Google+ Followers

Thursday, September 7, 2017

CAN WE SAY NO TO TRUMP


47 comments:

  1. Say no to Madey is the right thing to do to save Malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jawab le saolan mudah tu, yang kau pergi ubah tiang gol tu apahal.

      Delete
    2. Jangan kau ikut perangai boss kau, lain yang ditanya lain yang dijawab.

      Jawab saolan, jadi lah jantan sikit.

      Delete
    3. Bro kd, apa yg diharapkan dari manusia yg keliru! Keliru dgn keadaan sebenar dan juga keliru dgn diri sendiri. Kita bersimpati dgn nasib mereka mereka ini.

      Delete
    4. Say no to najis & borosmah yeltsin is the right thing to do to save malaysia

      Delete
  2. Apa jadi kalu pi sana, doj sapina mo1 utk tuduhan di mahkamah us. Apa agaknya yg berlaku yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jawab soalan laa, bongok.

      Delete
    2. Bro 6.56 mungkin 5.50 keliru dengan jawapan "jawab soalan bongok"...

      Delete
  3. PKR Selangor takut ngn pas utk kekal kuasa......PKR bukan ada jentera pun.....aku setuju pas kerjasama matang ngn UMNO di Selangor....lantik wakil pas jd MB Selangor....hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pas kena cerdik kata Zuhdi....... setujuuuuuu......biar pada muka pakatan.....

      Delete
    2. Syabas hj Hadi..... syabas Najib.....Azmin bole masuk tandas

      Delete
    3. Itulah yang ditawarkan kepada PAS selepas PRU 2008 supaya berpadu tenaga dengan UMNO dan salah seorang ADUN PAS dilantik menjadi MB tetapi PAS menolak atas dasar semangat setiakawan dengan Pakatan Rakyat. Tetapi apa yang terjadi selepas itu ialah PAS terang2 cuma dipergunakan bila perlu dan dikhianati.

      Delete
  4. Aku pun setuju pas kerjasama politik natang dengan umno

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boss pkr masuk tandas
      Pengikut tunngu kat luar
      Boss ada hal sikit dlm tandas

      Delete
  5. Kita tak perlulah sibuk-sibuk, Najib nak mengadap Trump.
    Biarkanlah.
    Bukan penting sangat.
    Takat dua ekor melaon nak bersembang-sembang.
    Trump bukan ada kuasa pun, nak kawal DOJ.
    Dia sendiri pun tercungap-cungap.
    Kluangman, lebih baik awak buat benang pasal HUTANG FELDA yang Rafizi kata
    dah cecah lebih 12 BILLION.
    Blog-blog SAMSUNG A9 sibuk kutuk Rafizi, cakap sotong menipu.
    Blog-blog tu mereka kontrol, susah nak buat posting, jadi saya tak boleh masuk situ.
    Jadi, awak buatlah satu benang pasal ni, Kluang.
    Mesti ramai nak komen.
    Kalau Rafizi menipu, buktikanlah kebenaranya dengan mendedahkan penyata-penyata audit kewangan Felda. Penyata-penyata audit ini tak pernah didedah sejak tahun 2014 sampai sekarang. Apa yang NAJIB SEMBUNYIKAN, ini kita nak tahu.
    Saya takminat apa Najib nak borak dengan Trump.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rafizi tak menipu
      Dia sengaja nak derma 300k pd kerajaan sbb duit lebih

      Delete
  6. Masa nak melawat ke China. Najib janji nak bawa pulang empatpuluh ribu peluang pekerjaan..

    Habuk pun tak dak..

    Syarikat china diberikuasa pilih kontraktor dan pekerjanya sendiri, mereka akan bawa sepupu sepapat dan ipar duai..

    Jumpa Trump, ada dengar Najib janji nak bawa balik apa?

