Google+ Followers

Wednesday, December 28, 2016

DEFINASI RASUAH HARUS DIUBAHSUAI MENGIKUT BUDAYA RAKYAT SEMASA (?)

Apabila Tun Dr Mahathir membuat analisa br1m adalah rasuah,  ia tidak mengejutkan ramai pihak kerana perkara itu bukan kenyataan pertama Tun.

Tun juga bukan Tuan Guru atau Mufti dan tidak juga ahli mana mana Persatuan Ulama dalam atau luar negara.

Jika  "derma" yang berada dalam akaun peribadi pun tidak haram dan tidak rasuah mana mungkin rakyat percaya br1m adalah rasuah.

Apabila SPRM mengumumkan zero rasuah pada masa hadapan, tidak ramai yang teruja sebaliknya memandang ringan atau jelik,  mana mungkin?

Pada masa itu saya sendiri pun tidak yakin bagaimana ia boleh dicapai kerana SPRM tidak mendedahkan mekanismenya.

Siang malam serbuan dan penguatkuasaan pun belum mampu menghabiskannya terutama Rangking Rasuah Malaysia berada dalam top 5.

Tetapi kini saya sedar ia boleh dicapai. Sesuatu yang sangat mudah.

# Tolong aktifkan otak tengah untuk artikel ini,  terima kasih.





22 comments:

  1. definisi rasuah harus diubahsuai mengikut kehendak Tun M dan pakatan haprak??? patut la negeri2 pembangkang spt di selangor dan penang tak bantu rakyat konon tak nak bagi rasuah... tapi pemimpin & kroninya boleh pula buat harta dan banglo besar2 yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib kamu ini orang pahang....negeri banyak bagi title datuk serendah 30K, penyamun 2.6 bil, pengerusi ngok PAC... Kalau kamu rakyat perak, nescaya aku akan pergi jumpa sultan perak suruh kamu dipancung depan najib dan ahli2 penyamun....leh ker???

      Delete
    2. Puak2 puaka najib Ni cukup takut kalau nak benteras rasuah sbb hidup diaorg penuh dgn duit rasuah..Pastu salahkan org lain..

      Delete
    3. Anon 7:51 dan yang lain, bila makan dedak saya ingatkan otak kanan dan otak kiri sahaja yang rosak, sebab itu saya cadangkan baca artikel di atas guna otak tengah.

      Rupanya otak tengah pun tersumbat juga, tidak boleh memahami artikel di atas.

      Next, mungkin kena baca dengan kepala lutut.

      Terima kasih

      Delete
  2. People traded their values and costs for an influence and power and afterwards also used them to control others. Bribes became a natural part of pursuing one’s interests throughout human evolution up to these days. Desiring money you wish, you don’t think of justice or moral values, so you do not mind being bribed. Extra money are always welcome and moral principles left behind.

    The most exposed are politicians. In other words the offices that directly influence people and their lives. A more influential politician has such ability and gumption and he can do almost whatever he likes. They do whatever they like. Thereafter they become a target of bribes. And as they are inviolable, they accept the bribe harmlessly. They do not mind which bill they legislate or who they liberate. They also need to make a living out of something. But not anybody can afford to be privileged. That’s why it’s one of the filthiest and most unfair things to do, that is offering or accepting a bribe.

    Despite of the fact that everyone individually is responsible for offering/accepting a bribe, I think that people are behind that social fiasco. It’s a pyramid with state authorities bribed by higher classes. So everyone in Malaysia should ask himself in this new regime called najibism, “Am I ready or am I not to betray myself?“

    ReplyDelete
  3. 7.51 pemakan dedak from najib pencuri duit rakyat.
    Rakyat susah tapi menteri najib pie minus Teh Tarik kat London....
    Umnobn parti Akan lenyap next election !!!
    Hidup TM and hidup bersatu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau itulah harapan menggunung next election pada diri lu bro, gua harap lu kena sediakan jiwa raga dan semangat yang kental untuk menerima hakikat harapan lu tidak berjaya. apa yang gua agak, tun mahathir dah tua dan rasanya umurnya dah dekat sampai hujung, mana mungkin hidup selamanya. bersatu pulak, macam biasalah, lambang bunga ni. bunga mana yang dapat kekal lama, beberapa ketika pasti akan layu juga. tengoklah senario sekarang, baru 3 bulan dah bercakaran masing2 nak kedudukan dan pecat memecat. tak payah nak sorok la bro, isu pijak memijak kepala orang dalam bersatu ni dah bersepah orang tahu.

