Friday, September 22, 2017

Thank you Tun.







Two days ago, I had the good fortune to spend some time in the company of the Honourable Former Prime Minister of Malaysia.  He joined us at the 11th edition of Frost & Sullivan’s Malaysia Excellence Awards.  It was one of the most inspiring moments of my career.  

He was very punctual and came exactly on time along with his wife Tun Dr. Siti Hasmah.  We spent some time in the holding room discussing the event, the traffic in Kuala Lumpur, GST and its implications.  As I ushered him to the event room, the historic nature of the moment dawned on me.  He is today the only remaining of the many incredible leaders of the modern era.  

I had tears in my eyes as I walked beside him, receiving a standing ovation and welcome.  There was a very genuine sense of respect, admiration, gratitude and love being showered on this man and his wife for his admirable leadership in leading a country for 22 years.  Allow me to share three inspiring personal lessons / moments in the company of this incredible leader.
  • We presented about 42 awards over 2.5 hours. He and his wife listened to all the 42 citations and speeches from the recipients.  It did not matter if the speaker was good or bad, he was genuinely interested in them and the success of their company.  He wanted to know more, he wanted to learn.  Both he and his wife made it a point to applaud every single award recipient.  Most of the others in the room were distracted in other conversations or food or social media as the evening progressed.  
  • We got to know that he will be attending our event only at about 2 pm that very day. He attended the event to collect an award on behalf of Proton.  Proton received an award for the Value-for-Money Car of the Year (1.3L & below).  I was amazed at his continued dedication for his favourite project (National Car Maker Proton).  He had found out earlier in the day that Proton was receiving an award and made an instant decision to come and celebrate that success with his team.  He received the award on stage, with the same enthusiasm and excitement that I saw in many young CEOs who were receiving an award for the very first time. 
  • I had an opportunity to ask him a few key questions on leadership on what makes him a great leader. He mentioned he was personally inspired by the Prophet and by Nelson Mandela (whom he regarded as the greatest leader of all times).  His parting message was that “A leader is all about his followers”.  The only focus of a leader is to ensure the wellbeing of his followers.

As the evening came to a close, we escorted him back to his car.  It was selfie time.  He patiently reciprocated every single request to pose for a selfie.  There were several hundreds of them that evening.  I would summarise his leadership attribute in the short time with him in three words – He was interesting, interested and humble.  Thank you Tun. 


sumber: MM

131 comments:

  1. KD elaun bln ni tak masuk lg.. Knp

    ReplyDelete
  2. Asmin dh kecut teloq.. Senang2 pas kumpul 10k demo bntah pesta arak smlm kt s. Alm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hadir 1k, hang habaq 10k.permohonan pesta arak di KL, DBKL pun sudah buat keputusan. Yg pelik awat puak ni pii wat demo kat Shah Alam Wat apa?.Serabut betul!. Ini politik matang ke politik sumbang.

      Delete
    2. Ape ke bebalnya Beruk Gunung sekor ni.

      Nak melawan kemungkaran kena ambil kira tempat ke?

      Simpan sikit otak dangkal tu

      Delete
    3. Bukan kah yang offer buat pesta arak di Selangor Ketua Pemuda PAS Selangor. Lepas tu buat plak demo kat Selangor....bodoh ke benggong?

      Delete
    4. Kikiki..Pas offer? Da betul biol puak jual agama ni?

      Delete
    5. Puak puak PAS bukan sahaja bodoh dan bengong, ditambah lagi tongong, leklong, miong, kohong, bohong, polong, mohong last last melopong. President cakap lain, Naib president cakap lain, Mursyidul cakap lain, Ketua Penerangan cakap lain , Ketua Pemuda cakap lain .... bengong bengong bengong....pas pas pas melepas......

      Delete
    6. Anon 3:19 Betul ke? Cuba klau PAS dengar ckp madey, tentu lain pulak nada kau. Bunyi mcm kcewa je bro. Gila Talak ke?

      Delete
    7. Kasihani la hamba
      Merayu sehingga merana

      Meroyan Gila Talak Puak ni.
      Janda lama dh tak sudi le tu.

      Nk ketawa ke tak ni???

      Kah kah kah kah kah
      (sorry tak tahan gelihati)

      Delete
    8. Ini politik hentam saja la janji konon-konon ada taring

      Delete
  3. Semoga Allah merahmati perjuangan TUN. Bersama kita hapuskan KLEPTOKRAT.

    ReplyDelete
  4. 'Terima kasih' Tun kerana memperkenalkan dan mengenakan kabotaj kepada Sabah dan Sarawak; serta mengabaikan pembangunan Sabah dan Sarawak sepanjang pemerintahannya.

    Terima kasih DS Najib kerana memansuhkan kabotaj ke atas Sabah dan Sarawak.

    Terima kasih DS Najib untuk Lebuhraya Pan Borneo tanpa tol.

    Semoga Rakyat Sabah dan Sarawak bertambah makmur di bawah pimpinan DS Najib sebagai PM Malaysia kini dan selepas PRU-14 nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih najib kerana mengenakan cukai kepda kami, anak anak kecil, org tua termasuk org gila. Terima kasih juga najib kerana meletakan negara ditahap global dgn gelaran kleptokrasi terunggul. Tidak ketinggalan juga ucapan terima ksaih kami kerana memotong peruntukan peruntukan kementerian pendidikan dan kementerian kesihatan demi menambah peruntukan untuk permata. Terima kasih tidak terhingga kepada najib yg menunjukkan malaysia adalah negara berbakat dalam bidang lawak sehingga mendapat pujian seluruh dunia. Sekali lagi, terima kasih najib!

      Delete
    2. Jing 10:28

      Kah kah kah kah kah

      Jing ni asyik cakap bohong je.

      Cukai cukai ni dulu mmg xde ke Jing? Dulu takde SST 16% ke? Byk yg tak dicukai dlm sistem GST 6% klau dibandingkn dgn semua kena ikut sistem SST 16%. Jing takut ye sebab cukai GST 6% ni direkodkn dn tak boleh ditipu berbanding penipuan dn lari dr cukai SST 16% tu. Jing ni setia la jd tukang salak bg puak yg tak boleh lari dr membayar cukai ni.

      Kah kah kah kah kah

      Jing ingat tak masa zaman bapak Jing bawak moto kapchai dulu? Jing ramai ramai naik sebiji moto tu.. Tu pun dikenakn cukai roadtax Jing. Nk tipu pun bertempat le Jing.

      Kah kah kah kah kah


      .

