Monday, October 30, 2017

NASIB BAJET 2018 AGAK MALANG


Pertama kali nya dalam sejarah Malaysia, pembentangan bajet 2018 langsung tidak menarik minat rakyat untuk mengikutinya, mendengar apatah la dibincangkan secara meluas.

Selepas dua tiga hari pembentangan, banyak pihak mengambil sikap diam dan "malas" untuk memperkatakan satu bajet yang biasa biasa atau bajet pru yang tidak pun menjejaskan sedikitpun sokongan kepada pembangkang.

Harapan untuk melihat gst dikurangkan untuk kebaikan semua rakyat tidak kesampaian.

Malah pembangkang yang kebiasaannya akan
mempertikai banyak perkara turut kurang mengulas.

Samada bajet terlalu bagus, sempurna atau bajet sekadar taraf bajet dapur, tambah sikit duit kocek untuk sayur dan jajan untuk anak², yang lain gampang.

Sebahagiannya meniru bajet Selangor seperti yang disahkan Azmin.

Sendiri bentang, sendiri ulas, sendiri angkat, sendiri promo mungkin gambaran tepat untuk bajet 2018.

Kesedaran rakyat tentang bajet juga meningkat, mereka boleh nilai
sendiri tanpa perlu bantuan tukang kipas atau pembangkang. Rakyat juga kenal setiap satu pemimpin.

Rakyat juga pasti tahu setakat mana kemampuan kerajaan untuk melaksanakan dan setakat mana janji bajet² terdahulu sudah dan belum dilaksanakan.

Begitu banyak tambahan pada kelompok tertentu dan begitu tinggi kos pengurusan yang membawa maksud pembaziran dan ketidakcekapan sedangkan peruntukan  pembangunan untuk rakyat ciput.
Duit rakyat (cukai) Najib bajet lebih banyakan untuk dirinya sendiri (JPM).

Satu yang pasti, bajet ini akan dirombak semula kepada yang lebih selesa untuk rakyat sebaik sahaja Puterajaya ditawan.






# Hakikatnya bajet gagal kerana ia memerlukan pecacai untuk terus jadi tukang sorak dan pru tidak mampu diawalkan.

26 comments:

  1. Memandai je KD ni, budget 2018 tu tak ada apa2 malang pun. Pembangkang yang malang, budget cincai buncai. Tiap2 tahun sama je, macam2 pembangkang kritik pasal budget, meroyan tak tentu pasal dlm parliament macam dirasuk hantu jembalang tapi akhirnya mendapat kelulusan juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bodoh nya kamu tak tahu bahawa BN majoriti di Parlimen, jadi, kalau tahi pun di bentang, akan lulus. Ko sekolah lulus apa?

      Kalo makan dedak jadi bodoh, jangan bak bersuara le. Jadi macam Pak Long aku, diam aje.

      Delete
    2. yang bodo tu kau le. pernah ke di parlimen bajet tahi dibentangkan? kecualilah atas meja makan kau bukak2 tudung saji ada tahi lembu. bajet akan dibahaskan dan akan mendapat makluman rakyat juga. kalau tahi lembu, kau aje yang akan dapat manfaatnya, tak gitu? bn dah lama menjadi kerajaan dan setiap tahun membentang bajet. tun mahathir sendiri pernah membentangkan bajet. adakah beliau membentangkan tahi lembu? simpan sikit bodo tu untuk masa akan datang.

      Delete
  2. Dikata Ibu segala Bajet,
    Inti TAEK, sarat dgn klepet.
    Negara dh jadi senget.
    Rakyat kena tekan sampai penyet.

    Elok lah nekad KITA kasi RESET.
    UMNOBNPAS sudah hancai meleset.

    ReplyDelete
  3. Orang pemalas dan tak tahu berdikari je selalu bising dan merungut. Demanding sgt nk hidup mewah itu nak ini nak tapi takde inisiatif majukan diri dan selalu salahkan kerajaan. Kalau mahadey kutty jadi PM lagi sekali pon, aku yakin negara akan bangkrap dalam sekelip mata sebab nk penuhi nafsu macai-macai pembangkang. Stop bitching and workharder.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes rakyat patut kerja mcm abdi untuk mewahkan Najib

      Delete
    2. Mengata dulang paku serpih, mengata orang si Mamat 529 mulut rebeh.

      "takde inisiatif majukan diri dan selalu salahkan kerajaan" kupra worak kau.

