Google+ Followers

Saturday, December 16, 2017

PENAT MENJERIT DI PAU PUN BELUM HABIS LAGI...... KUASA PUN BELUM DIMANDAT SEMULA .....TAPI SIKAP DAN PERANGAI NAK MELINGKUPKAN MELAYU DAN ISLAM SUDAH DITUNJUKAN..

Jangan jadi perangai Israel di negara sendiri...


31 comments:

  1. Apa yang asyik dok meroyan je ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ada ape, kesian perwakilan PAU..

      Perlaksanaan IMAMS umum selepas PAU kenapa agaknya ye..
      Menteri samseng tau pula takut.

      Delete
    2. Selepasa melantik Syeikh jho low utk menjadi penasihat kewangan, pelaburan dan peleburan demi agama bangsa dan tanah air, kini mohd ryan loh pula dilantik menjadi imam utk org islam yg nk menunaikan umrah.

      Suharli masrop, usin dan cencalok mesti meloncat x sabar2 nk mengerjakan umrah hari ini juga selepas umrah dikenakan gst dan lantas menurunkan kos utk menunaikan umrah.

      Delete
  2. Blom apa2 lg Timbalan Menteri udah bg tau, satu cara baru tetap diwujudkan dgn memastikan urusannya dibawah pentadbiran org Islam. Macammana pun projek ini akan tetap diadakan. Melayu kena lg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku rasa tak, sebab pru dah dekat. company nak buat umrah dah dilesenkan, apa pulak nak 'diimamskan' bagai? kalau berani buatlah....

      Delete
  3. Jom pakat² bagi kuasa semula pada umno, kempen undi umno.

    Seronoknya di bawah kerajaan umno.

    ReplyDelete
  4. jom. aku rasapun, umno memang akan dapat kuasa semula. nanti jangan ada yang meroyan pulak la ye bila umno dapat kuasa. sakit hati tu biasalah tapi, lama2 akan hilang juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah undilah umno najib parti yang memertabatkan maruah melayu dibawah telapak kaki komunis...
      Hidup menteri umno
      rakyatnya hal depa buat donno....×3

      Delete
  5. IMAMS DAH CLOSE CASS.. BLOGGER BATU API NI TENGAH NAK CARI DEDAK..... KIKIKIKI

    ReplyDelete
  6. Ok la ni..
    Kerajaan akui kesilapan dan batal..
    Jgn sbb ego.. kerajaan tetap tak batal..
    Mengaku silap salah.. tak ngaku pun salah.. krjn mengaku salah.. ini yg rakyat mahu.. bukan mcm penang or selangor.. masih nk tegakkan benag yg basah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selepas kena kritik teruk baru ngaku salah?
      Menteri xde otak utk pikir?

      Naji pernah mengaku x 2.6B masuk akaun peribadi dia?

      Delete
    2. Gaji ribu2 kerja tipu2
      Kan dah kantoi

      Delete
  7. Sesuatu perlu dilakukan kerajaan dalam mengekang sendiket penipuan dalam pakej umrah.Banyak yang menjadi mangsa adalah orang-orang yang tidak mempunyai wang tapi kepingin sangat nak buat umrah.Kalau tabung haji sudah dikira sebagai satu kejayaan dalam menguruskan jemaah haji maka perkara yang sama haruslah dititik beratkan dalam perkara yang berkait dengan umrah.Tak kira lah apa pun pekej yang hendak ditawarkan asalkan yang mengendalikannya mestilah dari badan yang ber authoriti dan kredibeliti dengan kos yang lebih murah,selamat dan cekap.Beratus juta wang di gunakan untuk ibadah umrah setiap tahun tapi dalam masa yang sama wang berjuta dari jemaah hangus dikerjakan oleh agent palsu.

    ReplyDelete
  8. IMAMS - DIBATALKAN DI SEBABKAN BEBERAPA ISU ANTARANYA :

    1) TIDAK WAJAR RAKYAT DIBEBANKAN DENGAN KOS SEDEMIKIAN - pandangan teman.... RM90.10 tak seberapa - hanya dikenakan kepada jemaah. Namun duit tetap duit...😥😥😔😔

    2) KATANYA - MESKIPUN PEKERJANYA ADALAH 100% MUSLIM... TETAPI PEMILIKNYA A.K.A CEO nya BERBANGSA CINA - miskin ilmu orang kita ni... tak mampu nak bangunkan apps sendiri.

    Lain2 alasan teman tak daya nak bagi pandangan sebab adakalanya apapun cadangan kerajaan umpama menembak kaki sendiri.... pandangan rakyat terpaksa dan harus diambil kira.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih bro, mmg tak disangka kamu masih mempunyai sifat kemanusiaan. Tahniah kerana mampu mendalami hati nurani umat Islam Malaysia.

