Tuesday, September 19, 2017

PESTA ARAK - UJIAN DAP UNTUK BERADAB

Tahniah kepada DBKL kerana tidak memberi kelulusan kepada satu pesta beer yang langsung tidak memberi faedah kepada keharmonian dan perpaduan kaum di Malaysia.




Mereka akan memandu di jalanraya dan mampu mencedera, merosakan dan membunuh pengguna lain dan hartabenda awam.

Jika ia satu budaya, beli satu dozen dan balik rumah minum sendiri anak beranak.

Ia bukan lagi boleh dibudayakan oleh mana² kaum di Malaysia atau pilihan yang ada samada ke Singapura atau China, itupun jika dibenarkan???

Azmin atau lim guan eng juga wajar tidak membenarkan pesta tersebut diadakan jika penganjur cuba mengalihkannya ke sana.

Ini ujian paling kuat untuk DAP mendisiplin dan mendidik kaum arak dan penyokongnya supaya jauhi arak.

Penganjur dan pemimpin DAP jangan bertindak sehingga dilabel biadab dan membangkitkan sebarang provokasi yang mencabar kesabaran umat Islam.

Berada dalam PH bukan satu lesen kebebasan untuk melakukan sesuatu yang bertentangan sosio budaya dan jangan samasekali cuba mengheret komponen PH untuk turut menyokong.

Pemimpin DAP juga terdedah dengan dedak dan Lim Kit Siang wajar memantau supaya mereka tidak menjadi agen untuk memusnahkan perpaduan PH dan membangkitkan kemarahan orang Melayu.

28 comments:

  1. Adakah perbezaan pendapat sudah tidak diraikan di blog ini? Adakah pendapat yang pro-pembangkang saja akan diterima sedangkan yang tidak akan ditolak?

    Maka jawapan aku adalah...

    Kah.kah.kah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Udah di kobanyo gitu.apo dibueknyo melangau kek sinin!

      Delete
  2. Nasihat juga harus di tujukan kepada MCA .

    ReplyDelete
  3. Setuju dengan bro KD.

    Sokong 100%.

    Bukan saja arak malah juga judi lebih banyak keburukan berbanding kebaikan.

    Pesta arak hanya membawa mudharat kepada masyarakat. Mencegah lebih baik dari terpaksa menghukum sekiranya berlaku sebarang kejadian yang tak diingini akibat pesta arak ini.

    ReplyDelete
  4. Sapa kata perbezaan pendapat tidak diraikan di dalam blog ini.

    Kalau memaki hamun, dan menghina itu apa yang perbezaan pendapatnya. Itu biadab namanya.

    Apatah lagi kalau memperolok-olokkan ayat-ayat AlQuran ia dah jadi biadab dan durhaka serentak.

    ReplyDelete
  5. Tokong cakap apa...? Ade dengag tokong cakap ka..?
    GAY LGBT..G25...Minah Kassim ada dengag depa cakap ka..?

    ReplyDelete
  6. Tuan punya blog boleh saja sekat komen-komen yang ada caci-maki, cercaan, dan menyalahgunakan ayat-ayat Al-Quran dan hadis-hadis, tetapi komen-komen berfakta samada yang pro atau kontra sepatutnya tidak dihalang atau disekat supaya perbahasan di dalam blog ini menjadi terbuka dan tidak menjadi berat sebelah.

    Perbahasan bukan untuk menang atau kalah, tetapi untuk mencari kebenaran. Seperti satu syiling yang ada dua permukaan, begitu juga setiap isu mesti ada dua pandangan, fakta yang berbeza atau lebih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog mykmu dan pas pun akan buka rung komen yg telus. Ramai nak masok puji UMNO.
      Apa? belum ada ryang komen?
      Mane nak binvang ni?

      Delete
  7. Susah pulak nak post comment kat sini, nape kd?

    ReplyDelete
  8. Aman sikit dari maki hamun melampau..dah macam orang tak ada ugama, dah macam peminum beer tegar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sokong siapa sahaja..
      Boleh tak setuju dengan siapa sahaja..
      Tidak maki hamun..
      Tidak tuduh hingga membabitkan akidah seseorang..

      Delete
  9. Yg kuat memaki hamun ialah macy, buat-buat tanya pulak.
    KD, tolong block komen macy sbb dia suka mencarut.

