Friday, August 25, 2017

KJ BUKAN TPM..

Isu penyertaan kj di pasukan kebangsaan sukan sea 2017 - Kj bukanlah Menteri Luar Negara,  bukan TPM,  bukan PM,  sebagai kapasiti menteri yang melibatkan sukan adalah wajar dia menunjukan semangat kesukanan dan melibatkan diri secara langsung atau tidak. 

Lebih lebih lagi dalam sukan berpasukan,  ia tidak bergantung kepada kekuatan dan kemahiran individu semata mata sebaliknya seperfahaman satu team dengan mengharapkan top performance mode menyebelahi. 

Di mana mana pun negara,  semangat kesukanan mengatasi perbezaan politik,  pergeseran peribadi,  rasa lebih pandai,  emosi dan kepentingan peribadi. Ia wajar kekal sebegitu. 

Walaupun mungkin sebahagian tidak bersetuju dengan keputusan dan penyertaan Kj dalam team polo sukan sea tetapi kritikan ke atasnya harus tidak bertujuan merendah rendah dan memalukannya. 

24 comments:

  1. Sukan SEA kali ini sungguh banyak kepincangan. Memalukan negara.

    Si Menteri sukan ini pula sibuk nak jadi selebriti sampai pengurusan jadi huru hara.

    Paling memalukan ialah dalam dok sibuk-sibuk nak gila glamer nak tunjuk dia pun pandai main polo tiba-tiba Mamat ni terjatuh dari kuda dalam keadaan kuda tu stand still.

    Hai kalau kuda stand still pun boleh jatuh camna nak main polo dan yg sewaktu dengannya.

    (Mungkin KD boleh cari dalam FB dan siarkan di blog ni).

    Jawatan menteri yang dikendong telah memalukan dan glamer sebagai selebriti sukan yang dikejar tak dapat.

    Inilah yang berlaku apabila jawatan diberikan berdasarkan bodek, kuasa dan wang dan bukan kelayakan yang sebenar.

    Benar seperti komen TMJ tempohari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apakah sukan sea dikendalikan lebih kepada motif politik?

      Delete
    2. Hehehe.. KD.. Sultan Terengganu pun bersukan mewakili negara.. Sebab dia layak bro.. Menang pingat emas lg tu.. Nk bgtau kau sikit.. Yg politikkn sukan adalah puak puak bengap PH kau.. Mesti lepas ni kau akn listkn panjang2 mcm list fitnah 72 perkara terhadap najib.. Klau ujan turun kt stadium pun mesti akn masuk dlm list fitnah Bengal kau tu.. Cuba lebih gigih lg bro.. Dh nyawa2 ikan je.. Tak lama dah..

      Delete
    3. Hehehe... Ni pun sorang lg yg nk tunjuk bodoh.. Nama doe tu mmg layak bro.. Jd menteri pun dh lebih glamer la tolol.. Kau ade?? Puak PH korang ni sebenarnya ketandusan isu tu pasal le semua benda kau nk politikkn dn fitnah.. Jadi menteri x boleh bersukan? X boleh tengok bola? X boleh tengok konsert? X boleh menyanyi? Bengap sgt cara korang berpolitik la tu pasal UMNO x tumbang tumbang.. Asyik asyik puak korang je yg asyik berHARAPAN nk ke putra jaya.. Tp ape nk kata.. Macai macai PH mcm si doe ni mmg Bengap.. DOE.. Cuba lg.. And a total bodoh..

      Delete
    4. Hehehe.. Salah ke aku klau aku berpendirian puak PH ni mmg totally bodoh.. Ko tengok komen 8:57:00...
      Ini le taraf sampah PH.. Buat persepsi dan fitnah.. Tu pasal la Top Dog boleh tipu kau selamanya.. Anda mmg bodoh dn telah mempamerkn ini la taraf PH..

      Delete
    5. Bro KD,

      Sukan sepatutnya melangkaui politik, tapi dengan kewujudan PM di setiap acara hanya untuk bagi hadiah dan rasa feel good, memang tak leh nak nafikan unsur motif politik di situ. Ia umpama kesinambungan 'IM4U', 'We love PM', 'Ah Jib Gor' dan sepertinya.

