Saturday, November 15, 2008

Lalat Jadi Makanan di Johor

Kepada anak anak dan pelajar pelajar, selamat meneruskan SPM dengan tabah dan jayanya, apa yang di usahakan akan diketahui hasilnya nanti.

Yang paling meriah ialah selamat percutian persekolahan dan diikuti dengan cuti semester IPTA seminggu dua lagi, banyak 'pulus' yang terpaksa dan kena dikeluarkan dan tidak kurang juga ramai yang memasuki alam perkahwinan, manis dan indah pengantin baru tidak seperti pengantin lama di alam 'perceraian'.

Jadi apahal dengan lalat yang dijadikan makanan ? Di Johor ada satu tempat, di mana semua makanan dan minuman yang disediakan seperti mee rebus, laksa, nasi lemak, soto, teh o ais, teh tarik dan pelbagai lagi yang dijuadahkan akan dicampur dengan lalat dengan sendirinya walaupun ada pelanggan yang mengelaknya.

Biasanya rangkaian perniagaan di sini di anggap antara yang paling bersih dan selesa di Malaysia. bukan sahaja kepada pelanggan tempatan tetapi juga kepada pelancong asing. Tetapi salah satu rangkaiannya menyediakan menu lalat !!!!!

Tempat yang dimaksudkan ialah Persinggahan Reakrasi dan Rehat di R&R Machap, Lebuh Raya dari Johor Baharu menuju Sungai Besi, cubalah singgah dan nikmati makanan manakan yang lazat lazat belaka di situ termasuk laksa sarawak. Salah seorang peniaga yang ditemui mengatakan situasi ini berlaku kerana tempat itu dikelilingi dengan ladang ternakan ayam swasta dan sekarang adalah musimnya.

Dalam hal ini, Pengurusan Lebuh Raya malaysia, Kementerian Pengakutan, Kementerian Pertanian, Kementerian Kesihatan haruslah peka dan atasi masalah ini dengan secepat mungkin. Beribu lalat yang mati dan hidup bertaburan dan berterbangan di persinggahan ini. Satu suasana 'pelancongan' yang menjejaskan nama baik negara dan TIDAK MUNGKIN TIDAK ADA PENYELESAIANNYA.

1 comment:

 1. benci lalat...
  selalu alami benda ni setiap sem dekat kampus...
  haih...
  lalat membuatkan selera makan hilang dgn mendadak...
  haha

  ReplyDelete

UPDATE INFO

Kelebihan Menjadi Dealer QM: Kenapa Anda Patut Menyertai Kami?  Komisen Tanpa Spread:  Komisen anda dibayar ke Pay Out Due account, di mana ...