Thursday, April 28, 2016

KEMASKINI: ISTANA DAN AKAR UMBI SUDAHPUN BERSUARA...MISSI TUTUP BANGKAI GAJAH MAKIN SUKAR...







http://jinggo-fotopages.blogspot.com/

Penghulu segala hari, Jumaat yang mulia. Penutup kepada kesimpulan, nak elak fitnah dan adu domba.

1MDB memang bermasalah, membawa masalah dan masih lagi bermasalah terutama menggelupor nak bayar hutang.

Kalau bab bayar hutang, ini masih diperingkat awal, pun bermasalah, tidak lancar atau mudah maka cerita tentang "untung" jangkapendek atau jamgkapanjang sekadar harapan. Dikendalikan secara politik dan bukannya tadbir urus korporat yang telus dan amanah.

Jika sekadar difitnah, tidak bermasalah, kenapa sampai sekarang masih lagi tidak selesai.
Kenapa PM, Menteri Kewangan dan Penasihat 1MDB tidak berani buat satu sidang akhbar menerangkan A to Z dan sedia menjawab saolan A to Z... berani buat berani tanggung.

Diperingkat awal bila ditanya, tunggu Laporan Audit Negara dan PAC..
Akhirnya Laporan Audit jadi OSA dan PAC jadi tisu tandas... Jawatankuasa bertelagah dan mempertikai Pengerusi "cari makan".

Peringkat awal penubuhan tanpa melalui kabinet 100% dan tanpa Pegawai Kewangan sebagai lembaga pengarah antara penandaan something somewhere is wrong.

Ketika disiasat, Task Force dibubar, PAC dirombak, AG dipecat... semua tu kebetulan (?) Lu fikir sendiri.

Banyak lagi perkara jika disenaraikan, tidak mungkin senarai itu fitnah semuanya .. Jika laporan media luar negara diambilkira, tidak mungkin semuanya fitnah.

Tindakan tidak saman pihak berkenaan walaupun peringkat awal dengan garangnya berjanji, rupanya di dalam seluar goyang dan lembek tidak berani mempertahankan maruah bangsa dan negara, kenapa (?)

Wang masuk akaun peribadi PM, Najib tolong nafikan, lepas tu kantoi.... Ada Menteri Kewangan mohon maaf kerana PM bercakap bohong di awalnya (?)

Akhirnya mengaku "derma" dari arab gila yang sudah mati (?)
Baki pulang balik, satu sen tidak guna untuk peribadi ..
Mana transaksi, mana resit... hilang masa banjir di Kelantan kot ...

Terkini, Arul membayangkan ada penipuan, penipu mengaku ditipu (?) Orang sama kot (?) orang sama ke (?)

Terkini, Bank Negara menggunakan kuasa denda apabila cadangan "dakwa" ditolak AG.

Ada fitnah tak (?) habaq mai tang mana.
Jangan cakap abang tak payong !






42 comments:

  1. payung abg dah tak mau kembang..ha.ha..

    ReplyDelete
  2. Penyokong rasuah sekarang panas telinga.

    Sebut "1" belum sebut mdb pun dah kira "fitnah"

    Klau boleh dengar "Melayu telah maju", "Bangsa Melayu dihormati", "Ekonomi negara telah dikuasai oleh Bangsa Melayu". "Syarikat Melayu telah berjaya di mata dunia".

    Ayat2 perasuah sebegitu mereka suka ler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka kisah penyatuan .. yg bukan berniat jahat... yg bukan dari sumber lidah setan WSJ... yg bukan dari mulut madey dan kroni... ada paham !!

      Delete
    2. Najib & Rosmah apa kisah pasal denda...bukan dia laki bini bayar...selama ini dia makan tanggung, shopping tanggung, makan angin tanggung, buat filem hollywood tanggung, barang kemas intan berlian tanggung, akaun peribadi tanggung..... perghh...memang menganiaya & menyayat hati rakyat.

      Namun, ada iktibar & hikmah di sebalik denda yg dikenakan oleh Bank Negara kerana ianya telah membuktikan pentabiran & perniagaan 1MDB menyalahi undang2 & juga moral. Tak sia-sia kita semua berjuang siang malam dan bersyukur doa kita dimakmulkan Allah SWT. Saya pasti berita ini tersebar luas merata dunia, tapi sayang tv3 suku, rtm & semua media kerajaan buat derkkk aje.

