Tuesday, January 23, 2018

Post 1MDB and Malaysia: what future can we have - Tiada pembaharuan langsung di Barisan Nasional

UNDI Dr Mahathir untuk perubahan, bukan kerana anda menyukai beliau, kata Azmi Sharom.
Di sebuah forum hari ini, pensyarah undang-undang dari Universiti Malaya itu berkata beliau faham mengapa rakyat Malaysia bersikap sinis ketika bekas pemimpin Umno itu dicalonkan sebagai perdana menteri.
“Saya tak kata supaya jangan undi pebangkang, saya tak kata mereka silap apabila memilih Dr Mahathir, tetapi saya akan tetap undi mereka kerana jika anda mahukan perubahan, anda tidak boleh ada kerajaan sekarang,” katanya selepas forum “Post 1MDB and Malaysia: what future can we have” di Kuala Lumpur hari ini.
Azmi telah dijemput bersama bekas pengerusi Bersih Ambiga Sreenevasan dan Dr Wong Chin Huat dari Institut Pulau Pinang untuk menyuarakan pendapat mereka mengenai masa depan.
“Kalau anda mahu undi kerajaan, sudah tentu itu hak anda, tetapi kalau anda mahukan perubahan, maka anda tiada pilihan. Tak kiralah apa yang anda (atau saya) fikir tentang Dr Mahathir,” kata Azmi.
Mengimbas semula pilihan raya Indonesia pada akhir 1990-an, Azmi berkata rakyat negara itu mengundi parti calon (Bacharuddin Jusuf Habibie) yang sama mereka gulingkan.
“Tetapi,Indonesia sekarang satu-satunya negara demokrasi yang berdaya maju di Asia Tenggara. Demokrasi mereka terselamat… untuk mengambil langkah pertama bagi memilih kerajaan pilihan mereka.
“Kita belum pernah mengambil langkah pertama itu kerana kita tak pernah ubah apa-apa.
“Jadi ya, ibarat menelan kaca, tetapi apa pilihan yang kita ada selain menelannya? Kita akan kekal di takuk sama.
MalaysianInsight

14 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tk sempat nk baca..tadii hntar kpmen tapii google buat hall..tapi nii mesti mangkok berayon punya komen..BERAMBOSSS..kahkah..😬😸😹

      Delete
    2. Assalamualaikum senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman-teman disini, Awal mula saya ikut pesugihan, Karena usaha saya bangkrut dan saya di lilit hutang hingga 900jt membuat saya nekat melakukan pesugihan, hingga suatu waktu saya diberitahukan teman saya yang pernah mengikuti penarikan uang ghaib dengan AKI SOLEH JAFFAR menceritakan sosok AKI SOLEH JAFFAR, saya sudah mantap hati karena kesaksian teman saya, singkat cerita saya mengikuti saran dari pak.aki saya harus memilih penarikan dana ghaib 1 hari cair dengan tumbal hewan dan alhamdulillah keesokan harinya saya di telepon oleh pak aki bahwa ritualnya berhasil dana yang saya minta 3Milyar benar-benar masuk di rekening saya, sampai saat ini saya masih mimpi uang sebanyak itu bukan hanya melunaskan hutang ratusan juta bahkan mampu membangun ekonomi saya yang sebelumnya bangkrut, kini saya mempunyai usaha di jakarta dan surabaya yang lumayan besar, saya sangat bersykur kepada allah dan berterimakasih kepada pak. AKI SOLEH JAFFAR berkat beliau kini saya bangkit lagi dari keterpurukan. Jika ada teman-teman yang sedang mengalami kesulitan masalah ekonomi saya sarankan untuk menghubungi ki sholeh jaffar di nomor ini HUBUNGI WHATSAPP 0853-7778-3331 agar di berikan arahan Atau  KLIK DI SINI

      Delete
  2. Standard response by melayu yg dibangsat oleh MO1...period

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. Standard blogger bangang dedak lagi hancur..lamgsung takleh komen...penakut...x caya cuba masuk mykemut....

    ReplyDelete
  5. MINGGU DEPAN BERMULA BALIK GEOENGINEERING SENJATA HAARP GEOENGINEERING DI PULAU PINANG.... SEPERTI CLOUD SEEDING... CHAMTRAIL ... DAN TESLA TRANSMITTER ARRAY UNTUK MENGHASILKAN HUJAN .. RIBUT... DAN TANAH RUNTUH ....

