Sunday, December 10, 2017

ADA "DAP" DALAM BN


TERKINI:

TUN dedahkan negara kerugian forex 160B di era najib 2013-2015 akibat kejatuhan matawang ringit.

FITNAH KE NI (?)

Tun hanya dedahkan..ini adalah laporan rasmi Bank Negara !!!

........

Posting awal:



Sebok benar umno kutuk DAP hingga terlupa ada "DAP" dalam BN yang menikam dari belakang.. 

Dan ada along bagi pinjam...

Sebok benar kutuk Tun, tetapi terlupa ada ahli umno yang akan berubah arah.

Semuanya kerana pucuk pimpinan, pemimpin negeri dan bahagian sebok dengan tembolok sendiri..Akar umbi mereka angguk tetapi sedang memerhati...

Kalau nak denial, hibur hati sendiri, siilaakaan..







Banyak lagi cerita perwakilan selepas balik dari perhimpunan, tapi biarlah kudis itu menjadi bisul dan barah buat umno..takkan aku nak dedah pula.

26 comments:

  1. Tak mahu cakap banyak2, tetapi sokong admin 100%.

    ReplyDelete
  2. Salam bro KD. DAP dah terang musuh yang dikenalpasti dan diketahui identitinya. Kalau diibaratkan dalam peperangan, arah mara serta serangannya juga secara berdepan. Hanya taktik yang akan digunakan perlu ditafsirkan. Tetapi musuh dalam kalangan sendiri AMAT BAHAYA kerana mereka adalah subversif dan mampu sabotaj dan melancarkan serangan secara insugent. Arah serangan dan masa bertindak juga sukar ditafsir. Maka Waspadalah. OSIU OH KAMANANG

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokoknya..pemimpin umno sudah terlanjur dan ada pula yang mempertahankan atas kepentingan diri..

      Demi bangsa ugama dan negara hanya lagu dibibir, bukan dihati..

      Delete
    2. Musuh dalam selimut memang merbahaya.... resamnya adalah dia takkan berani keluar selimut. UMNO dah mangli... senang aja nak selesaikan... keluar dari selimut ketuk kepala "menatang" tu.... nanti dia lari sendiri.... buktinya dah dua tahun dah kita nampak... TUN... muhyidin.. mukriz..safie apdal.... dan beberapa lagi.... tapi yg paling syok tu.... 'menatang" yg kena pelangkung tulah yang pembangkang bela dan usap2.

      Delete
    3. Salam kpd Semua Rakan2 Seperjuangan...

      Pencacai2 Najib sering melalut-mengarut tanpa mengetahu fakta sebenar. Mari kita lontarkan kpd mereka perkembangan terbaru siapa yg menyebabkan kerugian terbesar berdasarkan fakta berikut...

      KERUGIAN FOREX:

      Mahathir - RM30 bilyon
      Najib - RM160 bilyon (Dlm laporan Bank Negara, tapi tak diumumkan kpd umum)

      RCI Forex bakal memakan diri Najib.
      Ibarat Najib telah menggali kubur sendiri.

      Itulah padahnya bila berhati kaudu dgn nawaitu dengki & menipu, bak pepatah lama mengatakan,

      Paku Dulang paku serpih
      Mengata orang dia yg lebih

      Mari kita ucapkan syabas & tahniah kpd Najib kerana telah berusaha mati-matian yg akhirnya telah mendedahkan kerugian sebenar Bank Negara yg selama ini kita rakyat tidak ketahui.

      PADAN MUKA NAJIB.....!!

      Delete
    4. Tun Mahathir:
      22 tahun perintah, Bank Negara rugi RM30 bilyon.

      Najib:
      8 tahun perintah, Bank Negara rugi RM160 bilyon

      Sekarang guna kepala hotak masing2, siapa antara mereka yg bengap & bebal dalam menyebabkan Bank Negara kerugian besar?

      Delete
    5. Pak Autaman ni dh tengok dn baca ke lapuran BNM tu? Mana bukti dn statistik rizab negara di tahun tahun yg kau fitnahkn tu?

      Mari kita tengok jawapan putar belit specis kaki fitnah yg tegar ni.

      Kita tengok adakah Si Tua Autaman ni jenis yg tak berakal yg main rembat dn hadam terus ape juga yg dihamburkn oleh Tuan Macainya sebagai benar tanpa perlu diselidik dn dibuktikn. Dan akn terus terkinja kinja meraikannya sebagai benar dn dah ada isu besar..

      Kikiki.. Wahai Tua bengap.. Jgn happy dulu.. Kau tunjuk bodoh lg mcm yg selalu selalu kau buat.

      Kau jawap dulu.. Adakah kau dh tengok dn baca lapuran tu.. Klau dh.. Tunjuk dn dedah kt sini.. Jgn bg alasan bengap ye.. Yg PH je bengap yg boleh dibengap bengapkn selalu.. Tunjuk bukti..