      Delete
    2. Samalah dng umnobn and najib harami@pencuri duit rakyat.
      Satu Dunia cakap pasai penipuan tapi kat malaysia ag kata close case, awat hang ingat semua rakyat bodoh ka ? Rakyat malaysia sentiasa berdoa agar TM dipanjangkan umur supaya dapat membantu rakyat drop terus ditipu oleh najib harami and semua menteri rasuah najib bangsat...Allah Akan Bantu rakyat yg susah dan dianiaya.
      Najib Barca and menteri dedak boleh terus enjoy and teh tarik kat London !!!
      Masa tetap Akan sampai.....masa tu hang pun Aku rasa Tak Akan Ada lagi utk support najib penyangak !!!

      Delete
  4. Sokong definasi ikut selera dan tekak maha mega batuapi tahap dewa mamak kutty .... klu bailout hukum tak haram... sbb anak pandai berniaga.. klu brim haram.... sebab tu depa depa dari Utara ni pemimpin tak boleh pakai lansung... cakap tak serupa bikin... boleh kata la srmua pemimpin beso dan kecik dari UTARA ni srmua jrnis haprak haramjadah pelingkup bangsa dan pelingkup akidah dan iman orang islam....sebab jenis mudah lypa haramjadah... nak fakta ka...?

    ReplyDelete
  5. alahai kd, brim ni dah ada sejak 2012 lagi. masa tu tun masih dalam umno. tak kisah la apa kenyataan tun tentang brim, yang aku nak geletak perut ko ialah kenyataan ko tentang brim masa kini. dulu ko takdepun sibuk kata brim tu rasuah la, beli undi la dan berbagai persepsi negetif bagai. sejak dua menjak ko jadi pengikut tegar mahathir ni, apa sahaja yang keluar dari mulut mahathir dah jadi macam tali kt hidung ko. ikut terus, tak pakai otak dah. kd, kalau brim tu rasuah, sejak dulupun patutnya ko sebut itu rasuah, bukan kena tunggu mahathir keluarkan kenyataan. takde pendirian ke apa ni kd. jangan marah kalau aku kata ko ni dah jadi seperti lembu dicucuk hidung! ini perumpamaan aje kd, bukan bermaksud ko ni lembu. kalau ko salah tafsir aku minta maaf, cuma aku nak ko ni jadi blogger yang ada pendirian, bukan ikut membuta tuli. tak payah la nak kaitkan dengan lain2 isu spt 1mdb, 2.6 bilion dsb. kena bijak membuat pengasingan isu sebab brim dinikmati oleh semua peringkat yang layak tak kira apa jenis fahaman politik. 1mdb dan 2.6 bukan dinikmati oleh rakyat miskin bro! jadi tentunya isu yang berbeza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro,

      Naper bangang sangat? Dedak dsh bangsatkan anda? Hutang 1MDB kamu dan aku, anak cucu cicit kamu dan aku yang bayar hutang yang dibuat najib! Najib senang lenang makan duit haram 2.6 bil. Kalau tak faham...tak tahulah.. awak ni manusia ke atau....

      Delete
    2. Bro935..,tambah lg...duit 40juta tak tau siapa yg bankinkan tp dipulun...baki 2.6b katanya di pulangkan!!!! Rupanya semua halal bg pemakan dedak

      Delete
    3. Ni dua ekor macam pandai sangat main pakai halal haram..... macam dhit tu luak duit mak bapak hang.... beb... benda ni amua main pakai cakap jer tak eloklah... bukan hang s3mak sendiri akaun tu dan yg pasti apa yg hang cakap tu main sedap aebut dari bacaan ajer..... tu... tang dosa fitnah ha g dua orang sebut tu Allab tak laknat ker?..... tak yah lagak tau semua lah beb. Gi ngaji dulu.

      Delete
    4. Suharli anjing najib dah Mai dah
      Baru dapat dedak ka ?
      Anjing najib nie semua Akan Guna kepala lutut utk support najib pencuri !
      OOI bahalol, kami bukan macam hampa sanggup jadi anjing and barua najib !
      Kami Tak makan duit haram !!!

      Delete
    5. Anon 9:02, selak balik artikel saya sejak dua tahun yang lepas, pendirianbsaya tetap sama, brim bukan mekanisme yang terbaik membantu rakyat, non produktif dan masuk ke mulut naga selepas lari dari mulut harimau.

