Google+ Followers

Sunday, January 15, 2017

MAHATHIR MAKIN MENGUASAI



Kalau tak ada komen komen kasar,  biadab, pedas,  label itu ini kepada Tun aku anggap Tun sudah tidak relevan.

Tetapi apabila ramai yang sentap,  nyata Tun sedang menguasai. 

Psikologi politik Tun menjadikan kerajaan sendiri was was dengan apa yang mereka lakukan betul atau tidak. 
Kerajaan dan umno tanpa sedar terpaksa menari ikut gendang Tun. 
Apabila Tun kata BRIM dalam bentuk version dan vision yang baru boleh diteruskan jika Barisan Rakyat memerintah,  baru lah kerajaan merasa legaa... 

GST akan dihapuskan secara beransur ansur dan diganti dengan percukaian yang lebih sederhana menunjukkan kerajaan seolah sengaja meneruskan GST untuk mendera rakyat. 

Keazaman untuk siasat habis habisan 1MDB atau penubuhan Suruhanjaya Siasatan DiRaja menjadikan pertuduhan bahawa 1MDB merupakan skandal kini sudah menjadi kepercayaan penuh rakyat. 

Apabila dimomok dan diviralkan bahawa Perhimpunan BERSATU tidak mendapat sambutan, kerusi kosong,  hambar dan tawar maka viral pembohongan itu makin terserlah kepada makcik dan pakcik di felda dan kampung - makan tuan. 

Aura Tun Dr Mahathir menjadikan bukan sahaja ketajaan tetapi Istana,  Mufti,  Badan Kehakiman,  PDRM,  SPRM,  Peguam Negara makin jauh di hati rakyat. 

Cabaran terbaru: Benarkah kerajaan sedang menggadai kedaulatan negara (?) Jika lewat dan tidak bijaksana,  satu lagi persepsi yang akan diyakini rakyat. 

Tak Tumbuh Tak Melata,  Tak Sungguh Orang Tak Kata. 




46 comments:

  1. Jauh giler kualiti si bijan dgn Tun M dari segi pengisian yg mantap, idea2 bernas, believable content dan tuan empunya diri si penyampai yg dunia akui terbukti walk the talk. Rasa mcm berada di era Tun M kembali dgn rasa semangat malaysia boleh meresapi kembali jiwa aku nie. Kalau ada la ayam2 dedak buat komen2 bodoh kat sini aku cadangkan KD delete jer sebab ternyata puak2 nie cuma melayu kat luar tapi jiwa yahudi kat dalam. Najib oh najib...baik kau berambus la drp malaysia nie sebab kau cuma makhluk perosak kepada agama, bangsa dan negaraku yg tercinta. Bawak sekali ayam2 ternakan kau...buat menyemak jer.

    ReplyDelete
  2. Hidup najib! Mati umno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah ! Hidup Najib supaya lepas PRU14, Malaysia boleh sedut balik semua harta yang di klepet.

      Delete
  3. Najib harami and pencuri duit rakyat and umno parti dedak !!!

    ReplyDelete
  4. Ramai gile pemakan dedak haram m01 sentap dengan PPBM..

    Dulu cakap baling gelas pun tak pecah..

    Ingatlah..pengundi2 senyap macam kami ni dah nekad takkan bagi peluang kepada BN lagi. Kepercayaan yang kami beri pada Pru 13 sudah dikhianati..tunggu tindakbalas pengundi2 senyap/non-partisan spt kami!

    ReplyDelete
  5. Hari hari kata Najib pencuri la...penyokong makan dedak lah...menuduh org berdasarkan report dr yg direka oleh org asing....

    Sebab tu hati jadi bebal dan gelap.

    Tak tahu nk bersyukur...

    Semua kebaikan pemimpin jadi buruk semuanya....itulah tanda tanda hati dah gelap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ker hati ko sendiri yg dah menjadi gelap..?

      Yg mana baik dan mana buruk pun sukar utk dibezakan..

      Delete
    2. Ada ke pencuri nak mengaku mencuri?

