Google+ Followers

Monday, June 25, 2018

KALAU LIM GUAN ENG TIDAK BOLEH DIBETULKAN DARI DALAM, ELOKLAH CARI FORMULA MELETAKAN SEMULA DAP SEBAGAI PEMBANGKANG...


Setuju ke tidak.. 

Mohon maaf pun sudah tidak boleh lagi gunaterima, belangnya terlampau besar. .ini bukan silap,  tapi biadab. 

# lge sudah buat statement uturn selepas campurtangan Tun tetapi itu bukan selesaikan semua perkara,  mereka hanya undir setapak untuk susun strategi semula. Letakan semula DAP sebagai pembangkang! 

Jika Najib boleh disingkirkan,  meletakan semula DAP sebagai pembangkang sudah sewajarnya jadi WAJIB dan titik permulaan penyatuan Islam dan Melayu. 

49 comments:

  1. Ya betul. Walau sy bukan pakatan..
    Tapi lge melampau..
    Dah naik tocang..

    ReplyDelete
  2. https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/06/25/no-action-to-be-taken-against-dancing-tourists-says-liew/

    yg ni kira lagi biadap harap pejuang islam madani dan islamic fundemntalis state dan macai tomato tak cabut lari
    atau telo masih kena clamping lagi

    ReplyDelete
  3. Memilih PH pd pru lalu bukan bererti sokongan sepenuh nya kpd mereka.. tetapi kerana umno @ bn di bawah najib tidak berupaya bekerja demi agama, bangsa dan negara..!

    Maka, jika agama, bangsa dan negara tergugat.. kita perlu bersatu hati dan berjuang dlm mempertahankannya..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul! Saya setuju!

      Selama ni saya sentiasa undi UBN (utk negeri saya Kelantan, saya undi PAS) tapi PRU14, saya undi PH semata-mata nak singkirkan Najib, sebab UBN pengecut dan pertahankan Najib.

      Tapi saya langsung tidak percaya kepada DAP dan PKR.

      Demi agama, bangsa dan negara kita orang Melayu Islam perlu bersatu hati tetapi bukan dengan Melayu yg bertopeng seperti Lokman Nor Adam dan geng pemantau dia.

      Delete
    2. Majoriti yang menangkan PH adalah kaum bukan melayu dan ditambah sedikit orang melayu atas pagar di kawasan bandar. Kawasan melayu undi terbahagi dua antara pas dan umno.
      akhirnya pas hilang umno pun lesap..

      Delete
    3. Sokong! Kami undi ph bukan sebab sokong tp mahu najib turun. Dap adalah selamanya dap.

      Delete
  4. Minor mistake yg boleh dibetulkan menurut kata TDM. Yg susah nak dibetulkan, hutang 1MDB yang berbilion2 tu. Tp yg peliknya kenapa pasal hutang ni dia org senyap? Bebal ke mereka?

    Muahahahahahahahaha.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tun ckp bukti dah ada so tunggu sajalah tindakan, yg semakin menjadi2 skrg menteri kewangan..jd kena tgk jg isu ni harap xsemakin melampau nanti..

      Delete
    2. Kau harus kunyah sehingga hadam semua kata2 mahadir. Malah klu mahadir dh meninggal pun kau perlu kunyah sampai hadam....br terbaik

      Delete
  5. Ingat ni Hong Kong punya tanah..?

    Tampa Islam melayu jd pelacur mcm Siam & Philippine

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang tak ade ker pelacur melayu?...tak ade ke prompak melayu?...

      Delete
  6. Inshaallah bro. PERJALANAN memang kearah yang awak sebut diayat akhir tu.ini baru permulaan.

    ReplyDelete
  7. minor mistake dan kesilapan yg kecil si tua telo kena kena clamping baru nak jawb tapi bonyi bonyi mcm suara tersekat sekat masih di clamp telo dia.

    kepala tongong atok kau la kesilapan yg kecil..

    elok ko bebaskan telo ko tu dari di clamping baru atok ko selesa nak menjawab..

    kikikikiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atok kaunpun tongong jugak sebab dpt cucu sengal mcm kau.
      Kahkahkah... Huahahaha......

      Delete
    2. Kalau telo di clamping sudah pasti telo org tu jadi leper.