    Tidak mustahil kita diminta mesra xionis supaya Singapura tak bimbang negaranya terancam apabila Malaysia comelot dengan China.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najib nak minta tolong Trump guna kekuatan tentera Amerika sbb nak paksa kerajaan Perancis hantar cepat sapina kes kapal selam kpdnya. Dah beruban dia tunggu.

      Delete
    2. mungkin ada orang tertinggal telur (sebiji) masa ngan Obama dulu..ni nak pergi ambik balik la kot..baru ada pair..
      p/s: statement tak berkaitan dengan mana2 individu hidup atau mati.. :-)

      Delete
    3. Kes kapal selam dah settle..
      Kapal selam tak berapa boleh Nak selam dapat dijual pun kira Perancis dah handal dan untung..

      Delete
    4. Kalau tak ada kaitan, buat apa tulis dan hantar komen?
      Buat apa tulis nama Obama?

      Delete
    5. 7:19 bila pula settle? Kerajaan Perancis pun makan dedak najib juga ke?

      Delete
    6. Lim Guan Eng pun dah naik kapalselam tu. Elok saja dia selam tak ada masalah apa pun. Lepas tu keluar saja daripada kapalselam itu Lim Guan Eng tersengih2 manja. Sampai la ni dia senyap isu kapalselam tu tak boleh selam.

      Itu satu contoh fitnah pembangkang.

      Delete
    7. KD, hang ada pergi ke Rapid ka? Hang pi tengok berapa ramai orang tempatan dok kerja di sana!

      Yang gaji besaq2 tu ramai professional yang sokong pembangkang terutama orang cap bunga. Pi buat kaji selidik la, jangan gebang kosong saja.

      Delete
    8. Setau aku Madey yang mesra dengan Soros seorang Yahudi yang merupakan antara penyumbang dana terbesar Israel. Soros juga merupakan penyumbang dana terbesar Clinton Foundation yang terlibat dengan pengubahan wang haram. Salah satu punca dana adalah wang Aabar-BVI yang dicuri tetapi cuba dikaitkan dengan 1MDB tetapi nampaknya gagal.

      Delete
  7. scene 1, whitehouse.
    berjalam masok bolik oval,
    tutup pintu,kunci dari dalam
    org yg tk berkaitan tunggu luar..
    duduk mengadap MAHARATRUMP...

    TRUMP: YOU ARE FIRED ,!!!
    TRUMP: Umessed up Malaysia.
    Trump: dare u say no to Trump?!

    Murahnajib: (gigilgigil)...NO

    ReplyDelete
  8. say no to trump tak menjadi kuman kudispun kepada dia. ada dia ambik peduli? lagi satu, say no dpd blogger opponent kpd parti kerajaan, setakat menjadi secebis debu di hujung daun. ditiup angin melayanglah dia. sakit hati sebab trump jemput najib ye? asal siapa yang baik dgn pm je mesti diburuk-burukkan. buruk2 trump, dia presiden amerika dan dipilih oleh majoriti rakyat amerika. najib pulak walaupun lebih separuh rakyat yang mengundi tidak memilih parti dia tapi jumlah kerusi parlimen dia lebih banyak. so parti najiblah yang membentuk kerajaan. kita tengoklah setakat mana doj boleh beraksi bila najib berada di amerika nanti. nak sapina najib ke, nak keluarkan waran tangkap kepada najib ke, atau ubah tiang gol. hahahahaha...wayang aje tu beb. tu sebab presiden amerika tak layan sgt dgn doj, kecuali bakal presiden tak jadi tu. ada masyuk kot dana dari malaysia...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 730, bila nak umum pilihanraya?
      Dah boleh menang banyak kerusi ni..

      Delete
  9. KD...agak2 brp bnyk lagi duit rakyat mesia abis buat bayar pelobi nak jumpa trump tu...

    ReplyDelete
  10. Dua kes mahkamah luar negara menanti najib apabila beliau ditumbangkan.

    1mdb di amerika dan sorpene di peranchis, untuk makluman, kedua dua kes fail pendakwaan sudah berada di mahkamah negara masing2.