      Delete
  6. Akhirnya semakin jelas 2.6 bill adelah duit curi dan pemimpin2x telah berbohong mengenai derma pak arab dan juga kenyataan telah berjumpa penderma2x pak arab tersebut. Penipuan untuk menutup kecurian dan melepaskan pencuri ... bangkai gajah

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan 2.6billion je bang
      dah lebih dari tu dah diklepet
      save malaysia
      hukum najib

      Delete
  7. Anon4.20
    Org yg buat, pekak and bahalol macam hang Saja yg dok sokong najib pencuri...pemakan dedak and duit haram macam hang nie Tak Akan nampak walaupun depan mata hang di sebab kan hang pun makan duit rakyat...duit haram fr najib pencuri.
    Rakyat and satu Dunia telah buktikan tapi di malaysia semua penguatkuasa kena Kunci mulut takut masuk dalam.
    Mufti dua ekoq tu pun deteriorated makan dedak or hilang jawatan.
    Sedarlah Wahai pemakan duit haram...rakyat tetap Akan tolak najib pencuri and umno parti dedak !!!
    Umnobn and najib memang pencuri duit rakyat !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hang nampak sungguh ka? atau hang dengaq dari mulut orang lain? beringat brader, tak nampak habaq tak nampak, jadi fitnah nanti....

      Delete
    2. Ooi 6.14
      satu dunai nampak dengan terang and dah banyak negara dok siasat dan ada yang masuk penjara dah...cuma org bengong and bahalol serta buat buat buta macam hang saja yg pekak and tak nak terima hakikat yg najib bangsat and umno adalah pencuri duit rakyat and kaki rasuah !!!
      jangan cakap fitnah sebab mahkamah pun dah jatuh hukum, awatlah hang nie biol sangat ???
      Najib pemimpin pencuri duit rakyat and paling bangsat sekali...hang pie tanya rakyat tepi jalan, daripada 10 orang hang tanya, 12 org akan kata najib adalah pencuri and umnobn adalah parti dedak !!!
      semakin hari semakin rakyat tak boleh dengaq dah nama najib pencuri nie !!!
      bila nak saman wsj ??? selasa tahun bila ???

      Delete
    3. Takkan nak dakwa pencuri, perogol mahu satu dunia nampak?

      Otak ada?

      Delete
    4. anon 8:08pm.
      hang ni betui2 la di bawah sentimen kebencian melampau. apa yang hang nampak sbnqnya? hang nampak apa yang tun mahathir nampak ka, atau hang nampak tun mahathir cakap dia nampak? maksud aku tu tadi, hang nampak dengan mata kepala hang sendiri, bukan pakai mata kepala orang lain. satu dunia nampak apa? yang pasti apa yang nampak kt sini adalah jiwa kacau hang yang tak lekang dari sumpah seranah dan maki hamun orang yang tak sejiwa dengan hang. hang tuduh itu ini ni, hang dah kaji baik buruk untuk masa depan hang bila tiba2 mata hang tertutup dan hantaq pi liang lahad? cuba hang tengok senario ni;
      sedang elok hang bersidai depan tangga tiba2 ada orang berlari sambil jerit2 "pak maun curi kambing! pak maun curi kambing". hang tiba2 bangun dan perlu buat pendirian.
      1. hang serta merta tuduh pak maun memang curi kambing
      2. hang diam dan tunggu sehingga hang dapat bukti sahih pak maun curi kambing
      3. hang tengok respon orang kampung, kalau ramai dok pulun pak maun curi kambing, maka hangpun join sekali.

      mana satu yang lebih selamat daripada berbuat dosa beb?

      Delete
    5. Hang tak payah bagi contoh macam najib penyamun.
      Satu Dunia dah tau yg najib adalah pencuri duit rakyat...Cuba bahalol macam hang nie yg dok makan duit haram from najib,umnobn Aja yg buat buat nasihat...tuuiiih !
      MatEi hidup baik pun Aku and keluarga tak Akan mengaku najib pm...najib adalah pencuri duit rakyat !!!
      Umno parti rasuah...
      Aku adalah bekas ahli umno and tau sangat cara umno beli orang.
      Hang, najib bangsat, umno and Pak maun hang tu boleh bungkuih laa lepas nie !
      Kawan Aku bagi tau yg najib bangsat Ada di kedah today...dia dah tau yg kedah Akan bungkuih lepas nie !

      Delete
    6. Bodohnye anon 6:14 ..satu dunia tau 1mdb tu songlap duit..ada ke jibby ngaku 1mdb tu berjaya dlm pelaburan,cer hang tunjukk highway free mana yg 1mdb da buat..nk sokong pun berpadalah ..bongok

      Delete
    7. anon 1:21 am yg bangang..politik melampau kebenda.. yg TV3 dok kutuk tdm to , bukan politik kebencian..Hai apa benda yg jibby da berjaya sepanjang dia jd pm? cuba ko senaraikan

      Delete
  8. Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah...... Ckp org tua dh nk mampos yg sibuk nk tonjolkan anak sendiri dipercayai.... Kah kah kah kah kah kah kah.... KD KD.... apa ra....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kah kah kah kah kah kah kah....
      Xkn nk dgr ckp pencuri dgn suami pencuri.... Kah kah kah kah kah kah....