      Delete
    3. Clamping tu bahasa penjajah. Ko patut guna perkataan "Kepit".
      Teringat aku pada Pengklepet terkepit dgn badaknya...hahaha

      Delete
  8. LGE dan kulasegaran nak tunjuk pada dunia Malaysia bukan Melayu punya. Ini idea apek tua kit siang. Dap bukan dominan nak tunjuk taring,Nak tengok respon org Melayu. Bagi satu inci mintak 1kaki. PPBM perlu tegas dgn DAP aka LIM family party.
    Tengok pulak teresa kok,ngah dan ngeh , apa pulak dia nak test tengol. PH will dismiss if DAP keep noticing Malaysian Malaysia is applicable to be implemented in Tanah Jawi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teori rekaan karut marut...membangkitkan perkauman..kerana siaran media untuk orng cina ramai melayu yg dah pening....siaran media tu bukan untuk buang bahasa melayu...surat khabar cina bukan wajibkan melayu beli dan baca...melayu sendiri tak mau baca surat khabar awang selamat kerana putarbelit fakta...

      Tak usah jadi batu api perkauman kerana nak bela melayu kunun...selama ni melayu tindas melayu tak bising pon..

      Delete
  9. Penyatuan melayu satu idea yg baik tapi suatu yg sukar kerana masing2 kelompok ada pandangan dan tujuan serta kecurigaan tersendiri...

    Bagus disini lemah disana...islam pon susah nak disatukan kerana hujjah yg berlainan...

    Yg penting negara tidak huru hara rakyat selesa dan pemimpin tidak kaut itu kaut ini swenang2 nye...isu2 yg timbul boleh diselesaikan...melayu akan bersatu jika ada isu jelas yg boleh menghancurkan melayu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...
      Yg penting negara tak huru-hara...
      Kalau gitu kita kena tunggu negara huru-hara dulu barulah kita kita bertindak.

      Apa punya komen pondan Siam ni

      Delete
  10. Isu bahasa: Guan Eng cuma silap kecil – Dr M

    Geraldine Tong
    25 Jun 2018, 7:32 malam (Dikemaskini 25 Jun 2018, 7:34 malam)


    A A
    Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan penggunaan bahasa Cina dalam kenyataan rasmi Menteri Kewangan Lim Guan Eng sebagai kesilapan kecil.

    “Ini kesalahan kecil. Saya tidak mahu jadikan isu. Kadang kala kita buat salah.

    “Untuk audiens Cina, dia akan keluarkan (kenyataan) dalam bahasa Cina, itu saja,” katanya dalam sidang media di Petaling Jaya hari ini.

    Beliau tidak menghuraikan lanjut maksud “kesilapan” itu.

    ReplyDelete
  11. Isu bahasa cina bukanlah isu yg boleh menjatuhkan martabat bahasa melayu...isu yg boleh dislesaikan oleh tun....kerana nyamok nak bakar rumah?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku sokong lge....aku sokong pakatan....aku sokong bahasa mandarin.....sebabnya tak suka melayu zalim dan perompak

      Delete
    2. Isu nya disini kita mempertahankan kedaulatan bahasa melayu iaitu sbgai bahasa kebangsaan..! ITU SAHAJA..!!!

      Semua menteri dan kakitangan kerajaan kena sensitif akan perkara ini..!

      Soal tun mahathir mampu mengatasi perkara ini atau tidak.. itu soal lain..!

      Apakah hny bila tun tak mampu mengatasinya baru rakyat nak bsuara atau masuk campur..?? Jika begitu dah terlambat..!!

      Lagi pun kita komen bukan sebab tak sokong PH.. kita sokong mana yg betul..! Yg tak betul kita tegur..!

      Negara ini negara kita..! Pemimpin memimpin negara.. manakala rakyat buat check and balance..!! ITU SAHAJA..!!

      Delete
  12. Saya tak tau...
    Kena tanya vincent tan...
    Adoi.. penat gini..
    Baik guna kos asal.. tak yah tukar apa2..
    Tak yah tambah 15billion lagi nk buat ecrl
    Ape masalah tetiba nk tambah kos..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. HSR dan ectl tambah hutang dgn cina kominis lebih 100 billion....tak ade ke cara hutang ini boleh dikurangkan?...

      Sstu cara yg dipikirkan oleh tun ialah dgn naiktaraf rel ktmb...rel ktmb bukan sibuk setiap jam....lagipon harga yg ditetapkan oleh cina kominis telah dinaikkan oleh najib...

      Lantikan kroni dlm ecrl dibuat oleh najib....kenape nak salahkan tun?

      Harga keseluruhan ecrl tidak diumumkan oleh najib...harga 55 billion untuk fasa 1 sahaja...15 billion lagi untuk fasa 2 yg tidak diumumkan oleh najib...macai najib mao putar fakta sebenar...

