Thursday, August 24, 2017

PENGALAMAN 22 TAHUN VS CASH IS KING

Add caption
Satu hari, seorang korporat@ketua kampong menyeberang sungai dengan sebuah sampan yang didayung oleh seorang pendayung@nelayan sampan.

Korporat@ketua kampong ini telah diberitahu oleh anakbuahnya hasrat pendayung@nelayan untuk menyingkirnya dari jawatan ketua kampong dalam pemilihan yang akan datang.

Mukaddimah awalnya, korporat@ketua kampong itu memberitahu bahawa dia lah yang membina sungai tersebut sehingga pendayung@nelayan itu dapat cari makan.

Pendayung@nelayan tidak jawab,  hanya diam dan tersenyum.

Di tengah-tengah sungai, korporat@ketua kampong bertanya, "Kau pandai menari,  main golf, pandu jet, shopping dan melancong?"

"Tidak. Saya hanya banyak membaca," jawab pengayuh sampan@nelayan.

"Kalau begitu, kamu sudah hilang separuh daripada nikmat kehidupan kamu. Orang yang tidak pandai bersosial berseronok seolah-olah hilang separuh keupayaan untuk hidup."

Koporat bertanya lagi,  "apa jasa kamu setakat ini, berapa banyak ikan yang kamu sumbangkan kepada orang kampong"

Jawab pendayung sampan@nelayan "saya tidak memberi mereka ikan,  saya hanya bagi mereka alat pancing"

Tidak lama selepas itu, korporat bertanya lagi, "Kamu ada membuat simpanan di bank?"

"ada sedikit. Pendapatan saya hanya cukup-cukup makan."

"kenapa kamu tidak berhutang" saolan terjah dari ahli korporat@ketua kampong.

"saya ingin hidup sederhana dan tidak bermewah atas duit hutang" jawab pendayung@nelayan selamba tetapi penuh yakin.

"Kalau begitu, kamu hilang lagi separuh daripada kehidupan kamu. Mana mungkin orang yang tiada wang boleh hidup dengan selesa pada masa tua nanti."

Sampan terus bergerak.

Korporat@kerua kampong itu bermadah lagi, dia akan membawa pelaburan yang besar ke kampong ini,  bertaraf dunia, akan bina jambatan dan keretapi laju supaya orang kamping tidak lagi perlu menggunakan sungai untuk menyeberang.

Tiba-tiba Langit jadi hitam pekat dan petir menyambong........Hujan pun turun dengan Lebatnya.

Air masuk dengan banyaknya ke dalam sampan dan  hampir tenggelam. Si pengayuh sampan@nelayan bertanya kepada korporat@ketua kampong" Tuan, adakah tuan pandai berenang?"

"Er, err... saya tidak tahu," jawab korporat@ketua kamping panik.

"Kalau begitu tuan akan kehilangan seluruh hidup tuan!"






21 comments:

  1. Ya..apapun xboleh..ckplah apapun pm najib tetap dgn muka toya seolah xde apa yg berlaku..walaupyn peranan rosmah tdk kelihatan tapii sgt menentukan..xsabar agaknya nk selfi bersama D.TERAM..👜👝👛💍💍👑👡👠👒👒

    ReplyDelete
  2. Hehehe.. Apa punye anology la ni kd oii.. Kalau dh byk duit xla nk naik sampan.. Helicopter la bro.. Baru real story tu.. Tp xpe kd sekurang kurangnya kau menghibur penyokong PH dgn cerita katun ni.. Mereka akan bertempik sorak berguling guling bila ada cerita yg berpesepsi mcm ni.. Salah atau benar tolak tepi.. Yg penting berfantasi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha..
      Geng2 umno nk masuk kawasan pedalam pakai heli ke?

      Mestilah guna sampan perahu nk tunjuk umno rasa denyut nadi rakyat

      Delete
    2. 6:22 said spot on however, the donkey-5:22 forgot that Chief-Thief sat on the floor more like a transgender than a leader a week ago in Penang, did the dungUMNO just made a fool of himself having 2.6 billion safely tugged-away yet still eating with his bare hands on the floor? Errr don't they prefer silver spoon and high crown chair?

      5:22 is testimony of army-of-donkeys whom doesn't even have a clue on how to sledge....hmm!

