Tuesday, August 11, 2015

MERDEKA KETIKA RINGGIT MENJUNAM...APA KATA PM. PEMULIHAN (?) TAKKAN LANGSUNG TAK ADA IDEA...





38 comments:

  1. Dah lama tgk ringgit jatuh nilai....yg pelik mrntri kewangan lsnsung tak ambil tahu utk pulihkan nilai ringgit.....mcm tak afa idea utk pulihkan ringgit....ringgit turun mak badak tetap naik....kimak sungguh...

    ReplyDelete
  2. Apa kena mengena merdeka dengan ringgit jatuh? Kalau ringgit tiada nilai sekali pun , kau tak nak mengaku merdeka ke. Biar kita papa kedana , asalkan jiwa kita merdeka, tidak di perintah atau dipaksa mengikut fitnah luar. Matawang lain dan serantau juga jatuh, eg. Indonesia, kau nak tanya dia orang pasal merdeka ke? Niat busuk tak habis2

    ReplyDelete
    Replies
    1. merdeka ke kalu ambik orang luar yang jadi penasihat??

      Delete
    2. Tajuk; merdeka ketika ringgit menjunam....bukannya ....merdeka ke kalu ambik orang luar.... Minta tidak keluar tajuk.TQ.

      Delete
    3. Nak sambut merdeka macam mana kalau jiwa & minda pemimpin sendiri masih belenggu serta dijajah oleh penasihat Yahudi British & Amerika. Najib dah masuk perangkap Zionist bila dia bersekongkol dgn Banker Yahudi Goldman Sachs untuk mendapat pinjaman RM42 billion dgn kadar riba tinggi yg tak dapat diterima akal yg waras. Kegelojohan serta kebodohan Najib mengkibatkan negara akan muflis seperti Indonesia & Greece.

      Delete
  3. Menghina pandai, bagi idea langsung x de.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada ke pulak blogger kena fikirkan penyelesaian. Dah tu, Menteri Kewangan makan gaji free?

      Delete
    2. Najib & Rosmah yg kencing & berak bersepah... kenapa pulak kita kena buat kerja pembersihan....?? INI take adil..!!!

      Delete
  4. menteri kewangan gaji besar buat apa...biarlah dia fikir...aku pilih dia supaya dia bekerja bukan goyang teloq

    ReplyDelete
  5. Lansung tak kisah ringgit turun setuju menteri kewangaan bengap tak ada idea....dibayar gaji jadi menteri kewangan puluh2 ribu dan duit derma laagi...langkah dan idea itk selamat kan nilai ringgit tiada usaha diambil.....kimak ooo kimak...klu nak majukan negara lansung x nnpk usaha dilakukan....puiii

    ReplyDelete
  6. Ni pah beza antara tun m dgn najib razak
    Tun seorg negarawan..memulihkn negara,memandu negara, memajukan negara
    Menaikkn nilai bangsa dan maruah org malaysia di dunia!
    Najib hanya seorg politikus yg cari makan...mcm skrang sibuk sana sini utk sirvival diri sendiri shj
    Pentingkn diri shj
    Xde idea,clueless skrang nk buat apa?apa plan mesia utk pulih!!
    Puiiiii....lg cepatla ko jatuh najib
    Yg pelik bkn najib xde pengalaman lagsung sbg menteri....to mcm x tau 1 apa pon..
    Ke mmg selama ni mmg x buat keje sebenarnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaman Tun la billion ringgit hangus kerana nak stabilkan ringgit...bacalah krisis kewangan asia 1997..

      Zaman Tun beliau bremain spekulasi..maknanya niaga short selling. Disebabkan ianya serangan terancang(yahudi) maka lumpuhlah negara2 Asia.

      YAhudi control negara dgn Dana IMF..isu spekulasi kita kena faham sistem kapitalis yahudi.

      Delete
    2. anon 6.40.. ko nk ckp apa sebenarnya..? mesej nk smpaikan pun x jelas..

      yg jelas.. tun tlh selamatkan ekonomi ngara drpd kegawatan ekonomi pd thn 1997 tanpa meminjam duit dari IMF.. itu faktanya..!!

      itu lah kehebatan tun dan bbrpa pegawai kerajaan pd waktu itu.. cukup jelas dan nyata..!!!

      Delete
    3. Anon 6.40... Tak tau buat jelah taktau...Klu nak cari salah tun Biarlah betilmu... Nampak kejahilan

      Delete
    4. Anon 6:40 saya kira sama ada buta sejarah atau dia nie budak taik lahir semalam tak cukup bulan.

      Delete
  7. Donation manyak masyuk in USD.. Untung maa..

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Bila mana Ahmad maslan dan nazri bercakap dari sudut positif maka ramailah mengutuknya..