    Oleh itu rakyat perlu mengundi pakatan harapan untuk menumbangkan umno najib seterusnya menegak kebenaran!

    ReplyDelete
    Replies
    1. He...he...he... ye la tu.

      Di Perancis, memang la sampai tapi:

      Siasatan membuktikan Altantuya dan Najib tak pernah memasuki Perancis dalam tempoh tersebut samada mesyuarat atau lawatan.

      Mesyuarat dan perjanjian dilaksanakan dalam Bahasa Inggeris di Malaysia. Penterjemah tidak diperlukan langsung.

      Gambar yang menunjukkan Najib dan Altantuya sedang makan di Eiffel Tower merupakan gambar yang telah diubahsuai. Mamat yang menipu pun sudah minta maaf dengan arahan mahkamah.

      Perbincangan dimulakan pada 1995.
      Pembelian dimuktamadkan pada 2001.
      Perjanjian ditandatangani pada 2002.

      Selidik siapa Perdana Menteri dan Menteri Kewangan yang bertanggungjawab menandatangani perjanjian tersebut.

      Kes itu menemui jalan buntu. Tak ada bukti sekelumit pun yang mengaitkan DS Najib.

      Delete
  11. Aku pun sebenarnya pening nak kata yes or no..
    Najib jumpa trump
    Trump kumpa Najib

    Macan buang masa je, gah je lebih

    ReplyDelete
  12. Kes saman sivil DoJ yang pertama senyap. Rupanya Loretta adalah antara dalang utama kes pengubahan wang haram Clinton Foundation yang juga melibatkan wang curi Aabar-BVI yang cuba digambarkan sebagai wang 1MDB.

    Kes saman sivil yang kedua pun nampaknya senyap juga. Sandra ada kaitan juga dengan Clinton Foundation. Kini Clinton Foundation pula disiasat oleh DoJ dan FBI.

    Pembangkang cuba putar alam deposit USD3.5 bilion untuk bon yang diterbitkan oleh 1MDB pada 2012. Deposit itu dijadualkan untuk dipulangkan kepada 1MDB pada 2022.

    Perbincangan perjanjian penyelesaian di luar Mahkamah Timbang Tara berkenaan deposit itu akan dibincangkan awal 2018 dan mesti dirumuskan sebelum akhir 2020. 1MDB mempunyai dokumen2 bukti yang mengesahkan Aabar-BVI ialah anak syarikat IPIC.

    Pembangkang cuba putarbelit pembayaran USD1.2 bilion ialah pembayaran tambahan 1MDB kepada IPIC susulan perjanjian penyelesaian itu. Tetapi pembayaran itu adalah untuk memulangkan wang yang telah dibayar oleh IPIC kepada 1MDB untuk mengimbangkan nilai aset dan liabiliti 1MDB yang ingin ditukarkan. Perjanjian pertukaran itu ditamatkan oleh IPIC selepas April 2016.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 9.52
      1mdb ada dokumen2 bukti aabar bvi adalah anak syarikat IPIC ye. kalau ye, kenapa IPIC nafikan dan rujuk ke mahkamah timbangtara? lepas tu 1mdb setuju bayar lagi. Mana bukti2 tu? tak dibawak ke mahkamah timbangtara ke? atau lupa? apa tuan cakap ni? dulu dah bayar kat aabar bvi. sekarang pun kena bayar lagi. bukti air liur je kot tuan

      Delete
    2. Audit mana bai, audit? Kalau x ada apa nak sembunyi x kan nak OSAkan document tu! Ke benda ni auta pembangkang jugak?

      Delete
    3. Ahaaa.....haa....haaaa....

      Delete
    4. Dokumen BNM mengenai skandal forex pun di OSA kn. Yg ni fakta atau auta?

      Delete
    5. Auta macai, OSA akta baru ditubuhkan, tiada semasa zaman forex bnm.

