Google+ Followers

Saturday, December 31, 2016

BRIM : HADI MENDAHULUI DAN SENADA MAHATHIR


50 comments:

  1. KD janganlah jadi manusia yang diringankan akal lah..... dan jangan juga ambil sekerat2. Takkanlah ringan sangat akalnya KD ni ( sebab kamu yg petik dan pemilik blog) untuk tidak dapat membezakan rasuah ngan hasrat kerajaan mengurangkan bebanan rakyat. Ketika subsidi berlegar di pasaran melalak pyak kamu mengatakan kerajaan tidak bijak kerana gagal membantu orang miskin dan berpendapatan sederhana dengan membedi subsidi yang dinikmati oleh oeang kaya dan rakyat asing. Berbuih mulut kerajaan menyatakan kerajaan sekarang berusaha untuk menyampaikan subsidi keoada yang hak..... subsidi bersasar adalah salah satu makanisma nya...... takannlah semua yang kerajaan buat salah saja..... tu yang kalau musim pilihanraya.... edar beras ngan lambang parti tu nak panggil sedekah ker?.... Tolonglah weiiii bijak sikit..... dah berapa fahun Br1m di salurkan.
    Cakap ajerlah mmg kau nak kerajaan kata... baiklah Br1M dihentikan...... sebab apa kau mahu kerajaan berkata begitu?... kamu jawablah sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay sikuli masrop kembali lg.
      Baiklah
      BR1M utk membantu rakyat.
      1MDB utk membantu siapa?

      Kita ingt blk kronologinya sebab sikuli mnyokong tanpa cari ilmu.
      Modal 1M pnjm 42B.
      Selepas gadai IPP dan bandar china@malaysia hutang jdk 53B.

      Tergesa2 nk sgt ecrl made in china sbb nk dptkn payment buat ipic yg telah tersalah bayar.

      Tersalah bayar tp xde pun siasatan dilakukan.

      BOK sprm yg mnyiasat src pun telah ditukarkan jabatan.

      Kalau2 sikuli xdpt berita, 42 juta duit src masuk akaun najib spt mana pengakuan peguamnya dlm kes saman vs ling liong sik.

      Demi agama bangsa dan negara.

      Delete
    2. Menerawang mcm minum ketum.... org cerita hal lain dia merapu benda lain..... so dsh mengaku BR1M membantu rakyat. Fullstop. Kamu sendiri mengaku. Tahniah dan terimakasih.

      Delete
    3. Mengenakan gst mnyusahkan rakyat.
      Apa erti kanan gst kiri br1m?

      Dh tau apa untung nya 1mdb?
      Nak tahniah x?

      Delete
    4. Ceciter.... acaner perjalanan SST berbanding GST...... jangan bodoh benak. Dasar Red Bean Army.

      Delete
    5. Yang bonggok tu anda,,seluruh dunia tahu "pekong" MO1 tak akan buta hati kot......!!

      Delete
    6. Perkenalan gst adalah untuk menambah pendapatan kerajaan yg xberapa cukup melalui sst.
      Diberikan alasan kerana harga minyak yg jatuh mnyebabkan kerajaan kurang pendapatan.
      Sekarang tiada lg subsidi mnyk dan dari harga mnyk januari yg bersandarkan harga mnyk disember, pendapatan kerajaan telah bertambah.
      Apa perlu lg gst yg terbukti menaikkan harga brg dan mngurangkan kuasa membeli rakyat?

      Delete
    7. Kenapa tak nak sebut SST selama ni membolehkan ramai tokey2 Cina lari dari tax.... dan pelbagai lagi kaedah dan penipuan tax..... kenapa?.... sebab kamu Red Bean Army. Sekurang2nya kerajaan mengaku pendapatan merosot tapi di sokong oleh GST. Tiada lagi ketirisan. Setahun sahaja lagi swbelum kita nampak GST ini akan membuka auta peniaga kapitalis ni.... setahun sahaja lagi.... The clock ia ticking..... terus percubaan kamu Red Bean Army....

