Sunday, March 17, 2024

𝗟𝗘𝗧𝗔𝗞 𝗥𝗠𝟭𝟬𝗸 𝗕𝗘𝗥𝗔𝗣𝗔 𝗦𝗔𝗬𝗔 𝗕𝗢𝗟𝗘𝗛 𝗨𝗡𝗧𝗨𝗡𝗚?

 


𝗟𝗘𝗧𝗔𝗞 𝗥𝗠𝟭𝟬𝗸 𝗕𝗘𝗥𝗔𝗣𝗔 𝗦𝗔𝗬𝗔 𝗕𝗢𝗟𝗘𝗛 𝗨𝗡𝗧𝗨𝗡𝗚?

Kita jawab secara am



"Letak RM10,000 berapa boleh saya untung?"


Baru -baru ini saya terima pertanyaan daripada seseorang yang hubungi saya melalui wasap.


Kadang-kadang saya nak gelak pun ada, nak nagis pun ada. Tetapi kalau diingatkan balik, itulah saya dahulu. 


Saya andaikan dengan simpanan emas ini saya boleh dapat dividen (return investment) berlipat ganda berbanding modal asal. Saya tak terkejut kalau ada tanya soalan seperti ini, sebab saya pun macam tu dulu.


Sebelum kita cerita berapa untung dengan emas, jom kita kenali posisi-posisi dalam dunia emas.


𝗣𝗢𝗦𝗜𝗦𝗜 𝗣𝗘𝗡𝗬𝗜𝗠𝗣𝗔𝗡 𝗘𝗠𝗔𝗦| Posisi ini fokus kepada pertambahan GRAM saja. Bulan ini beli 1gram, bulan depan beli lagi 1gram.


Tak ambil kira soal harga emas semasa. Harga emas RM300 segram beli, harga emas RM286 segram beli, harga emas RM291 segram beli. Yang penting gram bertambah setiap kali gaji atau kalau ada duit lebih.


𝗣𝗢𝗦𝗜𝗦𝗜 𝗣𝗘𝗟𝗔𝗕𝗨𝗥 𝗘𝗠𝗔𝗦 | Posisi ini fokus kepada keuntungan RM (return investment). Aktif beli apabila harga rendah, jual apabila harga tinggi. Untuk jadi pelabur emas kita perlu beli emas minimum 100gram dan ke atas (250gram, 500gram atau 1 kilo).


Perlu mahir analisis teknikal harga emas. Boleh kenal pasti di mana harga dianggap harga lantai, di mana pula harga dianggap harga siling. 


𝗣𝗢𝗦𝗜𝗦𝗜 𝗣𝗘𝗡𝗜𝗔𝗚𝗔 𝗘𝗠𝗔𝗦 | Posisi peniaga emas fokusnya  kepada pertambahan gram dan RM. Jika ada seseorang membeli emas atas nama dealer tersebut. Dealer itu akan dibayar komisen berdasarkan jumlah pembelian customer terbabit. 


Dengan komisen tersebut dealer boleh tambah lagi gram emas sedia ada. Dealer boleh untung menambah gram dan RM dalam pada masa yang sama.


Hakikatnya, emas tak seperti saham dan kita  tak boleh membandingkan emas dengan mana-mana instrument kewangan sekalipun. 


Ia perbandingan yang tidak kena, ibarat membandingkan sebuah oren dan epal.


Kalau saham ada dividen. Emas tak ada dividen. Keuntungan emas hanyalah apabila kita jual semula.


Tetapi bukan itu saja keuntungan menyimpan emas. Ada lagi keuntungan-keuntungan lain yang ramai antara tak tahu.


1. Duit simpanan tak bocor.

2. Nilai kekayaan kekal dalam jangka panjang.

3. Simpanan hari tua.

4. Tabung pendidik, haji umrah atau perkahwinan.


Selepas menjawab secara am, dah join, dah simpan, dah belajar, dah invest, dah faham, bukan ikut ikut sahaja...pertanyaan di atas bolehlah dijawab secara khusus dan diterangkan bagaimana ia boleh berganda tetapi masih tidak sekelip mata, ambil masa, tetapi selamat, stabil dan lumayan.


Apabila sendiri faham ada ilmu maka keuntungan berganda akan menjadi logik dan realiti. Lebih penting 100% pengawalan dibuat oleh anda sendiri.

