Thursday, June 12, 2014

LEPAS DYANA, HANNAH YEOH PULA BUAT LIM KIT SIANG MENYIRAP?

Benarkah Khaled ke arah  membuat kejutan  dengan Selangor menjadi negeri pertama yang akan meluluskan hukum hudud, mendahului PAS Kelantan dan UMNO yang baru terkial-kial menubuhkan jawatankuasa. Ini berdasarkan gesaan DAP kepada kerajaan negeri Selangor supaya tidak menjejak apa yang sedang diusahakan oleh Kelantan.

SPEAKER DUN SELANGOR TELAH MEMBENARKAN PERBAHASAN HUDUD DIBUAT ATAS PERMOHON DUN SG AIR TAWAR MEWAKILI UMNO !!!


 Timbalan Pengerusi DAP Selangor, Gobind Singh Deo berkata, beliau berikrar tidak akan membenarkan usaha itu menjadi kenyataan.

"Kami sudah berulang kali katakan, kami berpendapat bahawa sebarang undang-undang untuk melaksanakan hudud bertentangan dengan Perlembagaan.


"Justeru kami menentang sekeras-kerasnya cadangan memperkenalkan undang-undang syariah itu di negeri Selangor," Gobind yang juga Ahli Parlimen Puchong berkata, undang-undang jenayah hanya boleh diluluskan oleh Parlimen dan bukannya Dewan Undangan Negeri (DUN).3 comments:

 1. Baik NGO-NGO Islam/Melayu buat lapuran polis kat atas SAMSENGgobing DAPBANGKAI ni kerana ini jelas MENYALAHI Perlembagaan Malaysia, yg. mempertahankan ISLAM sbg. Agama NEGARA/PERSEKUTUAN dan hak istimewa BUMIPUTERA, terutamanya BUMIPUTERA ISLAm/Melayu yg. majoriti, dan kita patut minta kuasa EKSEKUTIF DYMM Yang di-Pertuan Agong dan seluruh Kesultanan Melayu, diKEMBALIKAN mengikut Perlembagaan Persekutuan terutamanya Perkara-Perkara 3(1), 37(1), 153 dsbnya - terutamanya kat negeri-negeri bawah pemerintahan RASIS-BUAS si KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM!

  Kalau pemimpin Islam/Melayu dlm. UMNO/PAS dah tak boleh bela lagi nasib BUMIPUTERA Islam/Melayu; pd. Kesultanan Melayulah, kita harus berpaling untuk minta pertolongan – tengok si excoBANGANG dr. PKRSODOM ni yg. MENIPU mengatakan MAIN adalah bawah K'jaan negeri dan seolah dia lebih berkuasa dari DYMM YDPA yg. adalah KETUA ISLAM NEGARA mengikut Perlembagaan Persekutuan! Dasar si BANGSAT! Lihat di - http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/06/12/Exco-member-apologises-to-Teohs-family/ , Exco member apologises to Teoh’s family, June 12, 2014

  Sedangkan lihat artikel yg. sungguh BERNAS ini yg.membuktikan tentang MAIN di bawah kuasa DYMM YDP/Kesultanan Melayu sbg. Ketua/Penjaga Agama Islam, lebih berkuasa dari K'jaan negeri mengikut Perlembagaan Persekutuan pun! Dan artikel yg. sungguh BERNAS ini juga membuktikan begitu jelasnya PENGIKTIRAFAN pelansongan kuasa EKSEKUTIF Raja/Sultan Melayu (Executive Monarchy - walau tidak mutlak) dari sebelum PENJAJAHAN British-ZIONIS; semasa Perlembagaan Persekutuan digubal, bukan sekadar “Hiasan/Simbol Adat“ (Ceremonial Monarchy), terutamanya dlm. MEMPERTAHANkan ISLAM/umatnya – sepatutnya PENASIHAT-PENASIHAT mcm Haji Mahamad Naser bin Disa, Peguam Kanan Persekutuan, Ahli Lembaga Pemegang Amanah Dewan Amal Islami (DAMAI) - di lantik sbg. PENASIHAT TULEN dlm MT UMNO, Utusan Melayu dan JPM (ketiganya yg. disyaki sudah dikuasai si LIBERAL-plg-merbahaya) – lihat di https://akarimomar.wordpress.com/tag/perlembagaan-persekutuan/ , Hijrah Minda: Agenda Transformasi Islam , Haji Mahamad Naser bin Disa[1], 7 April, 2012!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 2. Lihat artikel yg. sungguh BERNAS ini di - https://akarimomar.wordpress.com/tag/perlembagaan-persekutuan/ :