      Delete
    3. Hehehe.. Nampak tak puak PH ni..sampai budaya makan bersila@bersimpuh kaum melayu pun mereka hina.. Melayu melayu dlm PH ni xsedar sedar lg ke?? Mmg dungu dn tolol la korang ni.. Patut la PH ni ade 3 peribadi tp satu kepala.. Top Dog = God The Father.. Ketum = Son Of God.. Jijah = Holy Ghost.. Hehehe.. Ape la nk jd dgn korang ni.. Nauzubillah min zalik.. Sokong lg la engavelis dapig's ni..

      Delete
  3. Adakah ini persepsi? Berfantasi kah kami rakyat yg menghadap semua ini? Umno juga yg beri sumbangan senarai tragedi dibawah ini...

    Tragedi di Malaysia sejak Dato Sri Najib Menjadi Perdana Menteri.

    1. Misteri kehilangan MH370
    2. Pesawat MH17 ditembak jatuh
    3. Pencerobohan di Lahad Datu
    4. Gempa bumi di Sabah
    5. Banjir terbesar sejak 30tahun
    6. Cuaca panas( Elnino)
    7. Jerebu terburuk dalam sejarah
    8. MT Jaoquim dirampas
    9. MT Orkim Harmony dirampas
    10. MT Ai Maru yang ditawan lanun
    11. MT Oriental Glory dirampas sekumpulan lanun
    12. Kes pembunuhan Pengasas Ambank Hussein Ahmad Najadi
    13. Kes pembunuhan Kevin Morais
    14. Skandal 1MDB ( laporan PAC m/s 76 nyatakan Hutang 1mdb kini mencecah 53 Billion )
    15. Menghapuskan DEB ( Dasar Ekonomi Baru )
    16. Kes lebih RM100 juta Kementerian Belia dan Sukan
    17. Kes pembelian hartanah oleh MARA di Australia
    18. Curi 2.6Billion dan di masukkan kedalam akaun peribadi
    19. Perlaksanaan GST sebelum SST dimansuhkan.
    20. Kehilangan majoriti 2/3 di Parlimen
    21. Perlantikan Paul Stadlen oleh kerajaan
    22. Banyak Kilang tutup dan berpindah.
    23. Dikaitkan dgn individu bernama Jho Low
    24. Dilihat rapat dengan Peter Sondakh
    25. Tidak Mampu berbuat sesuatu ketika ringgit jatuh terok 
    26. Menaikkan Harga Minyak 
    27. Peningkatan hutang negara dan hutang isi rumah sehingga Mencecah RM847Billion
    28. Penghapusan subsidi bahan api, gula, dan beberapa lagi
    29. Isu projek ‘Global Strategic Communication Campaign’ 
    30. Isu Lynas di Pahang
    31. Skandal NFC
    32. Peluang pekerjaan berkurangan.
    33. Kes Pembunuhan Altantuya dan Pembunohnya terlepas ke luar negara
    34. Pemansuhan ISA dan Di gantikan dengan pelbagai akta ( Pota , Sosma , Mkn )
    35. Isu Felda Global Venture (FGV )
    36. MAS Bangkrap
    37. Kenaikkan bil hospital
    38. Pengurangan Biasiswa
    39. Kes jenayah berat seperti pembunuhan meningkat 
    40. Helikoter yang membawa DS JJ terhempas bersama Yg lain
    41. Helikopter yang membawa MP k,kangsar & MP sg besar dn VIP terhempas semasa Kempen PRN sarawak
    42. Isteri PM ( Rosmah Mansor ) terlalu Boros
    43. Isu anak kandung dan anak tiri DS Najib Razak
    44. Pemecatan TImbalan Perdana Menteri
    45. Penyingkiran Naib Presiden UMNO, DS Shafie Apdal
    46. Penyingkiran MB Terengganu DS Ahmad Said
    47. Penyingkiran MB Kedah DS Muhriz
    48. Pemecatan Ketua Cawangan UMNO
    49. Tamatkan khidmat Peguam Negara alasan ( sakit )
    50. Tukar Timbalan Pengarah SB 
    51. Bubar Pasukan Task Force
    52. Bubar PAC ( Ahli PAC lama d naikkan Pangkat Timb Menteri )
    53. Menangkap Dato khairudin ( kerana membuat laporan )
    54. Menangkap Mathias Chang ( kerana membuat laporan )
    55. Isu Bauksit di Pahang
    56. Mencagar Telaga Minyak Petronas ( Menurut laporan bekas MB terenganu )
    57. Menandatangan perjanjian TPPA
    58. Malaysia menduduki Rangking Rasuah ke 2 dunia
    59. Menjual Aset Negara kepada Negara China
    60. IPIC mengheret 1Mdb ke mahkamah Timbang Tara
    61. DOJ & FBI melaporkan rakyat malaysia di tipu Pada skala besar dan bakal merampas segala aset milik anak tiri PM dan Jho low
    62. Singapura menyiasat dan merampas aset milik Jho low ( Kroni Najib ) dan Menjatuhkan hukuman penjara kepada mereka yang beshubahat dengan jholow.
    63. Pertambahan Negara yang menyiasat 1mdb.
    64. Membuat hutang Baru dengan kerajaan Negara china.
    65. Kwap , ltat , kwsp , Tabung Haji Menghadapi krisis kewangan
    66. Felda Semakin Tenat.
    67. Pejabat tourism Malaysia negeri di tutup.
    68. Penutupan Institut Pendidikan Guru.
    69. Protun di jual.
    70. Cawagan bank banyak di tutup.
    71. Tidak Mampu membeli Mesin Semak SPM
    72. Isu korea utara