      Kita harus terus berjuang sampai semua yg terlibat dihadapkan ke muka pengadilan.

      Delete
  3. Mana dedakian?ayam4u.

    ReplyDelete
    Replies
    1. move on have a life... tak perlu layan spin angin korang... youvall pun move on lah do better thing .. get 1m sugned declaration.. or else go fly kite !!

      Delete
    2. Move on tak perlu layan blablabla tai dok sangkut kat sini jugak lagi. Orang gila atau babi hutan je yang perangai macam ni.

      Delete
  4. sadissss....apalah nasib ku dilahirkan di bumi malai sia nih.
    skerap RM7 ke seringgit lebih ke apa aku kesah. Daun getah sehelai pun bukan hak aku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi singapork cari makan bro kalau kat Malaysia tak tau cari makan.. jgn buang masa merepek !!!

      Delete
    2. Cai 2:42 am, Bukan Penyamun dan Perasuah ke yg patut dibuang ke longkang?

      Delete
  5. how stupid you all penyokong madey nyanyok ...1MDB bukan Gajah.. dan tak pun jadi bangkai...1MDB masih dgn jayanya diterajui CEO yg hebat... DSN terus jalankan amanah sebagai PM... madey masih kehulu kehilir cari 1m signed declaration ... dedakian madey sibuk lat cyber spin tak ingat.. layan WSJ lidah setan ... so what ?? show 1m signed madey declaration .. else go fly kite !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anom 2:40

      Cuba bagitahu apa berjayanya 1MDB? Oh ya berjaya hutang 50B? Berjaya menipu seluruh rakyat kecuali pemakan dedak yg masih tak berpijak di alam nyata?

      Hoi sedar la sikit...

      Delete
    2. Anon 3:23 buang masa tanya soalan matang. Dia ni bukan peduli, sebab dia gila. Dia cucu Nenek Tempoyak kawin sepupu sendiri belah ayah sebab tu fius kepala short dan genetik pun tak berapa nak menjadi.

      Delete
    3. Anon 2.40
      Apa hebatnya 1MDB tu?
      Berapa milion dan bilion hasil keuntungan yg 1MDB buat?
      Berapa banyak kekayaan 1MDB?
      Berapa aset yg 1MDB miliki?
      Kalau 1MDB ada CEO yg hebat kenapa kena saman dgn BNM?

      Delete
    4. Anon 8:18
      Yang kena kompaun masa pengtadbiran dulu sebelum Arul. Sekarang 1MDB berjalan dengan baik. Kerajaan tidak keluar satu sen pun melainkan masa penubuhannya berjumlah RM1 juta berbanding Madey yang sudah menghabiskan lebih dari RM100 billion duit rakyat untuk bail out Proton.

      Selidik cerita sebenarnya bukan cedok dari SR, WSJ dan pemakan taik seperti KD.

      Delete
    5. 4.32 kalau kena kompaun sebelum arul maksudnya kambinghitam shahrol la ye?

      Maksudnya juga najib tak bersalah, ini semua salah shahrol? Citer kena terang dan jelas chai.

      Mdb berjalan baik dengan hutang 50 billion rakyat kena tanggung bayar balik selama berpuluh puluh tahun lamanya?

      Kerajaan tak keluar satu sen pun?

      Memang sah terencat akal macai ni.

      Delete
  6. Pelik juga bila memikirkan walaupun berbagai macam pembongkaran dan pendedahan termasuk dgn bukti bukti jelas yang Najib dan para kroni kroni nya telah berbohong didalam isue 1MDB tetapi para pemakan dedak atau (saya gelar mereka) anjing anjing Najib masih tetap setia mempercayai tuan mereka. Balik balik Tun Mahathir yg mereka hentam dan hina tanpa satu pun alasan yg ada nilainya. Agaknya mereka ini cuma akan mulai merasa terkesan bilamana bekalan dedak mulai terputus dan Najib bakal kehilangan taring dan kuasanya tidak lama lagi.Najib akan jatuh dalam keadaan yang amat hina dan itu adalah satu kepastian !

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg pasti madey mmg sah nyanyok.. penyokong pun sana mereng .. layan konspirasi nak jatuhkan PM... spin angin tampa tujuan.. pegi dapat sign 1m deklarasi madey .. jgn buang masa !!!

      Delete
    2. Najib suci murni ma..lol..

      Delete
    3. Anon 3:49
      Maknanya Kau tu baik. Inilah gulungan ego dan takabur yang bukan makan dedak tapi makan taik.

