Wednesday, September 21, 2011

Dulu Wa MCA, sekarang wa Li Ai P...

UMNO ada 78 kerusi Parliemen dan majoriti  mudah diperlukan ialah 112 kerusi di parlimen seperti sekarang, bererti penguasan UMNO melalui BN bergantung kepada kemenangan calon dari parti lain seperti MCA, MIC termasuk Sabah dan Sarawak sangat diperlukan.                               


Bagaimana pun perkembangan mutakhir di Sarawak termasuk Sabah menunjukkan penguasaan BN di Malaysia Timor sudah cukup tergugat untuk menang mudah dan menampung keperluan majoriti di parlimen seperti yang diharapkan oleh BN untuk memerintah.

Sedangkan dalam kedudukan sekarang, Pembangkang hanya memerlukan sokongan 10% pengundi Melayu dan 100% pengundi bukan Melayu untuk mereka memerintah dan ini bukan sesuatu yang mustahil kerana rata2 pengundi kaum cina 100% akan memberi undi kepada DAP dan kaum India kekal menjadi kaum lalang.


Dengan pendirian PAS sebagai faktor penentu, nyata UMNO dan BN bakal kehilangan kuasa di Putrajaya dan PRU13 merupakan perjuangan terakhir menentukan sejauhmana UMNO dapat bertahan untuk menjadi teras BN untuk memerintah. Sekali hilang kuasa ini, ia sudah di anggap mustahil untuk kembali berkuasa  seperti di PP dan Sdelangor, dasar pecah dan perintah DAP sangat ketara. 

Kawasan majoriti Melayu akan di ambil atas dasar pembangunan dan dengan ini penguasaan Melayu di sesuatu tempat dapat di pecahkan. Ini sedang giat berlaku di Bayan Lepas Pulau Pinang. DAP mencontohi PAP Singapork yang melenyapkan majoriti Melayu di sesuatu kawasan seperti di Bukit Timah.


" Dulu wa MCA, sekalang wa Li A P, cina sekarang mau perintah sendiri, miniaga cina kontrol, lumah besar taman cina punya, luit bank manyiak cina punya, kubun sama tanah cina punya, Melayu ala apa? " - begitulah keyakinan dan iltizam mereka ! Melayu ada apa???

Kalau si biawak Manoharan itu mahu mengubah bendera Malaysia nyatalah di kepala mereka, pembangkang diketuai DAPsedaang merancang sesuatu yang merubah segala-galanya yang berkait dengan Melayu jika 'once' mereka berjaya menguasai Putrajaya. Suatu keadaan yang sangat sangat sangat sangat merbahaya.


Dilema Melayu Malaysia kini sudah ditahap gaban. Memenuhi kehendak kaum lain untuk menarik dan mengekalkan sokongan mereka kepada BN akan memberi tafsiran dan persepsi salah kepada UMNO yang dilihat sebagai mengabaikan Melayu dan Islam.

Jika Najib memberi fokus lebih kepada kaum lain dan Muhyiddin menumpukan kepada isu Melayu maka akan keluarlah pula persepisi Najib dan Muhyiddin tidak sehaluan dan perebutan kuasa sedang berlaku sedangkan kedua duanya sedang mengimbangi sokongan. 


%%^^ Gerakan kesedaran seperti di atas kini telah disebar secara meluas seluruh Johor melalui perjumpaan jamuan Aidil Fitri di cawangan2 UMNO dalam memperkasakan minda menjelang PRU13 bila2 masa dan dijangka awal 2012.

No comments:

Post a Comment

24OGOS2017 SIAPA PM SIAPA TPM SIAPA MENTERI PERTAHANAN

  Dalam isu ini siapa Ketua Penipu?  https://malaysiadateline.com/pelancaran-kapal-lcs-belum-siap-kerajaan-tipu-sultan-perak-raja-permaisuri...