Google+ Followers

Sunday, June 3, 2018

KJ SESUAI SEBAGAI PRESIDENT UMNO.. PANDANGAN TUN M? / THIS IS MYPM

Siapa ada link atau info untuk mengesahkan tajuk di atas? 








Undang² bukan sekadar suka² ditulis,  tetapi kena diamalkan dihormati dan dipatuhi,  nobody above the law,  tak perlu manipulasi. Terang lagi bersuluh. 

Tidak ada krisis jika semua pihak faham dan menghormati. 

Tun adalah PM pilihan rakyat melalui pilihanraya,  yang mengawalnya adalah undang² dan bukan ikut telunjuk sesiapa. 

Itulah tujuan pilihanraya, sokong selagi dia tidak langgar pada mana undang² atau salahguna undang² atau menghalang mana undang².



Perlantikan AG (should be the best AG)  bukan cap budu adalah untuk keperluan undang² negara dan jauh samasekali untuk berpolitik atau perkauman. 





18 comments:

  1. http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2018/06/03/dr-m-khairy-calon-terbaik-jadi-presiden-umno/

    ReplyDelete
    Replies
    1. KD,

      Please watch the video of the PC. Saya tonton yg the star punya.

      Tun said it as a jest.... hihihi... tongue-in-cheek jerr

      Saya pun sangka Tun was serious sbb berita bercetak tulis macam Tun said it in a serious manner.

      Tun gurau jerr..

      Delete
  2. Jumud totok tak boleh terima warna berbeza.
    Bila bangsa dgn agama diadun ktat jd hukum, tak beza lah melayu yg sudah dizion.
    Nak sejelas jelasnya berkaitan isu dan had kuasa lantikan AG, sila baca...

    http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/2018/06/alamak-ag-cannot-advise-on-syariah.html?m=1


    Tak faham english, bgtau ,nak tolong translate.
    Buka la luas sikit...sempit sgt tu. Rakyat sudah mnentukan.
    Move on laaa.

    Skrg bukan masa mau test jarum.Bau taek low pun pekat,lg2 apabila ternyata usul dangkal itu dibuat utk cuba menggugat kuasa rakyat.
    Selamatkan Negarakita Tun, rakyat sudahpun dibelakang mu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Move on la.. ayat yg salah.tk nk belajsu ngan hang.
      Pls move on. Do move on..ayat yg tol.

      Delete
  3. saya tlh memberi ulasan terhadap satu artikel yg d tulis berkaitan kemelut perlantikan AG ini :-

    "as I hv told u b4.
    some say tun m is wily old fox. But I wld rather describe him as d wise old fox.

    In d Malaysian 'chess context', there is only one grand master n d rest r 'pseudos' including most of d politicians n royalties".

    harap sgt yg semua faham dgn pendirian saya. Insya'allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dato Rahman,

      I stand to fully agree with you on this matter.

      I have observed that there appear to be a sense of fear and insecurity amongst those directly and or indirectly involved in receiving some of 1MDB proceeds.....wink wink wink.

      How many of the 9 are "involved".....
      Wallahuaklam.

      Delete
    2. 3/9 antara yang disebut-sebut.

      Seorang pendakwaraya bukan Melayu dan Islam sangat sesuai atas susun atur peradaban dalam kes melibatkan 9/9

      Delete
  4. Bagus jugak majlis raja-raja menolak nama tersebut.. ini selaras dgn janji PH dlm manifesto mereka..

    dimana pada janji ke-15 manifesto PH - di bawah tajuk Memisahkan Pejabat Pendakwa Raya Negara Daripada Pejabat Peguam Negara, HARAPAN menyatakan:

    Peguam negara akan dilantik daripada kalangan anggota parlimen yang berkelayakan, dan beliau akan menjadi seorang menteri yang boleh meneruskan peranan sebagai penasihat undang-undang bagi kerajaan.

    Jawatan Pendakwa Raya pula akan dipegang oleh individu lain yang bebas dan bertindak tanpa mengira kepentingan politik kepartian.