      Kau tak tahu ke melingkupkan Najib di Pru14 itu satu inisiatif yang besar supaya rakyat dapat hidup selesa tak kena bayar hutang negara Najib buat akibat seleweng dan songlap 1MDB, dahtu buat GST nak menampong pendapatan negara, menyebabkan harga barangan melambung naik berterusan, merekut rakyat di buat nya.

      Delete
  4. Anon 6:25 am.....apa yang bangang sangat ni. Sendiri malas sendiri tanggung. Sendiri kerja kuat sendiri senang. Tak de kena mengena dg menjadi abdi pada sapa2 pun.
    Jangan guna otak lutut sebab dia keras tak boleh nak memikir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerja kuat, bayar cukai pd najib untuk bermewah..

      Pecacai kerja kuat untuk dedak, duit dedak belanja anak bini, najib dapat balik melalui gst

      Delete
    2. pencacai najib makan terlalu banyak dedak ayam gred c. sebab tu mata dah buta tak nmpk mana yang elok. Std makan dedak je lh...yang kau mampu.

      Delete
  5. cai2plahap cuba MO baru.
    Tuduhan BARU pulak, bahawa nasib malang Rakyat adalah buatan sendiri.Sebab malas.
    Hadoi,ape punye benyal bingai.
    Woi UMNOBNPAS songlap mega tp hingat rakuat tak nampak?
    Baki Rakyat2 bongok yg disita akal tu, boleh la ko kencing.
    nampak sgt tektik momok bangsa dan surgawi tu dah gagal.
    Allah yg sedang kupas,ko sedang kambos Siapa akan tentukanNYA?
    Ko cai2pelahap diberi masa beetaubat lagi.

    ReplyDelete
  6. Rata-rata rakyat umum faham dan teria baget 2018 dengan seada nya dan dalam diam bersyukur dengan "imbuhan" dari kerajaan. Seperti PM cakap.... "budget yang inclusive".
    Yang banyak memekak untuk menidakkan bagus nya budget tersebut ada pembangkang dengan cemohan dan kutukan dan cakap2 kebudak-budakan berhingus untuk menagih perhatian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akal ko, UMNOBNPAS lease berapa tahun? Ko dpt harga ok tak?
      Kalu lepas bagi makan anak cucu 7 keturunan, ramai nak.
      Bgtau blk 920..

      Delete
    2. "budget yang inclusive" tuh "includes" dia ke? Dapat RM2.6 bilion. Dari putera Arab, konon. Rakyat di kasi dedak. Yang banyak mengentam ia lah si kepoh 920.

      Celikkan mata lah, Dol. Baca sikit, berita2 luar negara bila Najib dah mempalit tahi kpd negara dengan karenah 1MDB nya.

      Ingat DoJ dah tukar fokus kpd "criminal aspects of their 1MDB investigations". Nanti, dekat masa PRU14, depa keluarkan kenyataan akhbar macam yang 15 Jun 2017 dulu. Kali ini, depa akan kasi butir2 lanjut siapa "MO1", dan butir2 lanjut kelakuan jenayah nya.

      Delete
    3. 9:20 dah berapa kali donkey dia komen....

      - tang Zainal Abidin, Adibah Noor dan ramai lagi complain yang masih belum terima bayaran...what how long ago was the SEA Games??? Are these people malas tak nak kerja??? Apa kes 110 Juta RM KBS tak dengar cerita siasatan, belum cakap nak selesai pun???

      - Azalina came out blasting saying AG instructed further investigation on 1MDB yet, Zahid TPM-Timbalan Pelawak Mega made a HUGE round-about turn Jho Lo being CENTRAL to All ROADS THAT LEADS TO 1MDB APPROVED BY BUGIS-CHIEF-THIEF as GATEKEEPER via ARTICLE 117 that no case against the FAT BOY? Is it damage control or CREATING another LIE to COVER the BLOWN-OUT LIE by ZAHID TPM??? To think that even Nazri came out blazing too defending Jho Lo the FAT BOY...you see the stench from 1MDB's shit could not be contained no more!!!

      But 2 THUGS cannot make 1 Good Brain, so donkey-brain they deploy!

      And, now, if the news is indeed confirmed....then the delienation exercise that has been done by SPR will be 1001 CHEATSHEETS (meant to be cheat shit) for the desperado to hold onto power!

      Malaysia! Brace for MOTHER-OF-ALL-CHEATS-TO-WIN-GE14!!!

