Google+ Followers

Sunday, June 3, 2018

KITA ADA DUA SAHAJA..

Sedang diviralkan perpecahan dalam PH dan penubuhan kerajaan baru pkr+pas+umno disokong Istana. Penubuhan berjaya berdasarkan angka. 

Sekali lagi,  tidak dapat tidak, jika berjaya, yang korup akan terlepas dan cash is king masih bermaharaja lela. Ada sesiapa boleh tolak faktor tersebut. 
Kaji watak² yang ujud di parti² tersebut. 

Kerajaan yang ada sekarang sudah diwartakan,  untuk membubarkannya bukan lagi pakat² sesama parti dan serbu Istana negara untuk angkat sumpah sebagai PM. Ia kena dibuat menerusi parlimen,  undi tidak percaya kepada kerajaan atau lebih tepat undi tidak percsya kepada PM. 

Adakah ia akan semudah itu. 

Apa faktor dorongan kepada penubuhan kerajaan baru

Siapa² yang paling terdesak untuk penubuhan kerajaan baru

Ini ada dalam manifesto? Siapa yang langgar? 

Tidak dapat tidak, faktor perjuangan "peribadi" adalah agenda utama. 

Katakanlah berjaya,  semua masalah selesai? 

Apa pula manifesto kerajaan baru ni? Tak ada?  Tak sempat buat? 

Siapa pula ketua pembangkang di parlimen yang akan dihadap? 


44 comments:

  1. KD, bulan2 pose ni jgn le bakar line. Kesianlah kat macai yg sedang menaruh harapan di luar sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuar dan rapizi adalah faktor utama menang PRU 14.....tok madet tumpang saja......macamana 12 mp bole jadi piem.....nyahkan atok Bodo tu....hidup Anwar ...hidup Zahid...hidup tapizi

      Delete
    2. Mamat 1227,

      Mengarut kamu.

      Ko letak Anar, Zahid dan Fizi dlm kumpulan sama?

      Ko dah gila.

      Delete
    3. Harap Melayu bersatu. Jgn biarkan Melayu di hina Islam di pijak

      Delete
  2. krrajaan yg diasaskan sentimen fitnah jijik tak kekal lama

    ada dlm manifesto .. suma flm manifesto adalah janji yg dicapati


    hidup atok ... hidup atok uturn


    atok kau..!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju....hidup Anwar....hidup Zahid...hidup tapiji

      Delete
    2. 1225 & 1229.

      Kamu orang yang sama.

      Setuju dgn komen kamu sendiri.

      Lagi bukti kamu dah gila.

      Najib kata Kepala Bapak kau.

      Delete
  3. Yang kalah yang kecewa, kita ada dua sahaja
    Layanzzz atau
    Hantar wad gila

    ReplyDelete
  4. Sekarang masa untuk bekerja... hentikan berpolitik 24jam...

    ReplyDelete
  5. Nk selamat buanglah atok madet dan bersatu......hidup Anwar....hidup Zahid...hidup TGHH...hidup mr mesti kena puji@rapuji....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak selamat, sumbatkan buluh tajam dlm lubng belakang kamu. Mcm di buat di zaman Kerajaan Melayu Melaka.

      Delete
  6. Takkn berjaya kd..kita dh hidu awal lagi mereka merancang tapii semua udah tertulis..kalau istana terlibat jgn slhkn rakyat kalau berlaku sesuatu nnti..suka atau tk rakyat dh buat pilihan..time2 nii byk jarum2 halus mencucuk..siapa yg untung.. 😊😊😀☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya percaya ia akan berjaya, tapi kejayaan itu hanya sementara sebab selepas itu mereka akan tewas dan lenyap selama-lamanya.

      Wallahu a'lam.

      Delete
  7. sapa yg akan tunduk pada kehendak DAP
    13 kerusi akan tunduk pada kerusi majoriti atau sebaliknya

    alahaiiiiii..

    beli pop korn boleh masuk tengok wayang

    ahakss

    ReplyDelete
  8. Dap lagii..tak habis2 keris berayon nii..yg penting kes najib kasi setel..tun bkn setahun 2 dlm politik..😄😃😇😊

    ReplyDelete
  9. Dah ade teori2 nak pecahkan PH..kalo masing2 dlm PH suka PH berpecah maka akan pecahlah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarum tetap akan berjalan terus menerus...

