Thursday, April 28, 2016

JANGAN TEKA ISI SETAKAT LIHAT KULIT

Datuk Muhammad Ibrahim yang bakal menduduki kerusi Gabenor Bank Negara, berkuat kuasa 1 Mei ini adalah antara tiga calon utama yang disebut-sebut sebelum ini untuk menggantikan Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz yang menamatkan kontrak beliau hujung bulan ini.
Dengan pengumuman oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebentar tadi, Muhammad secara sahnya ditabalkan sebagai gabenor ke-8 untuk tempoh lima tahun lagi setelah 32 tahun berkhidmat dengan bank pusat itu dalam pelbagai bahagian.
Antara bahagian yang pernah mendapat sentuhan Muhammad sebelum ini ialah peraturan dan pemantauan bank, perancangan strategik, sistem pembayaran, insurans, perbankan pesisir dan perbendaharaan serta pasaran kewangan.


Pendakian beliau yang sering digelar Datuk MI dalam bank pusat itu sarat membawa pengalaman sehinggalah beliau diangkat ke jawatan Timbalan Gabenor Bank Negara sejak 2010.
Beliau juga ahli Jawatankuasa Dasar dan Kestabilan Kewangan Bank Negara yang bertanggung jawab dalam pembangunan pasaran kewangan dan operasi Perbendaharaan termasuk tukaran matawang asing dan pengurusan rizab bank pusat.
Pada masa yang sama, beliau turut memantau pembangunan perbankan termasuk kewangan Islam dan sektor insurans.
Tidak terhad kepada itu, Muhammad juga merupakan individu yang bertanggung jawab dalam memacu agenda Malaysia ke arah migrasi kepada pembayaran secara elektronik atau e-Payments untuk menjana kecekapan kos dan operasi kepada perniagaan.
Beliau turut terlibat secara aktif dalam usaha secara kolaboratif dengan bank pusat serantau untuk membangunkan platform penyelesaian bayaran pelbagai matawang bagi melanjutkan rangkaian dalam transaksi merentasi sempadan dalam perdagangan dan pelaburan.


Selain memegang jawatan nombor dua bank pusat, Muhammad juga menjawat pelbagai portfolio dalam pelbagai bidang korporat dan badan profesional. 
Beliau berkhidmat sebagai Pengerusi Agensi Akreditasi Kewangan, ahli Lembaga Dana Persaraan Diperbadankan, ahli Institut Akauntan Malaysia selain ahli panel Dana Amanah Nasional.
Di samping itu, beliau juga Pengerusi Senat Pusat Antarabangsa Pendidikan Kewangan Islam, Pengerusi Jawatankuasa Irving Fisher Statistik Bank Pusat, Bank untuk Penyelesaian Antarabangsa dan felow Institut Ahli Perbankan Bertauliah Asian.
Sumber: Malaysiakini

# RAKYAT BIASANYA MEMPUNYAI TOLERANSI DAN APPRESIASI YANG SANGAT TINGGI, CUMA SEJAK DUA MENJAK SAHAJA KURANG YAKIN DENGAN INTEGRITI KERAJAAN.
RAKYAT MASIH "RESERVED" DENGAN PERLANTIKAN INI...

APAKAH BANK NEGARA MEMPUNYAI PERANAN BESAR DALAM PEMBANGUNAN MELAYU DAN ISLAM (?) DAN  DATUK MI MAMPU SUMBANGKAN...

3 comments:

  1. last question dari KD tu mmg cukup relevan utk masa ini...bnm mcm tak pernah peka dgn hal ni

    ReplyDelete
  2. Satu soalan maut buat kau KD,datuk mohamad ibrahim ini asal dari negeri mana? Siapa tahu?

    ReplyDelete
  3. Soalan separa maut utk KD. Bila lagi nk buang sifat dengki dan cemburu tak tentu pasal. Asal dtgnya dari kerajaan semua akan diulas dengan sinis. Sesekali berfikiran positif sangat baik untuk jantung awak KD...

    ReplyDelete