      Delete
    2. Kah kah kah kah kah kah kah....
      Xkn nk dgr ckp pencuri dgn suami pencuri.... Kah kah kah kah kah kah....

      Delete
    3. Sayang sungguh ko kat penyamun najib dan jlo taek yet.

      Delete
    4. Kahkahkahkahkah....

      Orang BAHLOL jer yamg percayakan KELUARGA JIBO LANUN DAN PARTI UMNO PENYAMUN!!

      Delete
  9. bagus jugak apa yg tun mahathir buat. bercakap, keluarkan kenyataan, lemparkan tuduhan, tonjolkan diri, buat provokasi bla bla bla. dalam arena politik yang rencam ni kebijaksanaan pihak lawan menilai gerak laku musuh akan menghasilkan kesudahan yang hebat. tun mahathir perlu lebih berani melemparkan kritikan-kritikan, malah tohmahan pedas jika perlu kepada ds najib. reaksi ds najib boleh dilihat berdasarkan tindakbalasnya. jika ds najib rasa gelisah, panas dan mengeluarkan kenyataan balas yang lebih pedas itu memberi maksud ia adalah isu istimewa dan boleh di'move on'. umno/bn kena juga sentiasa cakna dan mengambil maklum setiap kritikan kepada ds najib kerana walaupun bukan ditujukan kepada batang tubuh umno sekalipun, kritikan kepada ds najib adalah umpama kritikan kepada umno. biarkan peperangan dingin ini berterusan kerana rakyat sedang memerhati dan menilai. siapa yang konsisten, siapa yang flip flop, siapa yang nampak berwibawa, siapa yang terlebih2 dan lain2. inilah peluang rakyat membuat penilaian akhir nanti berdasarkan gerakerja saraf. parti bersatu sebenarnya sedang mempromosi diri untuk dilihat berwibawa oleh rakyat, oleh itu segmen2 negatif yang masih terpaut padanya samada secara peribadi atau bawaan dari parti lama harus dicantas buang. 2-3 pemimpin utama bersatu ada segmen tersebut, jika ia menjadi liabiliti kepada parti, parti patut tahu apa yang nak dibuat...

    ReplyDelete
  10. KD,

    Ulasan yang bernas lagi tepat.

    Sokong KD 100%.

    Syabas dan teruskan usaha.

    ReplyDelete
  11. How can some donkeys be so damn stupid and not see the PM01 is indeed MOTHER-OF-ALL-THIEVES?

    RM 4 Billion from KWAP have until now not EXPLAINED where the hell is that cool 4 Billion? Into SRC International and Mongolian Mining Project are simple 2 entities we saw the money trail...but the most DAMNNG is the bloody 42 Million Ringgit that PM01 could be so dungu to just say "..tidak tahu.." yet using the same tranches of money to pay for his credit cards purchases!

    Ini bukan fitnah, pi tanya APANDI when he flagged the prints in his earness to 'CLEAR' the PM01 yet actually shooting himself in the foot.

    John Doe and the rest....let KD print/release the dedak-penyamun-side ramblings but no need to respond to such retards, period!

    ReplyDelete
  12. I have no trust in political institutions.......hypocrite of highest level

    I have no trust in islamic instituions.......they work out of fear for human but not serving Allah swt

    Come election, I will vote for a candidate who lives in reality, states facts and speaks the truths. His race, religion and influence and material wealth are missing from the list of choices.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sangat setuju dengan anda. sila baca artikel di bawah

      Umno information chief Annuar Musa has no interest in pursuing legal action against parties that accused him of abusing public funds for football or personal use.

      Annuar, who is also Mara chairperson, said this was because any legal action taken would require him to commit to the proceedings.

      "By right there are many people I can claim to have slandered me. If you accuse me of taking public funds for personal use, that is slander.

      "What more against someone like me, an elected lawmaker, a parliamentarian?

      "How could it be possible for me to freely go anywhere by stealing other people's money? How could I abuse funds?," Annuar is quoted as saying in Utusan Malaysia today.