      Delete
    3. Yang bawak moto kapchai tu tuan kau bawak kau dlm raga masa kau kecik dulu pegi latih kau jadi manjing! Bapak aku dah bawak kereta, walaupun proton, tapi ada la jugak kereta. Mmg susah nak berhujah dgn manjing yg x pergi sekolah sbb x boleh melihat sesuatu perkara dari gambaran yg besar! Susulan dari cukai gst tulah yg menyebabkan harga barang melambung tinggi. Ikan kembung yg dulu harga 8 ..10 ringgit dah jadi sampai 20, itu satu contoh jer manjing ye, byk lagi benda lain. Itu yg menjadi isu sebenarnya manjing kurap x pegi sekolah! Org ramai dok komplen pasal harga brg mencanak sbb gst, yg manjing pulak beria ia bersetuju dgn keadaan yg menghimpit kehidupan rakyat kebanyakan! Sesuatu yg x boleh di terima akal! Tapi manjing mana ada akal, dapat dedak menyalak melolong bela tuan dia, tu jer kerja dia.


      Salak kuat kuat lagi manjing kurap x pegi skolah ye, kalau tuan kau x bagi dedak aku bleh tlg bagi!

      Delete
    4. Jing Belaan 11:23

      Rakyat mane yg susah tu Jing? Rakyat Uganda ke?

      Keja kau menipu je Jing.

      Alhamdulillah..

      Kt Malaysia ni jalan jalan raya penuh sesak dgn kereta. Sampai jem dn susah nk cari tempat parking sebab mewahnya Rakyat berkereta.

      KFC.. Starbuck.. Mc D.. Restoren Seafood, mamak corner penuh sentiasa tanda mewahnya makanan kt Malaysia ni.

      Pasaraya pasaraya majoritinya sesak dn ramai pengunjung tanda betapa yg mewahnya rakyat berbelanja..

      Kah kah kah kah kah

      Kau buta ke atau bebal?
      Atau kau yg memerap berkubang dlm kandang je??

      Agak agak le dgn sifat menipu tu Jing..

      Kah kah kah kah kah

      Delete
    5. Manjing berkubang dlm kandang hanya tengok tv 3! Cuba kau pegi kat mall mall, berapa banyak perniagaan dah bungkus, bsnyak kilang dah relocated, terbaru penjualan share dlm cimb. Daya saing kat malaysia tengah merudum la manjing. Loan loan yg bank provide skang ni pun bukan dari deposit customer sbb simpanan dah nak mececah tahap kritikal. Nak tunggu sampai keadaan tambah buruk baru nak bertindak? Tapi manjing peduli apa, dapat dedak melalak le dia!

      Delete
    6. Jing Belaan 11:49

      Kah kah kah kah kah

      Jing berputar ligat membodohkn diri.

      Dari isu cukai bla bla bla Jing putar ke harga ikan kembung dn barangan bla bla bla dn putar lg tentang perniagaan bungkus dn loan bla bla bla.. Jing menyalak alih tiang gol je. Menipu ni dh jd tabiat ke wahai Jing?

      Kah kah kah kah kah

      Rakyat dh bijak la Jing. Kedai yg maju kau xnk cerita tp kedai yg bungkus pulak kau perbesarkn. Bungkus atau Maju bergantung pd usaha dn ape yg ditawarkn la bingai. Bank bank pun meniaga Jing. Nk Maju atau lingkup bergantung pd marketing plan dn penawarannya. Aku tengok Maybank.. CIMB.. Bank Islam dll semua masih tegap dn buat untung setiap tahun.

      Kau ni menipu je la

      Tak payah nk guna ayat persepsi seperti -:

      "Jika" "kalau" "nk tunggu sampai"

      Bebal mcm puak kau je yg memang terpedaya secara membabi buta..

      Kah kah kah kah kah

      Putar lg Jing dn tunjuk bebal yg lebih bertingkat lg..

      Kah kah kah kah kah


      .

      Delete
    7. Tulah akibatnya mak kau x hantar pegi skolah dulu. Aku hanya memberi contoh yg sesuai dgn hujahan balas aku terhadap isu yg kau bangkitkan. Ada cause and effect. Tapi kau mana faham! Pastu kau nak belit pulak. Akibat dari gst, harga brg naik! Susah nak faham ker man (jing). Bila kau cakap semua masih ok aku bagi contoh sebaliknya! Susah lagi nak faham man(jing). Persepsi gulai kepala itik kau! Kau mmg duduk dalam kandang, mana nak tahu. Benda yg sedang terjadi, kalau x di bendung akan lagi teruk! Macam api, kalau x padam akan lagi marak! Kau punaku rasa dah confuse antara persepsi dan realiti sama seperti kau x boleh nak bezakan antara sepatutnya dan berusaha! Pegilah skolah man! Letih aku nak skolahkan kau tiap kali berhujah. Nak maki kau pun aku dah kesian, bukan salah kau, salah mak bapak kau!

      Delete
    8. Jing Belaan 12:48

      Kah kah kah kah kah

      Pembelit menghalalkn lidah berbelitnya. Jing baca balik.. Setiap kali aku jawap.. kau akn berputar tunjuk bebal mengalih tiang gol. Berkali kali Jing.. Aku saje je layan kebodohan dn kemerapuan Jing ni.

      Kah kah kah kah kah

      Jing tunjukkn aku satu je perniagaan yg takde cause and effect? Cukai yg takde cause and effect? Yg tak bercukai yg takde cause and effect? Bg satu je.. Aku pun teringin nk meniaga yg untung je dn xde yg cause dn effectnya..

      Kah kah kah kah kah

      Yg tak boleh bezakn adalh diri Jing sendiri.. Menipu je keja rutin kau ni. Mak kau antar kau belajar kt kandang yg ajar menipu ke?

      Kah kah kah kah kah

      Kau putar lg Jing tunjuk kebebalan melampau pulak. Lepas ni aku takkn balas lg komen kau. Aku bg kau menang.. Biar lega hati kau dgn anggapan kau ni cerdik.. OK Jing..

      Kah kah kah kah kah
      (sorry Jing.. Tak boleh tahan la klakar sangat)


      .

      Delete
    9. Manjing dah merapu tahap gaban!intinya sikit, kulit jer tebal. Tulah level manjing x skolah!kau nak cerita apa sebenarnya! He2 he2 kau tanya aku balik pasal cause and effect walhal aku yg explain kat kau manjing semua aktiviti ada cause and effect. Pastu kau tanya aku balik apa yg x ada cause and effect! Tuan kau bagi todi ke tadi manjing bebal kena hiv! Hah! Apa yang aku tipu bebal? Kalau dah x ada point x payahla nak jawab, x ada org nak gelakkan kau pun. Ni terbelit belit dgn ekor sdiri yg berkerak penuh taik tu buat apa?

      Cuba lagi yer manjing kurap x skolah!

      Delete
    10. Kalau da tau sume de cause dn effect watpe nk salak bukit? So pe problemnya? Gst atau sst ade cause dn effect masing2. Dungu ni.