      Delete
    2. Hahaha...pandai macai bapok ni cari alasan utk HALALKAN 15 billion! Kot celah mana kos keseluruhan asal melebihi 55 billion? Tambahan yg diautakan kononnya disorok oleh najib sebenarnya nyawa terakhir penjilat utk menjawab persoalan kroni dpt makan besar. Itu ajelah jawapan kpd kebodohan. HSR nak kurangkan kos dgn upgrade landasan sedia ada. Kejora bapuk ingat projek ni utk laluan kereta lembu ke? Kalau dah speed limit lebih 300km/jam, rel asal boleh pakai ke? Itu pasal singapura kata FOOLISH!!! Cadangan bodoh dari para cerdik pandai dlm pakatan...

      Delete
    3. jgn nak cas ko pandai la Umngok....kalo xde dedak xde nye ko nak komen mempertahankan si najis tu....

      Delete
  13. Terlajak perahu boleh diundur
    Terlajak kata, terima la padah.

    Lepas Kula pulak buat hal yang sama, Mahathir lebih baik buat kenyataan larangan sebelum lebih ramai orang Melayu marah. Nak tengok undi tak percaya on 16 Julai ?

    Nurul Izzah tu apa pasal tak larang Kula ? Setidak-tidak nya kecualikan diri daripada duduk sebelah Kula ? Kalau ni Malaysia Baru, we will want to go back to our Sultans. Feudal pun tak apa. Ini bangsa palat ni memang kena diajar atau diusir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Undi tak percaya apekebendanye...berapa orang yg tak setuju dan marah?....mimpi karut...

      Delete
  14. Pemimpin2 melayu..bersatu lah..lepas kan telur yg kna clamping..pemilihan umno nk selesai..bergabung lah..pemimpin melayu..umno..pkr..pbbm..bertolak angsur lah..jawatan tu bergilir2 lah..tolak kronisma..tubuh kn gabungan baharu..mudah2 an islam tk diperkotak katik kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko ingat mudah nak bersatu dan bergabong?...nak bergabong dgn geng prompak dan yg telah memahalkan harga barang....mintak selisih laa...isu kicik nak diperbesarkan...

      Delete
    2. Islam masih bebas diamalkan dimalaysia...PAS yg tonggang islam pon tak pernah diharamkan..

      Delete
    3. 944.
      Telor clamping tu ertinya kepit.
      Yg sikepit tu Najis Rosak. Ko tak kqn tak tak tau ckp melayu?
      Totok Zionist tul laa ko

      Delete
    4. tak payah kalut.....sikit hari lagi umno akan diharamkan.....kihkihkih.....

      Delete
  15. menteri melayu plk gemar ckp inggeris..benda nii xde isu pun..malu bilA negara luar tgk..

    ReplyDelete
  16. Wahai Melayu sekelian..Jangan harap kamu boleh menang pd PRU15, PRU16 dan seterusnya.

    Kamu Melayu Bangsat hari ini bukan lagi majoriti. Lihatlah keputusan dan jumlah pengundi PRU14. Majoriti adalah drp pelbagai kaum.

    Apsal kamu melayu semua bangsat takut hak sama rata? Siapa pandai bijak dia dapat laa. Kalau tak pandai boleh kerja jadi buruh, tak payah ambik pekerja asing lagi.

    Melayu bangsat pemalas dan bodoh. Malaysia bukan lagi tanah kamu..ianya juga tanah kami, kami lahir di sini.

    Cerdik pandai kamu lawan cerdik pandai kami, kamu lancau apa pon tarak laa. Semua Universiti kamu tak layak masuk.

    Kamu nanti akan jadi macam kami dulu, semua Universiti hanya yang layak akademik masok, kalau kamu gagal, suruh mak bapak atok nenek kamu bayar masok kolej swasta..sama macam kami dulu rasa..

    Ini negara bukan kamu punya lagi..melayu bangsat...kamu hanya layak jadi tukang cuci tandas, angkut sampah, kerani, ofisboy, pemandu teksi...lain lain kerja professional biar pelbagai kaum uruskan..

    Nanti kami akan mintak lesen pelacuran..anak anak perempuan kamu boleh kerja jadi pelayan seks...

    Kamu jangan marah..sebab kamu bukan lagi majoriti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi fakta n reference lah cibai.......menyalak tak tentu pasal, ko pergi chow kit lah tengok ada cina meniaga tak. Cina pandai meniaga ke atau Aceh and pakistan lagi bijak dari cina.,,,,,,,,,,ko pun mimpi jgak.