  Hijrah Minda: Agenda Transformasi Islam

  Haji Mahamad Naser bin Disa[1]

  7 April, 2012

  Islam Agama Negara: Undang-undang Tertinggi Negara

  Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang tertinggi di Negara ini memartabatkan Islam sebagai Agama Negara – Fasal 1 Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan – “Islam adalah agama bagi Persekutuan;” atau dalam teks asalnya “Islam is the religion of the Federation;”[2] Jika diterjemahkan ke bahasa Arab ia bermaksud – “Al Islam deen alDawlah”. Bersandar kepada ketinggian kedudukan Islam sebagai Agama Negara ini, Fasal 1 Perkara 37 Perlembagaan Persekutuan mewajibkan Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong untuk membuat satu komitmen atas nama suci Allah dengan melafazkan sumpah – wallahi; wabillahi; watallahi untuk memelihara agama Islam pada semua masa. Lafaz sumpah ini dilakarkan secara khusus di dalam Jadual Keempat Perlembagaan Persekutuan.

  Atas sifat dan kedudukan Baginda Yang Di-Pertuan Agong sebagai Ketua Utama Negara (The Supreme Head of Federation), semua pihak yang ada hubung kait dengan pemerintahan Negara ini juga terikat untuk melaksanakan sumpah berkenaan kerana segala urusan pemerintahan dalam Negara ini bersumberkan kepada kuasa eksekutif Baginda sebagaimana yang termaktub dalam Perkara 39 Perlembagaan Persekutuan. Justeru, berpaksikan kepada kedudukan Islam sebagai Agama Negara dan komitmen Ketua Utama Negara, segala agenda Negara sama ada dalam bentuk dasar mahupun perundangan semestinya berpaksikan kepada prinsip Islam dan tidak boleh sama sekali menyanggahi atau menjejaskan ketinggian dan kedaulatan Agama Negara…..

  Perlembagaan Persekutuan dan Perlembagaan negeri-negeri memartabatkan Sultan atau YDPA sebagai Ketua Agama Islam Negeri. Dalam hal pentadbiran Agama Islam Baginda dibantu oleh Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) yang merupakan pihak berkuasa agama Negeri yang utama selepas Sultan/YDPA. Walau bagaimanapun kedudukan ini sering disalah tanggap. Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO) atau Kerajaan Negeri sering dianggap sebagai pihak berkuasa termasuk dalam hal ehwal agama yang termaktub dalam butiran 1 Senarai Negeri Jadual Kesembilan Perlembagaan Persekutuan.

  Fahaman dan pendekatan sebegini adalah bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan dan Perlembagaan Negeri. Islam sebagai Agama Negeri dan Agama Negara tidak tertakluk di bawah kuasa politik. Sebaliknya Kerajaan Negeri yang tertakluk kepada prinsip Islam dalam menjalankan pemerintahan Negeri. Justeru, walau pun menjadi kewajipan kepada Kerajaan Negeri menyediakan kewangan, kemudahan dan pegawai-pegawai untuk berkhidmat kepada MAIN, namun MAIN TIDAK bertanggungjawab (accountable) kepada Kerajaan Negeri kerana MAIN bertanggungjawab terus kepada YDPA/Sultan. Begitu juga para pekhidmat awam Negeri yang ditugaskan dalam hal ehwal berkaitan agama seperti JAIN, Jabatan Mufti, Mahkamah Syariah adalah bertanggungjawab kepada MAIN dan bukan kepada Kerajaan Negeri.