      Delete
    11. Harga barang naik bukan pasal gst.... cukai sst dah lama dalam pasaran dulu.... seharusnya bila gst menggantikannya harga barang harus turun.... kenapa naik???? Itulah kamu macy tak faham bagaimana kapitalis mempelagiat segala peluang yg ada untuk menjadikan seperti kerajaan ini teruk.... tahu tak bagaimana kapitalis mengawal pasaran?... dari aeal 80an pun kita dah dengar bagaimana rakyat berkata... harga barang semakin naik..... jadi jangan nak kelentong pasal GST ya....

      Delete
  5. Tak lupa trima kasih kpd DSN krana dengan cemerlang berjaya meningkatkan hutang negara kita sprt yg kita smua banggakn Trruskan usahamu..kami sentiasa mndoakn mu smoga mlingkup cpt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih DS Najib yang berjaya menaikkan rizab Bank Negara Malaysia daripada kurang USD30 bilion di zaman Madey kepada lebih USD100 bilion pada 30 Jun 2017.

      Terima kasih DS Najib kerana berjaya melonjakkan nilai aset pelaburan KWSP daripada kurang RM200 bilion di zaman Madey kepada RM756 bilion pada 30 Jun 2017.

      Terima kasih DS Najib kerana berjaya mengembangkan ekonomi negara dengan nilai GDP yang di zaman Madey hanya kurang daripada RM300 bilion kepada sekarang ini melebihi RM1,500 bilion dan terus meningkat.

      Terima kasih sekali lagi DS Najib.

      Delete
    2. Terima kasih kpd dsn kerana berjaya menyelamatkn msia dr negara paling mundur di dunia mnjdi negara paling maju..us pun dh brgntung ekonominya kpd msia skarang..GDP rm 1500 billion woo..blum citer pelaburan kwsp lg..perhh..bbangga gila kita semua.

      Delete
    3. Betul tu Malaysia lagi kaya daripada Amerika dan UK. Hutang Malaysia cuma RM0.877 trilion tetapi hutang Amerika USD17.9 trilion manakala UK USD9.6 trilion.

      Pandai DS Najib kekalkan nisbah hutang:GDP sebanyak 55% sahaja berbanding Tun melebihi 100% pada tahun 1986 dan 1987.

      Delete
    4. Kah kah kah ko mana dapat 100% zaman Tun? Kalau nak menipu jangan lah nampak sangat macai.

      Kalau pencapaian najib bagus, kenapa BN? barang naik? Gst? Petrol naik? kenapa rakyat merungut? Kos saraan hidup membebankan?

      Delete
    5. Tahun 1986 hutang RM74.008 bilion, GDP RM71.594 bilion. Nisbah hutang:GDP 103.4%.

      Tahun 1987 hutang RM82.425 bilion, GDP RM81.805 bilion. Nisbah hutang:GDP 101.7%.

      Delete
    6. Setiap hujung minggu ada saja jemputan samada untuk khenduri, majlis cukur jambul, aqiqah, majlis hari lahir, jamuan makan dan majlis perkahwinan hingga tak perlu nak masak.

      Nak kata penduduk-penduduk taman ni kaya-kaya tak la juga sebab masing-masing berkerjaya rendah hingga sederhana. Tetapi berkat sepakat membawa berkat dan faham erti bersyukur semua perkara menjadi mudah dan senang.

      Delete
  6. Walaupun GST dilaksanakan tetapi barang makanan asas, perkhidmatan pengangkutan, perkhidmatan yang disediakan kerajaan, proses jualbeli dan sewa rumah, bekalan air paip dan 200 unit pertama elektrik DIKECUALIKAN daripada GST.

    Barang makanan asas masih murah! Cuba bandingkan harga di Malaysia dengan di Singapura, Thailand, Indonesia dan Filipina?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak bandingkan dgn luar negara kenapa x bandingkan dgn brunai? Atau terus bandingkan dgn zimbabwe atau sudan! Berapa harga kereta thailand banding dgn malaysia? Berapa nilai matawang sgp banding dgn malaysia. Kalau nak bandingkan kena bandingkan oren dgn oren baru fair. Kalau amik satu benda dan bandingkan utk tujuan justifikasi akan jadi tidak adil.

      Delete
    2. Boleh saja dibandingkan dengan Brunei, apa ada hal!

      Delete
    3. macy.
      kau dah baca apa keadaan ekonomi brunei masakini?
      atau kau cerita sejarah brunei 10 tahun lepas?
      apa berlaku kepada gaji kakitangan kerajaan brunei sejak harga minyak jatuh?

      cerita tu cerita jugak tapi jangan sampai terhantuk tiang gol..

      Delete
    4. Yer ke, cuba kau cerita skit apa jadi, pastu cuba bandingkan dgn apa jadi kat sini, aku nak dengar!

      Delete
    5. Ramai macai-macai Madey menikmati pelaburan yang dibawa oleh DS Najib. Mereka beroleh pendapatan ribuan ringgit, belasan ribu malah puluhan ribu sebulan tetapi masih kata DS Najib zalim. Apa citer tu...

      Delete
  7. Kami Persatuan Orang Gila mendesak Najib mengecualikan GST daripada dikenakan kepada kami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adakah orang gila dikenakan GST? Hanya orang dungu yang mengatakan begitu. Bukankah hospital-hospital untuk merawat orang gila merupakan bantuan penuh kerajaan yang sebahagian dananya daripada GST?

      Orang gila tidak membayar GST tetapi mereka menikmati GST. Orang tak gila yang mengatakan orang gila dikenakan GST adalah sebenarnya orang gila.

      Delete
  8. Bukan saja orang gila menikmati GST, tetapi mereka juga menikmati bantuan JKM dan yang Islamnya ada bantuan daripada pihak zakat. Serba serbi ditanggung.

    Untungnya menjadi orang gila! Kalau ia gila sebelum baligh lagilah untung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih bahagia gila kalau serba serbi tanpa gst.
      Kalau orang tak gila tetapi tak boleh fikir secara rasional, lebih baik masuklah persatuan kami.

      Delete
    2. Tu lah kesimpulan kepada perbahasan ini! Hanya org gila shj yg nak kan gst, sbb mmg dah gila x leh nak pikir!

      Delete
    3. Murid-murid, pelajar-pelajar, siswazah-siswazah, kakitangan-kakitangan awam juga menikmati GST.

      Delete
    4. Macy... hospital2 kerajaan juga.... mana ada hoapital swasta orang gila? Maknanya hospital kerajaan lah tu... klu org gila dapat faedah gst... hoapital kerajaan untuk pesakit umum juga menikmatinya.

      Delete
  9. Pernah ke orang gila isi borang mohon bantuan JKM?

    Pernah ke orang gila bawa kereta derah diri ke Hospital Bahagia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai dungunya macai Madey ni. Waris-waris dia dan pegawai-pegawai jabatan berkenaanlah yang menguruskan hal-hal tersebut.

      Dungu bertingkat-tingkat.