      Apabila dia sendiri buat kenyataan 'acara yang saya pergi semua dapat emas' maka ia menjadi bukti melampaui sebarang keraguan munasabah sukan SEA diguna untuk tujuan politik.

      Tontonlah laporan dari Indonesia, Singapura dan Thailand nescaya kita akan dapat melihat pandangan jiran-jiran kita bahawa sukan SEA kali ni gagal.

      Itu saya belum tonton laporan dari Myanmar dan Laos. Mereka juga ada banyak isu kegagalan seperti nas yang tiada pemandu, ditinggalkan di stadium tanpa kendalian pulang ke hotel dll.

      Kalau menteri nak bersukan silakan tapi kalau nak jadi menteri dan di dalam acara san masa yg sama selebriti sukan maka itu tak betul. Lepaskan salah satu.

      Apatah lagi bukti melampaui keraguan munasabah bahawa menteri berkenaan langsung tak layak main polo. Kalau dah kuda stand still pun boleh jatuh dari kuda apa kebendan tu..

      Membandingkan sultan Mizan yang memang pro dalam sukan berkuda dengan KJ yang menyempit memang kelakar. Sultan Mizan pun bukan in charge nak pastikan kelancaran temasya.

      Team yang terbaik ialah semua pemainnya benar-benar berkelayakan dan tiada ahli yang menyempit masuk macam KJ.

      Delete
    6. Hehehe... Doe..anda mmg bodoh.. Kenapa? Meh aku bg kau cerdik sikit... Siapa kau yg nk bgtau itu dan ini mengikut kemahuan kau siapa yg layak atau tidak? Adakah semua athlet Malaysia mesti bertaraf antarabangsa baru sesuai utk bertanding? Sampaikn jatuh dr kuda pun jd satu isu yg terlalu besar bg kau.. Kau ni bodoh la.. Datuk Lee Ching Wei pun pernah pukul bola yg simple depan net pun x masuk la bengap oi.. Apsal kau x meroyan masa tu?? Sebab kau ni mmg bodoh.. Semua benda kau nk politikkn la.. Kerana ada manusia yg mcm kau la yg suka sabotaj ape saje.. Sampaikn kau lebih percaya media negara luar hentam negara kau sendiri.. Sepatutnya kau pertahankn atau setidak tidaknya minta maaf dn berlapang dada.. Tp kau rasa gembira pulak.. Kita semua ni maksum ke sampai x boleh melakukan kesilapan.. Fikir fikirkn la.. Tp nk wat cmne.. Anda totally bodoh.. Teruslah berpesepsi dn fitnah menyusul.. Dr zaman tok kadok lg kami dh tau niat kau.. Tu pasal le UMNO makin teguh.. Sebab macai PH totally bodoh..

      Delete
    7. Hehehe.. Doe bodoh kata nk jd menteri dn dlm masa yg sama xleh jd selebriti sukan.. Kena lepaskn salah satu.. Komen bodoh PH.. Apsal aku kata bodoh?? Kalau ikut teori bengap dia.. Sultan Mizan pun kena lepas sebagai Sultan sbb jd selebriti sukan??? Menteri incharge jaga sukan sebab tu x boleh.. Abih tu Sultan incharged jaga negeri mcm mana pulak?.. Tu pasal le aku kata doe ni bengap.. Klau time menteri pegi bercuti cmne? Sukan berhenti sebab menteri 1man show buat sums keja? Negeri Terengganu kacau bilau sebab xde yg perintah??? Terlalu bengap la kau ni.. Truly.. Aku respect KJ.. PH ado?? Anda totally bodoh..

      Delete
    8. Doe ni PATI Indon sebenarnya! Tak heran kalau dia join Indon bangsat yg suka bakar bendera Malaysia!

      Delete
    9. Itu je tahap komen balas korang?

      Fakta langsung tak berjawab melainkan mengalih cerita ja.

      Tak jadi kudis pun lah tahap pemikiran cam korang semua ni.