      Read more: https://www.malaysiakini.com/news/369391#ixzz4VuJaukeT

      Delete
  13. Betul TunM ijaN dh up game. Bijan dh tenat , semua trick dibuka termasuk petik Ayah Negeri diSelatan tu, padahal dh dkat jadi Tibet, Xinjiang nnt.
    Tun M musoh dijadikan utama , walhal musohbutama ialah hakikat Jho Low iyu Eric Tan (*dan wanita yg sign cheque Eric). Ini patut dijadikan skrip baru utk Riza "The Lahanat of Jalan Dinding". dibintangi oleh diri sendiri dan keluarganya

    ReplyDelete
  14. mahathir kata nak tawan selatan semananjung tapi dalam masa yang sama tengah cari fasal dengan sultan negeri selatan. pelik sungguh strategi mahathir ni, atau sebenarnya dah terperangkap dengan tindak tanduk dia semasa mejadi pm dulu. memusuhi raja2 melayu yang sehingga kini memberi bekas kepada keturunan diraja. apa nak buat mahathir, taik kambing bulat2....
    presiden parti hang tu orang selatan, jangan nanti terpaksa derhaka kepada raja....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inilah level cacai najis.
      Xpaham gerak kerja politik.
      Tindak tanduk mahathir semenjak kritik BR1M, tidak lain hanya propaganda.
      Selagi mana kerajaan menari ikot rentak beliau, itulah target dia.
      Semua kenyataan beliau adlh calculated move.
      Bukan tidak sengaja atau terperangkap tapi perbalahan tmj dan anuar musa bnyk dpt perhatian.
      Majoriti rakyat berpihak ke tmj kecuali pnyokong kelantan.
      Memilih utk konfrontasi dgn anuar musa org yg kalah, maka rendah la markahnya.
      Pick a fight with stronger enemy then the battle will be remembered.

      Belajar la propaganda anwar ibrahim. Bnyk persamaan dgn tun m.
      Bezanya sorg bijak berpidato, seorang lg licik dgn hidden hand.

      Najib and cacai still struggle fighting in their own territory.

      Delete
    2. Apa yg dikatakan oleh mamak madey itu ade kebenaranya... Kalau ade masa cuba menyamar jadi pembeli rumah di forest city ... tanya jurujual ( bersedia...kebanyakkan jurujual/ pekerja x fasih BI dan BM )... agak2nye siape yang mampu beli rumah tersebut..

      Delete
  15. http://theunspinners.blogspot.my/2017/01/bila-kompromi-sahlah-mahathir-sanggup.html?m=1

    link diatas bukti bergambar dan berfakta... klu x betul sila saman.....

    kikikiki...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok. No problemo.
      Selasa depan boleh?

      Delete
  16. Aku nk nak ajak semua kwn2 aku yg masih dlm umno moh. Join bersatu.agar kamu tidak jadi pembohong atau dibohong .ingat rezeeki Allah Amat besar.moh muntahkan dedak.insyssllah rezeki yang berkat tu lbh baik.by Dr tgrahmat.

    ReplyDelete
  17. KD,

    Maaf, mohon divert sikit. Terpanggil untuk share.

    Sarawak Report has been told that this signatory was a woman with whom Jho Low was closely associated in the matter of 1MDB. So, when insiders informed us over a year ago that Rosmah Mansor had complained over Jho Low’s spending, exclaiming “It’s my money as well”, perhaps this is what they were referring to?

    IS THE ABOVE AN ALLEGATION OR AN INSINUATION? TO MOST OF US, IT IS AN INSINUATION.

    Rosmah Mansor, the wife of Prime Minister Najib Abdul Razak, has denied allegations circulating online accusing her of signing cheques as one "Eric Tan".

    According to her lawyer NoorHarjan Mohd Noor, the matter was in relation to a criminal case in Singapore involving former Falcon Bank branch manager Jens Fred Sturzenegger.

    Checks with the statement of facts issued by Singapore's attorney-general's chambers does not corroborate with claims made against Rosmah online, said NoorHarjan.

    "These allegations are serious, intended to make representations, publishes imputations intending to harm or knowing or having reasons to believe that such imputations will harm the reputation and done with malicious intent to destroy and reduce the credibility of Rosmah as the wife of the honourable prime minister," said NoorHarjan.

    ROSMAH HAS THE RIGHT TO DENY AN INSINUATION. SINCE IT IS NOT AN ALLEGATION AS CLAIMED BY NOORJAHAN, WHY BOTHER. IF NOT HAPPY, SUE SARAWAK REPORT...WE DARE YOU ROSMAH THROUGH YOUR LAWYER.