      Delete
  7. Dah dekat 2 thn dah Bang....
    Sibuk pihak negara luar buat siasat ni dan itu...tapi tidak ada satu pun tindakan lawsuit diambil
    Dari hari ke hari kesilapan Boss Penjilat Kahak[Saya beri title] terdedah....
    Kita lihat Ajibgor relax aja buat kerja dia...
    Yang bercelaru ,pihak Penjilat Kahak......kutipan tanda tangan macam siput sebab rakyat confuse nak Selamat Malaysia dari Siapa....
    Kalau tanya siapa nak ganti Ajibgor tak dapat jawab....patutlah saperti blogger di atas kata ...Fly Kites dan saya tambah di sini Fly Air Ballons

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesiapa yg menipu rakyat dan mereka yg menyokong penipuan ini walau apa kedudukan mereka adalah besar punya haram jadah.....

      Delete
  8. Isu sama..rakyat bawahan tak peduli pun.cari isu baik sikit nak buat hasutan..bukan isu lapuk.bodoh punya blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan ada Zahid Komedi atau Ku LiWAT ke?

      Delete
  9. haru tu galak sangat kata aku fitnah, tulisan di atas sebagai penutup dan kesimpulan.

    bila aku cabar, tak ada pula yang dapat sebut mana ayat fitnah..

    Blog ini akan adakan imigresen sendiri untuk menghalau keluar mereka yang tidak diperlukan...aku just follow adnan satem.

    jangan cakap abang tak payung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Clare Rewcastle campaign to oust the Malaysian PM using stolen and edited documents suffered further humiliation today after her claims were proved wrong by both the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) and the Swiss Attorney General.

       A spiral of lies

      What does a person do when she is caught for dishonesty: apologizes, and acknowledges the mistake; pretends that nothing happened; or lies even more, trying to cover a lie with another lie? It seems that Clare Rewcastle is the third kind of person.

      On 26th of January 2016, based on MACC investigation, Malaysia’s Attorney General,Mohamed Apandi Ali, cleared Prime Minister Najib Razak of any wrongdoing in the 1MDB scandal. There was no amount of money channelled from 1MDB’s funds into bank accounts linked to the Prime Minister. In 2013, Najib Razak received a donation from the Saudi royal family. The fact was corroborated by the donor himself during witness testimony. The donation was given to Najib Razak “without any consideration” and did not involve any money from 1MDB. Most of the sum was returned to the Saudi royal family in August 2013, about five months after the transfer „because the sum was not utilised”.

      There was nothing unusual about that donation to Malaysia. Egypt, Jordan, Sudan and Morocco have also been beneficiaries of multi hundred million dollar donations from the Saudi royal family.

      http://www.bbc.co.uk/

      The Saudis fund moderate Muslim leaders in an effort to curb the growth of Islamist-inspired terrorism and Najib Razak has been targeted by ISIS.

      http://www.telegraph.co.uk/

      http://edition.cnn.com/

      The case was closed and the campaign to oust Najib proved false. But Clare Rewcastle, whose company was rescued from the brink of insolvency after she agreed to campaign against Malaysia’s democratically elected Prime Minister, decided not to apologize or to pretend that nothing happened. She decided to make more false allegations, fantasizing about MACC wanting a review of the Attorney General’s decision, the Swiss Attorney General’s Office investigating Najib and the authorities in Switzerland being frustrated with Malaysia’s handling of the issue.

      Rewcastle exposed again

      Referring to MACC’s investigations, Malaysian Government Minister Datuk Seri Azalina Othman told the country’s Parliament today: “On the RM2.6 billion case, based on the witness and supporting documents submitted, the MACC has confirmed that the donation had come personally from the Saudi royals”.

      MACC’s investigation began last July and concluded in December, when papers on the case were submitted to the Malaysian Attorney General. The contents of those papers were private, so today’s statement by the Minister is the clearest indication so far of MACC’s views.

      On 1 February the Swiss Office of Attorney General (OAG) said that Najib Razak was not a suspect in their wider investigation of 1MDB: “In the ongoing criminal proceeding of the OAG, Najib Razak is not one of the public officials under accusation”.

      In separate developments today, the Swiss Attorney General said Malaysia was co-operating well with his investigation into 1MDB: “The OAG took note with satisfaction of the reaction of its Malaysian counterpart and of its commitment to fully support Switzerland’s request for mutual assistance”.