    ReplyDelete
  10. Benar kd....

    Kat blog budin dah ada sorang psycho dok sakat macy, pak othman ngan pantun lucah melampau...tak beradab....mcm berdosa pulak baca pantun dia....

    Astaghfirullah astaghfirullah

    ReplyDelete
  11. Aku pun bukan bagus sangat..
    Tulisan aku biasa biasa sahaja..
    Kadang tak ada fakta dan isu..cuma pandangan
    Jadi aku berharap yang masuk sini berhujahlah dengan lebih baik supaya dapat ilmu, tunjuk ajar...

    Kalau setakat nak emosi maki hamun melampau, itu aku pun boleh buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tetapi kenapa tulisan2 yang berpandangan berbeza tetapi berfakta juga ditapis dan disekat?

      Delete
    2. Anon jangan sembarangan menuduh..
      Berfakta tetapi termasuk maki hamun dan tuduhan melampau..itu bukan tulisan..
      Itu sampah..tempatnya dibakul.

      Delete
    3. Tunggu sedikit masa, biar sampah sampah ini tidak menjengah lagi di blog ini..

      Delete
    4. KD, kalau hang perasan tulisan-tulisan aku tidak ada caci-maki atau cercaan. Aku pun tak setuju dengan mereka-mereka yang berbuat begitu.

      Walaupun kita berbeza pendapat, tetapi peradaban tetap dijaga. Itu pendirian aku.

      Delete
    5. Nak buat camana kd, kalau yg keluar dari cai cai umno ni mmg semuanya sampah sbb otak dorang ni pun dah mcm bakul sampah!

      Delete
  12. Good job kd....

    Biar sedikit yg komen tapi membina modal insan bg yg jengah ke blog ini, daripada ramai tapi asyik kopipes dan maki hamun berulang ulang....

    Syabas...

    ReplyDelete
  13. Harap selepas ini jika ada yang maki hamun dan tuduhan terpesong akidah keterlaluan..jangan layan..
    Syorkan kpd admin untuk delete...
    Tak kira mereka di pihak mana.

    ReplyDelete
  14. Bila buku bertemu ruas, buku yang kalah dengan hujah-hujah ruas menggunakan helah terakhir untuk mengelak daripada ruas. Disekatnya ruas daripada berkata-kata.

    Berjuang di atas kebebasan bersuara, tetapi bila terasa diri diasak kiri dan kanan, depan dan belakang, atas dan bawah, tau pula bahawa kebebasan bersuara mutlak sebenarnya tidak boleh diperjuangkan kerana membawa mudarat.

    Bagi aku pula, tuduhlah aku pemakan dedak, cacilah, makilah, cercalah, labellah apa saja suka, itu semua tidak mendatangkan kesan kepadaku. Perjuangan berdasarkan prinsip kebenaran menjadi teras dalam kehidupan ini.

    Ayuh bukalah gelanggang supaya persilatan itu adil dan saksama, bukannya hanya berani bertarung dengan musuh yang dirantai. Itupun kalau benar-benar ia lelaki sejati bukannya eunuch.

    He.he.he.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baguslah kalau dah sedar diri bahawa pada bila bila masa makian itu bukan hujah, tapi sampah.

      Kekadang kalau rasa tulisan di sini menusuk tulang hitam, kawal emosi..

      Kebatilan memang akan sentiasa kalah, lemas bila berdepan dengan kebenaran..

      Kikikiki

      Delete
    2. betul tu kd.
      Bila mykmu dan harakah nak buka ruang komeb gelanggang telus. Asyik jalin sebelah mcm tibitiga quarter tu tak payah lerr.

      Delete
  15. Makian, cacian dan cercaan bukan caraku, barangkali tersalah sangka akibat buruk sangka di hati yang telah dipenuhi titik-titik hitam yang menguasai jiwa dan perasaan hingga melihat sesuatu hanya dengan mata kasar.

    Caraku adalah perbahasan berlandaskan nukilan-nukilan dan pandangan berasaskannya. Bila buku bertemu ruas, janganlah lari.

    Nah sambutlah begitu, barulah anak jantan namanya, bukannya eunuch.



    ReplyDelete