      Delete
    2. Nampaknya rakyat malaysia lebih rela sedekah buta RM50 burn... dan RM500-RM600 untuk perkhidmatan yang kosnya sekitar RM60-RM70..... so bukan isu kos sebenarnya... sebab yang tak pergi tak diminta bayar apa2 pun... tapi sistem agen sekarang niat ajapun dah kena bayar ongkosnya jika tak berjaya....😔😔😔

      Delete
    3. Timb menteri kata xtau pun dlm tu ade org bkn islam.
      Menteri pulak kata salah phm peg kementerian. Dia ingt 40 tp jdk 90.

      1. Jdk mana satu yg betul?
      2. Perkara spt ini bukan baru dirancang smlm dan tidak akan dilaksanakan tanpa kelulusan menteri.
      3. Ditarik kerana xtau ade org bukan islam dlm tu atau RM90 atau sebab kena kritik teruk?
      4. Gst utk umrah pun bkn diputuskan dlm masa sehari. Niat sebenar dari awl mmg nk kenakan gst atau x?

      Suharli, dimanakah amanah yg dipegang kerajaan?
      Malu nk ngaku terima dedak tapi terus menyokong dan lari bila xle jawab

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. TAPI TULISAN KAT BAWAH NI MEMBERI SESIKIT PENCERAHAN BAHAWA IMAMS NI ADA KEBAIKANNYA JIKA MASYARAKAT BENAR2 MENGAMBIL KISAH TENTANG NILAI WANG RINGGIT YANG DI BELANJAKAN.... SILAKAN BACA....
    [17/12, 12:37] SUHARLI HAJI MASROP: IMAMS sudahpun dibatalkan saya juga bersetuju dengan pandangan penulis tentang pandangan daripada orang yang mengkaji isu tersebut. 


    Menurutnya :

    Selama ini.. lebih kurang 240k-400k jemaah dari malaysia yang mengerjakan umrah dalam setahun. Sebagai makluman, jumlah yang memohon adalah lebih daripada 800k pemohon yang mana hanya segelintir sahaja yang lulus (lebih kurang 200k - 300k jemaah) kerana syarat2 ditetapkan Kerajaan Saudi tidak dipenuhi. 

    Untuk kelulusan visa, travel agent mengenakan bayaran antara RM250 - RM600 seorang. Bagi pemohon yang tidak lulus permohonannya, bayaran sebanyak RM50 - RM100 dipotong dari jumlah wang pendahuluan. Tahukah anda sekiranya RM50 diambil dari permohonan yang TIDAK LULUS, maka sebanyak lebih kurang 500k pemohon yang tidak berjaya ini, kutipan berjumlah sekurang2nya RM25 juta telah dikutip oleh agen-agen ini setiap tahun (hanya untuk permohonan tidak berjaya ini). 

    Jumlah sebenar caj visa adalah RM67 sahaja (mengikut website) dan sebaliknya agen2 mengutip sehingga RM250 - RM600 seorang? Bayangkan ada tahun2 yang mana jumlah jemaah umrah mencecah ke 400k jemaah setahun. Dengan untung kasar serendah RM180 seorang bagi yg lulus, keuntungan dikaut travel2 agen ini berjumlah lebih RM52 juta, hanya dari proses mendapatkan visa. 

    Ini tidak termasuk caj serendah RM50 bagi pemohon yang tidak lulus dimana sejumlah sekurang2nya RM25 juta juga dikutip. Perlu diingat, ini adalah keuntungan yang diambil hanya dengan membantu permohonan visa dimana kos hanyalah seorang despatch dan mungkin seorang kerani untuk mengumpul passport/dokumen/wang dan menghantar ke travel agent pengendali (hanya 3 travel agent dibenarkan berurusan dengan saudi embassy).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Charge cukai kat travel agency sbb duit byk sgt terkumpul. Tak perlu sykt swasta.

      Delete
  11. Melalui sistem online ini, permohonan visa dikenakan bayaran RM90.10 hanya sekiranya LULUS, yang mana ini termasuk Insurans sebanyak RM40 yang diwajibkan oleh Kementerian Pelancongan kerana terdapat sangat banyak kes dimana jemaah jatuh sakit di Saudi, ditinggalkan sahaja di hospital disana oleh travel agent (bukan semua) tetapi kerap kali kejadian dimana kerajaan Malaysia terpaksa bertanggungjawab untuk membawa pulang jemaah2 yang malang ini. Begitu juga kes2 kematian dan kecederaan.