      Delete
    2. Kalau waris dia uruskan..
      Urus makan pakai
      Urus kenderaan
      Urus pelbagai
      Kena gst tak?
      Org gila pun kena gst
      Kikikikiki

      Delete
    3. Barang makanan asas, perkhidmatan pengangkutan, perkhidmatan yang disediakan oleh kerajaan, bekalan air paip dan 200 unit pertama elektrik TIDAK dikenakan GST.

      Delete
    4. Perghhh Anon 3:05

      Mmg terlajak bijak la kau ni Jing.
      Tak sangka la.

      Bebal pun bebal la janji dpt putar ligat ligat...

      Kah kah kah kah kah

      Terror ye org gila tu. Waris yg urus tp dia pulak yg kena gst.

      Kah kah kah kah kah

      Delete
  10. 'Terima kasih' Madey kerana menswastakan PLUS yang setiap tiga tahun sekali tol kena dinaikkan samada kerajaan yang bayar subsidi atau pengguna yang bayar tetaplah wang rakyat yang digunakan.

    Terima kasih DS Najib kerana membeli balik PLUS yang diswastakan dulu. Dah berbelas tahun tol tak naik.

    Kini UEM pegang 51% dan KWSP 49%.

    Walaupun kutipan tol dikekalkan, 14.5 juta pencarum KWSP juga untung menerima kadar dividen yang kompetitif dan stabil saban tahun.

    Baguih DS Najib ni. Bijak dulu, bijak sekarang dan bijak akan datang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Konsesi tol dah dilanjutkan lagi oleh najib, itu ke yg bagus?

      Delete
    2. KWSP untung, 14.5 juta pencarum untung. Ini di era DS Najib.

      Di era orang tua tu, duit KWSP dipinjam RM31.5 bilion. Entah apa ceritanya. KWSP rugi, pencarum KWSP pun rugi.

      Delete
    3. Macai 1.45..dh nk mlm ni g masuk kandang.. Esok melalak lg mn tau blh dpt tulang lbh

      Delete
    4. Ds Najib buat hgway di srwk tnpa tol.. Akn dtg dlm pmbinaan hgway dr bentong ke kota baru jg tanpa tol.. Tq ds najib

      Delete
    5. Jing Belaan 1:45

      Kah kah kah kah kah

      Jing ni keja dia menipu dn berputar ligat.

      Yg Jing salak pasal konsesi tol ni nmpak cerdik ke?

      Sape yg buat perjanjian konsesi tol yg berat sebelah tu? Ce Jing jawap tanpa menipu. Jing ingat senang2 ke nk batalkn perjanjian konsesi tu? Mesti tunggu hingga selesai la tempoh perjanjian tu wahai kurapan.

      Ape ke bangangnya tahap otak kau ni.
      Yg membuat perjanjian kejam pd Rakyat tu kau sokong dn nk bg kuasa balik??? Yg bertungkus lumus cuci berak Atok Tua tu Hanjing persalahkn pulak??

      Keadilan Puak Pakatan Hanjing ajaran dr Kandang Mughalazah..

      Kah kah kah kah kah

      .

      Delete
    6. Hari senin ni gi skolah tau manjing. Cuba kau check balik bila konsesi tol tu berakhir dan sampai bila pulak najib tu lanjutkan konsesinya. Kalau najib x lanjutkan konsesi tu sedikit masa lagi plus tu dah jadi tol free dah ngok...bodoh manjing ni x ada sempadan

      Delete
    7. Biarlah kutipan tol dilanjutkan apa ada hal, wang tersebut dapat juga pada pencarum KWSP seramai 14.5 juta melalui dividen setiap hujung tahun. Lain la kalau pergi pada kroni-kroni, penama-penama dan pemegang-pemegang amanah di zaman orang tua tu.

      Macai-macai memang suka kroni-kroni kaya raya tetapi rakyat melopong menengoknya.

      Delete
    8. Ramai yang faham sebagaiman yang tuan faham.... macai madey ajer yg tak faham... dia tak sedar madey nak jual balik semua konseai yg ada klu boleh....

      Delete
    9. Klepetokrasi... Yahoooooo

      Delete
    10. Daddy kasi... tu sebab semua kaya raya.

      Delete
  11. T.Kasih DSN kerana digelar
    PENYANGAK KUBANG oleh Newsweek.
    Hebat lagi sebab belum jumpai Selasa yg sesuai utk WSJ.
    Terima kasih AHLI UMNO kerana kebas dgn hutang dan barah songlap harian 1mdb.
    Terima kasih Datuk Jamal sebab tak membawa van jenazah membantah depan kedutaan negara USA yg ditakrif asnah oleh UMnO.
    Terima kasih kerana rogol wang Felda,KWAP,epf dsbnya.
    Terima kasih diatas penuyupan Kr1m dan kerugian digutal mall.
    Terima kasih diatas tawaran Uber utk siswa melayu.
    Terima kasih utk cadangan nasi lemak utk siswi.
    Terima kasih diatas ketidak telusan media terutana Tibitigasuku.
    Cintai Malaysia.

    ReplyDelete
  12. Bila lagi MahaKUTTY nak selfie depan Bank Negara?

    ReplyDelete
  13. Bila adik pompuan hang buka kain tahan tuaq, masa tulah boleh bergambar depan BNM!

    ReplyDelete
  14. Harap dapat Tun M tegur Lim Kit Siang dan DAP supaya jangan biadap sangat nak anjurkan pesta better beer festival. Kalau pesta arak ni pun Dr M dah tak boleh nak kawal Lim Kit Siang dan DAP... fikir fikir kan lah macam mana Pakatan Harapan nak kawal mereka daripada melaksanakan agenda agenda anti Islam bila Pakatan Harapan memerintah nanti.

    ReplyDelete
  15. Yang menyamun dinasihat pun tak takut Tuhan..

    Malu le nak nasihat kapir.

    ReplyDelete
  16. bilalah sng kelembai ni nk kuar artikel baru,artikel sekarang ni dah lunyai geng kamu ksmi kerjakan.Kuarlh lg tk sabar lg kimi nk lunyaikn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Engkau tak baca ke..posting tu kekal hingga 25/9/17..

      Lain kali baca betul2

      Delete
    2. Anon 1200 dah tak sanggup kena gerudi

      Delete
  17. Blog budin kata najib bingung nak tetapkan tarikh pilihanraya..
    Apa pendapat kd?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni yg diwassap pada aku sebentar tadi, open for komen..

      Delete
    2. Sini Melayu sana melayu,
      Sana tahu, kamu tahu.
      Situ nampak, sini l8hat
      Sudah sah lagi bersuluh...

      Rancang kantoi,kantoi rancang lagi
      Buat apa pun tak kena,
      PH sudah tentu tak upaya bg kantoi bersiri.
      PH cumaboleh tuding menyedarkan.
      Bab rancang, team DSN yg tunjang.
      Cash ada,PH tak kuasa nak halang.
      Media ada , sebelah saja yg canang.
      KANTOI BERSIRI,masih datang.
      Cash is King boleh RANCANG.
      ALLAH yg menentukanNYA.
      ...
      Bukan , TUN
      Bukan PH..