      Delete
    6. Anon 3:42

      Cuba hang rujuk 'AKTA RAHSIA RASMI 1972 (AKTA 88)' atau dalam Bahasa Inggeris 'OFFICIAL SECRET ACTS (OSA)'.

      Lepas tu boleh pakat ketawa guling-guling naaa...

      Delete
  13. 7:19 kat atas tulis, kes kapal selam dah settle

    9:06 pula tulis, kes kapal selam tunggu perbicaraan bila najib tak jd pm lagi.

    Tak taulah aku, dua-dua peguam drp PH ni mana yg betul, mana yg kamtoi.
    Tak taulah aku, dua-dua ni peguam atau sekadar loyar buruk tepuk meja kedai kopi spm gred 3.

    ReplyDelete
  14. Perjanjian Pertukaran Aset-Liabiliti 1MDB Bersama IPIC

    ASET 1MDB:
    1. Pada 2012 deposit pertama ke akaun Aabar-BVI (anak syarikat IPIC), USD1.400 bilion.
    2. Pada 2012-2014 deposit kedua ke akaun Aabar-BVI (anak syarikat IPIC), USD2.100 bilion.
    3. Unit dana Brazen Sky yang dijamin oleh Aabar Investment PJS (anak syarikat IPIC), USD0.940 bilion.
    4. Unit dana GIL yang dijamin oleh Aabar-BVI (anak syarikat IPIC), USD1.560 bilion.

    Liabiliti 1MDB yang dijamin oleh 1MDB:
    1. Pada 2012, 1MDB menerbitkan dua bon bernilai USD3.5 bilion yang dijamin oleh IPIC.
    2. Jaminan faedah ke atas bon-bon tersebut oleh IPIC, USD1.500 bilion.
    3. Pada Jun 2015, IPIC mengesahkan kewujudan akaun Aabar-BVI dan jaminan ke atas bon-bon bernilai USD3.5 bilion dengan membayar 1MDB USD1.0 bilion untuk mengimbangkan nilai aset dan liabiliti 1MDB yang ingin ditukarkan.

    11 April 2016, IPIC tiba-tiba menafikan Aabar-BVI adalah anak syarikatnya.

    12 April 2016, 1MDB mengemukakan dokumen-dokumen yang mengesahkan Aabar-BVI adalah anak syarikat IPIC.

    Jun 2016, IPIC memfailkan tuntutan ke Mahkamah Timbang Tara Antarabangsa, London UK.

    24 April 2017, IPIC dan 1MDB telah mencapai satu persetujuan untuk satu penyelesaian ke atas kes yang dibicarakan di Mahkamah Timbang Tara.

    Terma-terma penyelesaian:
    1. IPIC membatalkan perjanjian pertukaran aset-liabiliti dengan 1MDB. 1MDB perlu memulangkan wang yang telah dibayar oleh IPIC pada Jun 2015 beserta kadar faedahnya sekali sebanyak USD1.2 bilion. Pemulangan wang tersebut akan dibuat sebanyak dua kali: (a) USD0.6 bilion pada 31 Julai 2017 (selesai), (b) USD0.6 bilion pada 31 Disember 2017.
    2. Mengadakan perbincangan mengenai deposit USD3.5 bilion yang dimasukkan 1MDB ke akaun Aabar-BVI (anak syarikat IPIC) sepanjang 2012-2014. Perbincangan akan dimulakan pada awal 2018 dan mesti diselesaikankan sebelum atau pada akhir 2020.
    3. Pada perjanjian awal pertukaran aset-liabiliti, deposit USD3.5 bilion akan dipulangkan oleh IPIC kepada 1MDB setelah bon-bon mencapai tempoh matang pada 2022. IPIC akur untuk mengekalkan jaminan sehingga persetujuan dicapai pada akhir 2020.
    4. Kedua-dua pihak memberi persetujuan untuk menghormati keputusan perbincangan tersebut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. PEMBETULAN: Liabiliti 1MDB yang dijamin oleh IPIC (BUKAN 1MDB):