    Beliau akan mengetuai Pejabat Pendakwa Raya Negara yang mempunyai autonomi dalam melaksanakan kuasa-kuasa pendakwaan, iaitu sama seperti yang dilakukan oleh negara-negara lain yang demokrasinya lebih matang.


    P/s: Dan nampak lebih molek / lebih bagus jika jawatan peguam negara dan pendakwa raya dipegang oleh individu beragama islam..

    ReplyDelete
  5. KJ sesuai sbg Presiden UMNO kerana dia akan mempercepatkan lagi proses pereputan dan pelupusan UMNO.

    ReplyDelete
  6. Rasanye tun tak perlu ambik kisah hal umno lagi melainkan tun masih lagi ada perasaan kepada umno...boleh timbulkan spekulasi pelbagai andaian ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saudara kurang mahir bacaan dalam strategi politik. Bila tun petik nama (lawan) dia memberi isyarat tertentu.
      Dalam politik, tidak ada musuh yang akan jadi musuh berkekalan. Boleh pusing jadi 180 - 360 darjah.
      Cuma KJ kena terima cabaran dan belajar dengan cepat daripada otai² politik petah lagi dari sifu yg bernama TDM ini. Ilmu politik dia sangat tajam dan berbisa.
      Sungguhpun demikian bukan bermakna KJ akan jadi PM jika dia jadi presiden UMNO, lebih menjurus kpd survival politiknya dan relevan berada di tengah arus politik Malaysia baru sebab dia ada kebolehan, sayang jika dia 'mati kutu' di usia muda.

      Delete
  7. mengenai kenyataan bersabit KJ.

    tun m tlh d tanya n dia menjwb lah. 'that is d genius of d man'. saya percaya semua yg mendengar pasti terkedu n membuat tafsiran masing2.

    nasib baik tun m tidak menyebut nama Jamal ikan tongkol sebagai calun presiden - lagi hebat lah spekulasi. hi hi hi !.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tindakan Tun menamakan atau menyebut Kj sebagai calon Presiden mempunyai kesan yang mendalam kerana pengaruh Tun di kalangan ahli umno masih kuat.

      Pada ketika ini, tidak mustahil mereka masih mengharap Tun kembali kepada umno dan itu juga tidak mustahil boleh berlaku.

      Tindakan Tun menyebut nama Kj juga menjadikan otai² yang terkedek kedek nak bertanding Presiden akan terkedu dan mati kutu.

      Zahid sendiri sudah jalan tempang kesipuan dan Hisham memang terus gear gostan.

      Mat Hassan kenalah bertanding Naib Presiden, beri laluan pada waghih anak muda rombau.

      Delete
    2. Takkan Presiden dan Timbalan satu tompek.

      Delete
  8. Cadangan asingkan tugas Peguam Negara dari pendakwaraya pon bagus juga...jadi AG mestilah pakar Perlembagaan...

    Dikalangan pensyarah undang2 ternama sesuai jugak dilantik AG..cuma manifesto patut di pinda dulu kerana penyataan dlm manipesto Harapan AG dilantik dari kalangan mp.....walopun manipesto bukan kitab rujukan parti yg menang tapi manipesto bukan saja2 dibuat seblm pru untuk suka2 saja....buat kemudian langgar ato buang terus..manipesto adalah penyataan agenda yg akan dilaksanakan ..jika tidak dilaksanakan akan berikan persepsi parti yg menang ada agenda tersembunyi ato tak berkemampuan..

    Tommy sesuai dilantik pendawaraya kerana pengalamanye dlm perbicaraan di mahkamah...

    Bila Agong tidak bersetuju dgn kehendak PM tidak bermakna Agong ade tujuan yg berkaitan dgn kepentingan peribadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya juga ada terfikir, sebenarnya untuk selesai masalah ini, terbalikkan sahaja iaitu TT dilantik sebagai pendakwaraya, dan orang Islam sebagai peguam negara.

      Delete