      Delete
    2. Aku suka kepada perpecahan...buang atok madet tu....gila kuasa....hidup anwar...hidup pizi....hidup zahid komedi

      Delete
  10. Saya telah beberapa kali menyatakan saya percaya perkara ini akan berlaku dan kerajaan PH akan bergoncang tak sampai 100 hari Tun M mengangkat sumpah menjadi PM.

    Walaubagaimanapun pakatan pintu belakang yang bakal menyebabkan huru-hara itu akan lenyap selama-lamanya tidak sampai 100 hari pun selepas mereka 'mengambil alih tanpa mandat dan melalui pintu belakang'.

    Dan di antara tempoh ini ialah berlakunya 'integrum' di dalam pentadbiran negara.

    Tun Mahathir dan pasukannya tetap akan berakhir sebagai pemenang. Kali ini ia adalah kemenangan mutlak di mana golongan yang bathil itu lenyap sama sekali dan tidak akan kembali lagi.

    Barangkali sdr chickenfeet dan sdr kerengge boleh komen balas. Yang lain2 pun dipersilakan.

    Wallahu a'lam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk menghilangkan keraguan maka adalah ditegaskan bahawa saya tidak mengatakan bahawa PKR pasti akan berpecah dari PH walaupun kebarangkalian itu ada.

      Cuma UmNo dan PAS bergabung dan menyebabkan berlakunya huru-hara itu kelihatan hampir pasti berlaku.

      Wallahu a'lam.

      Delete
    2. kerenggge & skengskong sudah memberi bunga² & kebarangkalian² sebelum ini khas di blog KD.
      Biar waktu menentukannya.

      Delete
  11. http://kadirjasin.blogspot.com/2018/06/bahaya-nafi-pilihan-rakyat.html?m=1

    ReplyDelete
  12. Kerja-kerja orang-orang keciwa kalah teruk sama jer coraknya. kikikikikikiki.. Usah dilayan, patut dicantas awal2. Hidup pun nyusahkan orang jer.

    ReplyDelete
  13. Dah menang pun berbalah sesama sendiri pulak
    Ini semua menyebabkan semua orang akan ambil bahagian yg akhirnya merosakkan

    Udah-udah lah berpolitik tu, buat kerja lah pulak.

    ReplyDelete
  14. Kalau berlaku pilihan raya kecil PPBM vs PKR
    100% PKR tumbang.. mana mana wakil rakyat yg yakin dgn TunM dan rasa perjuangan iklas sedialah lompat parti tinggal kan PRO dan UMNO
    Kalau ramai yg lompat pasti Raja raja, Talibarut PKR umno dan PAS akan gagal
    Hati hati dgn Anwar dan KJ dan Hari awang. Raja raja wlau pun takde guna tapi mereka juga pandai berpolitik dalam bodoh. Untuk jaga temolok masing2 dan mengunakan ugama Islam dan hak melayu sebagai topeng....

    ReplyDelete
  15. Aku sokong cadangan Rais Yatim sebagai Peguam Negara. Dia ada PhD. Dia sokong PH menjatuhkan BN.

    Aku sokong jugak pendapat ini -

    .. to sack Apandi, lawyers say it’s straightforward
    FMT Reporters | June 3, 2018

    Lawyers say there is an urgent need to appoint a new attorney-general, and there is no need for procedures such as a tribunal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lawyers for Liberty (LFL) punya pendapat "starightforward" tuh -

      http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2018/06/03/pressure-grows-to-sack-apandi-lawyers-say-its-straightforward/

      Delete
    2. Remove Apandi now, Ramkarpal urges Mahathir

      He urges prime minister not to wait a day longer so a new AG can decide if Apandi is needed as a witness in 1MDB investigations.

      Ramkarpal says Apandi has become a liability

      PETALING JAYA: Pressure is mounting on Prime Minister Dr Mahathir Mohamad to remove Attorney-General Apandi Ali, who was told to go on leave when the new government took office three weeks ago.

      Ramkarpal Singh, incoming MP for Bukit Gelugor, Penang, said today that “Apandi must go” and his contract should be terminated immediately as his continuing presence would be an impediment to the government’s reform efforts.

      The prime minister should not wait a day longer, Ramkarpal said.

      His remarks come as political observers speculated that Dr Mahathir had already submitted the name of a prospective new Attorney-General to the Yang di-Pertuan Agong, whose consent is needed for the appointment.

