Friday, January 8, 2010

Lawan musuh - kenapa tidak guna kekuatan doa..

Bersabda Rosulullah SAW :“ Sesungguhnya pada waktu malam ada satu saat ( waktu. ). Seandainya seorang Muslim meminta suatu kebaikan didunia maupun diakhirat kepada Allah SWT, niscaya Allah SWT akan memberinya. Dan itu berlaku setiap malam.” ( HR Muslim )

Nabi SAW bersabda lagi :“Pada tiap malam Tuhan kami Tabaraka wa Ta’ala turun ( ke langit dunia ) ketika tinggal sepertiga malam yang akhir.
Ia berfirman : “ Barang siapa yang menyeru-Ku, akan Aku perkenankan seruannya. Barang siapa yang meminta kepada-Ku, Aku perkenankan permintaanya. Dan barang siapa meminta ampunan kepada-Ku, Aku ampuni dia.” ( HR Bukhari dan Muslim )

Walaupun dalam Perlembagaan Negara, agama Islam adalah Agama Persekutuan dan Yang di-Pertuan Agong serta Raja-Raja Melayu adalah ketua agama yang berhak dan bertanggungjawab ke atas agama Islam - tetapi ketika ia diproses mahkamah, kerajaan tidak perlu terburu buru menggunakan kuasa Sultan kerana ia menambakburuk lagi 'persepsi' orang luar bahawa orang Islam telah kalah dan mencari jalan keluar dengan menggunakan kuasa diktator.

Kesilapan awal di pihak KDN kerana membenarkan kes dibawa ke mahkamah sivil dan tidak dirujuk ke YDP Agong dan Mahkamah Syariah harus tidak diulang dengan sikap terburu buru.

Orang Melayu dan Islam jangan menang jadi arang dan kalah jadi abu. Isu ini harus ditangani dengan beribu kali bijaksana.

3 comments:

 1. Orang PAS mana nak dgr pendapat org lain..

  ReplyDelete
 2. Jgn kata org PAS saja. Mana pi habih mufti-mufti setiap negeri nih? Hawat kena penyakit mulut dan kuku ka sampai sengap tarak komen.

  ReplyDelete
 3. depa buat pejam telingo,depa buat pekak mata..
  mana ilmuwan2 agung islam di malaysia... hangpa jangan duk wat sengap ja..jangan sampai rakyat kita p dengaq kata depa yang radikal..punah kita

  ReplyDelete