      ALLAH tak mungkir janji.
      Fitrah kebenaran tentu kambus mungkat dan kezaliman.
      Berkat doa dan jeritan pertolongam dan Harapan Rakyat,
      Moga rejim klepto kroni dihapuskan sefera.
      RAHMA dah sampai N.

      Delete
    3. yang tengah bengong tu ialah Tun Kuttytaik!
      Dia yg failed dn tertekan skrg semua plan dan pelaburan menjatuhkan Najib gagal. Lagi lambat buat PRU lebih bernanah hatinya berdepan dengan keserabutan parti2 PH terutama chap bunge taik tu!

      DAPig boleh pakai chap Bunge jadi pelacor lama mana agaknya sebelum disepak mcm PAS dulu!??

      Delete
  18. Ha.ha.ha.

    Tun bingung sebab DS Najib berteka-teki dengan tarikh pilihanraya. Dulu Tun kata Mac, lepas tu Jun, kemudian September; tetapi pengumuman pembubaran parlimen tak juga kunjung tiba. Saman sivil DoJ kedua dah senyap, Sandra dah mati akal, tempoh perkhidmatannya sebagai hanya pemangku Peguam AS pun bila-bila masa ditamatkan.

    Masa untuk Tun dah semakin suntuk, siapa pula boleh digunakan untuk melancarkan saman sivil DoJ yang ketiga?

    ReplyDelete
  19. Tq kd,
    Selagi bolg tuan dan tuan budin serta blog2 pembangkang lain penuh dengan kutukan caci hamun terhadap PM najib , beliau pasti terus kebingungan n tak kan bubar parlimen. Oleh itu , mulai saat ini, marilah kita semua memuji dan memuja PM Najib si KLEPTOKRAT serta the best KERAjaan of the day yang merupakan perompak, penyamun ,penyangak sebenar negara kita melalui blog blog pembangkang ni...selamat memuji...hi...hi...hi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. selagi blog dedak madeykutty terus mencaci maki dan main skrip fitnah pada Najib secara berterusan selagi itulah menandakan PH sedang nazak dan tidak releven lagi. PRU14 mereka akan tersungkur dengan penuh hina manakala UMNO BN DS Najib terus cemerlang memerintah Malaysia selepas PRU14 nanti.

      Amenn

      Delete
  20. Uwekkk.. nama dia saja dh kasi meloya..meluat.
    lihat muka dia bertambah benci.. membanyangkan zaman kezaliman dan diktator si penyangak tua Mahazalim 22 tahun ini!!

    Takkan selamatlah Mahathir Mohamed Laknatullah ini..dr nya sampai ke keturunan bawahnya selagi mana dia tidak melangsaikan segala kesalahannya semasa 22 tahun menjadi ketua penyangak dan selepas dari itu terus mencatur kejahatan sampai skrg!!

    Mahathir LAKNATULLAH!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelik. Dr Mahazir yg zalim tapi ruh DEB ialah ilham drpd buku Dilema Melayu karangan Dr Mahathir 1970.

      Pelik. Dr Mahathir zalim tapi ekonomi berkembang purata 7%.

      Pelik. Mahathir laknatullah tapi org Cina, Arab & masyarakat dunia ke-3 menyanjung beliau.

      Mungkin pandangan TUAN disulam amarah yg berpanjangan.

      Delete
    2. Pada tahun 1969, MAGERAN telah ditubuhkan. Penubuhannya bertujuan untuk menangani permasalahan yang timbul susulan tragedi 13 Mei 1969. Tun Abdul Razak telah dilantik sebagai Pengarah MAGERAN dengan ahli-ahlinya terdiri daripada Tun Dr. Ismail, Tan Sri Ghazali Shafie, Tunku Osman Mohd Jewa, Tan Sri Mohamad Salleh, Leftenan Dato’ Ibrahim Ismail, Presiden MCA dan Presiden MIC.

      Dua permasalahan utama yang perlu diselesaikan oleh MAGERAN ialah masalah perpaduan kaum dan dan ketidakseimbangan ekonomi antara kaum. Oleh itu pada tahun 1970, Majlis Perundingan Negara dan Jabatan Perpaduan Negara telah ditubuhkan.

      Beberapa dasar penting telah diwujudkan antaranya merangka Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang dilancarkan pada Januari 1971 untuk membasmi kemiskinan.

      Delete
  21. balaci pencacai tentera blog mahakutty dan PH sedang kelesuan dan lemah longlai.

    mereka perasan seperti rakyat sedang 'seronok' mengulit blog dan bahan2 mereka. sedangkan realiti media sosial dan mesej2 harian tidak lagi begitu sepertu tahun 2014 dahulu.

    Imej Najib sedang stabil dan terus dilupakan tentang skrip fitnah 2014.

    Balaci pencacai tetap berpencen dedak PH khususnya pencacai terjunior DAPig..chap munge terpaksa bertungkus lumus post sesama sendiri.. cuba mewujudkan 'persepsi' dan crowd. malang mereka terus merudum. tida sapa lg bercakap isu2 basi dan meloyakan yang mereka mainkan setiap hari skrg ini..

    kasihan... bukan Najib yg kebingunggang sbb Najib yg memegang wisel, dia yg berkerja, dia boleh lakuka kerja2 tanpa terjejas apa2 dengan wayang2 pencacai..sbb kuasa pemerinthan berada pada partinya!

    #PakatanTumbang

    ReplyDelete
  22. Bertaubatlah macai 4.59, kubur kata mari tak semestinya atok umur 92 tahun.

    Keje ko kipas najib siang malam hasil habuan najib tak selamat hidup dunia akhirat.

    Macai, Macam mana ko nak tobat apabila najib tumbang nanti?

    Ko kena minta maaf kepada setiap rakyat atas setiap tulisan ko tu.

    ReplyDelete
  23. Macai 4.59, segala cacian carut marut tu ko boleh hadap ke kat akhirat nanti.?

    Bagaimana pula pencacai yg lain?

    Tak tau macam najib juga, tetapi yg pasti janji Allah ditepati, bukan di capati seperti najib.

    Bersediakah korang kat akhirat nanti?

    ReplyDelete
  24. Sorry geng ..KD hold artikel baru sbb dedak blm masuk lg bln ni

    ReplyDelete
  25. 5:17 kau dh bertaubat ke? Terang terang kau jual agama kau dgn menyuruh orang lain yg tak sefahaman dgn kau dlm proses demokrasi ni bertaubat. Puak kau yg bergandingan dn bersekongkol dgn Puak Kianat Islam tu ape Hukumnya?

    Atau kau "lebih rela makan babi dgn Guan Eng dr makan ayam dgn NAJIB" ???