      Today’s disclosure of MACC’s findings and announcement of the Swiss Attorney General are the latest demolitions of Clare Rewcastle’s false allegation used as the support for the plot to oust Najib Razak.

      The revelations offer further proof that Clare Rewcastle is not an independent journalist, but rather someone prepared to ignore the facts to suit her own ends.

      OPENSOURCEINVESTIGATIONS.COM

      Delete
  10. noted abam kluangman .. this is final sharing that is self explainatory ;-)


    Malaysia’s former PM Mahathir Mohamad is facing a growing backlash for attacking his own countrymen and talking down Malaysia.
    For more than a year now, Dr Mahathir has plotted to oust Najib and tried to line up his son for Prime Minister. But his plot has backfired as his repeated accusations against Najib have been proved wrong and he has been forced to step down from positions of influence.
    Now, his attacks on Malaysia and its economy – again exposed as false by official figures and international institutions – have further exposed how he will risk hurting his countrymen while he pursues his personal agenda.

    Donation
    Dr M launched his plot against Najib with his central accusation that a donation from the Saudi royal family was in fact money from state fund 1MDB, saying: “The money in his personal banking accounts is from 1MDB. I am certain that it’s not a donation from an Arab.” http://www.freemalaysiatoday.com/
    But this has been proved completely false with numerous investigations, the Malaysian Attorney General and even the Saudi Foreign Minister confirming the money was a donation from the Saudi royal family. http://www.reuters.com/
    The Swiss Attorney General even went so far as to confirm that Najib was not under investigations, despite efforts by Dr M and his crony blogger Clare Rewcastle Brown to claim otherwise. http://www.channelnewsasia.com/

    Talking down Malaysia
    As his plot started to unravel to unravel, Dr M focused his attacks on the country’s economy – damaging prospects for Malaysians, in his pursuit of Najib.
    Mahathir claimed: “We are not having a good economy. We are not growing as fast.” http://thediplomat.com/
    Yet official figures show Malaysia’s economy grew more than expected in 2015, growing by by 5% and is expected to continue growing. http://www.ft.com/
    While IMF chief Christine Lagarde praised Malaysia’s economic ‘growth and vibrancy’. http://www.themalaymailonline.com/
    Dr M also claimed: “At the moment I think if the prime minister is not there, [investor] confidence will return.” http://thediplomat.com/
    Yet figures prove that foreign inflows were key in making Malaysia markets consistently strong. http://www.thenational.ae/
    And this was before he went as far as calling for foreign intervention in Malaysia – the biggest insult to his countrymen. http://www.straitstimes.com/
    Increasingly toxic
    These attacks on his country came after he turned his back on the party he led for 22 years. Mahathir quit UMNO and founded an opposition alliance, the ‘Citizen’s Declaration’. But even the anti-government NGO Bersih 2.0 said it would neither sign nor donate funds to Mahathir’s self-serving initiative.
    http://www.themalaymailonline.com/
    UMNO information chief Annuar Musa said the declaration showed Mahathir’s actions did not reflect a struggle for the party, but rather his personal grudges, interests and agenda. https://www.malaysiakini.com/

    Damaging Umno
    Despite quitting the party, Mahathir claimed: “I am still, at heart, UMNO.”
    http://www.straitstimes.com/
    As with his other allegations, the claim was exposed as false, with Minister Salleh Said pointing out: “Mahathir hides behind the excuse that whatever he is doing he is doing so for the good of Umno. However, there is nothing that he is doing that is good for Umno. How can going into partnership with Lim Kit Siang, the man who dislikes Umno the most, and the rest of the opposition, be considered for the good of Umno?” http://sskeruak.blogspot.co.uk

    Stop the lies
    Now, several members of the Senate have urged the former prime minister to apologise to Prime Minister Najib Razak and the people for his false allegations. Senator Megat Zulkarnain Omardin said “Enough is enough. If there is a personal problem, settle it personally…This game of political persecution brings the greatest harm,” he said. https://www.malaysiakini.com/
    So just how far will Mahathir go in risking Malaysia’s economy in his bid to regain power?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Garbage in and out. "Rasuah Didahulukan Penyamun Diutamakan", betul??

      Delete
  11. anon 10:03..nice try.

    Seperti artikel saya yang lalu, sesiapa sahaja yang attack Mahathir, mantan PM yang sudah tidak ada jawatan dan kuasa sekadar muflis idea dan hawa panas di badan kerana serangan itu bukan utama dan relevan.