      Did someone mentioned BUDGET2018? That was a 'DAVID's COPPERFIELD' act!

      Delete
    4. Peruntukan-peruntukan dalam bajet 2018 kerajaan prihatin pimpinan Najib yang memberi manafaat kepada:

      1. 112,635 peneroka Felda menerima bantuan insentif khas kerajaan sebanyak RM5,000 setiap peneroka dan tambahan 5 lagi insentif khas.

      2. 6,320,769 orang menerima BRIM mengikut kategori samada RM1,200, RM900 dan RM450.

      3. 58,000 nelayan menerima bantuan sara hidup sebanyak RM300 sebulan semasa musim tengkujuh.

      4. 440,000 pekebun kecil dan penoreh getah menerima Bantuan Musim Tengkujuh RM200 sebulan untuk tempoh tiga bulan mulai November ini hingga Januari 2018.

      5. Peruntukan RM150 juta kepada pesawah padi untuk bantuan RM200 sebulan bagi tempoh tiga bulan sementara menunggu tuaian padi.

      6. 3,200,000 pelajar sekolah rendah dan menengah menerima bantuan persekolahan sebanyak RM100 setiap pelajar.

      7. 1,200,000 penuntut IPT dan tingkatan enam menerima bantuan baucar buku bernilai RM250 setiap penuntut.

      8. Peruntukan RM50 juta untuk program bantuan makanan komuniti kepada 5,000 pelajar Orang Asli.

      9. Bantuan pengajian RM3,000 kepada ibu bapa Orang Asli bagi perbelanjaan persediaan anak-anak ke IPTA.

      10. Bayaran khas RM1,500 setiap orang kepada 1,600,000 penjawat awam. RM1,000 pada Januari 2018 dan RM500 menjelang Hari Raya AidilFitri.

      11. Bayaran khas RM750 setiap orang kepada pesara Kerajaan. RM500 pada Januari 2018 dan RM250 menjelang Hari Raya AidilFitri.

      12. Bayaran khas RM1,500 setiap orang kepada 9,800 Ketua Kampung dan Tok Batin sebagai menghargai bakti mereka. RM1,000 pada Januari 2018 dan RM500 menjelang Hari Raya AidilFitri.

      13. Bayaran khas RM1,500 setiap orang kepada lebih 65,000 imam, bilal, guru KAFA dan guru takmir. RM1,000 pada Januari 2018 dan RM500 menjelang Hari Raya AidilFitri.

      Delete
  7. Ada tak rakyat cukup teruja dengan bajet Najib (?)

    Di kedai kopi, di majlis kahwin, di office, di surau ada sangat ke diulas.

    Berseri seri sangat lah muka rakyat (?)

    Kalau istilah kerja keras digunakan !!! Nyata bajet gagal.

    Kalau bagus sangat, esok dah pilihanraya..zahid kata bajet pru..tak ada pun pilihanraya..kahkahkah

    ReplyDelete
  8. Budget 2018 adalah terburuk dalam sejarah... 1) peratusan budget pembangunan menguncup sehingga 17% sahaja... berbanding tahun lepas sebanyak 27%. Bermakna long term growth hampir menguncup dengan ketara. Unemployment bakal meningkat mendadak disebabkan graduan bertambah berganda2.
    2) operating cost meningkat.. bermakna bakal banyak ketirisan kewangan berlaku. Kewangan negara hanya banyak bertumpu pada maintain operasi yang sedia ada.

    Disebabkan itu para pemuda/i berhati2 dalam pemilihan PRU14... bersediakah anda merempat dan menganggur? Pilihan ditangan anda untuk menentukan masa depan anda sendiri. Samada menghadapinya atau berubah yang ada kemungkinan memberi cahaya yang lebih baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sasaran 3.3 juta peluang pekerjaan baharu menjelang 2020. Setakat ini sudah pun mencapai angka 69% dengan 2.26 juta pekerjaan diwujudkan di mana lebih satu juta daripadanya adalah pekerjaan berpendapatan tinggi.

      Sebagai contoh, ramai macai-macai Madey yang bekerja di projek-projek pelaburan asing yang dibawa oleh Najib ke negara ini mendapat gaji belasan ribu hingga puluhan ribu ringgit sebulan.

      Delete
  9. TUNGGU PRU14, TGK RAKYAT PILIH SIAPA....