      Delete
    8. Jikalau tokey cina boleh lari kenapa salahkan SST?
      Apa guna penguatkuasa?
      Acapkali barang murah punca berlaku penyuludupan, maka dinaikkan harga brg.
      Apa guna penguatkuasa?
      Jikalau tokey2 cina yg lari, apa pemimpin melayu buat?
      Terima percent dan kembali melolong demi agama bangsa dan negara?
      Berapa ramai tokey cina yg sudah dikenakan hukuman kerana lari tax?
      Berapa ramai dikenakan tindakan dibawah akta anti pencatutan?
      Apa guna kuasa pada kerajaan kalau xtahu nk gunakan?


      Sekarang pendapatan dh xmerosot dgn harga mnyk 2.10 seliter. Duit mana guna nk byr hutang 1MDB yg melebihi 53B?

      Apa kebaikan 1MDB kepada negara dgn hutang sebanyak tu?

      Delete
  2. 31.12.16 brim
    01.01.17 petrol diesel naik harga

    Berok kalau jadi kerajaan pun boleh buat macam tu..itu yg nak dibanggakan sangat, satu keturunan kot.

    ReplyDelete
  3. Berok jer yg tak paham.... nak cerita apa lagi pasal hal naik turun minyak ni. Masih tak faham2. Pemalas punya orabg.... semua benda nak jadi isue. Masa turun tak bunyilah pulak... walhal kaedahnya sama jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suharli
      Hang memang anjing najib yg Suka jilat pungkok Tuannya !!!
      Tahniah suharli and tahniah pada najib bangsat and seluruh ahli umno kerana bukan setakat minyak Saja naik tapi Tayar and barang keperluan lain pun naik !!!
      Brim memamng rasuah drp najib utk sokong umno parti pencuri !!!

      Delete
    2. Kau makan tayar hari2 ke?..moga2 tak da keturunan suku sakat kau yg amik brim..takut keracunan ke apa ke sakit teruk ke nanti susah gak...

      Delete
    3. Suharli Masrop @ Kejora..

      Sebut saja pemodenan pembangunan negara dari landskap, monumen, lebuhraya, keretapi letrik, komputer, pusat teknolgi maklumat, pusat sains & R&D, litar lumba dunia, pelabuhan, lapangan terbang, putrajaya kelas dunia, dan banyak lagi...pasti nama Tun Mahathir tak akan lekang. Itupun hutang negara baru setakat 200 bilyon & duit UMNO semasa beliau melepaskan jawatan ada 2 bilyon. Cuba cerita apa Najib bina hingga hutang negara dah mencecah 800 bilyon, dan duit UMNO berapa yg ada....?????

      22 tahun TDM memerintah, minyak petrol sangat murah sebab disabsidi bantu oleh kerajaan yg perihatin. Kenaikan harga hanya terjadi 3X saja sepanjang tempoh itu.. itupun kenaikannya keciput tak sampai $0.10 sen. Selepas 2003, minyak naik gila-gila.. Hingga kini, entah berapa belas kali ler agaknya minyak naik sehingga dibuatnya kita naik minyak pula. Dah ler bantuan sabsidi dihapuskan, Najib pula membuat penganiayaan dgn memaksa rakyat bayar cukai GST untuk membayar hutang negara yg dia selewengkan. Apa manfaatnya GST & 1MDB kpd rakyat? Tolong cerita...!!!

      Delete
    4. Tuan tolong senaraikan tahun2 yang minyaknya rendah harganya.... kalau boleh bagi sekali exchange rate masa tu. Oh jangan lupa.... ceritakan juga sekali apa yang Tun pada satu ketika sebut pasal subsisi ni dan terakhir boleh tak bezakan kelebihan subaidi pukal ni dengan subsidi bersasar. Emmmm.... adil tak kalau dalam satu situasi saya bagi swbungkus naai ayam kepada orang biasa yang saya kira memerlukannya dan dalam masa yang sama saya bagi nasi yang sama kepada seorang yang kaya yang hanya nak makan free sedangkan di dalam beng nya ada pizza... dan burger.... serta beberapa helai duit lagi yang boleh membeli nasi yang sama untuk dimakan oleh 100 orang yang lain ( ini bukan isu makan kenduri yer.... makan kenduri tak perlukan status... tp paling afdal bagi makan org miskin atau anak yatim)... kalau kamu kata adil.... bagus.... maknanya otak kamu sama bijak dengan Tun.

      Delete
    5. Kejora @ Suharli Masrop..

      Cerita dulu....

      Apa Najib bina hingga hutang negara dah mencecah 800 bilyon, dan duit UMNO berapa yg tinggal ada....?????

      Apa manfaatnya GST & 1MDB kpd rakyat?

      Delete
  4. Ingat tahun baru anda a year wiser, rupa nya a year more stupid. A mentee of ahmad mat maslan?

    Unless you have a bit of IQ to understand basic economic and financial management, please refrain from arguing on the issue of subsidy and or brim and or ex pump pricing of finished petroleum products. STFU

    ReplyDelete
  5. Totally agreed. Malays are getting dumber as the year passing by...tak tau beza subsidi dgn brim, tak paham basic economics, rasuah dgn "derma" dah rasa mcm sama jer dan yg paling menyedihkan dah buta mata hati yg mana benar dan yg mana salah. The malays have become junk in their own motherland and they did not feel ashamed when they failed in many ways to the extend could not even see the difference between right and wrong. Bodo sgt ke melayu skrg nie??? Kt malaysia nie politician2 melayu skrg byk yg cari makan dgn cara umno...suap kaum sendiri dgn sedikit wang utk kekal berkuasa sbb diorang tak cukup bijak memacu kemajuan negara. Yg mcm ustad lak beriya2 jadi pak arab dgn pelbagai istilah2 arab utk menunjukkan betapa Islam diorang dgn kehidupan. Bottom line anything goes for the sake of power...kasi freebies in the form of free money, contracts, stocks mcm fgv dan lagi best PRU goodies and services mcm beras, kain, milo dan tolong suapkan nasi ke mulut org mcm shahrizat lembu buat. Apa nak jadi la melayu skrg...?? Apa2 pun tabik kt Tun M sebab berpuluhan tahun sepanjang usia dia tak putus2 nak luruskan melayu yg mcm rambut kerinting mat afrika nie...makin berpuntal2 walaupun sudah lama cuba diluruskan.

    ReplyDelete
  6. Bailout itu haram hukumnya.... beri kekayaan negara pada anak beranak dan krooni... brim tak haram kekayaan negara diagih pada rakyat tak kira manusia yg berterimakasih atau tidak.... klu rasa malaysia x aman... mrnyusahkan brrambus saja dari malaysia. .. gi la duduk singapork dll..... cap bunga baru 3 bulan nak pakat macam2... bahagian dan cawangan pun x ade camna jentera nak bergerak....? Harap bole kudakan pkr... pan dan DAP punya jentera ajer la... alahaiii kata ahli juta juta...kikikikiki.. nak nipu mcm meddey kutty agak2 la weiiii.... kikikikiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. usia bertambah sehari tapi dah nampak bodoh setahun tak tahu bezakan baillout dan brim, derma dan rasuah...

      ertinya tak tahu beza halal dan haram, asal massyyyuuukkkk...telan.

      Delete
    2. Jgn memekaklah Kejora. Pergi buat laporan polis & dakwa Tun Mahathir supaya beliau dihadapkan ke mahkamah. Boleh...berani...??? Rentikanlah kerja2 menganjing-kencing bagai anjing menyalak bukit.

      Delete
    3. Eh Pundek 04:13pm,
      BR1M agihan kekayaan negara celah mana? Kalau negara ada kekayaan tak perlu la sampai pegi mintak pinjam duit kat China Komunis. Kalau betul negara ni dah kaya sangat kenapa tarik segala subsidi? Kenapa kenakan GST? Kenapa ko terpaksa mintak sedekah kat tuan ko tu?

      Lain kali kalau dah BODOH NAK MAMPOS jangan masuk menyemak kat blog-blog org yang menyampah dengan tuan pukimak ko tu.

      Simpan Tolol ko tu utk anak cucu.

      Delete
    4. APA LU CERITA ..INI NEGARA SAYA ...HIDUP MATI KAT SINI ..LU SAPA MAU HALAU BEB..LU JILAT PONGGONG BOLEH LAH...HAHAHAHAHHAA

      Delete
    5. Tidak perlu tunggu dah kaya kalau nak buat kebajikan...... kita boleh beraedekah atau buat kebajikan dwngan apa yang kita ada. Kalau nak tunggu kaya takut ada seoaruh orang tu jadi lupa asal usulnya.... mulalah kata nak senang kena berusaha . Mcm Tun kata BR1M akan buat rakyat malas..... sebab apa? Sb dah kaya. Tukang masak pun tak mau digaji..... kalau kerajaan tak bayar gaji... salahkee dia ambil terus?....

      Delete
  7. Bkn ke rafizi bapok pujaan korang ke yg punya idea system apungan harga minyak.bila dh buat n harga Turun Naik malalak la plk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang bapok, pondon & kedi itu adalah kamu, fahammmm...?? Laa nie, aku masih menanti jawapan mu bila kita boleh mengeteh/mengopi sambil tibai roti jala.

      Delete
  8. Nak semua murah duduk dlm hutan..buat Negara sendiri...shitt

    ReplyDelete
    Replies
    1. pH akan pasti kan Malaysia bkn milik umno sial.

      Delete
  9. Nak tanya dng jujur .... cap bunga dah berjuta ahli... smpi la ni dah puas rayau sana rayau sini.. rayau sanun tak jumpa cawangan dan bahaguan parti cap bonga lagi..... ceciter kat mana ada cawangan dan bahagian cap bonga tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak jawab dgn jujur...cap bunga ahli berjuta ka...beribu ka...cawangan ada ka takde ka...semua tak jadi hal. Aku pun tak peduli. Aku ahli umno dah bertahun2 tapi aku tanak pangkah umno...dah serik sbb wakil rakyat sini mcm sial. Kau ingat umno yg ada ahli berjuta2 takde sekor pun yg tak sakit hati ke dgn perangai YB2 yg kitorang pangkah? Presiden pun dah mcm pundek...hmmmmm...no more BN la lepas nie. Azam tahun baru nak kasi keluar umno dan benam BN. Apa2 pun aku nak ambil BR1M sebab mmg duit aku drp cukai...bukan duit umno. Sapa2 umno dpt nak halang aku sepak muka dia mcm ingat ini duit mak bapak dia. Lastly...aku nak join PH atau PPBM lak pasni.

      Delete
    2. Kejora @ 6:44 pm jujur kah...??? Cermin dulu sebelum mengajak orang lain..sedangkan sampai kini asyik menipu, klentong & berselindung di sebalik 'Tanpa Nama'. Mana maruah kamu..haaaaa....???????

      Delete
  10. lebih baik makan dedak najib daripada jadi penjilat lobang najis kafir2 laknatullah DAP PKR RBA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau jilat lobang najis kafir2 makan babi negara china komunis dan pinjan duit bayar hutang 1MDB yang duitnya dirembat najib, ok ke???

      Delete
  11. Dedak kangkang...fuckkk..kikiki

    ReplyDelete
  12. Othman org Tua kubur kata mari3..sama matey kitty..xsadar diri

    ReplyDelete
    Replies
    1. KALAU TAK BOLEH TAHAN LAIN KALI TONGGENG BEB..TAK BOLEH JAWAP MENCARUT PULA..UMNO AJAR KE TU?

      Delete
  13. Suman idup lagi .. ingat dah kiookk... oooo skg tarik ahli gi rumah ke rumah... dolu dolu boboi guna online jer tarik ahli baru... kikikiki... kat on line tak plak ade borang jadi ahli dan jumlah keahlian yg dinyatakan.. kikiki... online dah bungkuih ka...?
    mamak kutty nak tanging kat mana..? Boboi dan jidin tentu cari kawasan selamat... dengor kaba jidin pilih kerusi di utara.... jidin ... ooo jidinnn.... 30 tahun jidin kat pagoh rupa rupa nya satu cawangan cap bonga pun tak ada kat pagoh tu... siannn ko jidin... harap jidin amik kawasan kudin baru buku temu ruas... kikikkiki... jidin ngan kudin kan tak jauhhhh beza baruanyer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 9:16 ni baru balik dari sepital mental, bagi pihak keluarga mohon maaf, terima kasih.

      Delete
  14. Siapa yang hadi maksud kan firaun tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah la, perli kot. Yg 22 tahun jd pm dulu pernah juga dipanggil sebagai firaun..
      Entah la, elok tanya hj hadi sendiri

      Delete
    2. anon 12:47, jangan jadi munafik dan hipokrik..

      hadi sentuh brim..firaun tu bapak kau

      Delete
  15. Kasar sgt bunyinya. Brim rasuah la apa la. Aku nak tanya satu je, hj hadi dan mahathir serta azmin pernah tak keluarkan kenyataan agar para penyokong mereka jangan ambil brim sebab hukumnya haram makan rasuah. Ada atau tidak? Jgn dok pusing sana pusing sini tapi tak berani @ pengecut utk halang penyokong masing2 ambik duit brim...

    ReplyDelete
    Replies
    1. anon 12:44, jangan ba alip ngang macam suharli berayon.
      Tun dan Hadi sarankan secara umum- ingatan dan pesanan kepada pemberi dan penerima.

      Penyokog atau tidak lu pikir sendiri.
      tanggungjawab mereka, fardhu kifayah selesai.

      Delete
  16. Dolu jidin dan boboi bagi duit BR1M tak kecoh pulak bapak maha mega batuapi tahap dewa meddey kutty cakap brim rasuah la itu la ni la.. haji x mabrur... skg kroni dan anak beranak dah mula mengelupor lapar dan tak nak bailout lagi ..... yg paling nyata BERSATU dah sebarus dng pluralist murtad... liberalist gereja G25...DAP avanglista komunis... hukum brrsatu dng depa adalah haram dan jatuh murtad...

    ReplyDelete
  17. Wah 9.28pm..... dia ni kerja kat spital bahagia Tg.rambutan ke atau lepasannya dari sana.Tahu sangat status orang mental ke tak mental.Agak nya itu lah pedomannya yang selalu dia ambil asal saja tidak selari dengan fikiran dan citarasa nya terus saja dia lebel orang lain tu mental.Itu pasal fikiran dia bebal sangat kerana dia fikir hanya dia saja yang selalu betul orang lain salah sokmo dan dikatakan pula telah mental.Sapa pun takkan boleh berunding dengan orang bebal macam ni.

    ReplyDelete
  18. Kikiki.. layan puak vongoks ni tak leh emo.... maklim la parti cap bonga ni PRU 14 mme.nak berkubo... kem jijah akan pastikan Assmin kalah Dewan Undangan Negeri DUN yg ditandinginya... itu pasti.....

    ReplyDelete
  19. dari ahli politik, kini nak jadi mufti pula, sana haram sini haram,SETELAH GAGAL GUNA TEMBERANG POLITIK, MAHATHIR GUNA TEMBERANG AGAMA PULA
    Nampak nya tindakan Mahathir pada tahun 2017 akan dijangka lebih agresif.



    Ini disebabkan “Masterplan” dan “Grand Design” yang Mahathir lakarkan sekian lama masih belum menjadi kenyataan.



    Apakah GD dan MP itu? Tidak lain dan tidak bukan ada lah mahu anak nya mewarisi tahta negara sebelum dia pejam mata.



    Akibat GD dan MP ini ramai orang menjadi mangsa politik dan “Collateral damage” Mahathir.



    Mahathir tidak pernah jujur dalam hal ini, dia berdalih dengan macam macam alasan dan tindakan tetapi masih tidak mengaku bahawa itu lah sebenar nya kehendak nya.



    Kesemua Timbalan Presiden dan Timbalan Perdana Menteri yang tumbang, di pecat , undur diri kesemua nya adalah akibat rencana sulit Mahathir.



    Konkulusi nya, cita cita mesti di capai.



    Itu sebab para kroni dan proksi Mahathir masih berpaut kepada Mahathir kerana telah di yakinkan bahawa mereka hanya perlu tunggu sedikit masa sahaja sebelum rencana ini berjaya , dan mereka akan dapat kembali habuan yang terlepas kerana Najib menjadi Perdana Menteri.



    Mahathir tidak peduli sama ada keturunan Abdullah Badawi akan membenci nya atau keturunan Najib pun sama juga kerana itu semua hanya perasaan sahaja, yang penting ada lah matlamat.



    Dalam usaha Mahathir mahu menjatuhkan Najib, sehingga saat ini di mana artikel ini di tulis, Mahathir masih belum di izinkan Allah berjumpa dengan jalan keluar.