      Delete
  15. Perjanjian Pertukaran Aset-Liabiliti 1MDB Bersama IPIC

    ASET 1MDB:
    1. Pada 2012 deposit pertama ke akaun Aabar-BVI (anak syarikat IPIC), USD1.400 bilion.
    2. Pada 2012-2014 deposit kedua ke akaun Aabar-BVI (anak syarikat IPIC), USD2.100 bilion.
    3. Unit dana Brazen Sky yang dijamin oleh Aabar Investment PJS (anak syarikat IPIC), USD0.940 bilion.
    4. Unit dana GIL yang dijamin oleh Aabar-BVI (anak syarikat IPIC), USD1.560 bilion.

    Liabiliti 1MDB yang dijamin oleh IPIC:
    1. Pada 2012, 1MDB menerbitkan dua bon bernilai USD3.5 bilion yang dijamin oleh IPIC.
    2. Jaminan faedah ke atas bon-bon tersebut oleh IPIC, USD1.500 bilion.
    3. Pada Jun 2015, IPIC mengesahkan kewujudan akaun Aabar-BVI dan jaminan ke atas bon-bon bernilai USD3.5 bilion dengan membayar 1MDB USD1.0 bilion untuk mengimbangkan nilai aset dan liabiliti 1MDB yang ingin ditukarkan.

    11 April 2016, IPIC secara tiba-tiba menafikan Aabar-BVI adalah anak syarikatnya.

    12 April 2016, 1MDB mengemukakan dokumen-dokumen yang mengesahkan Aabar-BVI adalah anak syarikat IPIC.

    Jun 2016, IPIC memfailkan tuntutan ke Mahkamah Timbang Tara Antarabangsa, London UK.

    24 April 2017, IPIC dan 1MDB telah mencapai satu persetujuan untuk satu penyelesaian ke atas kes yang dibicarakan di Mahkamah Timbang Tara.

    Terma-terma penyelesaian:

    1. IPIC membatalkan perjanjian pertukaran aset-liabiliti dengan 1MDB. 1MDB perlu memulangkan wang yang telah dibayar oleh IPIC pada Jun 2015 beserta kadar faedahnya sekali sebanyak USD1.2 bilion. Pemulangan wang tersebut akan dibuat sebanyak dua kali: (a) USD0.6 bilion pada 31 Julai 2017 (selesai), (b) USD0.6 bilion pada 31 Disember 2017.

    2. Mengadakan perbincangan mengenai deposit USD3.5 bilion yang dimasukkan 1MDB ke akaun Aabar-BVI (anak syarikat IPIC) sepanjang 2012-2014. Perbincangan akan dimulakan pada awal 2018 dan mesti diselesaikankan sebelum atau pada akhir 2020.

    3. Pada perjanjian awal pertukaran aset-liabiliti, deposit USD3.5 bilion akan dipulangkan oleh IPIC kepada 1MDB setelah bon-bon mencapai tempoh matang pada 2022. IPIC akur untuk mengekalkan jaminan sehingga persetujuan dicapai pada akhir 2020.

    4. Kedua-dua pihak memberi persetujuan untuk menghormati keputusan perbincangan tersebut.

    ReplyDelete
  16. Salaam. Ketelusan dan kejujuran. Kalau bukan duit sendiri yang masuk keakaun sendiri, wajarkan kita membelanjakan? Wajarkah kita menggunakannya, kalau kita tahu itu bukan hak kita? Tap perbuatan Najib sebaliknya.

    ReplyDelete
  17. Persoalannya betulkah duit yang masuk ke dlm akaun najib adalah duit 1MDB seperti yg diwar2kan oleh tun? Itulah yg anon 12:45 cuba bagi tau.

    Cuba selidik dgn lebih mendlm lagi.

    ReplyDelete
  18. Kalau duit tu halal, hak dan berkat - negara tak jadi huru hara macam ni.

    ReplyDelete