sebagai bersekongkol Dan mencerminkan sikap org melayu yg buruk Dan ianya menjadi satu kebencian kepada golongan bukan melayu.

    Pihak berkuasa tidak harus berkompromi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tukar2 kerajaan.haha..dengki le tew xdpt beli moto besar..samaada tak mampu, ataupun kalau mampu pn, tak ada telor nk bwk motor besar.takut la katakan.hehe..

      Delete
    2. Haha Diorang Ni Takde Telur Nak Bawak Moto besar,Hidup Bossann Maaa Bawak Myvie jee..Amoii pun bawak Ducatii hehe...

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. mesrabikers lead by whyzul dan antara yg ramai followers ikut ride, ni salah satu grup samseng kt karak hgway,bwk lebih 200km/h cilok sana sini.. pnh tgk geng ni kt karak mmg mcm haram..cilok2 smpai mnjerit org tua dlm kete takut,kalau anak kecik tgh tdo mmg trjage dek ekzos dorg tu..kalau weekend pg mmg bersimpang siul diorg cilok kete dgn laju aku rase lbh 160kmh dan mmg pyh kereta nk tukar lane sbb kdg diorg jauh lg tp sdr2 zuppp kt sbelah potong,mmg sgt2 bahaya, mesrabikers tu slah satu je tp sbnrnya byk lg grup,cume mesra bikers ni berpengaruh dlm nk didik ank muda ride atau sng citer race kt karak (xyh nk pkai term safe ride sgt la)..aku rase spnjng karak tu bpe ramai yg maki hamun mntk dorg mmpus cepat..

    ReplyDelete