    Apa kata anda????


    ReplyDelete
    Replies
    1. al·le·ga·tion
      ˌaləˈɡāSH(ə)n/
      noun
      a claim or assertion that someone has done something illegal or wrong, typically one made without proof.
      "he made allegations of corruption against the administration"
      synonyms: claim, assertion, charge, accusation, declaration, statement, contention, deposition, argument, affirmation, attestation, grievance; formalaverment
      "not one of the allegations against my client has been substantiated"

      in·sin·u·a·tion
      inˌsinyo͞oˈāSH(ə)n/
      noun
      an unpleasant hint or suggestion of something bad.
      "I've done nothing to deserve all your vicious insinuations"
      synonyms: implication, inference, suggestion, hint, intimation, connotation, innuendo, reference, allusion, indication, undertone, overtone; aspersion, slur, allegation
      "she made many unkind insinuations regarding his parental ability"

      Delete
    2. I agree with noorhajan singapore court did not implicate rosmah.

      SR only made an insinuation when cross referenced it with insiders' information to SR that Rosmah Mansor had complained over Jho Low’s spending, exclaiming “It’s my money as well”, perhaps this is what they were referring to?

      To seek the truth, let rosmah sue SR. Otherwise, her reputation is at stake

      Delete
  18. Tokoh negarawan Afrika Selatan iaitu Nelson Mandela adalah lebih baik dari Madey Mandala. Negara Afrika Selatan menghadapi lebih banyak cabaran berbanding Malaysia tapi Nelson Mandela
    selepas bersara tidak merapu macam Madey Mandala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merapu?
      Presiden africa ada terima 2.6B?

      Delete
  19. Anon 4:46:00AM...so many bad and nasty things have been mentioned and linked to rosmah mansor but so far her reputation ok je pun. Ape yang at stake nye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. O.K. kamu kata? Tak kan dia nak beritahu kamu dia tengah sembelit! K.O. lah kamu nih!

      Delete
    2. 5.55,

      Rosmah memang ok.....
      Najib pun ok

      Yang tak ok pemakan dedak serupa penghisap dadah sebab apabila dah hayal....semua ok ape.....

      No one in reality gives any respect to rosmah. Even before an insinuation like above, she was also "dirtied" by altantuya, diamond ring cases etc.

      Strictly my opinion, 2 individuals who are to date did not convince me at all when appearing in bernama tv talk show during disappearance of mh370 were this lawyer noorharjan and associate prof dr azmi (geopolitic). Full of "unintelligent" words coming out from their mouths

      Delete
  20. level cai cai mad-dey .. go fly kite higher n higher... dilambung perasaan nyayuk ;-))

    ReplyDelete
  21. Fantasy greater reality
    Facts lesser than fictions
    Falsities important than truths
    These are malays

    ReplyDelete
  22. Pemimpin dulu bukan sekarang

    Pemimpin dulu memperjuangkan kemerdekaan
    Pemimpin dulu melakar pelan pembangunan
    Pemimpin dulu menggariskan jalan perpaduan
    Pemimpin dulu menggerakan negara kearah pemodenan dan perindustrian
    Pemimpin dulu yakin dengan perlunya modal insan
    Namun pemimpin sekarang tanpa rasa bersalah menggadaikan kemerdekaan
    Namun pemimpin sekarang tanpa rasa berdosa mengabaikan pembangunan
    Namun pemimpin sekarang tanpa perihatin meruntuhkan perpaduan
    Namun pemimpin sekarang tanpa malu merosakan negara yang tengah menuju puncak kecemerlangan
    Namun pemimpin sekarang tanpa ambil peduli menggagalkan pembangunan modal insan
    Namun pemimpin sekarang tanpa malu tanpa segan terus aktif menyamun
    Namun pemimpin sekarang tanpa sedar diri terus menyalahguna kuasa
    Namun pemimpin sekarang walaupun tahu jalannya dah nak sampai penghujung jalan masih berlagak nabi yang maha suci

    Bukan salah ibu mengandung
    Bukan salah bapa penyebabnya
    Yang pasti bersalah kita rakyat jelata
    Membuta mata untuk melihat kemungkaran
    Memekan telinga untuk mendengar yang fakta
    Membisu mulut untuk berkata yang benar.

    Wallahuaklam

    ReplyDelete