      Delete
    10. Hehehe.. Ape fakta kau doe bodoh? Yg ada cuma ketololan kau cipta isu dn bina persepsi.. Kau tunjuk bodoh sebenarnya... Hehehe.. Macai bodoh saja yg kerap berangan ke Putra Jaya.. Yg bijak menguasai Putra Jaya.. Hadamkn tu.. Anda totally bodoh..

      Delete
  2. Sukan dianjurkan untuk mengeratkan persahabatan atau persaudaraan bukannya untuk permusuhan. Menjadikan ianya medan untuk hina menghina sudah lari daripada tujuan asal.

    Jika ada berlaku salah dan silap, itu adalah perkara biasa... juga kalah dan menang adat adalah adat bersukan. Terima saja... Santai.

    Sesiapapun boleh bertanding jika layak.

    ReplyDelete
  3. Ada je yang nak di komen, ada je yang tak betul, tak tahu lah apa yang betul dari kacamata Pakatan Hapraq ni. Semua komen berbentuk haprak je. Perlu ke nak cakap KJ tu bukan TPM, KJ tu bukan PM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang lain yang kena kutuk kau yang panas? Telinga kau panjang sangat ke?

      Delete
  4. Dulu aku pernah lihat ada seseorang jatuh tersungkur ketika bermain golf walaupun kejadian itu agak tidak masuk akal. Pada aku itu perkara biasa dan boleh terjadi kpd sesiapa.

    Sukan itu santai...

    ReplyDelete
  5. khairulryezall a/l osman kuttyFriday, August 25, 2017 8:57:00 AM

    Cit Podah! Mentang2 sukan polo ni diangotai golongan elit,kj ni mcm biasalah nk tunjuk taring konon,padahal nk pikat awek2 dari golongan berada saja!! Elok kj sertai acara lari dlm guni

    ReplyDelete
  6. Bkn KD je makin sewel.. Rupanya pnyokongnya pn sewel teramat utama Jon doe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamu tu yang meroyan.

      Dalam dok mengata aku dan admin sewel pun dok masuk ke sini jugak.

      Apa punya hampas daaaa..

      Delete
  7. Dah kehabisan modal kot...

    ReplyDelete
  8. Sebenarnya macai-macai Tun hendak alihkan berita terkini berkenaan jemputan Presiden AS Donald Trump ke White House pada 12 September depan. DS Najib pun dah menerima pelawaan tersebut dan akan hadir untuk lawatan sambil kerja bagi membincangkan isu-isu semasa dan keselamatan.

    Pastinya pertemuan tersebut akan juga dihadiri antaranya oleh Peguam Negara AS dan Pengarah FBI.

    Secara tidak langsung fitnah yang mengatakan DS Najib takut ke AS kerana akan ditahan oleh FBI tidak berasas sama sekali. Sebaliknya DS Najib boleh mengambil peluang daripada pertemuan ini untuk mengetahui perkembangan lanjut saman DoJ dan seterusnya mengenal pasti dalang-dalang yang terlibat dalam konspirasi menyamun wang IPIC tetapi cuba dipersalahkan kepada DS Najib dan 1MDB.

    Sama-sama kita tunggu hasil siasatan saman DoJ tersebut.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 10:51:00


      Kita layankn je.. Biar mereka tunjuk bodoh.. Diorang dlm ketakutan tu sbb xde isu.. So ciptalah persepsi dn lepas tu fitnah menyusul.. Kita bukan nk cari menang atau kalah tp KEBENARAN...

      Delete
    2. Tak ada hal punyalah..

      Fat hope, Kita tunggu ja, the net is closing in.

      Delete
    3. Hehehe... Doe bodoh.. Harapan tetap tinggal harapan.. Kena akui bro kau dn puak PH kau mmg bodoh.. Kalau cerdik dh lama UMNO tumbang.. Semakin kau tunjuk bodoh.. Kami semakin kuat.. Teruslah cipta persepsi dn disusuli fitnah agar diri sentiasa dlm fantasi.. And a totally bodoh..

      Delete