    Nak tambah, dah ada rakyat yg bunuh diri akibat kesempitan hidup.

    Adakah kami berfantasi? Adakah kami berguling guling meraikan cerita "persepsi" diatas? Adakah kami rakyat penghibur?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good effort bro 5:41.

      Salute!

      Delete
    2. cai pakatan...aduhh memang bodoh...overtime aku x masuk bulan nih... boleh x aku nak masukkan dalam list semua salah najib ko tuh...

      Delete
  4. Terbaru,

    Sentuhan najib, sentuhan kilauan emas,
    .

    .

    .

    .

    Juga bawa bala kepada malaysia.



    KUALA LUMPUR: Seramai 16 atlet kontinjen negara yang bersaing pada temasya Sukan SEA dilaporkan mengalami keracunan makanan sejak Rabu.

    Menurut Setiausaha Jawatankuasa Teknikal Masoc, Datuk Low Beng Choo, salah seorang daripada mereka dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk pemeriksaan lebih lanjut.

    "Kesemua atlet berada di hotel penginapan kontinjen yang keseluruhannya menempatkan lebih 800 orang. Daripada jumlah itu, hanya 16 atlet yang keracunan makanan. Setakat ini, punca kejadian itu masih disiasat.

    "Kami masih menunggu laporan rasmi. Sehingga kini, keadaan seorang atlet yang di hantar ke hospital itu tidak serius, cuma untuk rawaan lebih lanjut dan dia sudah pun keluar hospital hari ini (Khamis).

    "Apa yang boleh dikatakan sekarang, salah seorang atlet yang terlibat adalah dari pasukan renang dan semalam (Rabu) dia tidak dapat beraksi," jelasnya selepas sidang media preview Sukan SEA (KL2017) bersama Presiden Persekutuan Sukan SEA (SEAGF) Tunku Tan Sri Imran Tuanku Jaafar, Khamis.

    Bagaiamanapun Beng Choo enggan mendedahkan nama atlet terbabit sehingga laporan rasmi punca keracunan dikeluarkan.

    Antara pihak yang terlibat dalam kes siasatan ini termasuk Masoc, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), dan Kementerian Kesihatan.

    Dalam pada itu, Tunku Imran memberitahu beberapa masalah yang timbul sepanjang enam hari selepas KL2017 berlangsung telah dapat diatasi sebaiknya.

    "Antaranya kemalangan bas yang membawa atlet turut diambil perhatian. Kami cuba yang terbaik dan sebagai manusia akan ada kesilapan yang berlaku," katanya.

    Mengenai tahap keselamatan menjelang perlawanan separuh akhir bola sepak, Beng Choo memberitahu pihak Masoc akan mengadakan mesyuarat bersama Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) bagi meningkatkan lagi aspek berkenaan di stadium.

    Bola sepak antara acara yang menjadi tumpuan kesemua negara, lebih-lebih lagi Malaysia adalah antara empat pasukan yang berjaya layak ke separuh akhir.