      Ramkarpal said a new Attorney-General would be able to decide if Apandi would be needed as a witness into the 1MDB investigations. “If so, if he should be summoned to provide a statement.”

      http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2018/06/02/remove-apandi-now-ramkarpal-urges-mahathir/

      Delete
  16. Vital for new AG to know criminal law, says ex-judge

    Otherwise the government would be heading for legal disaster if it has to bring charges against those who broke the law in the previous government while the AG is also Public Prosecutor, says former judge Gopal Sri Ram.

    Aku sokong apa dia kata. Walau pun aku bukan loyar.

    Apa dia ckp tuh masuk akal. Common sense.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thomas constitutional lawyer, depa kata.

      Shafiee Abdullah? Imej dia dah sememeh dengan pencuri, penyamun, pelanun Najib.

      Delete

    2. Tommy Thomas believes Malaysia is a secular state and can't help the King preserve Islam, says group

      PETALING JAYA: Pakatan Harapan's proposal to have Tommy Thomas as the Attorney-General (AG) is unconstitutional, said Institute of Islamic Strategic ...

      The Star Online

      Delete
    3. Tommy Thomas doesn’t speak fluent BM, shouldn’t be A-G, says Mapim

      The Malaysian Insight

      Delete
    4. Petition started to stop Tommy Thomas from becoming A-G
      Updated 34 minutes ago · Published on 3 Jun 2018 5:33PM

      Petition started to stop Tommy Thomas from becoming A-G

      A petition objecting to Tommy Thomas' candidacy as the attorney-general has gathered over 8,000 signatures. Most who back the petition say the post should go to a Malay-Muslim. – The Malaysian Insight

      THOUSANDS of Malaysians have signed an online petition objecting to the appointment of Tommy Thomas as the government’s choice for attorney-general.

      In a petition on ipetitions.com, over 8,000 people have objected to Thomas being named as A-G because he is not Malay-Muslim.

      Delete
    5. A-G should be from the Judicial and Legal Service
      Updated 2 hours ago · Published on 3 Jun 2018 3:36PM ·

      The Malaysian Insight

      Delete
  17. Rapuji pun bole jadi AG...
    Dia pandai....engineer,accountant,lawyer...semua layak...atok madey bodohhhh....xde guna guna dan jasa..
    Hidup pizi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamu layak angkat bola dia aje.

      Bukan main bangang, takda lain yg ko bole buat

      Delete
  18. Pengawalan negara masih Melayu dan Islam.

    AG bukan Melayu Islam bukan perkara baru. sebelum ini pun ada.
    Kontrak selama dua tahun .sama hayat Tun jadi PM.
    Boleh dipecat jika failed.
    Bukan isu utama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro, soal nya ia lah:

      Mengapa perlu lantik bukan Melayu? Ada lebih faedah begitu?

      Pahal pun, Tommy Thomas bukan orang nya. Sudah banyak pendapat2 dari berbagai pihak yang gua sudah keluarkan di atas.

      Delete
    2. kenapa AG tak lantik dari melayu islam mudah jer jawapanya

      atok dah jadi anjing DAP

      puas ati jawapan tu..?

      Delete
    3. Jumud totok tak boleh terima warn berbeza.
      Nak sejelas jelasnya berkaitan isu dan had kuasa lantikan AG, sila baca...

      http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/2018/06/alamak-ag-cannot-advise-on-syariah.html?m=1


      Tak faham english, bgtau ,nam translate.
      Buka la luas sikit...sempit tu. Rakyat sudah mnentukan.
      Move on la bro

      Delete
  19. Cakap pasal AG,

    Najib hires top American lawyers, including former US A-G

    PETALING JAYA: Former prime minister Datuk Seri Najib Tun Razak, who has been caught in the middle of the 1Malaysia Development Bhd (1MDB) scandal, has armed himself with a team of top American lawyers.

    Ashcroft Law Firm, headed by former US Attorney General John Ashcroft (pic), registered Najib as a client on the United States Fo­­reign Agents Registration Act (FARA) register.

    Read more at https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/06/03/only-the-best-will-do-for-najib-expm-hired-top-us-lawyers-before-ge14/#2Bqt9dGsEw6xIGo1.99

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa takut????mr handalan pkr @ rapuji bole jadi AG...hahahaha

      Delete
  20. Baru menang sekali dah kecoh. Sape rakyat yg ko maksudkan? Rakyat 45 persen? Go slow do not fly too high okay?!

    ReplyDelete