Tanpa ilmu ia akan disalah tafsir seperti scam








Friday, March 8, 2024

BERITA BAIK



Summary FATA 211223

============

Dari segi fundamental, rujuk : https://www.forexfactory.com/ dan https://intraday.my/

terdapat penuruan bacaan GDP daripada  5.2% kepada 4.9% 

Kadar pengangguran juga bertambah dgn peningkatan Unemployment Claim kepada 205K 

kedua-dua data ini melemahkan USD, menyebabkan harga gold melonjak naik. 


Dari segi analisa teknikal, Major Wave (oren) berada di wave 3, uptrend target akan hit 82.45 ie 2564/oz pada Julai 2024 jika mengikut landasan channel hijau.


Sub-wave (purple) juga berada di wave 3, uptrend target akan hit 74.77 ie 2326/oz  pada Mac. 2024 jika mengikut landasan channel hijau.


Micro wave (hitam) juga berada di wave 3 dijangka akan hit 68.71 


Cadangan : BUY ZONE 65.20 - 65.60 

Target utk kita jual pada 74.77 ie 2326/oz dengan margin keuntungan 116%


rujuk setup saya di https://www.tradingview.com/chart/qAMABJvm/

Rujuk rakaman FATA 211223   https://www.youtube.com/watch?v=wUThtYcJH9E

Thursday, March 7, 2024

TERPAKSA KAYA DENGAN SIMPLE FORMULA (GAE)

 








Info Emas Terkini 8/3/24


📣 Emas meningkat lebih tinggi pada sesi awal Asia, disokong oleh pertaruhan untuk pemotongan kadar Fed, yang akan meningkatkan daya tarikan logam berharga tidak berfaedah. 


Melalui kaedah pengiraan GAE...kenaikan adalah USD40/gram..Jika kita miliki  10 @ 50 @ 100 gram...berapakah keuntungannya? dalam tempoh 7 hari sahaja.

Gram x 40 usd x 4.719 = RM (?)


📣 Pengerusi Fed Powell mengakhiri keterangan kongres dua harinya dengan mengatakan bahawa, jika ekonomi A.S. melakukan seperti yang diharapkan, Fed akan mempertimbangkan 'dengan berhati-hati menghapuskan' pendirian dasar monetarinya yang ketat, kata Axel Rudolph, penganalisis pasaran kanan di IG, dalam e-mel . 


📣 Pelabur terus membeli logam berharga itu, tambah Rudolph. Emas spot naik 0.1% pada $2,161.19/oz.


Emas sering dianggap sebagai pilihan pelaburan yang terbaik, salah satunya kerana emas itu sentiasa bernilai. Menariknya, emas sudah menjadi pilihan orang ramai di setiap peradaban manusia, sekurang-kurangnya sejak 5,000 tahun lagi.




wasap.my/xxxxxxx/NakDaftarPercuma



terkini 8/3/24 jam 2.50 ptg















Monday, March 4, 2024

AMBIL PERHATIAN


PERTUKARAN no WASSAP 0196655181 kepada 0198242500.

Hubungi utk info semasa.



...


Menabung kena jadi habit. Selagi tak jadi habit, selagi tu tak akan kaya. 


*Habit maksudnya kita buat perkara yang betul tanpa perlu buat decision lagi. Auto-menabung setiap bulan without any reminder!*


Kalau setiap bulan nak kena buat decision samada nak menabung ataupun tidak, itu maksudnya belum lagi jadi habit lagi yer...


Selagi tabiat ni belum jadi habit, selagi itulah tak akan kaya.


Bukannya nak kaya gila2 tapi at least kita tak meminta2 dengan orang luar bila kita nak guna duit in future.


Konklusinya, kita kena jadikan menabung macam habit gosok gigi setiap hari. Kalau siapa yang terpaksa buat decision setiap hari samada dia nak gosok gigi ataupun tidak, nescaya gigi dia habis dah rosak.


Macam tulah juga dengan menabung...


Dapat sesuatu?


Semoga bermanfaat & see you again in the next sharing! 😎


*Salam Sukses Gold Millionaire Group 🌹*

life Science - Anda Sedang Dialisis (?)

  Berita baik untuk mereka yang dialisis dan 3 Serangkai, Produk dari Farmasi Jepun akan berada di pasaran Malaysia mulai Jun 2024. Kemampua...