    ReplyDelete
  6. Pembangkang bwh pimpinan Mahadet masih belum bersedia dan kelam kabut nk hadapi PRU14. Retorik nak ubah itu ini rakyat hanya pandang sbg. angan2 mat jenin. Idea 'perubahan' mereka tak realistik utk rakyat terima. Lebih baik kekalkan UMNO/BN.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang yg sembang kencang benci peliwat entah2 dia betul2 kaki sondol lubang taik taik tak? Macam pencuri, takkan nak nak ngaku curi, tak gitu....??

      Lagipun, ada orang lain tanya atau kisah, kenapa semacam ajer bagai cacing kepanasan mengaku 'benci peliwat selamanya' tuu........??

      Delete
  7. BERBANGGALA KITA KAN DAPAT CALON PM PALING IKONIK DI DUNIA. BOLEH MASUK GUINEES BOOK TU...

    GEGAK GEMPITA NAK RAMPAS MALAYSIA, CALON YG ADA SEMUA HAPRAK

    1. CALON NYANYOK - TRADE MARK : SAYA TAK INGAT
    2. CALON KAKI JUBOR

    YANG LAIN-LAIN TUKANG KIPAS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu bro! Tu belum campur anak pompuan pro-LGBT MamakKutty!!

      Delete
    2. THE WHOLE WORLD WELCOMES AND SALUTES THE RETURN OF THE GRAND OLD STATESMAN:

      Satu dunia terpegun & terkagum dgn tajuk berita 'the stunning return of the Old Wizard' di dada2 akbar, laman sosial dan media utama antaabangsa.
      Begitulah hebatnya ketokohan Tun Mahathir... sampai-sampai baru diumumkan beliau sebagai 'calon PM', satu dunia gempak gempita.

      Pemimpin bila ada aura & kharima...sentiasa jadi tumpuan & perhatian sejagat. Tak masuk tv3 suku & RTM pun no hal punya.

      Ini contoh berita di luar negara:

      CNN:
      Former Malaysian Prime Minister Mahathir Mohamad has been named the prime ministerial candidate for the country's opposition in the next elections, completing a stunning return to politics at the age of 92.

      The Australian:
      Mahathir Mohammad runs for PM in partnership with former rival Anwar Ibrahim. The once-inconceivable ­alliance was finalised as the opposition and Prime Minister Najib Razak’s scandal-plagued government — implicated in the alleged misappropriation of $US4 billion ($5bn) through the 1MDB state development fund — prepare for an election that must be held by August but could come as early as March.

      Berikut adalah link berita2 berkaitan seantero dunia.
      Mahathir as PM again has been making headlines around the world!...

      https://www.washingtonpost.com/amphtml/news/worldviews/wp/2018/01/09/how-old-is-too-old-to-be-a-world-leader/&freshcontent=1

      http://edition.cnn.com/2018/01/08/asia/mahathir-back-in-politics-intl/index.html?t=123

      http://time.com/5092356/malaysia-election-mahathir-mohamad/

      http://www.bbc.com/news/world-asia-42603220

      http://news.abs-cbn.com/overseas/01/07/18/mahathir-now-92-named-malaysias-opposition-pm-candidate

      https://www.taiwannews.com.tw/en/news/3336309

      http://www.foxnews.com/world/2018/01/07/malaysian-opposition-names-92-year-old-mahathir-as-pm-choice.html

      http://www.thestandard.com.hk/section-news.php?id=191498&sid=6

      https://www.channelnewsasia.com/news/asiapacific/commentary-mahathir-opposition-shot-at-topping-barisan-nasional-9841224

      https://international.thenewslens.com/article/87185

      Dear Tun Mahathir,

      You uniquely Stand out & Shine. The world needs your prismatic soul.
      From East to West, you're still the Best..!!

      When immoral man like Najib speaks, his words bear bad fruit. Truth will never shine from a heart filled with corruption and lies.

      Delete
  8. Umnobnpas sudah OBSOLETE.
    Reput tahap rafioactive.
    Rakyat akan kasik simen & kambos dlm lipatan sejarah.
    Umno, Boneka licik Komunis Malaya yg akhirnya dipatahkan oleh Rakyat

    ReplyDelete
  9. kini berada di persimpangan, ke arah bermula kesejahterran atau kekal bertambah perit dan teruk harian. Tak guna mengimbas kembali kegemilangan sesuatu parti, dan syok sendiri. Kini sudah berubah. Kini DUIT adalah segala galanya bagi kumpulan tu. Orang ramai bukan lagi keutamaman mereka, ketamakkan adalah keutamaan mereka. Indonesia berani berubah dan kini bertambah baik, takkan di sini , orang ramai tak berfikiran waras dan berani membuat keputusan???

    ReplyDelete