    Sistem ini juga, terdapat ruangan aduan di apps berkenaan. Sekiranya jemaah diberikan hotel berlainan daripada yang dijanjikan, kenderaan berlainan dari dijanjikan dan lain2 aduan, sekiranya didapati benar, motac berhak memberi amaran, menggantung atau membatalkan lesen LKU pengendali berkenaan bagi memastikan agen-agen lebih bertanggungjawab.

    Sistem apps yang digunakan, adalah melalui kerjasama dengan Syarikat Safa dari Arab Saudi, pemilik sistem online visa application yang telah diluluskan oleh kerajaan Saudi dan kedutaan Saudi dengan Syarikat OPG Group dari Malaysia. Sistem ini mengintegrasikan kelima-lima sistem visa application muassasah online sediada di Saudi, menyebabkan travel2 agent boleh menggunakan mana-mana muassasah di Saudi yang berdaftar dengan kerajaan Saudi.

    Sistem juga mewajibkan travel agent perlu memasukkan harga pakej umrah, dimana pakej dibawah RM5k adalah mustahil untuk dibenarkan. Ini kerana sekiranya jemaah ditipu atau tidak mendapat apa yang dijanjikan, melalui aduan online, jika sabit kesalahan, tindakan tegas akan diambil.

    Terdapat button "panik" di dalam apps tersebut. Jemaah boleh menekannya sekiranya ditimpa kesusahan seperti sesat, sakit, kemalangan dan sebagainya. Jemaah boleh dikesan melalui sistem gps di fon dan apabila sahih kesusahan yang dihadapi setelah ditelefon semula, travel agen akan dihubungi supaya dapat membantu jemaah yang dalam kesusahan tersebut.

    Adalah tidak mustahil, ramai travel agen yang tidak setuju perlaksanaan sistem ini kerana telah lama menikmati keuntungan hanya dari permohonan visa ini. Ada syarikat2 yang tidak membuat pakej umrah pun, sebaliknya hanya mengaut keuntungan dgn upah membuat visa sahaja. Ini tidak dibenarkan oleh kerajaan Saudi dimana kelulusan visa hanya diberi kepada jemaah yang telahpun menempah tiket dan hotel. Bagaimanapun, kerapkali jemaah mendapat hotel2 yang jauh dan tidak seperti yang dijanjikan oleh travel agen.

    Walaubagaimanapun, sistem online ini dipercayai lebih berkesan dalam memantau jemaah Malaysia dan mengelakkan jemaah dan pemohon dari kejadian2 ditipu oleh segelintir agen-agen ini.

    Kini pemohon atau jemaah boleh monitor kelulusan visa dari apps masing2 dan sangatlah boleh membantu disaat kesusahan di Tanah Suci melalui Insurans yang ada, aduan online, komplen mengenai travel agent dan kegunaan panik button.

    Terpulang kepada jemaah Malaysia yang mahukan jaminan dan keselesaan melalui pemantauan ini ataupun dibiarkan sahaja diperdaya oleh sesetengah travel agen ini. Sistem online seperti myeg dan lain2 sudah tentu memberi impak kepada sesetengah peniaga yang mengambil keuntungan dengan melakukan perniagaan perkhidmatan penghantaran visa mereka selama ini, walaubagaimanapun, penggunaan sistem online dapat memudahkan dan memberi lebih banyak kelebihan kepada jemaah2 dari Malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isytiharkan saja travel agent yg berwibawa. Nak penuhkan kantung kerajaan, cukaikan travel agent ni. Ape ke hal buat sistem bagai? Masalah yg berlaku travel agent yg akn dipertanggungjawabkan. Benda mudah nak dirumitkan buat apa.

      Delete
  12. Lalu sekarang siapa yang sebenarnya yang harus kita lindungi.

    ReplyDelete
  13. Sesuatu yang baru, atas kertas, presentation penganjur memang 1000% cantik?

    Realiti perlaksanaan?

    Untuk itu jika yakin ia sangat bagus, perlaksanaan mesti bersifat secara pilihan unuk trial and error, jika berkesan sudah tentu ramai yang ikut..

    Selepas di kemaskini apa yang kurang dan lemah, barulah buat compulsory..

    Ia tidak akan jadi kecoh seperti ini.

    ReplyDelete
  14. SUHARLI kerja kuat tu. Woi, BAKI MELAYU yg masih buta, hati mati mcm ko dh tak ramai.
    Kelaknatan UMNOBN dan PAS susah serlah bersinar bak KEPALA TAEK.

    ReplyDelete
  15. mesti kerja kuat bro...kalau tak camne nak claim dedak.

    ReplyDelete
  16. Dah kelamkabut beb..
    Mwnteri cakap lain..
    Timbalan cakap lain..
    Kementerian cakap lain..
    Pecacai cakap lain..
    Yang best sekali PM tak setuju kikikik3..

    Nilaikanlah sendiri..

    ReplyDelete