Thursday, October 16, 2008

Siapa calon 'underdog'

Untuk apa berpolitik? Untuk apa begitu sangat berebut jawatan dan kerusi? Semuanya kerana wang dan kuasa cuma slogannya ialah untuk berbakti kepada bangsa, ugama dan negara.. Dan bagi yang sudah berharta dan berkuasa, perjuangan mereka cuma lebih kepada tamak haloba dan mengekalkan kuasa. Bagi mereka yang sudah berada di atas dan merasa berkuasa begitu liat untuk turun hingga terpaksa dijolok dan dilondehkan, itupun masih mencari simpati dan meraba peluang kalau kalau dapat bertakhta sampai mampuih.

Politik melayu percaya, hanya dengan kuasa politik mereka boleh berjaya dan kaya, ekonomi diratah melalui politik dan bukannya melalui usaha dan kegiatan ekonomi itu sendiri.

Ia berbeza dengan orang cina yang hanya memerlukan sedikit kuasa politik untuk mengambil peluang awal dan kemudiannya menjalankan aktiviti ekonomi itu sendiri menjadi empayar dan terlalu kecil sangat selepas itu untuk bergantung kepada politik, malah lebih suka menjadi penyumbang kepada dana politik untuk kekal berpeluang.

Samada overdog atau underdog, mereka tetap anjing.

No comments:

Post a Comment