      Malu sangat stayement pembohongan awak itu, hentam kromo, jangan malas baca.

      Delete
    6. kd 11:24:00 pm.
      gua kata brim ada sejak 2012. yang lu rujuk dua tahun lepas bro. 2012 lu masih pro najib, itu sebab lu tak bantah dan tak tibaipun mekanisme brim. sejak dua tahun lepas bilamana mahathir mula sakit hati dan geram dengan najib, maka lupun mula ubah haluan. di mana yang gua bohong?

      Delete
  6. Suharli masrop

    Baca bawah ini


    Rahman 2Wednesday, December 28, 2016 8:23:00 PM
    People traded their values and costs for an influence and power and afterwards also used them to control others. Bribes became a natural part of pursuing one’s interests throughout human evolution up to these days. Desiring money you wish, you don’t think of justice or moral values, so you do not mind being bribed. Extra money are always welcome and moral principles left behind.

    The most exposed are politicians. In other words the offices that directly influence people and their lives. A more influential politician has such ability and gumption and he can do almost whatever he likes. They do whatever they like. Thereafter they become a target of bribes. And as they are inviolable, they accept the bribe harmlessly. They do not mind which bill they legislate or who they liberate. They also need to make a living out of something. But not anybody can afford to be privileged. That’s why it’s one of the filthiest and most unfair things to do, that is offering or accepting a bribe.

    Despite of the fact that everyone individually is responsible for offering/accepting a bribe, I think that people are behind that social fiasco. It’s a pyramid with state authorities bribed by higher classes. So everyone in Malaysia should ask himself in this new regime called najibism, “Am I ready or am I not to betray myself?“

    ReplyDelete
  7. "Extra money are always welcome and moral principles are left behind".....asked mamak about that. When he was a pm, soros money were "haram" and soros himself was an enemy. Now.....? Lols

    Politician are the most exposed to bribe. Look at lim's dynasty. Look at mamak families and cronies. Look at azmin and mak lampir......all became billionaire in one night.

    The old regime and power greedy regime are combining now under mamakrism and lim's dynatsym. If i support them not only i betray myself but i betray my ancestors and my next generations to come.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keris bera...
      1) hang copy paste dari tong sampah mana tu
      2) hang baca hang faham tak? Cuba terjemah

      Delete
    2. Berayon, go back to school. Your English suck like hell.

      Delete
  8. KD,

    You have begun to irritates the Bugis-Pirate's lapdogs...when you are seeing them spewing excerpts with all over the place 'kampung-english'...we're seeing their twisted brain cortex functional control seem to be 'out-tuned' of the 3 major lobes.

    Anak masrob & berayon are fine example in trying to look cool but sound so stupid that these are not worth a rebuttals anymore. They cannot work the numbers and they dismissed facts and logics.....what more common sense and dignity...and they just could not get a grip on PAC & AG Report, an official government documents that alone specified with crispy clarity on the mischiefs that occurred!

    Let us now move to explain in the most simplest of terms to all the village folks, especially the FELDAs' folks since we're seeing FGV & FELDA could be another prickly issue resembling 1MDB.

    We drill these major issues 1MDB, SRC, FGV, FELDA, GST, ECRL and US$33 Billion 'HUTANG' (rather then investment when 'you come, you buy, you ask for loan, you offer-building frigates-via loan etc, what INVESTMENT?) so deep into the heartland right up to GE14 and by the grace of ALLAH we'll prevail, In Sya ALLAH!

    As for the $33 Billion HUTANG American Pie from China :-

    - Factor that by current Greenback going rate @ 4.48 (BNM's rate not Google) that is so close to 150,000,000,000 RM (campur dengan beban HUTANG NEGARA?)

    - Kecoh di Petaling Street where the Chinese envoy can boldly say "...do you think we can just sit idle..." yet Lanun-Bugis had to 'menyembah' ke CHINA minta nyawa HUTANG...

    - no need to be 'banyak listing' lah bukan the dungus boleh comprehend pun..

    I trust we can OVERWHELM dUMNO-BN and if PASampah come on board with dUMNO...kita tibai sekali with these issues!

    GE14 is the day of reckoning, meantime don't give them any inch of reason to employ the MKN thing.

    Salam Selamat kan Tanah Tumpah Darah Ku, MALAYSIA

    MLN

    ReplyDelete
  9. Rasuah aka membeli jiwa...

    ReplyDelete