Tuesday, April 19, 2016

TIKUS TIKUS MAKIN MENYEPI, KAPAL DAH NAK KARAM...

PETANDA AWAL:

ZAHID DAN KJ SENDIRI SUDAH MERAYU, KES 1MDB SEGERA DITUTUP DENGAN SKRIP PENGAKUAN MENTERI LUAR ARAB SAUDI BAHAWA 2'6B ADALAH DERMA....WALAUPUN SEBELUM INI MENTERI YANG SAMA MENYATAKAN PELABURAN...

PERKEMBANGAN SEMASA BUKAN LAGI TERTUMPU KEPADA 2'6B, TETAPI JUMLAH YANG LEBIH BESAR...

ITU NAK DIKATEGORIKAN DUIT ITU DATANG DARI MANA PULA (?)


MEMBURUKAN MAHATHIR SECARA TERLAMPAU MERUPAKAN SATU KERJA BODOH DAN TIDAK BERBALOI SEDANGKAN ISU SEBENAR BUKAN MAHATHIR TETAPI NAJIB....

GAGAL MEMBERSIHKAN NAJIB TETAPI CUBAAN MENGOTORKAN MAHATHIR, STRATEGI SUDAH KEHABISAN PELURU.... PROVOKASI MAHATHIR SEKONGKOL LIM KIT SIANG TIDAK BERKESAN....
[18:46, 4/19/2016] ‪+60 16-455 0928‬: C&P
 Malaysiakini

Dr M cuba bekukan aset Najib bernilai RM2.6b
Hafiz Yatim
19 Apr 2016, tengahari 1:26
Dikemaskini 19 Apr 2016, tengahari 1:31


Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini memfailkan permohonan injuksi mareva menentang Datuk Seri Najib Tun Razak bertujuan membekukan atau penyekat perdana menteri daripada memindah, mengeluar atau melakukan sebarang urusniaga ke atas aset beliau yang bernilai RM2.642 bilion.

Bekas perdana menteri itu bersama-sama bekas naib ketua Umno cawangan Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan bekas ahli Umno Langkawi, Anina Saadudin, turut memfailkan permohonan pendedahan yang menghendaki Najib untuk memaklum dan memberi butiran aset-aset beliau termasuk artanah, baki kredit, tunai dan aset-aset lain dalam bank, institusi kewangan dan saham syarikat.

Permohonan itu difailkan hari ini pada jam 10.40 pagi menerusi firma guaman, Haniff Katri di pendaftar Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur.

"Arahan kepada Najib untuk menyediakan senarai aset dalam masa 10 hari bermula tarikh penghantaran surat ini kepada beliau," kata permohonan itu.

Permohonan itu adalah berlandaskan kesemua mereka telah memfailkan tindakan sivil menentang Najib, pada 23 Mac yang lalu, bagi kemungkiran kewajipan fidusiari dan salah laku tort misfeasance dalam jawatan awam.


Menurut mereka, Najib selaku perdana menteri, pengerusi BN dan presiden Umno dengan niat jahat menghalang, mencampuri, menindas dan menyalah pintas pelbagai siasatan dan inkuiri berhubung skandal 1MDB berserta kemasukan dana dalam anggaran AS$700 juta (RM2.6 bilion) ke dalam akaun peribadi banknya.

Mereka juga menuntut RM2.6 bilion sebagai ganti rugi teladan dan ganti rugi berpanjangan sebanyak RM42 juta.

Mengulas lanjut, tambah mereka, telah dibuktikan RM2.6 billion dimasukkan dalam akaun perbadi Najib menerusi Ambank pada bulan Mac 2013, dan RM42 juta dari SRC International Sdn Bhd yang merupakan bekas anak syarikat 1MDB.
[18:46, 4/19/2016] ‪+60 16-455 0928‬: Tun M mohon halang Najib berurusan dengan aset

KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad dan dua pihak lagi hari ini memohon perintah mahkamah bagi menghalang Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak daripada berurusan dengan asetnya.

Dr Mahathir memfailkan permohonan itu di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi pada jam 10.40 pagi tadi melalui peguam Mohamed Haniff Khatri Abdullah.

Permohonan ini adalah susulan kes saman difailkan Mahathir, bekas Naib Ketua UMNO Bahagian Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan bekas ahli Wanita UMNO Langkawi, Anina Saadudin terhadap Najib berhubung salah laku membabitkan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan dana RM2.6 bilion.

Dalam permohonan itu, ketiga-tiga mereka memohon perintah bagi menghalang Najib daripada memindahkan, menyusut atau berurusan dengan asetnya sama ada secara sendiri, melalui penama atau secara milik bersama.

Mereka juga memohon Najib mengemukakan afidavit bersumpah dengan memberikan butiran mengenai aset beliau dalam tempoh 10 hari daripada tarikh penyampaian perintah itu.

http://www.bharian.com.my/node/145277

7 comments:

 1. Saya tatau ada duit juta2 dalam akaun saya.

  Saya juga tatau ada duit juta2 dalam akaun bini saya.

  Saya pun tatau apa yang saya sign.

  Saya cuma tau kitorang hidup mewah belanja juta2.hehe

  ReplyDelete
 2. strategi madey yg dah jadi peluru tabor .. nyanyok dan merapu... itu semua oerception fame .. old school ... go fly kite lah bro !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. hello bro, siapa yg fly kite..yang lari lintang pukang..nak buat sidangbakhbar pun tak berani..
   nak jumpa wartawan majalah hiburan pun tak berani, takut mahathir muncul tanya saolan..

   siapa yang mwrapu dan perception..mahathir dah saman najib.

   anon 3:51... balik mkn dedak

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
 3. Nazir, adiknya ambil cuti untuk membersihkan nama CIMB.
  LGE juga patut ambil cuti sementara sisatan berjalan.
  Terlebih-lebih lagi Najib, kes lebih besar & berat melibatkan maruah negara, wajib ambil cuti supaya siasatan dapat dijalankan.
  KJ juga patut ambil cuti sebab ada 2 kes melibatkan penyelewangan di Kementerian Belia & Sukan.

  ReplyDelete
 4. Tikus cuba lagi baiki kapal dengan memburukkan tdm. Mungkin ini akan menambah orang untuk membenci tdm dan kapal semakin selamat. Tapi hujan 1mdb semakin lebat dengan ombak besar.

  ReplyDelete
 5. Kahkahkahkah..
  Celaka punya mamak bape kali dh nk heret najis pegi court..

  Kahkahkah..
  Selasa nk saman wsj xkesampaian lg..

  Kahkahkah..
  Bertaon2 dh carry nama pahlawan bugis tp telor masih gagal ditemui..

  Kahkahkah..
  Go fly kite ade masea tlg crkkn telor najis..

  kahkahkah..
  dh tembak limkitsiang-mahathir, guan eng pokok manggis, proton-ytl. Tp telor. Masih gagal ditemui.

  kahkahkah..
  Yg ditemui billion2 dlm akaun najis.
  Yg ditemui 1MDB byr kt kompeni hantu..

  Kahkahkahkahkah..
  Go fly kite

  ReplyDelete