    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. sdr 5:50 n 6:18
      Yang nyatanya sekarang kamu telah pun ``makan babi dgn Liow Tiong Lai , Mah Siew Keong, Ong Ka Chuan dll``. Kamu juga telah pun ``menoggok todi dgn P Kamalanathan, G Palanival dan M Subramaniam dll``.

      Bukan ke puak puak tu yg bantah RUU 355 tu dlm mesyuarat BN bersama NAJIB hingga mereka menguggut akan keluar dari BN jika NAJIB bawa usul RUU 355 di Parlimen. Oleh kerana ugutan itu NAJIB tak berani angkat RUU 355 jadi undang2 ISLAM walaupun sudah berjanji pada PAS sampai minum teh di London bersama pimpinan PAS.
      Kamu tahu ke tidak perkara ini??????? Kalau tak tau , baik diam je, dan berTAUBAT lah sebelum nyawa sampai di renkong. Kalau nyawa dah kat rengkong dah x berguna..

      Maaf lah, saya terpaksa guna gaya kamu sbb itu cara yg kamu faham. Kamu kenal tak nama2 yg saya tulis tu....ke kamu tak faham2 jugak lagi....aduhai!!!!!!

      Delete
  26. 5.50 bertaubat kepada diri sendiri adalah diutamakan, macai, jangan pula kita menganaiya org lain.

    Tidak sefahaman dlm proses demokrasi adalah diraikan, tetapi jangan pula kita bersekongkol bersyubha dengan pemimpin yg sudah terang dan jelas terbukti merompak dan menyamun hak kepunyaan rakyat.

    Macai, hak agama lain jangan pula kita usik, asas prinsip sudah diamalkan oleh nabi SAW.

    DAP tidak pernah menyamun dan merompak harta mahupun aset kepunyaan rakyat.

    kenapa beri perumpaan babi dan ayam jika kedua dua pemberian itu bersumberkan puncanya adalah haram, habuan dari ketua perompak, adakah ianya halal?

    ReplyDelete
  27. Kesian benar, macai2 najib datang menumpang di sini..
    The best jangan ulas apa yg mereka tulis..
    Bisikan syaitan yang tak perlu dilayan..

    ReplyDelete
  28. Jing Belaan 6:19 mencheap sale kn lg agamanya..

    Kau jual Islam lg berkali kali dgn permainkn Rasulullah SAW pulak.

    Adakah kita menentang hak agama lain meneruskn amalan agamanya? Buat la sesuka hati mereka mengikut kepercayaan masing2 dlm beragama.. Kita tak ganggu pun dn membenarknnya. Tp JANGAN KIANAT ISLAM !!!!

    Kerja kau ni menipu dn berputar ligat bermain dgn agama utk mengelirukan.

    Kami menentang agenda kianat Islam yg dibawa oleh Evengelis DAPig's. Hadamkn tu...

    Sebaliknya Puak kau bertungkus lumus mempermainkn dgn meletakkn dalil nas dn hadith bukan pd tempatnya demi memoertahankn Puak Kianat Islam DAPig's. Seperti yg kau buat sekarang.

    Buktinya sekarang ni kau kelirukn kononya Nabi SAW tak usik pun puak kafir.. Tp kau lindungi yg Nabi SAW beri garis panduan kafir zimmi dn kafir harbi. Yg terang terang kianat Islam adalah KAFIR HARBI.. Ape hukumnya jika bersekongkol dgn puak Harbi ni yg jelas kianat Islam?

    "Jangan kita bersekongkol atau syubha dgn pemimpin yg jelas terbukti merompak hak Rakyat" - kata kau.. Soalan aku buktikn dgn jelas.. Siapa dn dimana telah dibuktikn?? Aku tak nk sekadar tuduhan, cakap cakap dn fitnah! Buktikn...

    Satu contoh je aku bg.. "Ape hukumnya menyokong Puak Puak kianat Islam yg memoerjuangkn agenda agar umat Islam dibenarkn untuk murtad?? Tak payah byk2.. Satu je utk kau jawap.

    Kau jawap dulu yg ni.. Aku akn jawap balik. Aku takkn lari..



    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Buktinya sekarang ni kau kelirukn kononya Nabi SAW tak usik pun puak kafir.."

      Macai, hak orang lain, hak orang kafir ko nak usik? Boleh ko terang jika ada quran atau hadith menyokong tulisan ko?

      "Tp kau lindungi yg Nabi SAW beri garis panduan kafir zimmi dn kafir harbi."

      Kafir zimmi dan harbi memang ada dlm quran dan hadith, macai ko nak citer ape? Ko nak campur adukkan dengan "hak org lain & kafir" macai? Terangkan macai?

      " Soalan aku buktikn dgn jelas.. Siapa dn dimana telah dibuktikn??"

      Doj telah menamakan mo1 adalah najib dan rahman dahlan sudah mengesahkan, najib cakap nak saman, rakyat sokong, tetapi apa kesudahan nya?

      "Ape hukumnya menyokong Puak Puak kianat Islam yg memoerjuangkn agenda agar umat Islam dibenarkn untuk murtad??"

      Undang2 syariah negara jelas mengatakan ianya adalah haram, jika ada puak khianat yg ko katakan, ayuh perturunkan di sini, adakah DAP? PKR? Amanah? PPBM?

      ada link? Ada bukti? Mana fakta?

      Jika tiada ko telah mencampur aduk sesuatu berita yg tidak sahih.

      Bermakna ko telah menabur ftnah.

      Bertaubatlah macai 7.01.

      Delete
  29. Tak yah jawab le pd puak fasik..

    ReplyDelete
  30. Minta mereka betulkan akhlak dulu..

    ReplyDelete
  31. Jawap jgn tak jawap..7.01 tunggu tu. Ostat Disiplin Ilmu mane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelas puak puak ni kaki fitnah dn menjual agama.

      Jing Serba Tau kaki putar Macy mane?
      Jing Doe Disiplin Ilmu Bebal mane?

      Berkubang dlm kandang ke ?


      .

      Delete
    2. Jing 8:13

      Tulis panjang panjang tp itu je yg kau nk bgtau sbb NAJIB tak berani nk bawa usul RUU di parlinen?

      Nk alih tiang gol le tu????
      Macai Pakatan Hanjing mmg bebal dn selalu berputar tunjuk dungu menjawap. Yg Jing pakatan mahir ialah fitnah, permain agama dn putarrrrr ligat ligat.

      Komen aku di 7:01 apsal kau tak jawap satu pun???

      Kau ni Islam ke atau kafir DAPig's?

      Kau sokong ke RUU 355 tu? JD klau tak sokong kau memang pemakan babi dn penogok todi seperti yg kau cakapkn. Aku oenyokong RUU 355.. Siapa yg bentang tak penting.. Yg panting dh diperdengarkn dn In Sha Allah akn diluluskn..

      Puak kau Check Mate!!!

      Penjual agama dn kaki fitnah.

      .