      Delete
    6. Oh rupanya OSIU OH KAMANANG adalah seorang sis dan bukan seorang bro.

      Welcome to the club sis.

      Pak Othaman, kita tengok overal ja. Kerugian Tun M jadi PM ibarat rugi ringgut untung seribu ringgit, end result tetap untung, sebab tu negara kita digelar harimau ekonomi Asia oleh dunia.

      Ada pula Jibby rugi berbillion, untung tak ada langsung. Yang untung hanya macai dan penyamun sebab depa buat keuntungan di atas kesengsaraan rakyat.

      Seorang membangunkan ekonomi dan martabat sehingga gah di mata dunia, seorang lagi menjual maruah dan kedaulatan selain meranapkan ekonomi sehingga Malyasi diberi berbagai anugerah buruk dan kini menjadi ibarat pariah di kalangan negara-negara antarabangsa.

      Delete
    7. Korang ni biar betul...... 31 bil yg Tun lenyapkan tu bukan tukaran wang asing.... korang ni main pukul rata jer asalkan boleh tipu rakyat.... zaman tun pun ada currency depreciation lah woiiiii..... sama macam sekarang.... tp yang Tun and the gang lenyapkan tu adalah wang sejumlah tu di tradingkan a.k.a diperjudikan...turun... naik... lesap.
      Macamana korang boleh fikir susut nilai matawang berbanding dollar amarika boleh disamakan dengan perbuatan ala2 perjudian TUN?..... cuba korang pikir pada tahun kehilangan duit tu jatuh tergolek ker nilai RM?

      Delete
    8. Yg nyata, dulu bukan Tun Menteri Kewangan, yg skrg ni siapa menteri nya... Hehehe... Merapu lah ko ni...hujah kat kepala lutut

      Delete
    9. Sebab tu aku cakap Tun and the gang... bengap.... sekarang ni Laporan BNM is truetime.... boleh baca.... aku tanya hang balik 160B tu apa kebendanya.... sama tak apple to apple ngan apa yg Tun lenyapkan..... KD sendiri tak berani nak komen... Jon Doe... amacam???... pasai apa????.....

      Delete
    10. Suharli Main Terop
      dan yg sewaktu dgnnya......

      LAPORAN BANK NEGARA TAK DIUMUMKAN TAPI ADA PIHAK DI BANK NEGARA LEBIH MAKLUM.

      Cuba renungkan fakta2 berikut....

      TAN SRI DR ZETI AZIZ:
      Gabenor Bank Negara Malaysia dari 2000~2016
      Tokoh Ma'al Hihrah 1432H
      Pemenang Anugerah 'The World's Best Central Bank Chief'
      Bloomberg's Top List to head IMF

      Aneh.... TS Dr Zeti dgn pengkitirafan serta pencapaian kelas dunia, Najib langsung tidak pandang kredibiliti TS Dr Zeti.
      Malahan Najib menyingkirkan beliau untuk digantikan dgn individu yg hanya patuh & akur kepadanya saja.

      Sendiri kena ingatlah......!!

      Delete
    11. Suharli Main Terop
      dan yg sewaktu dgnnya......

      FASIH BERBAHASA INGGERIS TAK, SILA BACA NIE.....

      Bank Negara Malaysia was powerless to take further action than just some fines amounting to RM millions to “relevant bodies and financial institutions” over breach of regulations in relation to the 1MDB case.

      She also confessed that the handling of the 1MDB case was one of her toughest moments in office.

      “Although outsiders had very high expectations from Bank Negara, nevertheless, it did not have the power to prosecute.

      “Bank Negara has the most comprehensive laws, including the Central Bank of Malaysia Act 2009 and Financial Services Act 2013 to preserve the integrity, stability and healthy functioning of the financial system.

      “So, we could issue letters of administrative compound to relevant bodies and financial institutions breaching Bank Negara’s regulations in the 1MDB case. She said the fines were probably the highest in history, explaining how the whole matter was settled with the fine being paid.

      She added that the primary objective of BNM in dealing with the 1MDB case was to ensure the integrity of the country’s financial system.

      In March last year, BNM said it would initiate “appropriate action” against 1MDB for failing to produce evidence it had used the allocated US$1.83 billion for debt management and restructuring exercises overseas. 1MDB had initially cited these two reasons when asked why the money had not been repatriated to Malaysian shores.

      BNM then fined 1MDB on April 28, giving the state-owned investment fund a May 30 deadline to settle the fine. 1MDB paid the fine on May 25, and with that, new BNM governor Muhammad Ibrahim said the central bank’s investigations into 1MDB had concluded.

      The fine was one of the last actions by Zeti before her sacking.