    Najib adalah masalah utama, kalau dia betul, benar, bagus, suci, apa peluru yang ditembak kepadanya oleh sediapa pun takkan luka.

    Sekadar muka selamba, buat derk tidak menyelesaikan masalah. Saat duka dan hina akan sampai juga, cepat atau lambat.

    Sekarang pun Najib sudah pilu, tidak tertanggung.
    Anwar lebih hebat, lebih kental, akhirnya pilu sendirian.

    Mana mungkin manusia kerdil dengan dosa besar melawan qada dan qadar Illahi.

    Rengkasnya, penyelesaian di tangan Najib, bukan Mahathir.

    ReplyDelete
  12. ooi go fly kite, hang mai pulak dah, org bangang cam hang nie sampai akhirat pun still bengong jugak, banyak sangat dedak kah yg hang makan sampai tak tau nak pikiaq betapa penipunya boss besaq hang, rakyat dak muak sangat dng muka selamba najib and buat tak tau saja. rakyat bukan bodoh macam hang laa oooi....
    today saturday, lagi 2 hari selasa akan sampai, hang peringat sat kat boss hang noo...bangang punya go fly kite !!!

    ReplyDelete
  13. Sembah tuhan jangan sembah PM...yg minta rakyat sembah Raja boleh pula. .. ..itu cerita kepala butuh dah tak naik dah..buat malu keturunan kerabat Perak Darul Ridwan je. ...

    ReplyDelete
  14. Mahathir Doesn’t Know; It Takes Two To Tango!


    The tango is a dance which is like tai chi, but at a slightly faster pace. The tango requires two (2) people to be intricately and personally invested in the dance.

    Tun ‘M’ has been trying to get Prime Minister Datuk Seri Najib Razak to dance with him for more than a year. No matter how hard Tun tries to coerce, prod, poke fun at or insinuate wrong doings; nothing is working to get the Prime Minister on the dance floor!

    When Tun ‘M’ played the crooked bridge to Singapore song he thought that it would get a response from number one, but Tun still found that he was out there alone!

    Not rebuffed; Tun ‘M’ played his new favorite song; ‘1MDB the money you thought was yours for free’!

    It did not matter which version (RM 42 billion less or more) Tun ‘M’ tried to use to prompt the Prime Minister to take the floor; he (the Prime Minister) refused to tango with Tun ‘M’ over something that he knew was a non issue.

    At this point, misery was starting to set in as Tun ‘M’ realized that all his efforts to tango with the Prime Minister were summarily dismissed. Still, not wanting to continue to look foolish by tangoing alone; Tun gathered around him others who also have a stake in seeing the PM ousted!

    It is said that misery loves company, so Tun gathered around him miserable company in the likes of the DAP, PKR the newly miserable Amanah and an assortment of others whom make up the ANC (Anti-Najib Campaign). These groups which Tun has ‘M’ entwined himself were like minions looking for a boss to lead them to the promise land!

    The only obstacle (they believed) which stood in the way of the Tun and the opposition reaching the promise land (Putrajaya) or personal riches and positions for the others is Prime Minister Najib Razak; if they could some how oust him the way would be clear!

    Now that this band of conspirator minions had a boss in Tun ‘M’; they believed they had someone who knew how to tango with the Prime Minister. However, even with Tun’s constant prodding and baiting; the Prime Minister barely gave Tun ‘M’ a glance out of the corner of his eye.

    Tun ‘M’ stepping out of character from when he was the top man; went as far as suggested that foreign governments should intervene in Malaysia’s affairs.

    One could imagine that Tun in those moments of mental stagnation, had forgotten that Malaysia is a sovereign nation when he hinted at foreign intervention!

    Overall, Tun ‘M’ has to find the Prime Minister’s lack of response to his various accusations frustrating. Here he is, a master at getting others to tango, but he is unable to get the Prime Minister to dance at his beck and call!

    The frustration of not having concrete evidence of any wrong doing on the part of the Prime Minister could partially be the reason why Tun Mahathir did not travel to Sarawak to help his new opposition friends campaign! Going there to rehash the same tried and failed accusations would only add another weight around the neck of a party that is already sinking!

    Or perhaps Tun ‘M’ is staying closer to home to try and come up with a new strategy to goad the Prime Minister into a tango with him!