    ReplyDelete
  10. Latest news BUGIS-CHIEF-THIEF aka M01 was so annoyed that he could not contained himself when he was put on the spot why didn't he get the same treatment staying at Blair House (ALL COST & EXPENSES PAID for by the host ie. US) where LHL was just a week ago by simply retorting he gets to play golf with Trump and Trump even send in the driver??? What? That's not even worth the State's banquet afforded to LHL and, the cost to stay at Trump's Hotel some 5 figures per night!?!???? You throw in all the entourage the BUGIS-CHIEF-THIEF brought along with the many 'khadams' that tagged along....well you don't need to do the numbers to know its a bloody waste of trip only to prop flailing image the Bugis-Thief is having....and the Jawa TPM and some botak-Menteri jalan jalan, tourism lah katakan are not helping at all then, what other quality of menteri menteri yang ada that can help the sinking Bugis-Pirate's ship from going under!?

    Sadly you will find some lobak-dedak donkey-brain trooper of the lowest grade on fieldwork scowling from blog to blog that has anything and everything anti-establishment to the kleptocracy firing dud-comments to the effort leading up to see the back of Bugis-Pirate-Thief once and for all! If the guy ended up with an orange jumpsuit heading into the 'kapal-batu'...it will be icing on the cake!

    Now, back to the budget2018 disinformation tour because if you say disseminate, it will be an understatement!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menuduh tanpa bukti atau dengan bukti rekaan tidak akan membuahkan apa-apa hasil. Malah ia menjadi satu manifestasi bahawa si penuduh mempunyai agenda jahat atau berada di dalam keadaan yang amat terdesak.

      Saman sivil DoJ yang pertama diumumkan pada 20 Julai 2016 selepas prosiding ke atas 1MDB tamat. Ia diumumkan oleh Loretta, bekas Peguam Negara AS yang ditamatkan perkhidmatannya oleh Presiden Trump pada 20 Jan 2017. Kes saman itu menemui jalan mati dengan berakhirnya perkhidmatan Loretta.

      Saman sivil DoJ yang kedua diumumkan pada 15 Jun 2017 oleh Sandra. R. Brown. Dia adalah seorang Pemangku Peguam AS bagi Wilayah Tengah California. Tanda-tanda saman tersebut bakal menemui titik noktahnya seperti yang pertama tanpa membuahkan apa-apa hasil sudah kelihatan jelas; apatah lagi Sandra berkemungkinan besar tidak akan disambung perkhidmatannya selepas 20 Jan 2018 nanti. Saman sivil ini dipercayai dibuat berdasarkan kesimpulan macai-macai sendiri yang PRU-14 akan dilangsungkan pada September 2017 tetapi ternyata ianya tersasar.

      Begitu juga aduan-aduan yang dibuat di beberapa negara lain seperti United Kingdom, Switzerland, Singapura dll ke atas Najib dan 1MDB, satu pun tidak berhasil membuktikan Najib terlibat. Malah sebaliknya ia membuktikan Najib tidak bersalah dan ia hanyalah satu penganiayaan dalam percubaan untuk menjatuhkan beliau.

      Cubalah lagi macai-macai dengan saman sivil DoJ yang ketiga pula!

      Delete
  11. Anon 6:27 pm......Bahasa Inggeris hutan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. intipati.
      translasi.
      UMNONNPAS sudah tuasa integriti,malah sarat dgn kleptokrasi,korupsi.
      Pelbagai ilusi diguna sbagai jarum media setan utk kaburi.
      secara konklusi,

      UMNOBNPAS sudahpin BASI.
      KITA BAGI DIA CUTI.
      KESIAN 60TAHUN BERTURUT2 KERJA MELINGKOP,nak berhenti pun elok lah tu RAHMA....END

      Delete
    2. tarzan cakap inggeris dengan monyet, mana pakai nahu2 ni semua. bantai la labu.

      Delete
  12. ‘Pertama kali nya dalam sejarah Malaysia, pembentangan bajet 2018 langsung tidak menarik minat rakyat untuk mengikutinya, mendengar apatah la dibincangkan secara meluas.’

    Boleh tengok rating siaran secara langsung pembentangan bajet 2018 oleh Perdana Menteri DS Najib di TV1, TV3, NTV7 dan ASTRO AWANI untuk mengetahui samada ramai ke tak ramai orang yang mengikutinya.

    Bercakap tanpa fakta-fakta, sesiapa sahaja boleh melakukannya terutama seorang pendusta.

    ReplyDelete