      PS:
      Tindakan RCI Forex 'backfired' kpd diri Najib sendiri sebagai hukuman di dunia, belum lagi di akhirat kelak.

      Delete
    12. Dengan pendedahan/perkembangan terbaru ini, kuasa rakyat pula menuntut & mendesak RCI diadakan bagi mengenal pasti 1MDB itu bersih atau penuh korup.

      Delete
  3. Tiada apa yg perlu dibanggakan dlm PAU ini. Hanya penuh dgn hasutan dan kebencian serta ketakutan pencacai najib. Tiada idea2 diketengahkan utk rakyat dan negara. Sekadar perhimpunan syok sendiri dan kutuk mengutuk. Buat tambah dosa saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni persidangan parti... bukan pembentangan bajet.... tak dengar intipati persidangan lagi mau gebang lebih.... dari cadangan2 perwakilan baru sesuaru tu di usahakan..... tak payah cakap banyaklah.... apa yang boleh kita harap dari pakatan harapan?.... sampai bila nak tipu dan paksa rakyat untuk percaya pakatan adalah lebih baik..... selama ni 24/7 pakatan berkempen tak buat dosa ker buat fitnah dan kutuk seranah?.... ok jer hangpa jilat jek.... tak takut dosa ker?
      Apa yg ada dalam blue ocean strategy dan TN50 adalah aspirasi kepimpinan UMNO.... yg menjadi gagasan kita. Bagi idea baru pun hangpa akan kata janji palsu....

      Delete
    2. Setuju..
      Parti otai..
      Pemimpin nama besar..
      Dalam ada ustad ada lobai..
      Kumpul manusia, buat majlis kutuk hina..

      Delete
    3. Yang nak tumpang ketuk tin kosong, terjun dengan labunya..kita biarkanlah..

      Delete
    4. Mana ada blue ocean strategi? Zahid terang2 cakap itu blue oSEN strategi...TN50 adalah TemberangNajib50 sebab cucu cicit dia pon nak songlap jugak. Jadi blue oSEN strategi adalah cara menyonglap tanpa saingan utk 50 tahun akan datang. Sebab tu la dalam Perhimpunan Penyamun ke 17 kelmarin semua anggota penyamun termasuk la wanita, puteri, pemuda dan lain2 beriya2 memuja najib sebab mau cucu cicit diorang merasa jugak hasil samun. Kata aku merepek?? Skrg ni pon dah pakai blue oSEN sampai nak bengkrap negara dgn hutang nak cecah 1 trillion (Fakta)...najib kaya 2.6 billion (Fakta)....Rosmah punya intan berlian (Fakta)...Riza Aziz rugi judi juta2 tapi no hal (Fakta)....sampaikan DOJ punya money trail terang2 kata duit 1MDB kena songlap (Fakta). Tapi apa melayu2 BEBAL ni cakap? Hidup Melayu! Hidup UMNO! Punya la BEBAL sampai ada otak tapi mengalahkan otak udang bodoh dia...kalau tolak la apa yg dikatakan nostalgia kehebatan UMNO, yg selepas Tun Dol kaki tido tu adalah titik bermulanya nostalgia keBEBALAN UMNO. Lembu2 atas pentas berucap dan lembu2 bawah pentas bertepuk...sorry la...rakyat bukan semuanya lembu melainkan yg pangkah BN jer

      Delete
    5. Anon 1004, blueocean, tn50 dan lain lain tu umpamakan sahaja cerita tukang jual ubat kuat di kaki lima..

      Yang depan mata, yang ditinggal Tun, wawasan 2020 pun tak terurus..
      Jambatan bengkok pun kecut telor nak buat..

      Delete
    6. Wawasan 2020 perlu pemimpin visionary yg cerdik mcm Tun M. Sampai kat tangan Tun Dol terus dia terlelap masa meeting dgn panel2 pakar ICT sebab otak dah jem...sampai ke Najib mmg hancur terus sebab sibuk mencuri.

      Delete
    7. Jangan nak.membohong lah KD..... aku kata dah.... apapun yg gomen buat atau rancangkan korang akan kata semuanya rasuah politik dan PRU14...... pigidah.....

      Delete
    8. Gomen buat itu satu perkara.
      Apa yg najib buat pula adalah satu perkara lain.

      Dimanakah amanah yg dipegang kerajaan?

      Delete
  4. If 92 years old Tun M could read and grasped BNM's full Annual Report that's telling RM160 Loss...what's stopping 3 million dungUMNO?

    Mat bangla-Oxford, mat malaslan, tuku roti-slow-learner-grad-nan, mat dahlah-lan M01, dll...boleh aje kaji dan teliti...tapi kan kalau 2.6 billion songlap bersamaan 42 juta wang songlap SRC Intl...manakan nampak...kan?

    Keldai keldai lanun-penyamun-bugis tak boleh baca so excuses accepted!

    ReplyDelete