      PM jepun terkenal dgn slogan "Abenomics, teras keyakinan Jepun"

      Penyusutan nilai yen meningkat ekonomi jepun..Ahmad Maslan bercakap dalam konteks bagaimana rakyat boleh membantu Malaysia dalammasa yg singkat.

      Cth macam ni KD akan berbelanja baju branded sebulan rm 500..disebabkan kenaikan dollar maka kos KD meningkat kpd rm 700. Maka KD telah membuat keputusan tidak lagi membeli baju luar negeri sebalinya hanya membeli baju made in malaysia yg hanya rm 300. Maknaya malaysia sudah dapat 300 dan duit ringgit yg keluar dari malaysia terhenti..

      Pemikiran Nazri memang hebat kenapa ya?

      Ketika Tun M and the gang panik nazri melihat kesan berganda kedatangan pelancongan..Maknanya beliau melihat sekiranya tepat marketingnya maka limpahan pelancongan akan meningkat lebih dari dijangkakan..maksudnya duit dari luar bakal memberi limpahan kepada rakyat yg berada dalam sektor pelancongan.

      Delete
    2. Rakyat biasa camne?.... Jgn pandang satu sudut je...nazri memanglah suka... Sebabnya ada kepentingan kementerian nya sahaja...bagaimana singapura nilai wang tinggi tp pelancung belipat x ganda

      Delete
    3. ekonomi ngra bkn hny disumbangkan oleh pelancongan..

      jika dgn aktiviti pelancongan sudah cukup utk menjana ekonomi ngra, maka x payah la aktiviti lain sprti perniagaan, pertanian, perladangan, perindustrian, perubatan dan lain2..

      jika ringgit jatuh bgs utk ngara.. knpa tak tambat shaja ringgit pd nilai yg lebih teruk dari skrg bbanding usd..?

      jwpannya mudah.. dan ramai jg yg tahu.. ringgit jatuh mungkin bgs utk menarik pelancong luar masuk melancong ke dlm ngra.. tp itu hny mungkin.. hasil nya belum lg pasti..

      tp yg pasti.. kejatuhan ringgit boleh mberi kesan kpd keseluruhan ekonomi ngra..!!!

      so jd la bijak utk lihat pd keseluruhan ekonomi akibat kejatuhan ringgit.. bkn hny lihat pd satu aspek shja..! bkerja la dlm satu kumpulan demi ngara.. bkn bkerja secara individu demi jabatan sndiri!

      pemimpim harus utamakan rakyat dan ngra.. bkn diri sendiri!!!

      fikirkan..

      Delete
  9. Nak tanya orang tua tu malulah pulak.

    ReplyDelete
  10. KD selagi kau berharap sumber pakatan kau akan terus terperangkap dalam dunia pakatan..

    Adakah Najib bodoh sangat sehingga tidak memahami apa itu rugi?

    Di pasir gudang Najib jelaskan perbandingan MAS yg rugi dizaman Tun
    .Kerugian MAS disahkan audit ..masalahnya KD kau tak faham akaun dan audit.

    Bagi engkau kalau 1MDB rugi tahun 2015 maka rugilah secara keseluruhan syarikat..Payah sembang kau KD isu akaun ini.Terserlah lah kalau rsa betul teruskan lah fitnah tersebut..jgn lupa tikam belakang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang apa jadi dgn Mas?...bertambah baik ke?...

      Delete
    2. jawapan aku...
      ya najib sangat bodoh

      Delete
    3. tak kisah la kau kata bodoh yg penting pakar2 analisis dunia naikkan rating malaysia..

      Geng2 KD tahap gaban ni tu psal rasa bongkak semacam

      Delete
    4. MAS zaman Tun M lingkup la bodoh..pyah la kalau sembang dgn budak2 baru ini..tak faham apa yg aku nak bandingkan..

      Zaman Tun M MAS lingkup faham..la jni zaman Najib tengah nak pulihkan...Apa yg Najib nak sampaikan 1MDB bukannya rugi tapi zaman Tun M MAS rugi tapi Najib bg sokongan bkn nya makian ada faham?

      Delete
    5. 630 mangkuk!!!
      "Adakah Najib bodoh sangat sehingga tidak memahami apa itu rugi?"
      Soalan sama gak bla duit msk akaun...

      Ooi mangkuk, hang x blajar lagi jawapan2 yg kuar pasal soalan bodoh hang sebelum ni?

      Diam la mangkuk hayun ooi...bodoh sorang cukup laa...

      Delete
  11. Aku suka cybertrooper pakatan walaupun diserang teruk sekalipun akan terus pertahan kepimpinan pakatan,,Lihatlah bagaimana DSAI yg dah sah bersalah di mahkamah cybertrooper mereka terus spin dan masyarakat pakatan akhirnya terus tertipu..


