Monday, May 3, 2010

3 hari 3 malam 3 bulan 3 tahun

http://chedet.co.cc/chedetblog/2010/05/not-so-generous.html#more

NOT SO GENEROUS?


1. I am glad that Petronas is going to take part in the exploration and production of the two blocks we surrendered to Brunei. That still does not mean we will get much out of the deal.

2. Wisma Putra should make public the full contents of the agreement signed last year. When we give up what belongs to the people really, the people have a right to know. After all, Abdullah's Government made a point about being transparent, implying of course that the previous Government was not transparent. So let us see transparency in this decision to surrender the peoples' heritage. If as it is claimed we have not lost much, let us know how much is not much.

3. At the present price of USD83 per barrel (RM249.00), one billion barrels would yield USD 83 billion or RM249 billion. Forget the likelihood that the oil price would increase in future, how much would we get from Petronas' involvement in the production.

4. The question as to what happened to the RM270 billion that Petronas paid to Abdullah's Government has not been answered.

5. His apologists will say that I am being petty, that I lost billions too. But concern over a total of over RM500 billion not accounted for or lost cannot be considered petty.

6. The Malaysian public is very forgiving. When my questions are met with "elegant silence", that is the end of the story.

7. Whither Malaysia?

Najib memerlukan 3 hari 3 malam atau 3 bulan atau 3 tahun untuk menjawabnya dan memadailah jika ini digendangkan oleh pembangkang pada PRU13 nanti.
Jom kita tengok ramai ramai bagaimana UMNO menari ikut gendang ini.

6 comments:

  1. Nak keluar statistik terkini agihan harta antara kaum pun payah, lebih sebulan dah.... apalagi nak transparent tentang deal billion2.

    Bro, sejak akhir2 ni nampak makin ganas :)Makan apa? nak sikit...

    ReplyDelete
  2. Jawabnya - Tengok your own backyard!
    Malaysians, come on man! Now u know how the Kelantanese feel. Ini penunjuk ni kalau degil juga ...... hmmmm
    Malaysia, kau bumi bertuah - tapi yg menerajuinya - (dailog mak aku kalau aku nakal) bertuah betul !!!!!

    ReplyDelete
  3. Bro dinturtle: Panas sebab bayangkan di PRU13 nanti UMNO dan Melayu kena ganyang kiri dan kanan, tak terjawab dengan berlori lori persaolan sedangkan di pihak kerajaan, nak jawab dan nak terangkan saolan macam kura kura, tapi bab masuk kocek, dalam tidor, dalam mimpi depa sempat rembat cepat dan tepat.

    Apahal kita yang ikan kecik dari ikan bilis ni (ikan temeras) nak bimbang dan nak sebok sedangkan soal itu serah sahaja pada pemimpin parti untuk atasinya.

    Jawapannya ialah kerana pemimpin itu kalau mereka tewas dan kalah pun, anak bini depa tetap gelang sampai ke paras pinggang, shopping tetap di Dubai dan London. Bayangkanlah kalau DAP yang memerintah, dinaikkannya harga beberapa barang, kebulorlah Melayu, dan bila kebulor dan miskin, masuklah Kristian untuk dapat elaun bulanan??? Mudah je nak murtadkan orang Islam di Mesia ni...

    Mustahil..memanglah mustahil sekarang, kalau nak cuba try test..pilihlah pembangkang.

    Mahathir tu orang dalam, walaupun Tun tembak, beliau masih pakai peluru getah, tak mati tapi pedih le sikit. Jadi cepat2lah beri penerangan yang sejelas dan selengkapnya, bukan sebijik sebijik sebijik macam Wisma Putera jawab kes blok L dan M sekarang.

    Seperti kata Tun, Paklah lebih egonya tentang telus? Najib warisi dengan 'rakyat didahulukan? ...mana dia jawapan telus untuk rakyat ?

    ReplyDelete
  4. Inallfairness, terima kasih.

    Kelantan dan Kedah di tangan PAS sangat di alu alukan hatta orang UMNO pun restui, tetapi kalau setakat tawan dan tadbir 20 tahun Kelantan masih macam kandang kerbau, lebih baik sikit dari reban ayam, (ini sekadar perumpamaan),apa nak dibanggakan dengan orang Islam dan Melayu di sana.

    Itukah 'Islam' tafsiran PAS, membangun bersama Islam, slogan cakap tak serupa bikin. Sekarang makin teruk apabila satu demi satu sampah bawah karpet dikeluarkan oleh Kickdefella - semuanya memalukan Islam dan Melayu, macamana nak cakap PAS lebih baik dari UMNO?

    Jawapan yang pasti: PAS akan tuding 21 jari ke arah orang lain, mempersalahkan itu dan ini di atas kebebalan, kemiskinan dan kemunduran mereka.

    ReplyDelete
  5. Salam Kluangman
    First I nak tukar nama and confirmed kapada 'Bluearmoire' (pasal angan2kan almari kuning aku dah berwarna biru)
    Saya org Singapura (jgn cakap Singapork ye). Jgn cakap juga Kami outsider - Si Oped dah ajar yg kita ni semua satu rumpun, cuma dulu moyang berhijrah kekampung lain (my case dari Semarang keP.Pinang keJohor keTemasek). Royalti kasi dulu baru macam2 boleh buat. Kalau masih sama biar org Kelate decide.
    Kalau nak telus apa nak takut ini takut itu. Dah hak org Kelate, yg tahan rezki diorang kenapa? Like I say to Shamsul : This is Malaysia Darul Islam jgn compare (atau samakan to other country).
    Si Kickdefella tu he deserves what's coming to him. Ada Islam ajar perang saraf?

    ReplyDelete
  6. salam.. tuan punye blog nak tgk klntn membangun bg la royalti yg sebenar dan jgn sekat peruntukan pusat dan disalurkan pada kroni umno di sane melalui projek JPP.. pastu baru kondem depa..tu perlis tu maju ke? sarawak dan sabah hak royalti myk byk gila rakyatnye camane? johor hak kita sygi ni ape cite? takat hrp duit temasek je buat ape.p/s : sy tak ckp,tp tuan sdri hak ckp dlm posting pembangkang dialukan di johor..) hehehe

    ReplyDelete

KENAPA PEMBUBARAN PARLIMEN KINI DIULAS SECARA TERBUKA...

https://www.malaymail.com/news/malaysia/2022/10/04/ismail-sabri-dissolution-of-parliament-not-up-for-discussion-pms-prerogative-to-advise-ki...