  Kerajaan Negeri masih bertanggungjawab untuk melakukan pembangunan dalam hal ehwal agama Islam tetapi tertakluk kepada kawalan dan kebenaran MAIN. Justeru adalah tidak wajar bagi mana-mana Kerajaan Negeri untuk mencampuri hal-hal berkaitan penentuan hukum Syarak walaupun ia berkewajipan untuk mematuhi dan menghormati hukum Syarak yang diperkenankan oleh Sultan sebagai Ketua Agama Negeri.....

  (TERUSkan MEMBACA)

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 3. YA ALLAH - apa ke balanya ni! Sementara si UMNO-LIBERAL kat Sabah-S'wak pun tak paham tentang kedudukan ISLAM/DYMM YDPA-Kesultanan Melayu/MAIN dlm. mempertahankan ISLAM/umatnyamengikut undg-undg Syariah dan Perlembagaan Persekutuan, Sabah-S'wak terus makin diKRISTIANkan si Kristian ZIONIS (iaitu fahaman Kristian bercampur aduk fahaman politikDAJAL ZIONIS - lalu menjadi penyokong kuat Israel dan amat membenci ISLAM/umatnya) DAPBANGKAI/PKRSODOM dan penaja Barat-ZIONIS/Israel mereka, serta mahu MEMISAHkan Sabah-Sarawak dr. Malaysia ini - lihat di http://www.melanaublogger.com/2014/06/masa-depan-malaysia-ditangan-mereka-ini.html , Masa depan Malaysia ditangan mereka ini?, Posted by MELANAU BLOGGER; dan di - http://www.melanaublogger.com/2014/06/disebalik-sarawak-for-sarawakians.html, Disebalik "Sarawak for Sarawakians", Posted by MELANAU BLOGGER) - dan mahu PENJAJAH British-ZIONIS masuk campur!

  Lihat di http://sskeruak.blogspot.com/2014/06/bible-issue-backfires-on-selangor_12.html ,
  BIBLE ISSUE BACKFIRES ON SELANGOR, Posted by salleh said keruak , June 12, 2014:

  In January this year, Jabatan Agama Islam Negeri Selangor (Jais) raided the Bible Society of Malaysia (BSM) and seized more than 300 Bibles that were published in the Malay and Iban languages.

  This raid did not happen by chance based on ‘spot check’ (what the Malays would call kebetulan) but was done on purpose (which means it was a planned operation). Hence the only logically explanation would be that JAIS acted based on information or a tip-off.

  Last week, the Menteri Besar of Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, said that the Pakatan Rakyat Government of Selangor would give the Attorney-General (A-G) another month to resolve the controversy regarding the seizure of the Bibles by Jais.

  This was certainly a most puzzling stand since JAIS is a Selangor agency that acts under the authority of the Selangor government and it acted according to Selangor state laws, not Federal laws. So why was the ball kicked to the A-G, metaphorically speaking?

  Now the A-G’s Chambers (AGC) said that BSM has not committed any crime and that there will be no prosecution. The AGC also said that after reviewing the investigation papers submitted by JAIS, it believes that Section 9(1)(a) of the Non-Islamic Religion (Control of Propagation Among Muslims) Enactment 1988 does not apply to the items seized.

  In short, according to the A-G, the BSM did not do anything wrong and the party that is in the wrong is JAIS. So JAIS would now have to apologise to BSM and return the seized Bibles.

  This is certainly an interesting turn of events because over the last few months since January the opposition has been blaming the Federal government and has been criticising Prime Minister Najib Tun Razak for ‘doing nothing’. In other words, the Federal government and the Prime Minister are at fault.

  Today, it is clear that it is the Selangor state government or the agency under the state that erred, not the Federal government or the Prime Minister. And Selangor state is under Pakatan Rakyat, not Barisan Nasional.

  The opposition always seeks to point fingers and blame the Federal government for everything that happens, even when what happens is the fault of Pakatan Rakyat. Maybe now Malaysians can see the shallow and immature politics being played by the opposition.

  Will Pakatan Rakyat admit that they were wrong and publicly apologise to BSM? Most importantly, is it even within the opposition culture to admit their mistakes whenever they are mistaken?

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete