Google+ Followers

Tuesday, September 5, 2017

MOHON PENCERAHAN


Bukan satu yang rahsia lagi, Tun secara terbuka menuduh PM sebagai pencuri, penyamun, penyangak, lanun.. Dan kita juga biasa dengar dari mulut beberapa pemimpin lain.

Atas usia Tun dan kewarasannya, kita percaya Tun mempunyai asas dan maklumat sehingga begitu berani dan terbuka untuk mendakwa dan mengetahui risiko tersebut.

Kita juga tahu ada beberapa pemimpin umno bertaraf Menteri sendiri mengesahkan MO1 yang disebut oleh DOJ adalah PM.

Kita juga pernah mendengar beberapa keburukan Rosmah secara langsung dan tidak langsung seperti yang diucapkan oleh beberapa pemimpin.

Kita juga pernah terdengar Rosmah akan saman pihak yang terbabit.

Kita boleh terima jika Najib menafikannya sendiri dengan maklumat yang kukuh dan menjawab dengan jelas beberapa persaolan 
seperti transaksi kewangan 2.6b yang masuk ke dalam akaunnya.

Kita boleh terima jika Najib mengambil tindakan saman peribadi kepada pihak yang menuduhnya terrmasuk SR atau mengarahkan PDRM siasat, tangkap, dakwa Tun atas tuduhan fitnah.

Kita juga boleh terima jika Rosmah mengambil tindakan yang sama (saman mereka) secara peribadi untuk membersihkan segala tuduhan.

KENAPA SEMUA ITU TIDAK DILAKUKAN, ITU YANG KITA TIDAK FAHAM...

Walaupun beberapa siasatan dan perakuan telah dibuat tetapi kita berpendapat ia kurang telus dan pengakuan ada unsur tekanan dan paksaan. 
Kita juga ragu ragu apabila laporan odit negara 1mdb di OSA kan dan beberapa pegawai kerajaan dihentikan, ditukarkan secara tiba tiba.

Tetapi kita boleh terima sekurang kurangnya jika ianya dirujuk dan dibawa ke mahkamah untuk diadili dan diputuskan.

Kita rasa pelik siasatan 1mdb oleh pdrm belum ada penyelesaian walaupun kpn sudah bertukar tangan.


Kita juga rasa pelik motif RCI ditubuhkan untuk kerugian urusniaga Forex BNM 30 tahun yang lalu (sudah ada kertas putih) tetapi tiada RCI untuk isu 1mdb yang panas dan meletup dalam dan luar negara.

Mohon pencerahan.




109 comments:

  1. Pencerahan mmg boleh diberi, tetapi itu tidak dapat menerangi keadaan dinegara kita yg dilanda gerhana 1mdb. Kalau diikut logik akal, mmg ada sesuatu yg terbuku dan menjadi misteri yg perlu di rungkaikan supaya kebenaran dapat diketengahkan. Tapi malang, org yg disyaki terlibat, memegang tampuk kuasa, ruang utk kebenaran ditutup dgn segala upaya. Tapi baunya tetap ada dan semakin membusuk, bukan sahaja dapat dihidu disini tetapi telah melangkau kemerata tempat. Untuk mengetahui apa yg tersembunyi disebalik bau yg kohong tersebut, kita perlu membuka ruang yg menutupi. Tidak mahu tidak, org yg bertanggungjawab menutup ruang tersebut perlu di singkirkan. Conclusionnya, jgn undi umno!

    ReplyDelete
  2. Kita juga pelik mengapa soalan2 berkenaan penubuhan BNM Forex menjadi isu sedangkan yang memperjuangkan penubuhannya adalah pembangkang sendiri iaitu oleh Lim Kit Siang dan DS Anwar. Adakah kedua pemimpin pembangkang ini berbohong atau sebenarnya mereka ini mempunyai lidah bercabang!

    Adakah perbahasan di Parlimen ketika itu dianggap tidak telus atau hanya melepaskan batuk di tangga sehingga Lim Kit Siang membuat keputusan menulis dan menerbitkan buku ‘The Bank Negara RM30 Billion Forex Losses Scandal’. Ataupun tulisan Lim Kit Siang itu merupakan satu pembohongan.

    Adakah jawapan2 DS Anwar selaku Menteri Kewangan ketika itu hanyalah satu skrip melindungi pelaku-pelaku yang sebenar sehingga dia terpaksa menjelajah ke pelusuk negara memberi ceramah berkenaan skandal BNM Forex yang melibatkan wang rakyat yang banyak iaitu RM34.5 billion. Adakah DS Anwar berbohong?

    Kita tidak faham mengapa Tun tidak menyaman Lim Kit Siang dan DS Anwar jika perkara itu tidak benar?

    Mohon pencerahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bai! Buat blog sdirilah, tuan tanah mintak discuss topik lain, kau mandai citer bende lain!

      Delete
    2. Tidak ada seorang pun rakyat malaysia tidak bersetuju RCI Forex BNM diadakan..Tun dan Anwar sedia memberi keterangan.

      Persaolannya (baca betul2) kenapa RCI untuk 1mdb tidak ditubuhkan sedangkan ia berlaku sekarang, jauh lebih penting dari kes forex.

      Penubuhan RCI 1mdb boleh mengenalpasti betul ke ada penyelewengan.
      Jika tiada sudah tentu nama najib boleh dibersihkan.

      Apakah Najib tidak berani beri keterangan?

      Delete
    3. Adakah RM2.6 billion yang dikatakan disonglap oleh Najib pada 2013 lebih besar jumlahnya daripada jumlah kerugian/mungkin juga... pada 1994 sebanyak RM34.5 billion?

      Kalau RM34.5 billion pada 1994 dikira nilai setara pada 2013 (jika disimpan di dalam Tabung Haji dengan keuntungan 5% setahun) ia akan bernilai RM83 billion. Adakah jumlah RM83 billion ini lebih kecil daripada RM2.6 billion?

      Delete
    4. Pembetulan...

      Adakah RM2.6 billion yang dikatakan disonglap oleh Najib pada 2013 lebih besar jumlahnya daripada jumlah kerugian/mungkin juga... BNM Forex pada 1994 sebanyak RM34.5 billion?

      Kalau RM34.5 billion pada 1994 dikira nilai setara pada 2013 (jika disimpan di dalam Tabung Haji dengan keuntungan 5% setahun) ia akan bernilai RM83 billion. Adakah jumlah RM83 billion ini lebih kecil daripada RM2.6 billion?

      Adakah skandal ini patut dilupakan begitu saja tanpa orang2 yang bertanggungjawab didakwa dan dihukum?

      Adakah kerugian itu meliputi kesemua RM34.5 billion atau sebahagian saja?

      Delete
    5. Anon kenapa masih pura pura tak faham.

      Semua rakyat sokong RCI Kerugian Forex BNM diteruskan samada jumlahnya besar atau kecil.
      Jika ada kesalahan jenayah, ambil tindakan.

      SAOLANNYA
      SAOLANNYA
      SAOLANNYA

      Kenapa tak buat RCI untuk 1MDB untuk memastikan ketelusannya dah heret dalang jika ada sabit jenayah dilakukan.

      Delete
    6. Aku sokong RCI untuk semua isu-isu... mari pakat ramai2 menyokong penubuhan RCI2 termasuk 1MDB.

      Delete
    7. Satu perkara yg amat penting yg perlu diamik kira adalah niat, tersurat dan yg tersirat. Bila melibatkan public figure, rakyat secara x langsung menjadi hakim. Niat melambangkan kesucian hati. Jika niat utk menganiaya seseorg, maka terserlahlah kebusukan hati org yg melakukanya, ditambah lagi apabila beliau sendiri terpalit dlm pelbagai skandal. Simpati kepada org yg teraniaya walaupun satu ketika dulu mungkin dibenci.

      Delete
    8. Persaolannya..kenapa buat RCI forex tujuan untuk kenakan Tun tapi tak berani panggil Tun untuk bagi keterangan???

      Delete
    9. 12.17
      isu bukannye jumlah yang besar tuan..tuan tulis SONGLAP dan RUGI. Isu utama ialah songlap. Untung Rugi selalu digunakan dalam istilah perniagaan. harap hadam

      Delete
    10. 24 Ogos 2017, Madey akhirnya muncul menghadiri siasatan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berhubung dengan matawang asing Bank Negara pada hari ke-3 siasatan.

      3 percubaan Madey untuk menangguhkan RCI tidak berjaya:

      Pertama, dia membantah RCI. (tidak berjaya)

      Kedua, dia cuba menyingkirkan 2 ahli panel di mahkamah tinggi. (tidak berjaya)

      ketiga, dia cuba merayu di mahkamah rayuan untuk menyingkirkan 2 ahli panel tersebut. (tidak berjaya)

      Delete
    11. Ke empat,kenapa perlu orang yg sama terbabit dlm siasatan forex dan rci forex?

      Kelima, tidak ada lagikah manusia dimesia yg berkelayakan untuk rci forex? 30 juta rakyat malaysia takleh cari org lain?

      Keenam, perbicaraan RCI diteruskan dan tidak pernah dihalang.

      Ketujuh, setakat perbicaraan hari ini, tiada bukti menunjukkan wang forex dicuri, disamun oleh Tun.

      Kelapan, 1mdb sudah disahkan dicuri dan disamun oleg najib

      Kesembilan, tan sri mohd nor pemain forex bnm, MENGAKU tidak pernah berunding dengan tun ataupun anwar ibrahim berhubung pelaburan wang rakyat di forex.

      Kesepuluh, hakikat dan kenyataannya adalah wang forex HILANG dan bukan DICURI DISAMUN DIROMPAK seperti najib lakukan terhadap 1mdb.

      Terimalah seadanya wahai rakyat malaysia dan macai najib minta kita bersyukur.

      Delete
    12. Keempat dan kelima, apa salahnya sebab perlantikan mereka diperkenankan oleh YDP Agong. Kecualilah YDP Agong tak perkenan.

      Keenam, ya selepas percubaan penangguhannya gagal.

      Ketujuh, jumlah kerugian dikenalpasti sebanyak RM34.5 billion. Perbicaraan masih panjang lagi.

      Kelapan, tak ada sekelumit bukti pun menunjukkan DS Najib mencuri ataupun menyamun wang 1MDB. Itu hanya omongan kosong pembangkang yang kecewa kerana gagal memfitnah DS Najib. Tunggu saja siasatan sivil dan jenayah DoJ.

      Kesembilan, jangan dok nak bohong la. Kalau setakat puluh2 juta mungkin la. Tapi ini melibatkan RM34.5 billion. Lebih 12 kali ganda RM2.6 billion. Kalau Tun sebagai PM tak tau berkenaan urusniaga tersebut dia adalah seorang PM yang gagal. Tak bersih, tak cekap dan tak amanah. Tak boleh dipercayai langsung.
      Sebagaimana ketua begitulah juga macai2, tak boleh dipercayai.

      Kesepuluh, hakikatnya nilai RM34.5 billion pada 1994 tu kini boleh cecah lebih RM83 billion kalau disimpan dalam Tabung Haji dengan keuntungan 5% setiap tahun. Samada itu adalah kerugian semata2 atau kerugian yang disengajakan atau kecurian, ia adalah tetap wang rakyat.

      Jumlah wang itu boleh bagi kita minyak percuma 3-4 tahun lamanya. Jumlahnya lebih 30 kali ganda RM2.6 billion.

      Tak ada bukti yang DS Najib curi atau samun wang 1MDB. Yang ada hanya auta2 pembangkang saja. Tunjuklah bukti kalau ada.

      Delete
    13. Jika berikan kepada calon lain YDPA masih boleh berikan perkenannya.

      Tiada penangguhan macai oi...bawa kes ke mahkamaah bukan minta tangguh, minta tukar calun rci aje.

      Kerugian 34 billion ke apa ke, bukan dicuri atau disamun.

      Ko pergi tambah ketum ko tu, dah baca kertas dakwaan doj tak?

      Tak baca berita RCI hari ini macai? Tan sri mohd nor bertanggungjawab SEPENUHNYA atas kerugian forex.dah, pi sumbat benda haram tu lagi...

      Hakikatnya ianya adalah rugi atau hilang (macai boleh pilih antara dua perkataan yg digemari ini) jari ko yg tulis fitnah ni akan ditanya diakhirat, ko siap sedia ajelah...

      Lupa plak, najib hilang wang main forex 50 billion x nak bangkit kan ker?

      Macai ko bertaubatlah, kami cuma nak selamatkan ko dari lembah neraka hina tu je...

      Delete
    14. Samada TS Mohd Nor bertanggungjawab sepenuhnya ke atau cuba melindungi bos-bosnya ke. Madey sebagai PM pada masa itu mestilah dipertanggungjawabkan. Kalau dia kata tak tahu menahu, memang sahlah dia ni seorang PM yang gagal yang mengkhianati slogan bersih, cekap dan amanah dia sendiri.

      Tak kira la samada RM34.5 billion itu rugi samada cuai, rugi separuh curi separuh, atau apa saja, wang rakyat telah dibazirkan/dihilangkan. Tahun 1994 nilainya RM34.5 billion, tahun 2013 nilainya lebih kurang RM83 billion, dan tahun 2017 nilainya menjadi RM100 billion. Banyak giler tu!

      Itu baru satu skandal satu kerugian. Belum hak-hak yang lain lagi!

      Macai-macai Madey tak kisah dengan jumlah sebesar tu. Ada share ke...

      Delete
    15. Macai,

      "Samada TS Mohd Nor bertanggungjawab sepenuhnya ke atau cuba melindungi bos-bosnya ke. Madey sebagai PM pada masa itu mestilah dipertanggungjawabkan"

      Ini ada satu contoh, katakan anak ko pekena ketum, ko sebagai ketua keluarga tak tau pun ketagihan dia, satu hari anak ko ditangkap polis, ko kena bertanggungjawab sebab ko ketua keluarga dan bapak kepada anak ko, tak boleh lepas tangan, persoalannya ko tak tau anak ko penagih pekena ketum, begitu jugalah tan sri mohhd nor, dia mengaku bersalah dan tidak beritau kepada tun dan anwar ibrahim sehinggalah berlaku kerugian/hilang(ikut citarasa ko)

      Delete
    16. "Tak kira la samada RM34.5 billion itu rugi samada cuai, rugi separuh curi separuh, atau apa saja, wang rakyat telah dibazirkan/dihilangkan"

      Kalau hilang katakan hilang, kalau rugi katakan rugi, kalau curi katakan hanya najib yg mencuri, kerana ianya berfakta dan punyai bukti.

      Ternyata otak sel ko berhubung melalui ketum aje.

      Delete
    17. Rumusannya Madey adalah seorang PM yang gagal. Gagal melaksanakan dan memenuhi tanggungjawab2 yang tersenarai sebagai seorang PM. Tidak cekap, bersih serta amanah sebagaimana yang dilaung2kannya.

      Kerugian atau kecurian dalam kerugian akibat skandal2nya walau hanya 5 yang dikira nilainya sudah hampir RM300 billion kini.

      Delete
    18. 11.43 umpama kaset player ulang tayang main semula

      Delete
    19. Hahaha... Haus aku baca komen RCI forex. Kelakar bila cubaan si Dedak nk alih isu bodoh kan diri sendiri. Curi dgn rugi pun tak reti nk beza. Hei Dedak, Loss against steal ada beza la Bodoh... Penyokong pencuri klepetrokrasi... Hahaha.. Kesian puak2 ni... Semakin byk komen bodoh, semakin meluat rakyat2 yg mcm aku ni baca. Ko pi turun kan harga barang, ko pi cancel projek2 mega yg nk keruk lg duit perbendaharaan negara, kami tak perlu keretapi laju, tak perlu harta gila mahal kat Bandar TRX. Kami nk brg mkn yg mampu kami beli, subsidi minyak yg setiap hari kami guna, yuran kolej yg kami mampu bayar, biasiswa utk anak2, pekerjaan yg gaji tinggi utk anak2 kami yg sekarang ada degree tapi bekerja di Nandos. Ko sokong penyamun2. Aku tak halal dunia akhirat....

      Delete
  3. Mohon pencerahan, adakah dedak itu sepower nasi kangkang sehingga minda org melayu ni senang sangat dikawal oleh najib? Buat apa dok bising2 pasal skandal2 lapok UMNO walhal PH dah ada di depan mata utk dipangkah? Kita flush aje la UMNO dalam jamban dan bagi peluang kat PH pulak. Kalau PH buat hal kelak kita flush balik dlm jamban dan pangkah BN.

    Sepatutnya kita fikir mcm mana nak perhambakan bakal YB kita dgn memaksa diorang menandatangani surat akujanji setempat yg diwakilinya yg boleh digunapakai secara legal utk sebarang kegagalan atau salahlaku semasa berkhidmat. PH sepatutnya bersedia menyahut cabaran rakyat dgn bersetuju utk menyiasat aduan secara direct rakyat setempat ke Majlis Presiden utk tindakan awal terhadap YB2 yg terbabit melalui pembuktian2 tertentu. Semua tau masing2 beriya2 nak jadi YB sebab join politik ialah lubuk duit...rakyat la bodoh sebab dapat habuk aje walhal kita sepatutnya jadi boss dan YB ialah wakil utk berkhidmat utk kita. Skrg kita kena tegas...sapa2 yg pergi ke majlis2 PH dan berpeluang tanya maka jgn la segan2 nak mengusulkan cadangan apa jaminan utk kita sepanjang 5 tahun memilih PH yg wakil2 diorang akan berkhidmat secara berintegriti? Sanggup tak sain surat akujanji setempat di mana kalau gagal akan ada musibah menimpa YB terbabit melalui saluran yg dipersetujui bersama PH dan rakyat?

    Masa dah tiba utk kita: PEOPLE'S POWER NO BULLSHIT ANYMORE!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus juga cadangan kau. Tetapi jangan kena baling dengan kerusi dan dituduh agen umno sudah la...

      Delete
    2. Imilah yg diperjuangkan oleh PH,bersih cekap amanah intergriti dan berkhidmat untuk rakyat.

      Cukup2lah umno.

      Delete
  4. Jualan murah bukti GST turunkan harga barang kata Ahmad Maslan


    TINDAKAN pelbagai pasaraya menganjurkan jualan murah (sale) pada masa tertentu bagi menarik pengguna, cuba dikaitkan sebagai kebaikan Cukai Barangan dan Perkhidmatan, GST oleh Ahmad Maslan.

    Malah menurutnya, ia menjadi satu bukti bahawa GST mampu mengurangkan harga barang. Kenyataan itu dikeluarkannya dalam satu tweet di akaun Twitter miliknya.

    "Kenapa ada jualan murah? Banyak bulan dalam setahun. Itu 1 bukti #GST boleh mengurangkan harga barang. Jika sale 30% tolak 6% GST maka untung 24%," tulisnya.



    Kenyataan itu bagaimanapun menjadi viral sekaligus mengundang kritikan orang ramai yang rata-rata menyifatkannya sebagai kenyataan bodoh lagi cuba memperbodohkan rakyat.

    Aku pun tak faham, sebenarnya Ahmad Maslan ni nak bodohkan siapa?

    ReplyDelete
  5. Adakah benar GST penyebab harga barang-barang meningkat atau ianya disebabkan oleh perbuatan khianat pengimport, pengilang, pemborong, peruncit atau peniaga?

    Kalau difikir secara logik sepatutnya harga barang2 dan perkhidmatan adalah lebih murah sebab GST hanya 6% berbanding dengan SST 16%.

    Aku dah buat kajian ke atas barang2 yang selalu aku beli/guna/makan/minum. Pembelian aku lakukan di beberapa pasaraya2 besar, sederhana, kedai-kedai runcit dan pasar-malam2. Aku dapati harga barang2 di pasaraya2 besar dan sederhana di waktu promosi yang diadakan di waktu hujung minggu atau waktu2 tertentu dalam sebulan memang murah berbanding kedai-kedai runcit dan pasar-malam2.

    Di kedai2 runcit, barang2 yang tak sepatutnya di GST pun mahal apalagi yang kena GST. Kini aku berbelanja secara pukal di waktu promosi saja kecuali kalau waktu-waktu kecemasan. Itupun hanya sekali-sekala.

    Kalau ada barang yang boleh dibeli secara borong, aku tak lepaskan peluang sebab harganya amat rendah jika dibeli satu-satu. Jumlah kuantiti yang kena beli untuk dapat harga borong pun tak banyak. Adakalanya aku kongsi beli borong dengan adik-beradik atau jiran2. Dengan cara itu, GST ke SST ke tak ada kesan kepada aku, adik-beradik dan jiran2 aku.

    Kan sepakat membawa berkat. Daripada asyik mengeluh 24 jam dan menyalahkan orang lain, baik cari jalan keluar. Allah kan beri kita akal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saranan saudara boleh dipraktikan. Tapi nak selesaikan masalah elok kita cari punca kepada masaalah. Kalau kejiranan kita selalu dipecah masuk, salah satu cara adalah mengadakan kawalan secara gotong royong. Tapi sampai bila? Pencuri sentiasa menunggu dan mencari ruang utk mencuri lagi. Kalau leka, mereka terus bertindak. Tetap kalau dicekup org yg melakukan, masa yg digunakan utk buat kawaln dapat digunakan utk benda lain hidup lebih aman tanpa perlu risau!

      Delete
    2. Aku turut serta dalam rukun tetangga. Biasanya kalau satu geng dicekup dan dipenjara, akan ada satu lagi yang muncul. Begitulah seterusnya. Yang terbaik perlu dibuat adalah berganding bahu dengan pihak polis.

      Punca amat sukar dihapuskan kerana bukan semua manusia berhati malaikat; ada juga yang berhati jin ifrit. Pembendungan adalah langkah lebih praktikal.

      Delete
    3. Yg nk tangkap pencuri tu siapa?

      Bapak Penyamun 22thn ke + Bapak Banduan Masaalah Moral ke + Bapak Rasis Anti Islam Melayu dn Raja Raja ke?

      Ce cita ce cita wahai macai belaan.

      Delete
    4. 10.31 jika benar bapa penyamun, masalah moral bapa rasis, terangkan dan bentangkan fakta?

      Ambil contoh mudah je,skandal 1mdb, mo1 adalah najib disahkan oleh doj, skandal rompakan terbesar dunia 1mdb disahkan oleh pihak berkuasa amarika swiss hongkong luxemberg dan pihak berkuasa singapore sudah pun menangkap pesalah 1mdb.

      Ini semua berfakta, ada bukti, disahkan tertulis dalam hukum undang2 dan berada dalam kes mahkamah.

      Betul ke ada bapa penyamun? Bapa masalah moral? Bapa anti rasis?

      Ayuh bentangkan secara berfakta dan buktinya sekali.

      Jika tiada, ko sudah melakukan kesalahan fitnah, tak takut ke merangkak berguling atas bara api di akhirat?

      Setiap seorang rakyat ko kena minta maaf faham atas setiap tulisan ko, kena sebutkan.

      Stakat minta maaf zahir batin, kami x boleh maafkan kerana setiap fitnah yg ko telah taburkan telah merosakkan nama baik agama islam.

      Delete
    5. Ape yg macai belaan ni gatal satu badan agaknya?

      NAJIB dh ditangkap ke?
      Tuduh je dh otomatik bersalah?
      Kt court mana didakwa? Food court ke?
      Jelaskn fakta kau?

      Ape punya taraf macai belaan la kau ni? Ko yg hari hari menyalak fitnah tp masih ada hati nk mainkn isu dosa pahala. Malu sikit la Doe.

      Ko baca balik ape yg kau tulis tu aka bercerita tu dn bg diri kau fahamkn dulu. Berfakta sangat la species peliharaan ni..

      Ini fakta:-
      Kau tanya Ustaz Mat Sabun.. Ustaz Al Juburi dn Mursyidul Am Lim Kit Sial siapa Bapak Penyamun?
      Kau tanya Madey siapa Bapak Rasis dn Bapak Masaalah Moral.
      Kau akan dapatkn faktanya..

      Lepas tu kau boleh datang balik kt isu ni secara cerdik..

      Delete
    6. 12.58, jika najib bukan Perdana Menteri dah lama kena sumbat ke dalam, beliau hanya berpegang kepada kuasa yg ada sehingga ke hari ini.

      Apabila berkata, berpeganglah kepada kebenaran.

      Setiap tulisan kami adalah berdasarkan kepada kenyataan bukan khayalan.

      Sepatutnya jika kenyataan kamu bapa penyamun, bapa masalah moral dan bapa rasis sertakan buktinya sekali? Gelaran "bapa" atas sebab apa? Di mahkamah perlu ada bukti dan fakta untuk mensabitkan kesalahan.

      Ada link sokongan tak?

      Delete
    7. Maknanya Madey melakukn fitnah diwaktu menuduh Lim Kit Sial RASIS?

      Maknanya Madey juga memfinah Anwar diwaktu menuduhnya PELIWAT?

      Maknanya Mat Sabun.. Anwar dn Lim Kit Sial memfitnah Madey diwaktu menuduhnya Bapak Penyamun?

      anda setuju mereka ini semua KAKI FITNAH & TEMBERANG?

      Tuduhan tuduhan itu yg dilakukn oleh sesama mereka. BUKAN KAMI.

      Adakah bila telah "Sekelambu" maka tuduhan tersebut menjadi batal?

      Saolan anda telah dijawab sebenarnya tp anda telah sengaja membutakn hati anda utk melihat dr sisi KEBENARAN.

      Carilh isu lain yg telah membuktikn DSN bersalah.

      Aku juga takkn menyokong Pemimpin yg jelas BERSALAH..

      Come on bro. Sekadar tuduhan dn siasatan yg bertahun lamanya tidak membuktikn seseorang itu bersalah dn harus dihukum..

      Aku juga tak sampai hati utk menghina Tun yg pernah berjasa.

      Aku mencari KEBENARAN.


      T


      .

      Delete
    8. Macai 6.20, ko beri link tun tuduh lim kit siang dan anwar "BAPA ITU BAPA INI" ada tak?

      stakat cakap racist, tiada moral biasalah, normal dunia politik.

      Kalau takder hanya sekadar fitnah, err ko dah siap sedia di akhirat nanti?

      Delete
    9. Mcm mane aku tak kata kau ni macai belaan DAPig's?

      Tak pe lah macai.
      Aku rasa buang masa layan kau dgn soalan bodoh kau ni?

      Itu begitu ini begini tentang NAJIB kau dapat dr mane? Pandai pulak kau cari Mr Google.

      Itu lh terjadi bila keadilan kau berpaksi dn DWI STANDARD..

      Tunjuk cerdik boleh tak?

      Aku dh lama bersedia wahai macai.
      Bab dosa pahala kau tak perlu ajar aku kt dlm blog politik mcm ni.

      Aku tak pernah nk gunakan agama bila berbicara dlm blog mcm ni.
      Byk kali aku berpesan "Jangan salah guna agama dlm blog mcm ni"

      Itu akn menampakkn kejahilan yg nyata..
      Bila sokong.. PAHALA
      Bila menentang... DOSA

      Ape ni semua macai?
      Fikir fikirkn la


      .

      Delete
    10. Sokongla pencuri .dlm umno ada jawatan kan..felda rugi pasal org umno gak nk crita mara kena songlap umno gak...yg pelik menteri semua kayakaya ..takda menteri yg miskin.yg bodo level macai jer. Sibuk nk prtahan penyamun kesianla tengok pencacai umno..nampak bodo jet

      Delete
    11. Hehehe.. Itu je yg kau mampu tulis?
      Terimakasih kerana semakin membuka mata aku dn semakin menguatkn pendirian aku.. Tq

      Delete
    12. 9.55 baik ko kuat kan ketum ko...

      Delete
  6. Ingat hanya gst aje ke penyebab kenaikan harga kos barangan...kenaikan harga petrol...tarif lektrik...secara tak langsung menyebabkab kos pengeluaran barangan naik...tak termasuk idea naikkan gaji asas...sayur-sayuran jadi mahal...bukannya sebab gst...kos pengangkutan...pembajaan yang dikenakan gst...menyebabkan harganya naik.....letih la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perbandingan dgn yg sebelum adalah tindak balas normal bila sesuatu perubahan dibuat. Kita akur harga barangan akan sentiasa meningkat sesuai dgn peredaran masa. Tetapi perubahan yg begitu mendadak akan memberi kesan keatas ekonomi sesebuah keluarga jika keluarga tersebut dari berpendapatan rendah dan menengah. Jika dahulu negara boleh diurus tanpa gst, kenapa sekarang tidak? Jika ada org mendakwa negara boleh diurus tanpa mencekik rakyat, kenapa peluang tidak boleh diberi? Kalau perubahan utk kebaikan, kenapa ianya nak dinafikan? Apakah negara ini akan lingkup dalam tempoh lima tahun sekiranya berpindah tangan? It could not have been any worse than what it is now! Don't you agree?

      Delete
    2. Xde GST 6% tp sakau SST 16%..
      Temberang macai belaan.

      Delete
    3. Cuba senaraikan apa barangan yg kena sst dulu tu...mana lagi byk barangan yg kena tax...masa sst atau gst....tuan lebih arif ni nampaknya...tolong la ye tuan senaraikan....atau SST tu apa maknanya yg sebenarnya...tolong ye tuan...jangan temberang tau

      Delete
    4. Nk temberang ape kebendanya.. Zaman madey tu bapak kau bawak moto kapchai pun berchukai(roadtax) la macai belaan.. Lg kau nk auta merapu rapu.. Apsal kau tak menyalak???

      Delete
    5. SST - sales (10%) and service (6%) tax, 16%
      - Kadangkala direkodkan dalam bil atau resit pembelian, kadangkala tidak. Oleh itu pembeli/pengguna terdedah kepada penipuan peniaga2.

      GST - good and service tax, 6%
      - Ada rekod untuk setiap penjualan dan perkhidmatan.
      - Barang2 makanan asas, perkhidmatan yang disediakan kerajaan, perkhidmatan pengangkutan antara yang tidak dikenakan GST. Senarai barangan yang tidak dikenakan GST semakin diluaskan baru2 ini.
      -Ada kes2 peniaga2 menipu GST. Kita sebagai pengguna mestilah menggunakan hak kita dengan melaporkannya kepada penguatkuasa.

      Setiap transaksi dari pengimport, ke pengilang, ke pemborong, ke peruncit, ke peniaga direkodkan. Oleh itu pencatutan boleh dihalang. Pengguna/pembeli mesti berganding bahu dengan penguatkuasa.

      Peniaga2 tak boleh lari daripada membayar cukai sebab semua transaksi ada rekod.

      Kadar GST di kalangan negara2 ASEAN:

      Indonesia bermula 1984, 10%.

      Filipina, bermula dengan 10% dan dinaikkan kepada 12% pada 1998.

      Kemboja, bermula 1999, 10%.

      Laos, bermula 2009, 10%.

      Singapura, bermula 1993 dengan 3% dan dinaikkan kepada 7% pada 1999.

      Thailand bermula 1992, 10%.

      Vietnam bermula 1999, 10%.

      MALAYSIA bermula 2015, 6% sahaja.

      Ada lebih 160 buah negara yang telah melaksanakan GST/VAT di seluruh dunia.





      Delete
    6. Minta senarai cth barangan yg kena sst....brg yg kena sales tax lepas tu service tax sbb ckp kena 16% kan...bagi la cthnya

      Delete
    7. Satu contoh komputer...

      Delete
    8. Bodo piang org umno ni kan? Negara lain ada gst malaysia pun kena ada gst la..sape cakao ? Tula kalau ketua bengap ahli pun jadi bengap

      Delete
    9. Macai, ko buat perbandingan gst dengan negara lain pasai apa?

      Pakatan Harapan TERAS UTAMA DEKLARASI mereka adalah HAPUSKAN GST dlm masa 100 hari.

      Hang dah ambil ketum ke blum?

      Delete
    10. Anon 10:28

      Ya la hapuskan GST supaya syarikat2 anak2 dan kroni2 boleh mengelak daripada membayar cukai pendapatan yang sepatutnya. Peniaga2 pulak boleh samun SST sesuka hati dan boleh mengelak cukai pendapatan.

      GST diperkenalkan supaya sistem cukai negara menjadi teratur dan ada rekod untuk setiap transaksi berbanding SST yang tidak teratur.

      Kalau negara2 lain elok saja melaksanakan GST dan digalakkan oleh IMF dan Bank Dunia, apa masalahnya dengan pembangkang ni?

      Delete
    11. Agenda utama pakatan harapan adalah tidak merompak menyamun harta milik rakyat.

      Inikan pula berbohong, menzalimi dan menganaiya rakyat.

      Dan agenda "tiada GST untuk rakyat" adalah merupakan langkah menghapuskan beban dan permasalahan rakyat.

      Itu sebab kami majoriti rakyat akan undi pakatan harapan.

      Delete
    12. Hanya 5 skandal2 yang dikira kerugiannya atau kecurian dalam kerugian. BNM Forex, BMF, Perwaja, Maminco-Makuwasa, dan IPP-IPP. Nilainya sudah mencecah RM300 billion kini jika disimpan dalam Tabung Haji dengan keuntungan 5% setahun.

      Jumlah itu boleh dibagi kepada 7 juta ketua keluarga dengan setiap seorang memperolehi RM35,000.

      Atau 7 tahun minyak percuma.

      Biar la minoriti majoriti rakyat ini yang menyokongnya ikut serta terjun dengan labunya.

      Delete
    13. 5 skandal tu rugi hilang atau curi macai? Forex tu dah terbukti bukan dicuri, ts mohd nor dah mengaku bertanggungjawab kesalahannya.

      Bmf naminco perwaja sudah dibentangkan di parlimen dan dijawab, malahan lim kit siang ketua pembangkang ketika tu. Hari ini mereka berpuas hati. Tak percaya? Sila tanya LKS, malahan beliau tidak gemar isu lama dibangkitkan, kerana skandal 1mdb adalah lebih tenat kroniknya.

      laporan audit ada sahkan rugi/hilang atau curi?

      Dari mana sumber mencecah 300 billion? Ko tabur fitnah macai? Mana bukti? Ko bersiap sedia ajelah di akhirat nanti..

      Hukum karma adalah pasti.

      Delete
  7. Maharajib dikerah mengadap istana singgahsana MAHARATRUMP utk memerima watikah.
    YOU ARE FIRED!!
    Yg peliknya puak Sarip Dol dan Sykt Pengawal Moral Melayu J Jamban Mat Over dan sebusukan tak pulak amok?
    Yang lobai Pas Sykt Kunci Surgawi ni pun 90J sepi. Dulu ckp ada konstipasi barat evangelica utk tumbangkan kerajaan Mendayu Selam?

    Hampeh tul laa, patut Maharajib gelar cybertrompah bangsat.
    Kasihanlah pada Syeikh Jho yg janakan Tahek Low tak henti2 bagi asnaf2 UMNOBN.
    KiuSebern , bini, A9 semua dh bagi..apa cacai UMNOBNPAS mahu lagiii !!!
    KERJA !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Tanya sama pokok apa sebab goyang?"

      "Nanti jawap Beruk.. Xde isu nk terkinja kinja lg"

      Delete
  8. "KENAPA SEMUA ITU TIDAK DILAKUKAN, ITU YANG KITA TIDAK FAHAM..."

    ....

    Hasil duit rompakan 1mdb, Najib gunakan untuk mengupah macai dan diberikan nama penerima dedak harami.

    Sanggup mereka harungi lembah durjana menyiarkan berita tanpa fakta dan palsu.

    Bagaimanakah macai najib ini di akhirat kelak apabila enggan menerima nasihat dan teguran diatas kerja2 terkutuk,jijik, mereka lakukan?

    Sedarkah macai bahawa mereka perlu merangkak dan meminta maaf diakhirat diatas setiap perbuatan keji mereka?

    Perbuatan keji macai najib ini seperti fitnah,berbohong, tiada fakta, maki hamun mencarut bersumpah paasti dibalas dengan setimpalnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia orang semua tak takut tuhan..

      Delete
  9. PerompAk @ MahaKUTTY tuduh anak didik nya @ Najeebool pencuri!!
    ....kau nak pencerahan apa lagi KD? Kau tu yg buta hati!

    ReplyDelete
  10. 10.35 paul baggio, citer skit Tun mencuri? atau Najib mencuri?

    Ayuh bentangkan disini atau ko juga kaki fitnah?

    Ko nak sokong parti PAS dipersilakan, tetapi adakah benar pucuk pimpinan PAS hari ini memakai kereta jenama mewah?

    Org kampung bercakap dan bercerita ustaz PAS dtg ceramah naik motor dan kereta proton sahaja?

    Ada dua darjat dalam parti PAS kah?

    Ayuh macai bentangkan disini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hang tahu baca ke? Aku kata Tua Kutuk MahaKUTTY SIAL adalah PEROMPAK!
      ...pi balik sekolah ambil kelas mengeja! Bodoh nak mamposs punya penjilat MahaKUTTY ni!

      Delete
    2. Paul baggio, sila beri link? Bukti? Fakta? atau dokumen menyokong kenyataan kamu?

      Sejak bila agama islam mengamalkan fitnah? Khabar angin?

      Amacam? atau ko nak merangkak atas bara api di akhirat nanti jugakah?

      Penyokong parti islam macam ni ke?

      Delete
    3. Apa kau boleh buat jika aku bagi bukti? Dah lah bacul guna tag anonymous pulak! Sebiji macam PONDAN Sotong pujaan kau @ Lafizzy Raspussy!

      Delete
    4. Bukti dan fakta macai, adalah untuk beri pemahaman bukan sekadar tin kosong, berdengung tiada isi sekadar fitnah.

      Ko faham tak apa maksud fitnah di sisi islam?

      Delete
  11. Dah cerah dah pun. Apa nak pencerahan lagi. Masaalahnya bila dicerahkan akan ada orang menggelapkan nya semula atau sekurang2nya akan kaburkan nya.

    ReplyDelete
  12. 10.31 jika benar ada bapa penyamun, masalah moral, bapa rasis, terangkan dan bentangkan fakta?

    Ambil contoh mudah je,skandal 1mdb, mo1 adalah najib disahkan oleh doj, skandal rompakan terbesar dunia 1mdb disahkan oleh pihak berkuasa amarika swiss hongkong luxemberg dan pihak berkuasa singapore sudah pun menangkap pesalah 1mdb.

    Ini semua berfakta, ada bukti, disahkan tertulis dalam hukum undang2 dan berada dalam kes mahkamah.

    Betul ke ada bapa penyamun? Bapa masalah moral? Bapa anti rasis?

    Ayuh bentangkan secara berfakta dan buktinya sekali.

    Jika tiada, korg sudah melakukan kesalahan fitnah, tak takut ke merangkak berguling atas bara api di akhirat?

    Setiap seorang rakyat korg kena minta maaf, rakyat mempercayai atas setiap tulisan korg tu, kena sebutkan satu persatu.

    Stakat minta maaf zahir batin, kami tak boleh maafkan melainkan kamu perlu nyatakan, sebut satu persatu, kerana setiap fitnah yg korg taburkan sudah dan telahpun merosakkan nama baik agama islam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Engkau siapa yang menentukan itu fitnah dan itu tidak fitnah?

      Yang rasa fitnah
      Perlu saman yang memfitnahnya
      Atau rela diheret ke mahkamah

      Jangan dua dua pun tak buat

      Delete
    2. 12 21

      Fitnah atau tidak boleh ditentukan dengan sokongan bukti dan fakta.

      Jika fitnah?

      Kenapa laporan kepada pihak berkuasa tetapi tiada tindakan? sebaliknya yg melapor ditahan tanoa sebab? Cuba hantar deklarasi rakyat kepada raja dihalang? Cuba bentangkan di parlimen dengan 32 soalan tidak dilayan?

      Selagi najib berkuasa, ko akan berasa selesa dengan fitnah ditabur, tetapi macai tak kan selamanya boleh makan duit haram.

      Delete
    3. Kenapa 5 orang wakil pembangkang dalam PAC tidak menanyakan soalan2 tersebut semasa siasatan dijalankan? Bukan setakat 32 soalan, 320 soalan pun boleh ditanya! Tidur ke?

      Walaupun laporan audit dan PAC di OSA kan, tetapi semua ahli2 PAC ada akses kepada laporan2 tersebut. Aku rasa wakil2 pembangkang ada membuat catatan atau salinan.

      Cuma kura-kura dalam perahu, pura-pura tak tahu.

      Lagipun rumusan siasatan PAC ada dilaporkan oleh akhbar2 termasuk akbar pembangkang.

      Pembangkang bukannya nak cari penyelesaian tetapi mencari isu-isu kecil untuk diperbesarkan dan diputar-belitkan.

      Itu sajalah yang pembangkang terdaya buat!

      Delete
    4. Pergi tanya speaker dewan, jawapan diberikan tidak cukup masa dan persoalan 1mdb di osa sosma kan.

      Delete
    5. Bila masa pula siasatan PAC ada campur tangan speaker? Kau dah nyanyuk ke mudah lupa.

      Berbulan2 PAC dibagi masa untuk membuat siasatan, soal jawab dsb. Kalau dah tak jumpa kesalahan yang ada kaitan dengan Najib tak payah la nak putar belit benda lain pulak.

      Tan Seng Giaw sebagai timbalan ketua PAC pun dah mengesahkannya.

      Delete
    6. Macai oi ko dah mabuk ketum ke? Kronik sungguh keadaan ko, inilah hasilnya sumbat hasil pencarian haram.

      32 soklan tentang 1mdb tu ingin di tanya di sidang parlimen baru2 ni, knapa plak melalut pergi ke PAC?

      Ko telan je daun ketum atau sumbat air ketum? Mentekedarah benda haram inilah akibat dan kesannya!

      Delete
    7. Ok macai, camni....

      Berkenaan PAC, tahukah kamu laporan PAC yg telah siap dan lengkap telah diusik, diubahsuai dan diolah semula oleh pentadbiran najib?

      Delete
    8. Yang aku persoalkan kenapa sewaktu siasatan PAC yang masanya cukup panjang tu soalan2 itu tak ditanya? Atau soalan2 tu semua adalah soalan2 kitar semula yang bertujuan hanya mencari populariti bukan mencari kebenaran.

      Sebab tu la agaknya Speaker tolak mentah-mentah soalan-soalan tu. Mengada-ngada! Professional la sikit. Kah...kah...kah...

      Delete
    9. Anon 9:39
      Jangan dok gebang kosong la.

      Kalau setakat betulkan ayat yang salah tatabahasa tapi tak mengubah maksudnya, apa masalahnya. Lagipun semua ahli PAC diberi peluang meneliti draf dan laporan terakhir sebelum disahkan.

      Aku yakin kalau ada perubahan yang besar, pasti Tan Seng Giaw sebagai timbalan ketua PAC akan membantah dan tidak akan memberikan persetujuan beliau. Tak ada kenyataan beliau pasal laporan terakhir PAC yang disahkan.

      Yang bising-bising tu aku rasa hanya mencari populariti saja atau nak tunjukkan kepada seseorang yang dia buat kerja. Hemmm... berapa dia diupah haa...

      Delete
    10. "Yang aku persoalkan kenapa sewaktu siasatan PAC yang masanya cukup panjang tu soalan2 itu tak ditanya?"

      Jawatankuasa PAC persoalkan tiada kerjasama diberikan oleh 1mdb dan arul kanda, kenapa?

      "Atau soalan2 tu semua adalah soalan2 kitar semula.."

      Kitar semula tapi tak berjawab, camner?

      "Sebab tu la agaknya..."

      Macai mana mari ni? Soklan mengenai 1mdb boleh agak agak aje ke?

      "Kalau setakat betulkan ayat yang salah tatabahasa tapi tak mengubah maksudnya..."

      Macai boleh tanya tony pua dan tan seng giaw untuk penjelasan.

      "Aku yakin kalau ada perubahan yang besar, pasti Tan Seng Giaw sebagai timbalan ketua PAC akan membantah"

      Tu pasal ko kena baca kenyataan penuh kenyataan tan seng giaw bahawasanya memang terdapat prnyelewengan dan salahgunakuasa dlm kes skandal 1mdb.

      Macai, sebelum ko nak alih tiang gol, pi tambah ketom tuh...



      Delete
    11. Hanya mamat tu saja yang kata tak ada kerjasama daripada 1MDB dan Arul. Sebab dia tak boleh nak buli Arul.

      Mula-mula Mamat tu ajak Arul berdebat. Arul sambut pelawaan. Mamat tu pula tak jadi teruskan debat.

      Lepas tu Mamat tu ajak bersoal-jawab. Arul terima lagi pelawaan. Mamat tu tak nak pulak bersoal-jawab.

      Lepas tu Mamat tu cabar Arul dia saja soal, Arul saja kena jawab. Arul kata buat apa sebab perkara tu dah dibuat dalam siasatan PAC. Meroyan la macam macai2 Madey.

      Setau aku yang dok pindah tiang gol ni Madey dan macai-macainya.

      Delete
    12. Nak buli arul apa plak? Org bertanya jawab ajela, apa masalah arul tu? Sama jugalah kenapa ada 2.6 billion dlm akaun peribadi najib?, terdapat lebih 50 jawapan berbeza diberikan...kah kah kah.

      Mamat tu sape macai oi? Tony pua ker?

      Tony pua sampai la ni masih tunggu debat ngan si arul tu, terbaru tony pua ajak arul berdebat, tony pua bercakap di parlimen tau tak? Macai?

      Samalah macam najib, forum nothing 2 hide teloq hilang macam mana najib nak datang betul tak?

      Delete
    13. Ye ker... atau TP dah ketaq lutut sebab tembelang sudah hampir pecah.

      Delete
    14. Ada di hujung jari ko, ketik sahaja cabaran terbaru tony pua untuk arul kanda.

      Delete
  13. Najib dan madey belum dibicarakan jadi dua2 belum sah bersalah madih suci tetapi anwar dah dibicarakan dan dah sahlah bersalah kan2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najib sebab masih berkuasa tu la sebab belum dibicarakan, Tun dah tak der kuasa dan disebalik pelbagai fitnah dilemparkan masih belum ada bukti.

      Anwar dah terbukti, jadi masuk sg buloh, najib? Tunggu selepas letak jawatan PM.

      Delete
    2. Khir toyo didakwa masa dia dah bersara ke bro? Atau masih mb Selangor?
      Pakai otak sebelum tulis

      Delete
    3. 4.56 khir toyo ikan kecil, dia takder kuasa nak berhentikan AG ghani patail, khir toyo takder kuasa nak sambung khidmat hakim yg sepatutnya bersara.

      Najib ada kuasa.

      Delete
  14. Apa-apa pun, kita patut kembalikan semula era kerajaan negeri bawah pokok nizar lambai yg tidak memerlukan bilik mewah, aircond, lampu, komputer dan bumbung utk bersidang.

    Negeri dpt berjimat, rakyat pun sukahati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa apa pun, kita patut undi parti yg ada bersih cekap amanah berintergriti dan bertanggunjawab terhadap rakyat dan negara

      Bukan perompak penyamun penyeleweng dan pembohong.

      Delete
    2. Jgn pilih perompak penyamun penyeleweng dan pembohong mcm kau dan keturunan kau.

      Delete
  15. Sebenar nya kalau di ambil pertimbangan dari komen-komen di blog ini sebagai rujukan asas untuk memangkah pada pru 14 nanti amat lah sukar rasa nya untuk dibuat keputusan.Parti A dipimpin oleh seorang yang dikata kan lanun dan penyamun malahan dikatakan juga tak boleh ke luar negeri kerana CIA dab FBI sedang mengintai-ngintai peluang untuk menangkap nya.Yang pedih nya pulak parti B dikatakan diketuai oleh seseorang yang dianggap super lanun dan super penyamun kerana asyik dok memperkayakan kaum kerabat dan kroni nya semata-mata.Nilaian harta yang dikebas dikatakan berlaksa-laksa banyak nya.Lagi aneh ada pemimpin kompenen B ini sedang terperosok dalam jail kerana kesalahan luar biasa iaitu kesalahan luar tabie dan ada juga pemimpin yang sedang menunggu perbicaraan mahkamah kerana beli rumah terlajak murah.

    Jadi pokok pangkal nya pemimpin yang sedang memimpin parti A dan B adalah korup maka bererti kedua-dua parti ini tidak lah suci dan murni.Malang sungguh rakyat Negara Pasir Berdengun berjuang siang dan malam untuk memenangkan parti impian sedangkan parti yang dimpikan itu hanya lah parti yang dipimpin oleh lanun dan super lanun semata-mata.Oleh itu bermuhasabah lah para macai dari dok bertekak di blog ini dengan dok buat dosa baik lah buat kerja lain yang jauh berfaedah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3.37 jika benar ada bukti parti a atau b mempunyai kesalahan ayuh bentangkan disini.

      Parti a memang dah ada bukti dan dan negara luar dah buat pendakwaan dan ada yg sudah disabitkan kesalahan.

      Parti b jika ada "berlaksa laksa" nilaian harta yg dikebas, ayuh perturunkan disini, persoalannya, berlaksa laksa harta dikebas adakah dirompak? DISAMUN kepunyaan MILIK RAKYAT? Adakah mereka berniaga halal dan haram? Adakah tidak bayar cukai dan zakat? adakah tidak beri peluang pekerjaan kepada rakyat?

      Tahukah kamu Penyamun tersohor al capone amarika pun akaunnya mempunyai audit dan diperiksa?

      Jangan hanya merekacipta andaian dan khayalan, kerana perbuatan ini dilarang oleh agama.

      Delete
  16. Pertelagahan 1MDB-IPIC berkenaan deposit USD3.5 billion yang dimasukkan ke akaun Aabar-BVI (anak syarikat IPIC) oleh 1MDB atas arahan wakil-wakil IPIC dan Aabar Investment PJS menjadi punca kepada siasatan DoJ.

    Laporan Sarawak Report tentang wang tersebut mencetuskan saman sivil DoJ. Wang tersebut dikatakan dicuri dan digubah/dicuci di AS. Suka diingatkan baru-baru ini Sarawak Report gagal memberikan bukti yang diarahkan oleh Mahkamah London sehingga 4.00pm 30 Ogos 2017 (waktu UK) berkenaan dengan tuduhannya yang mengatakan TG Hadi menerima RM90 juta daripada DS Najib.

    Pada 20 Julai 2016, saman DoJ berkaitan 1MDB yang pertama diumumkan oleh Loretta E. Lynch, Peguam Negara AS ke-83. Loretta adalah seorang pro-Demokrat. Saman DoJ tersebut terhenti sebaik sahaja perkhidmatan Loretta yang tamat pada 20 Januari 2017 tidak disambung semula oleh Presiden AS Trump.

    Pada 15 Jun 2017, saman DoJ yang kedua diumumkan oleh Sandra R. Brown, Pemangku Peguam AS bagi Wilayah Tengah California. Sandra juga seorang pro-Demokrat. Yang menghairankan saman DoJ kali ini tidak diumumkan oleh Jeff Sessions, Peguam Negara AS ke-84, seorang pro-Republikan.

    Adakah saman DoJ yang kedua ini akan mengalami nasib yang sama? Buat masa ini ia telah dibekukan untuk memberi laluan kepada siasatan jenayah. Siasatan jenayah ini juga bermula selepas Pengarah FBI yang baru dilantik oleh Presiden Trump, Christopher A. Wray, memulakan tugasnya menggantikan Andrew McCabe.

    Kenapa siasatan jenayah pula? Adakah Jeff Sessions menjumpai bukti-bukti yang mengaitkan Clinton Foundation dengan John Kerry, adik-beradik Comey, Loretta, Khadem Abdullah Al-Qubaisi, Mohamed Ahmed Badawy Al-Husseiny berserta dalang-dalangnya di Malaysia?

    Seoarang Peguam AS dari sebuah negeri di Pantai Timur AS telah diarahkan oleh Jeff Sessions untuk melakukan siasatan ke atas Clinton Foundation telah menemui sejumlah bukti-bukti yang kukuh yang boleh mengaitkan mereka-mereka itu dengan pengubahan wang haram. Satu kesalahan jenayah yang berat di AS.

    Pada 8 Ogos 2017, Setiausaha Negara AS Rex Tillerson telah mengunjungi DS Najib. Rentetan daripada itu DS Najib telah dijemput oleh Presiden Trump untuk lawatan kerja ke White House pada 12 September depan. DS Najib menerima pelawaan tersebut. Yang menghairankan kenapa Lim Kit Siang dan pemimpin2 pembangkang yang lain menggesa DS Najib supaya membatalkan lawatan tersebut. Adakah kerana Rex Tillerson ada memberi taklimat penting berkenaan perkembangan siasatan jenayah DoJ yang akan membongkar dalang-dalang sebenar yang cuba memufliskan 1MDB dan menjatuhkan DS Najib?

    Sama-sama kita nantikan kesudahannya…

    Apa perlunya DS Najib dan DS Rosmah menyaman sesiapa yang menuduhnya termasuk DoJ? Sedangkan saman sivil dan jenayah DoJ itu sendiri akan membersihkan nama DS Najib dan DS Rosmah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah bayar, kenapa perlu bayar kali kedua? Peduli apa kami rakyat pertelegahan 1mdb-ipic? Wang rakyat berbillion sudah dibazirkan. Siapa perlu bertanggungjawab? Najib atau rakyat?

      Siapa yg menjadikan sarawak report sebagai kitab? Panduan? pertuduhan terhadap najib dan rompakan 1mdb? Untuk kesekian kalinya, kertas pendakwaan doj sudah berada di mahkamah amarika, hukuman sudah dilaksanakan terhadap pesalah 1mdb di singapura, ag swiss tidak diberi bantuan oleh pihak berkuasa malaysia.

      Perlu diingatkan bidang kuasa undang2 pihak berkuasa kehakiman dan kuasa esekutif presiden amarika adalah berasingan dan tidak bercampur aduk seperti najib lakukan.

      Pengaruh Demokrat atau republikan tidak memberi apa2 makna kepada rakyat amarika kerana mereka hanya percaya tiada siapa kebal, undang2 berlaku adil kepada setiap individu, demokrasi yg diamalkan, sehinggakan presiden amarika perlu bertanggungjawab setiap tugas diamanahkan. Nixon, clinton adalah contoh terbaik.

      Sila beri link jika terdapat dakwaan siasatan skandal 1mdb dibekukan?

      Dimanakah terdapat kenyataan menyokong pembekuan siasatan 1mdb?

      Apa kaitannya? "Sessions menjumpai bukti-bukti yang mengaitkan Clinton Foundation dengan John Kerry, adik-beradik Comey, Loretta, Khadem Abdullah Al-Qubaisi, Mohamed Ahmed Badawy Al-Husseiny berserta dalang-dalangnya di Malaysia?"

      Persoalan dan penemuan menunjukkan, terbukti 1mdb telah dirompak, najib sebagai ketua esekutif telah mengeluarkan wang milik rakyat berbillion billion dan transaksi perbankan mengesahkan telah masuk ke akaun peribadi najib.

      Fokus macai, jangan nak alih tiang gol dan melalut berkhayal dengan ketum.

      Apa yang lim kit siang nyatakan adalah najib perlu menjawab isu 1mdb yg yg menyebabkan ekonomi negara berada dalam keadaan tenat dan mempunyai hutang hampir 1 trillion.

      Apabila najib berada di Amarika, maka beliau perlu bersedia menjawab persoalan diajukan, najib tidak boleh memberi alasan dan jawapan bertaraf budak taska, najib tidak boleh menghilangkan diri seperti Forum nothing 2 hide, dan tidak boleh men OSA, SOSMA kan soalan2 yg diajukan oleh pihak amarika.

      Hakikatnya perniagaan 1mdb adalah perniagaan buluh kasap, harta dan aset negara dijual untuk menampung perniagaan 1mdb yg jatuh rugi merundum.

      Penilaian aset dimiliki seperti tanah,IPP 1mdb sebenarnya milik rakyat dan bukan milik 1mdb atau umno najib. Penilaian aset 1mdb bermaksud anggaran dan bukan angka sebenar.

      HAKIKATNYA, 1mdb berhutang lebih 50 billion.

      Jika perniagaan 1mdb menguntungkan dimanakan laporan audit mengesahkan perniagaan 1mdb sukses dan berjaya?

      Delete
    2. Bila masa 1MDB bayar IPIC kali kedua? Kau saja yang memandai2.

      Delete
    3. 6.17 Kalau najib tak bayar kali kedua, bermakna najib bohong ka kan?

      Delete
    4. Maklumat ada di hujung jari. Boleh baca suratkhabar online Singapura, Hong Kong, England, UAE, AS dsb. Baca dengan terperinci bukan sekali lalu saja.

      Jangan rujuk satu sumber saja! Ke kau ni baca twitter Rafizi? Ha...ha...ha...

      Delete
    5. Bacaan terperinci suratkhabar online Singapura, Hong Kong, England, UAE, AS dsb.menunjukan memang jelas pegerusi penasihat 1mdb, melalui arahan menteri kewangan, seterusnya perdana menteri malaysia mengarahkan pembayaran ini.

      Sekurang kurangnya rafizi ada twitter, ko ader?

      Delete
    6. 'Kertas pendakwaan DoJ sudah berada di mahkamah Amerika'

      - Mungkin tapi ia tiada kaitan dengan 1MDB atau DS Najib.

      Wang Aabar-BVI yang dicuri/disamun disalurkan ke Clinton Foundation untuk digubah/dicuci. Clinton Foundation adalah tabung dana Demokrat. Sebab itu orang2 terlibat yang pastinya adalah sesetengah ahli Demokrat seperti Loretta, John Kerry, adik-beradik Comey yang bersekongkol dengan Khadem Abdullah Al-Qubaisi serta Mohamed Ahmed Badawy Al-Husseiny yang cuba menutup jejak mereka tetapi gagal sebab banyak bukti2 daripada emel2 yang bocor yang kini ada di tangan Presiden Trump, Peguam Negara AS, FBI serta CIA. Sebab itu kini Presiden Trump mengarahkan Jeff Sessions meneruskan siasatan ke atas Clinton Foundation.

      Ohhh... katanya ada bukti juga pengkhianat2 daripada Malaysia yang terlibat untuk menjahanamkan 1MDB dan menjatuhkan DS Najib.

      Apa-apa kita tengok nanti siapa yang kenaaa?

      Delete
    7. Kes ini bukan pengaruh Demokrat atau Republikan tetapi tabung dana Demokrat iaitu Clinton Foundation yang terlibat dengan pengubahan wang haram yang mana dana datangnya daripada kartel-kartel dadah dan wang curi termasuk daripada Aabar-BVI.

      Dua ungkapan Trump yang popular semasa kempen pilihanraya presiden AS ialah 'bina tembok sepanjang sempadan AS-Mexico' dan 'Penjarakan dia' yang merujuk kepada Hillary Clinton.

      Delete
    8. Anon 8:30, bayaran yang mana satu? USD3.5 billion atau USD1.2 billion.

      Delete
    9. Anon 6:13, apa bukti ekonomi negara semakin tenat?
      Adakah pertambahan 20% dalam 6 bulan pertama 2017 pembelian kenderaan baru?
      Adakah pertambahan jumlah pelancong yang datang ke Malaysia?
      Adakah peningkatan GDP?
      Adakah peningkatan rizab?

      Delete
    10. Anon 6:13 'Hakikatnya 1MDB berhutang lebih 50 billion'

      Hakikatnya hutang-hutang jangka pendek sudah dilangsaikan. Hanya tinggal 4 hutang jangka panjang berjumlah RM27 billion.

      1MDB masih ada aset2 yang kini diserahkan kepada MoF sepertimana saranan PAC.

      Delete
    11. Anon 6:13 'Apabila Najib berada di Amerika...'

      Berani kerana benar sebab tu DS Najib menerima pelawaan Presiden Trump ke White House. Bukan ke sebelum ni pembangkang yang menghebohkan DS Najib takut ke AS sebab akan ditangkap dan dipenjarakan. Sekarang DS Najib dah sambut cabaran itu!

      Takut kerana salah! Apa hal Lim Kit Siang dan pembangkang menggesa DS Najib membatalkan lawatan ke AS?

      Delete
    12. "Wang Aabar-BVI yang dicuri/disamun disalurkan ke Clinton Foundation"

      Macai meracau,ko nak kaitkan dengan 1mdb ker? Kah kah kah. Fokus la macai, kertas dakwaan doj ada ke kaitan dengan clinton found. Bagai?

      "bayaran yang mana satu? "

      Ko nak mana satu?

      "apa bukti ekonomi negara semakin tenat?"

      Hutang negara hampir mencecah 1 trillion. Cerita najib memang kuat bohong, gdp bagus la, peningkatan pelancung, rizab la....L----U! ada rakyat rasai semua peningkatan ni tak? Jualan kereta meningkat? Ko bleh buat perbandingan dengan tahun sebelum tu tak?

      "1MDB masih ada aset2..."

      Aset 1mdb tu asal milik rakyat, tanah trx, tudm dan ipp, milik rakyat, ko faham tak? Contoh, Tanah genting highland milik siapa? Dalam geran tu ada tertulis milik rakyat? Kerajaan? Sudah tentu milik genting, begitu jugalah tanah trx, tudm dan ipp, ianya milik kerajaan, kerajaan tu sape?rakyat, Milik rakyat, macai oi, ada tulis milik 1mdb ke?

      "Berani kerana benar sebab tu DS Najib menerima pelawaan Presiden Trump"

      Cuma minta macai tolong bagitau najib kat amarika tu, klepet dan kemut adalah dua perkara berbeza.



      Delete
    13. Anon 10:18

      Tunggu saja hasil siasatan sivil dan jenayah DoJ, tengok siapa yang kena?

      Adakah bayaran USD1.4 billion, adakah USD2.1 billion, adakah USD1.2 billion atau adakah kau ni burung kakak tua?

      Daripada sumber mana yang mengatakan hutang negara hampir RM1.0 trillion?

      Menggunakan sumber yang sama, boleh nyatakan berapa GDP dan rizab negara sekarang ini?

      Habis tu skandal2 BNM Forex, Perwaja Steel, BMF, Maminco-Makuwasa, PKFZ, A4 Skyhawk, Perjanjian2 konsesi berat sebelah IPP-IPP, ERL, PLUS, bailout MAS, LRT, Monorail, syarikat perkapalan tu melibatkan wang siapa? Bukankah wang rakyat? Boleh pulak macai2 Madey tutup mata... ada habuan ke?

      Delete
    14. Nak tunggu apa macai?kes 1mdb dah masuk mahkamah

      Ko nak mana satu? Cer citer? Billion dah kena rompak, tak kan nak main silap mata?

      Sumber mana? Bukankah internet dihujung jari ko? Hujung jari ko tu jugak akan berjawab di akhirat.

      Gdp dan rizab negara meningkat ada bantu rakyat tak? Meringankan skit beban rakyat? Bleh?

      Ko nak buka sembang hilang/rugi atau curi? Cer citer macai? Syarikat yg ko sebut tu, ada curi tak? Ada samun tak? Syarikat yg ko sebut tu halal atau haram? Mereka bayar cukai dan zakat tak? Syarikat ko sebut tu ada buat audit tak? Mereka berikan pekerjaan kepada berjuta rakyat malaysia tak?

      Delete
    15. Tunggu saja hasil siasatan sivil dan jenayah DoJ. Tengok siapa yang kena...

      Detik kebenaran semakin menghampiri!

      Delete
  17. Yg mula buat tuduhan kpd drM ialah mat sabu, kit siang, Anwar Ibrahim dan yg mutakhir ini ialah rafizi ramli.
    Tak payah berbalah. Empat orang tu masih hidup. Pihak penyokong najib cuma ambil kesempatan dari keadaan politik sekarang. Itu je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul tak payah berbalah, empat orang tu hari ini penyokong Tun dan tiada bukti pertuduhan pun.

      Delete
    2. Tu yang dia ketaq lutut nak datang rci. 3 kali juga la dia cari helah tak mau pi. Tiga kali juga dia gagai. Pasai apa...

      Apa dia ingat rci nak boleh buat main2 ka? RCI ni titah YDP Agong...

      Delete
    3. 13.00 nak baca kat atas pun bleh...

      Ke empat,kenapa perlu orang yg sama terbabit dlm siasatan forex dan rci forex?

      Kelima, tidak ada lagikah manusia dimesia yg berkelayakan untuk rci forex? 30 juta rakyat malaysia takleh cari org lain?

      Keenam, perbicaraan RCI diteruskan dan tidak pernah dihalang.

      Ketujuh, setakat perbicaraan hari ini, tiada bukti menunjukkan wang forex dicuri, disamun oleh Tun.

      Kelapan, 1mdb sudah disahkan dicuri dan disamun oleg najib

      Kesembilan, tan sri mohd nor pemain forex bnm, MENGAKU tidak pernah berunding dengan tun ataupun anwar ibrahim berhubung pelaburan wang rakyat di forex.

      Kesepuluh, hakikat dan kenyataannya adalah wang forex HILANG dan bukan DICURI DISAMUN DIROMPAK seperti najib lakukan terhadap 1mdb.

      Terimalah seadanya wahai rakyat malaysia dan macai najib minta kita bersyukur.

      Delete