      Delete
    3. "Tulis panjang panjang tp itu je yg kau nk bgtau sbb NAJIB tak berani nk bawa usul RUU di parlinen?"
      PKR, PPBM, Amanah malahan DAP mohon dibahaskan dlm Parlimen,speaker tidak benarkan berbahas dlm parlimen berhubung RRU ini, macai..., berbahas isu RRU bukan bermakna MENENTANG, terdapat ada penambahbaikan ingin dilakukan.

      Macai faham tak maksud, "dibentangkan" , "dibahas" dan "menentang" dalam isu RRU di parlimen?

      Atau ko pakar mencampur aduk kan sesuatu ayat perkataan dengan maksud menerbitkan spin dan fitnah?

      Bertaubatlah macai.

      Delete
    4. "Kau sokong ke RUU 355 tu?"

      Kami rakyat sokong RRU 355 dengan syarat terdapat penambahbaikan sepertimana PKR, PPBM, amanah dan DAP mohon, merayu dibahaskan dalam parlimen tetapi ditolak oleh speaker.

      Delete
    5. "Puak kau Check Mate!!!"

      Apa checkmate nya macai?

      Delete
  32. Minta mereka pulangkan dulu duit rakyat yang di kelepek sebelum jawab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. BNM Forex, RM34.5 bilion, Perwaja RM10 bilion, IPP RM100 bilion, MAS RM20 bilion.

      Delete
    2. Mana laporan polis? Sprm? Mana laporan audit? sahkan bnm forex, perwaja, ipp, mas kene klepet?

      Barry waine ada laporan doj? Fbi? Cia? Disahkan di mahkamah? Ada tak macai?

      Atau ko hanya spin? Macam bnm forex akhirnya najib yg dapat malu?

      Perbuaran ko fitnah macai, ko tak takut merangkak bara api neraka nanti?

      Korang campur aduk, tabur berita palsu korang tak takut ke di soal akhirat?

      Delete
    3. Maminco-Makuwasa RM1.6 bilion, BMF RM2.5 bilion, KLCC, A4 Skyhawk, Syarikat Perkapalan, Pantai, Petron, ERL...

      Delete
    4. Apa kelas nak rujuk Barry Waine!

      Rujuk la kenyataan-kenyataan Bro Lim Kit Siang, Bro Anwar Ibrahim, Bro Pandan, Bro Mat Sabu dll yang macai-macai ada penuh kepercayaan kepada mereka itu.

      Kenyataan mereka tetap kenyataan mereka walau bila kenyataan itu dikeluarkan samada di Parlimen (hansards), media cetak, media elektronik, atau media sosial.

      Ada buku dan video-video lagi untuk dirujuk!

      Adakah mereka pembohong atau kau yang pendusta?

      Delete
  33. Saolan ugama pergilah tanya ostat golf

    ReplyDelete
  34. Tindakan menjauhkan diri, boikot utusan, tv3 dan sewaktunya telah memberi kesan dan signal yang baik.

    Tindakan menjauhi atau tidak melawat blog projib juga satu langkah yang perlu dan komen2 yang dibuat telah menyebabkan mereka tutup pintu komen dan jumlah view merudum dengan teruknya.

    Teruskan usaha itu dan jangan layan sangat langau kat sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha.ha.ha.

      Buat la. Itu satu pendekatan yang amat bagus kepada DS Najib, UMNO dan BN sebaliknya...

      Delete
  35. Maaf Tuan admin, saya nak layan anon 7:01 tu jap, gah bebenor gaya nya. Saya ambil semula posting nya ni. Saya tak akan guna ayat2 atau hadith , hanya gaya awak la ye non 7:01

    ``5:17 kau dh bertaubat ke? Terang terang kau jual agama kau dgn menyuruh orang lain yg tak sefahaman dgn kau dlm proses demokrasi ni bertaubat. Puak kau yg bergandingan dn bersekongkol dgn Puak Kianat Islam tu ape Hukumnya?

    Atau kau "lebih rela makan babi dgn Guan Eng dr makan ayam dgn NAJIB" ???

    Ni jawapan saya,

    sdr 5:50 n 6:18 n 7:01
    Yang nyatanya sekarang kamu telah pun ``makan babi dgn Liow Tiong Lai , Mah Siew Keong, Ong Ka Chuan dll``. Kamu juga telah pun ``menoggok todi dgn P Kamalanathan, G Palanival dan M Subramaniam dll``. Kamu yg telah bersekongkol berpuluh tahun dgn kafir kamu tak ngaku.

    Bukan ke puak puak sekongkolan kamu tu yg bantah RUU 355 tu dlm mesyuarat BN bersama NAJIB hingga mereka menguggut akan keluar dari BN jika NAJIB bawa usul RUU 355 di Parlimen. Oleh kerana ugutan itu NAJIB tak berani angkat RUU 355 jadi undang2 ISLAM walaupun sudah berjanji pada PAS sampai minum teh di London bersama pimpinan PAS.

    Anon 7:01, Siapa yg memerintah Malaysia? NAJIB UMNO BN kah atau DAP. PM NAJIB tu Melayu Islam ke kafir. Fitrah nya kafir sejak azali hingga kiamat memang menentang Islam. Sama ada secara terang terang atau berselindung. Jadi siapa pengkhianat Islam sebenarnya???
    Kamu tahu ke tidak perkara ini??????? Kalau tak tau , baik diam je, dan berTAUBAT lah sebelum nyawa sampai di renkong. Kalau nyawa dah kat rengkong dah x berguna..

    Maaf lah, saya terpaksa guna gaya kamu sbb itu cara yg kamu faham. Kamu kenal tak nama2 yg saya tulis tu....ke kamu tak faham2 jugak lagi....aduhai!!!!!!

    bab demokrasi tu....emmmm...lain kali lah...kang celaru lak kamu nak hadamkan tu....
    tq tuan KD, wassalam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penjual agama Doe 9:27 melacurkn diri mempertahankn TUAN DAPig's.
      Bau kianat kau terbau..

      Jawapan bg soalan kianat Jing tentang RUU 355 tlh aku jawap di 9:13. Tp mana jawapan Jing tentang soalan aku? Tak mampu jawap le tu. Putar la selagi diberi hayat. Hadamkn dn nikmati la babi dn todi sepuasnya..

      Skarang ni kau putar lg..
      'Fitrahnya kafir sejak azali hingga kiamat mmg menentang Islam. Sama ada secara terang atau berselindung'

      Kau kianat Islam lg..

      Ape beza Zimmi dn Harbi? Kau terlupa atau sengaja melindungi dgn niat kianat? Yg menentang dn kianat Islam adalah Harbi. Cara kau bersekongkol dn mempertahankn puak Harbi ni telah menunjukkn kau adalah sebahagian dr Harbi tersebut. Klau tak tau duduk diam diam!!!
      Jgn nk bertakbur dgn diri sendiri berlandaskn disiplin ilmu bebal kau yg bertujuan mengelirukn dn menyesatkn.