    Habis semua cara halal dan haram sudah Mahathir lakukan tetapi Najib masih lagi menjadi Perdana Menteri.



    ReplyDelete
  20. Akibat nya , Mahathir terpaksa tekan “panic button’.



    Apakah butang panik itu? Tidak lain ada lah bermain dengan fatwa agama.



    Amat kelakar juga bagi seseorang yang sekian lama suka mencemuh para alim ulama, mufti dan agama berakhir dengan selindung sebalik fatwa agama pula.



    Kini Mahathir sudah pun membuat fatwa bahawa BRIM ada lah “Rasuah” da tentu nya rasuah itu ‘Haram”.



    Seolah olah Mahathir tahu apa itu maksud “Rasuah” dan ‘Haram”.



    Sedangkan saat saat akhir Mahathir meletak kan jawatan pun masih mahu meluluskan lesen judi untuk kroni kesayangan nya.



    Mahathir memfatwakan pemberian BRIM itu Rasuah dan“haram” dan ia nya secara pukal di tuduh kepada pemberi dan penerima.



    Mahathir lupa berkenaan istilah “sedekah” “kebajikan” “membantu orang susah”.



    Akibat jahat nya pemikiran Mahathir kerana anak nya masih belum berjaya di nobatkan , maka sesuatu perlu dilakukan untuk menyalahkan BRIM yang popular di kalangan rakyat susah.



    Yang bising berkenaan BRIM adalah mereka yang tidak menerima nya.



    Permohonan pula bertambah untuk mendapati nya.



    Mahathir marah dengan BRIM kerana kebiasaan nya wang negara hanya di kongsi dikalangan dia anak beranak dan kroni nya sahaja, tapi era Najib 7 juta rakyat dapat merasai nya.



    Yang bikin Mahathir marah ada lah BRIM membuktikan Mahathir pembohong , kerana telah menyatakan bohong nya bahawa kerajaan tidak ada wang , dan BRIM membuktikan Mahathir kaki temberang.



    Selain BRIM Mahathir jua berbohong dan berbelit berkenaan kerja Haji Tajaan 1MDB.



    Di satu waktu Mahathir kata ia nya salah jika mencuri wang 1MDB, tetapi menghantar orang pergi kerja kan haji sebagai pelaksanaan CSR 1MDB menggunkan wang 1MDB sendiri juga salah dan tidak mabrur.



    Begitu lah keliru nya Mahathir, mengguna kan wang sendiri pun boleh jadi kesalahan.



    Mahathir sebenar nya amat takut usaha nya menjatuhkan Najib Razak untuk kehendak peribadi nya belum menemui kejayaan walau pun Mahathir bersungguh sungguh dan semakin uzur.



    Dijangka kan Mahathir tidak akan berjaya kerana ketidak jujuran nya memberi alasan kepada memburuk kan Najib dan Pak Lah.



    Ia cuma alasan, kerana Mahathir yang bersalah mencipta rencana untuk menaik kan anak nya.



    Kita dapat lihat pada penghujung nya, Mahathir terpaksa mengguna kan agama untuk rencana nya setelah buntu pada jalan politik.



    Memfatwakan BRIM Rasuah yang haram dan Haji melalui 1MDB tidak Mabrur seolah olah dia pula tuhan yang menentukan.



    Mahathir bukan tuhan tetapi penganut agama Mahathirisma mengangap nya sebegitu.



    Mereka tidak akan menegur nya kerana mereka pentaksub.



    Akhir nya yang kucar kacir carca marba ada lah parti setahun jagung Mahathir, tetapi ia tidak penting kepada Mahathir, dalam senyap dia merencana kan anak nya menjadi calon DAP dan bukan calon Pribumi.



    Alasan nya nanti kan sahaja kerana apa Mahathir cakap penganut tetap mempercayai nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kejora @ Suharli Masrop..

      Masih menceceh-ngoceh karut lagi? Cerita dulu....

      Apa Najib bina hingga hutang negara dah mencecah 800 bilyon, dan duit UMNO berapa yg tinggal ada....?????

      Apa manfaatnya GST & 1MDB kpd rakyat?

      Delete