      Delete
  17. Ini bukan kesilapan ini permulaan memamg nampak kecil tapi kesan jangka masa panjang besar.
    Isu nya bahasa nampak macm perkra kecil jika di bandingkan dgn 1MDB
    Tapi jika di biar kan banyak lagi hak dan perlembagaan Melayu akan di lanyak secara halus..
    Akibatnya lebih buruk dari 1MDB
    Ini percubaan pertama dari DAP
    Oleh itu wlpun hal ini kecil tapi jangan di beri muka lanyank betul2 sehingga DAP tak berani menghapiri hak melayu
    Klu tidak diajar percayalah perlahan lahan tamla di sedari kuman jahat DAP akan perlahan lahan masuk kedalam badan Melayu dan akhirnya Melayu akan sakit dan memerlukan antidox dari DAP .
    Jika ini berlaku maka runtuh lah melayu yg terpaksa bergantung hayat pd DAP..
    TunM pemimpin yg berwibawa mungkin TunM tiada masa untuk melayan perkara ini oleh itu kita lah yg seharusnya menjadi check and balance .. jgn beri muka wlpun perkara kecil..
    Jgn biar kan merebak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya setuju sangat2..

      Delete
    2. Agreed bro. Ni bukan soal batu api ke perkauman ke, org cina x suruh Melayu beli suratkhabar Cina, klise punya ayat. The fact is there, lgbt, liberal pluralism disokong oleh Dap. Nyalakan api dulu moga2 semua babi akan lari,,,,,,,,,,,

      Delete
  18. selagi telo atok kena clam jangan bicara pasal perjuangan agama bahasa dan bangsa.


    kah kah kah kah kahhakkk tuiiii..!!

    ReplyDelete
  19. udah-udah le tu...jgn terikut perangai Umngok dan Pastur....bertopengkan perjuangan bangsa dan agama padahal hakikatnya...ntahla...cukup2 lah...saya hanya mahu menukar kerajaan terdahulu dan ingin memberikan peluang pada kerajaan terkini....mengur perlu bukan memperlekehkan dan berniat menghancurkan...ape darah umngok dah mengalir kembali dalam diri tuan ke admin?

    ReplyDelete
  20. Malaysia meriah sejak ph jd kerajaan. Menteri cina ckp cina, menteri india ckp tamil. Menteri ala² arab boleh buat statement dlm bahasa arab. Barulah menarik malaysia baru kita. Apa yg sasaunya. Biarkan ajelah, asal harga beras stabil sudah. Kalau ikan mahal, tangkap ikan sendiri. Harga sayur mahal, makan tomatopun boleh sbb tomato murah. Ok²...pergi buat kerja nuu....

    ReplyDelete
  21. Lantak engkau orglah! Engkau org yg pilih dap kini engkau yg dapat, kenapa mahu komplen? Sememangnya dasar dan roh dap adalah anti perlembagaan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roh dn semangat dap dah takde, yg tinggal bersama dap hnyalah taek.

      Delete
  22. Tadi saya terjumpa jawapan pegawai media LGE bernama Rahmah Ghazali di
    https://www.amenoworld.org/2018/06/saya-akui-saya-tersilap-guna-letterhead.html

    waah.... saya tak boleh terima jawapan dia. Katanya kalau tak tolong terjemah kepada bahasa mandarin, wartawan akan telefon menteri dan beliau utk minta pencerahan. LGE dan beliau sangat sibuk, tak larat laa nak jawap panggilan telefon wartawan.

    1) Wartawan akhbar berbahasa cina kat Malaysia ni tak reti nak berusaha memahirkan diri dalam penggunaan bahasa Malaysia ke? Mereka dulu sekolah kat mana? Tak lulus kertas BM masa SPM ke?

    2) Selama UBN mentadbir Malaysia selama 61 tahun, wartawan2 akhbar cina buat kerja macamana? Memang selalu telefon kementerian utk minta penjelasan ker? Waah... begitu rendah sekali ker tahap kecekapan mereka?

    Puan/Cik Rahmah!
    Jawapan anda mempertahankan menteri anda tu amat lemah.

    ReplyDelete
  23. LA betul . Yang ni saya terpaksa setuju. Keluarkan lge dari kabinet kalau bersikap macam ni. Gantikan lge dengan rafizi. Siapa setuju??

    ReplyDelete