    What Tun should not forget is that he is trying to tango with Prime Minister Datuk Seri Najib Razak and it’s the Prime Minister who chooses when he wants so Tun better get used to dancing alone as it takes two to tango!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Garbage in and out again. "Rasuah Didahulukan Penyamun Diutamakan", right??

      Delete
    2. anon4:42..U re nuts...without tread..pitty u.. Nobody want prefer Rasuah and Penyamun..at same time everybody hates till death pemfitnah... But I dont hate U..as U are Yo Yo.. UP down..up..down... and keep spinning..

      Delete
  15. RPK jadi sumber sahih? hahahahhhaaaaaaa!

    ReplyDelete
  16. Sembah Allah kerana dia menurunkan shariat dan hukum2..Mat Najib Bugis tak turunkan apa2 shariat..so tak boleh samakan adanya kalsm sembah Najib. TMJ usah Le merapu macham perangai kutu berahaq Kerala..masalahnya TMJ Bugis dan Najib pon Bugis..so tiada dua ekor harimau dalam satu hutan..Bugis akan tekan satu lagi Bugis lain..tipikal Melayu..penat tengok perangai Melayu..adoi adoi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sembah Allah tp masih lg mkn duit haram..
      Babi haram, mkn rasuah haram,mkn duit dr sumber haram pun jdk haram.
      Melayu.. adoi adoi adoi

      Delete
  17. Saranan TMJ khusus kepada pemimpin Johor yang lupa daratan, lupa kepada rakyat.

    Yang bukan rakyat Johor, kalau nak komen negatif, cermin diri dulu. Tak ada kaitan, jangan dok sebok.

    ReplyDelete
  18. Aku Bangsa Johor.. saranan TMJ benar.. Jgn tersihir dgn slogan Melayu mudah lupa yg didendangkan olih Mahathir agar cepat lupa event event yg luka dan duka ketika zaman dia PM...Bangsa Johor jangan terikut mindset sebegini.. kerana ia akan dikudakan untuk kepentingan Mahathir dan gurkhanya...ekali lagi.. Mari kita kuatkan akar Johor..sentiasa berwaspada dan cerdik menilai ditambah kuat ingatan.. agar tidak terjatuh kepada perangai lupa daratan..dan lupa hasrat rakyat ..bukan hasrat Mahathir... Sekarang ni 2nd generasi taikun regim Mahathir..berusaha dan berhabis sokong 2nd generasi Mahathir untuk berkuasa agar..mereka dapat menyambung legasi monopoly bisness lalui future PM tu.. Ingat katax2 ini..Bapak borek anak rintik.. cube glance sikit about Marina.. Mohzani..apatah lagi Mukhris.. khusus masa waktu tanding ketua pemuda..ramai yg meras tu..silalah dedahkan.. sbb...dia nak tunjuk bersih sangat.. penutup tulisan ni.. kita perlu tolak dan nyahkan shir Mahathir dari mindset kita "Melayu mudah lupa" pada Melayu berminda dan berakar teguh..Mahyuddin is OK to Mahathir need but Akar Johor is KO.. sejarah masa MB..testimonial yg jgn dilupakan.. (keluar dari sihir Mahathir) .Baru Nampak Jelas....

    ReplyDelete
  19. Sihir Mahathir Power tau..itulah adalah Sihir Kerala...kalau terkena Kepala Payong tak Kembang woi..

    ReplyDelete
  20. Nampaknya kerala vs gowa bugis la ni..gelaran panggilan daeng najib dari gowa ialah daeng mattimung..kalo logat ganu lain bunyinya tu..La mappadulung Daeng mattimung Karaeng sanrobone..gelaran tu diberi sempena gelaran leluhur najib yg mnjadi sultan gowa sultan abdul djalil tuminanga ri Lakiung..gowa dan melaka dah ada hubungan pd abad ke 15..ramai org melayu melaka berangkat ke gowa mndapatkn prlindungn dn mohon penempatan pd masa kemenangn ptugis di melaka..portugis tak berani serang gowa inikan pula kerala nak tumbangkan anak gowa+pahang..kalo ikut sejarah kerala ni jajahan portugis..selepas menawan melaka portugis tak berani masuk ke gowa tapi melintasi gowa ke kerajaan maluku yg di anggap lemah brbnding gowa krajaan moyang najib..di maluku saja portugis di hancurkan dan lari brsama alfonso dan tentaranya dibawah pimpinan sultan babullah..kesimpulannya kerala takkan mampu mngalahkn prmainan bugis..

    ReplyDelete