    Paling teruk cybertrooper UMNO maaf cakaplah boleh kira dgn jari la..Paling banyak menghemtam kepimpinan UMNO.Yang lain tahu selfie je

    ReplyDelete
  12. KD bacalah pandanag Tengku Razaleig..lagi bagus lah ..terus bekerja mencari pelaburan..Bukan style dulu main short selling lepas tu mengamuk kat george soros...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pencuri kata pada tuan Rumah bahawa barang mencuri bukan tujuan peribadi bagaimana pula???

      Delete
  13. Bila Jibby nak .....??

    aku nak buat pulut kuning nih!

    kahkahkahkah

    ReplyDelete
  14. Chai ahjibgor, kami rakyat marhaen ingin menolong chai2 semua bagaimana ingin menjawab persoalan kejatuhan nilai ringgit (ingat chai ingat kami tolong chai2 sumeee....ye)

    Kebaikan;

    Ekspot menjadi murah

    Keburukan;

    Harga barang2 melantun lantun, bertingkat tingkat menuju aras puncak tertinggi termasuklah barang keperluan harian.

    Kesimpulannya;

    Siapakah yang mendapat faedahnya?

    Tokey2 cina

    Siapakah yang TIDAK mendapat faedahnya?

    Rakyat marhaen yang terpaksa membayar cukai GST , kawalan minyak tak terkawal dan terbaru nilai ringgit jatuh merundum

    Bagaimanakah ingin mengatasinya?

    Najib, Rosmah, Punahsihat beserta dengan chai2nya perlu letak jawatan!

    P.s

    Terimakasih najib! "I luv RM" cash is king!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payahlar anon oii...

      kan ke jibrouk dah cakap, dia ada sokongan 3 juta cai cai dibelakangnya?
      maka dia akan jadi PM hingga akhir hayat!
      Mana mungkin dia letak jawatan.

      biarpun dia buta mata - (bertongkat), buta hati-(gila), beliau tetap PM. apa jua kita kena terima.
      tak caye, Tanya cai cai jibrouk.

      Hanya dua perkara saja yg boleh memisahkan jibrouk dgn PM.
      1- Takdir Allah membalikkan hatinya untuk turun tahta
      2- Mati

      Delete
  15. Satu perkataan untuk mereka ini...

    BODOH !!!!

    ReplyDelete
  16. Sejarah telah dilakar ekonomi negara menjadi haru biru & jahanam bila spesi Anwar Gay & Najis Nazak menjadi Menteri Kewangan. Adik2 saya & ramai warga di Spura mentertawakan Najis Nazak bila dia baru2 ini di Spura (sempena hari kemerdekaan mereka) menghina diri sendiri dgn merayu kpd warga Spurs agar jangan percaya berita2 negatif di blog2 cyber. Bak kata orang Spura, "Apa barang...tak tanya pun..kenapa melatah?

    ReplyDelete
  17. Aku ingat Pak Lah PM paling teruk dalam sejarah Malaysia. Rupanya aku silap, Najib lagi teruk .....

    ReplyDelete
  18. Hello,

    Adakah anda memerlukan pinjaman? Adakah anda ingin untuk membayar bil-bil anda? Adakah anda ingin mengembangkan perniagaan anda? Apa yang anda perlu lakukan adalah untuk mendapatkan
    kepada kami untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana untuk bermula, dan anda akan dapat? Pinjaman yang anda inginkan. Tawaran ini adalah terbuka kepada semua, bahawa maklumat di bawah ini hendaklah dikembalikan semula pada masa. Sila ambil perhatian bahawa syarat-syarat pinjaman kami adalah 3% kadar faedah. Anda mesti memberikan kami maklumat yang diminta di bawah kerana ia membolehkan kami untuk menyediakan anda dengan syarat-syarat kredit yang anda masukkan untuk memaklumkan jumlah pinjaman yang tepat. jika Berminat dengan pinjaman dari syarikat kami. anda diminta untuk mengisi maklumat yang disediakan di bawah dan kembali kepada kami untuk meneruskan transaksi pinjaman anda.

    Isi Maklumat Ini Di bawah:

    borang permohonan pinjaman {talian}
    1) nama: ----------------------------
    2) Negara: --------------------------
    3) Pekerjaan: ---------------------
    4) Status perkahwinan: -------------------
    5) Nombor telefon sah: ----------
    6) Bulanan Tempoh pendapatan / Pinjaman: ---------------
    7) Alamat: ---------------------------------------------
    8) Tujuan pinjaman: -----------------------
    9) Jumlah Pinjaman yang diperlukan: ---------------------------
    10) Pernahkah anda memohon pinjaman sebelum: --------

    E-MAIL: warenbufettloanfirm11@gmail.com

    Terima kasih,

    ReplyDelete