Tuesday, March 24, 2015

Rakyat Tidak Sabar Menyambut GST...

Ada beberapa perkara yang sedang berlaku..

1) Sesetengah peniaga sudahpun mengenakan GST walaupun sepatutnya bermula 1hb April .. mana dia pemantauan dan penguatkuasaan (?) awal-awal lagi dah failed..
(a) stok lama yang dibeli sebelum 1hb April juga akan dikenakan GST (?)

2) Sesetengah perkhidmatan dan barangan yang dikecualikan GST tetapi sudah dinaikkan harga, semuanya dengan pelbagai alasan, antaranya sudah lama tiada kenaikan harga..

3) Ada orang kampong yang sedang menunggu pemberian GST kepada mereka sepertimana mereka mendapat BRIM..

4) Rakyat sudah tidak sabar-sabar menunggu 1hb April untuk sama-sama merayakan dan berpesta pada hari bersejarah tersebut, kemenangan rakyat yang memilih kerajaan menepati janji  - sewajarnya kerajaan umumkan sebagai public holiday.

5) GST  dapat mengekang rasuah kerana selepas ini ramai yang tidak mahu terlibat dengan rasuah yang mungkin juga dikenakan GST 6% oleh pihak penerima (?)

# Perlaksanaan GST mencerminkan janji kerajaan untuk mendahului rakyat telah ditepati kerana berdasarkan perancangan, berdasarkan janji, hasil kerajaan akan bertambah untuk dikembalikan kepada rakyat dalam segala bentuk.

4 comments:

  1. Jika ikut sentimen rakyat skrg..bersedialah jadi pembangkang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lihat peranan UMNO sebagai pembangkang di Selangor - adakah ada contoh terbaik.
      Kalau ketika memegang kuasa pun sanggup jadi abdi dan pemakan babi, apatah lagi ketika kuasa hilang di tangan, sembah cium kaki pun rasanya no hal.

      Delete
  2. GST terbaek!! Syukur Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  3. Cerita pasangan suami isteri , satu hari suami ini kaki tegar suka nonton filem prono , selepas nonton beliau balik rumah terus dapatkan isterinya kunun mahu berasmara , sebelum itu berlaku dailog berkenaan GST ,

    Isteri : Abang yah nak tanya ,abang tahu dak apa itu cukai GST.

    suami: Tahu , GST : Good Sex Tonight. (Tampa fikir panjang )

    Isteri : O ye ke , bukan pasal cukai ke , ni abang sebut macam bunyi lain je...

    Suami : Lebih kurang je tu GST , Good Sex Tonight , agak-agak ,ok la yah tonight ,malam ni .Baik punya.

    Isteri : Ok tak ok , yah bagi 6 % saja , setakat 6 % saja lebih tak leh .

    Suami : La pasal apa setakt 6% je , mampus la.

    Isteri : Abang ingat yah bahalol sangat ke , kan GST dikenakan 6% jadi ,abang dapat 6% je la .

    Suami : La kalau macam ni setakat pengang raba bongong yah saja ka..????

    ReplyDelete