    Baca lebih lanjut di http://www.mstar.com.my/sukan/sukan-sea-2017/2017/08/24/atlet-keracunan-makanan/#5OSidkttltvPmJcu.99

    ReplyDelete
  5. Hehehe.. Cuba lg kuat bro.. Anda total bodoh la.. Apakah segalanya hanya NAJIB??? Semua jawatan tu dr sapu sampah hingga ke jawatan PM adalah sosok tubuh NAJIB?? Bebal la kau ni.. Puak bengap kau tu boleh la kau klentong.. Hinggakn bencana alam dr ALLAH pun kau nk salahkn najib.. Ape punye manusia le kau ni.. Yg zaman Madey dulu lg byk malapetaka kau xnk ungkit jugak ke? Byk GLC dn syarikat yg bangkrap xnk kau salahkn madey ke? Helicopter yg banyak terhempas dulu apsal xnk salahkn madey??? Jawap bro.. Tunjuk gentleman sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer citer? Bala 6 tahun vs 22 tahun?

      Delete
  6. Hehehe.. Alih tiang gol lg.. Jawap le dulu ape yg aku tulis kt atas tu? Jgn gelojoh bro.. Perlahan lahan.. Aku akn jolok lg.. Sabar.. Gentleman bro.. Jgn nk menyorok bawah kain kd.. Aku tau kd yg tolong korang jawap.. Kd je yg nmpak cerdik sikit tp still bodoh lg.. Apa apa pun kd dh cuba yg terbaik.. Still x jawap soalan.. Felda dh bangkrap ke.. Bg le satu je GLC atau syarikat yg dh dibangkrapkn oleh NAJIB? Soalan senang bro.. Ade ckp ade dn bgtau..klau xde ckp je xde.. Jgn berpusing pusing x tentu hala.. Malu bro...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jap jap jap aku nak pergi berak jap.

      Delete
  7. Betullah KD semakin sewel. Thp kronik dh ni.. Kikiki

    ReplyDelete
  8. Memang tersangat sukar untuk pembangkang bersatu melawan BN.Kalau sebelum Pru pun mereka dah serabut bila Pru nanti tentu lah haru biru jadi nya.Kalau lepas Pru nanti tak tahu lah apa pulak.Rakyat majoriti nampak semua itu kecuali pejuang siber seperti KD dan yang seangkatan dengan nya berterus-terusan berfantasi

    ReplyDelete
  9. Hehehe... Aik.. Apsal sunyi sepi je blog ni. Kata blog ni blog yg nk tunjukkn kebenaran.. Aku pun xsabar nk cari dan tau akn kebenaran.. Korang xnk ke celikkn aku supaya sokong PH madey?? Aku dgn rela letak tengkuk aku utk korang sembelih utk mendapatkn kebenaran.. Ingat.. Aku masih berpegang teguh yg pengikut PH ni mmg totally bodoh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko jwblah dulu yg bro senaraikan 72 isu diatas..jgn jd mcm MO1 pula..buat2 bisu @ mmg bengap nak jwb soalan mudah pun.

      Delete
    2. Anon 9:35:00..

      Kd dh cabut lari.. Tp knapa dia hantar prebet yg terlebih bengap pulak ni.. Soalan aku mudah je tu.. Ye mmg bangkrap atau xde yg bangkrap... Jgn tunjuk bengap kt sini.. Kalau KD bengap xleh jawap..aku fikir kau ni double bengap la bro..

      Delete
    3. Hehehe.. Aku saje je nk layan fantasi korang ni.. Aku kt sini bukan utk mencari menang atau kalah.. Aku mencari kebenaran.. Hadamkn ayat aku.. Aku tetap mengatakn yg pengikut PH ni mmg totally bodoh...

      Delete
  10. MahaKUTTY dengan 22 pengalaman merompak basil negara lebih dari USD100 billions!, membunuh orang kampung beramai-ramai, memenjarakan tanpa bicara beratus musuh politic, menzalimi berjuta rakyat dikawasan pembankang, mengkayakan kroni terutama kroni kapir! , menhina Undang2 Shariah secara terbuka, melindungi kroni dan keluarga yg melakukan jenayah, menghancurkan institusi Kehakiman, memperkasakan budaya rasuah dalam UMNgOK/BN dan institusi awam dsb

    ReplyDelete
  11. dalam tidor ada mimpi, Mimoi di siang hari, sudah lama aku menanti, PRU 14 ada pengganti. hahahaha

    ReplyDelete