      Kau cuba menjadi jaguh agama tp hakikatnya kau melacurkn agama!

      Bertaubat sebelum terlambat.



      .

      Delete
  36. Berbeza pendapat ok,takpa bagus. Tapi biarlah pada FAKTA bukan pada auta!
    Cerita melalut2 tah apa2. Faktanya kenapa pemimpin atasan takut dgn kebenaran? Janji nak saman tak jugak saman. Bercakap bohong berjanji mungkir. Ni kah sifat seorang pemimpin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebenaran apakah yang macai maksudkan, adakah kebenaran versi tuan macai yang merupakan kebatilan? Oleh sebab itu betullah tindakan beliau yang tidak mengendahkan apa-apa pun bicara tuan macai yang berhati busuk.

      Hendak saman ke tidak, itu adalah hak individu tersebut atas pertimbangannya sendiri. Kenapa macai pula nak lebih sudu daripada kuah? Kalau tak puashati dia tak hendak saman, apa yang macai boleh buat?

      Siapa yang bercakap bohong dan berjanji mungkir, bukankah tuan macai itu sendiri?

      Inikah sifat seorang negarawan?

      Delete
    2. "Hendak saman ke tidak, itu adalah hak individu tersebut"

      1mdb bukan milik syarikat individu kepunyaan keluarga najib, 1mdb adalah milik rakyat, apabila najib menyatakan ingin saman, maka seluruh rakyat malaysia bersetuju untuk najib melakukan proses saman mewakili rakyat malaysia.

      Ternyata macai 12.06 telah memutar belitkan fakta kebenaran ini...

      Macai 12.06 bertaubatlah, jangan berbohong dengan kebenaran, Nabi SAW tidak mengaku sebagai umatnya.

      Delete
    3. Kalau DS Najib enggan menyaman dan majoriti 'majoriti rakyat' menyokongnya,

      tetapi tuan macai, macai-macainya serta minoriti 'majoriti rakyat' pula ingin membuat saman kononnya untuk menyelamatkan Malaysia tetapi sebenarnya untuk selamatkan tuan macai itu sendiri. Tuan macai dan macai-macai boleh la mulakan saman ke atas DoJ, Sarawak Report, WSJ, Newsweek, Kerajaan UK, Singapura dan Switzerland. Tak ada sesiapa pun yang akan halang.

      Apa lagi, poh, poh, poh...

      Delete
    4. "Kalau DS Najib enggan menyaman dan majoriti 'majoriti rakyat' menyokongnya"

      "tetapi sebenarnya untuk selamatkan tuan macai itu sendiri."

      .......

      Apa masalahnya DS Najib untuk memulakan saman? Ds Najib tak perlu takut, berani kerana benar, dan rakyat 100% menyokong tindakan
      ini, sekaligus menyingkirkan,membungkus tanggapan "untuk selamatkan tuan macai"

      Delete
    5. Macai, ko nak tegak benang basah ker?

      Delete
    6. Kalau DS Najib terlalu degil enggan saman, apa kata macai-macai Madey pula saman DS Najib?

      Saman DS Najib juga di Amerika, England, Switzerland dan Singapura.

      Delete
    7. "apa kata macai-macai Madey pula saman DS Najib?"

      Ini soklan budak tadika atau kanak2 spastik?

      Delete
    8. He.he.he.

      Saman la kalau ada telor.

      Delete
    9. Ko da sewel ke macai?

      Delete
    10. Apa lagi macai Madey, saman la DS Najib yang degil untuk menyaman Sarawak Report, WSJ, Newsweek dsb supaya bila menang nanti bolehlah dipaksa DS Najib menyaman pihak2 tersebut.

      Jangan lupa saman DS Najib di Amerika, England, Switzerland dan Singapura supaya beliau boleh dipenjarakan di sana.

      He.he.he.

      Delete
    11. Macai soklan ko berulang ulang, pembaca pun dah faham, dah saman najib, dah buat laporan polis, hantar memo ke YDPA pun sudah dilakukan.

      Bagus juga soklan berulang kali ko tu, supaya pembaca dan rakyat faham taktik modus operandi perangai macai2 upahan najib, hasil pemberian habuan haram najib ini.

      Satu je nak ingatkan, korang tak kan terlepas hukuman dunia dan akhirat.

      Setakat korang nak ucapkan maaf zahir ke, batin ke, maaf jugalah kepada korang kerana kami rakyat tak boleh terima...berkali kali peringatan sudah diberi.

      Delete
    12. Jangan putus asa. Saman la DS Najib yang degil tu kalau macai Madey ada bukti yang kukuh. Kalau di Malaysia tak boleh, saman la di luarnegara pulak. Mana tau Loretta dan Sandra boleh tolong. Ohh... AG Swiss pun boleh ditagih bantuannya. Bayar saja!

      Kecualilah bukti-bukti yang ada pada macai Madey hanya berdasarkan auta bukannya fakta.

      Ada berani?

      Delete
    13. Nak kata ko sewel tak leh plak...ko dah baca ruangan komen artikel KD "politik toksik" tak?....kah kah kah kah, tarik balik ko sewel tu.

      Delete
    14. Nak kata ko sewel tak leh plak...ko dah baca ruangan komen artikel KD "politik toksik" tak?....kah kah kah kah, tarik balik ko sewel tu.

      Delete
    15. Dah meroyan pula! Nak saman DS Najib samanlah. Buatlah saman di negara mana jua. Apa lagi ditunggu...

      Delete
    16. Macai ayat ko "Nak saman DS Najib samanlah" adalah berulang ulang, pembaca pun dah faham, dah saman najib, dah buat laporan polis, hantar memo ke YDPA pun sudah dilakukan.

      Bagus juga soklan berulang kali ko tu, supaya pembaca dan rakyat faham taktik modus operandi perangai macai2 upahan najib, hasil pemberian habuan haram najib ini.

      Satu je nak ingatkan, korang tak kan terlepas hukuman dunia dan akhirat.

      Setakat korang nak ucapkan maaf zahir ke, batin ke, maaf jugalah kepada korang kerana kami rakyat tak boleh terima...berkali kali peringatan sudah diberi.

      Delete
    17. Jangan pening-pening kepala. Saman saja DS Najib tu!

      Delete
  37. MahaKUTTY bukan nya Negarawan, sebaliknya lebih dikenali sebagai KleptoWan Al-PerompakWan!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bertaubatlah Macai 12 54, kubur kata Mari, tak semestinya atuk umur 92 tahun,siap terbang Sana sini , beri ucapan, dapat anugerah seluruh dunia atuk umur 92 tahun tu.

      Najib dapat ape? Gelaran kleptokrat , bermaksud ketua penyamun merompak wang Dan harta rakyat... Alhamdullillah, bersyukur lah rakyat sekalian.

      Delete