Friday, June 10, 2011

Mahathir tidak sepatutnya berhenti..Pagi tadi terjumpa seroang kawan cina lama seorang business man. Mula mula cerita pasal bisnes, kami bersetuju Mei dan Jun adalah bulan2 bisnes menurun, kemudian masuk bab politik.

Saya provokenya menyatakan MCA akan kalah di semua tempat pada PRU13 nanti, rupanya dia tidak bersetuju, katanya masih ada tempat2 yang MCA kuat dan boleh menang? di mana? lupa pula nak tanya?

Saya provoke lagi pasal DAP, katanya DAP akan lebih menang sebab DAP parti miskin, MCA parti orang cina kaya, mereka tidak akan bantu dan tolong peniaga kecil macam dia, berjela jela dia bagi contoh kelemahan MCA Bahagian....

Saya tanya dia lagi pasal PAS yang sudah bergabung dengan DAP, katanya dia dan ramai kaum Cina lain masih bimbang, takut dan ragu2 dengan PAS yang akan menutup segala bentuk perjudian dan hiburan jika berkuasa seperti di Kedah dan Kelantan..undi kaum Cina belum tentu lagi pergi kepada PAS jika DAP tidak memainkan peranan kuat.

Dari perbualan ini dapatlah saya fahami bahawa memang DAP yang desak kepimpinan PAS memastikan Mat Sabu menang dan Negara Islam ditukar kepada Negara Kebajikan supaya masyarakat cina lebih yakin untuk undi PAS. Malah Nik Aziz pun ada mengaku pertukaran Negara Kebajikan dari negara Isle..kerana 'Isle' itu menakutkan kaum Cina. Dengan dasar yang ada sekarang DAP dengan mudah meyakinkan kaum cina untuk undi PAS kerana PAS kini sudah 'tunduk' kepada kehendak DAP.

Saya tanya lagi kawan saya ini pendapatnya tentang PKR, dia geleng kepala, tak boleh percaya katanya, Anwar terlalu kotor, kalau tidak masakan ramai kawan2nya sudah keluar PKR? Bijak juga kawan saya ni...

Di akhir perbualan, kawan saya ini yang saya yakin bukanlah seorang yang aktif politik dan tidak juga penyokong taksub kepada mana mana parti tetapi lebih kepada sokong parti yang boleh ramai cari makan berpendapat Mahathir adalah yang terbaik kerana pada masa pemerintahannya kekecohan politik setiap hari jarang berlaku dan semua orang dapat hidup dan cari makan dengan harmoni.

Sebelum beredar, kawan saya ini sempat memujuk saya dengan katanya, walau siapapun perintah, Melayu tetap jadi Perdana Menteri. Tetapi katanya lagi PM yang bagus semesti nya seseorang yang tidak takut 'bini' sejak azali (sejak azali itu saya yang tambah) ???!!!! Paklah? Najib?

Katanya lagi, lu ingat ka kita punya kawan, Hashim...saya kata ingatttt sangat.
"Kedai kopi dia selupa king, tapi balik lumah, sama tikus sama macam siput babi !!!!!"

Kesimpulannya: Mahathir memang sepatutnya tidak perlu berhenti awal dengan membiarkan beberapa malaun otai masih terus berpolitik dan merosakkan negara. Seburuk manapun Mahathir yang digambarkan ( teringat kepada satu penulis Blogger yang paranoid dengan Mahathir) Malaysia pada masa itu lebih baik dari masa sekarang samada dari segi perpaduannya, ekonominya dan politiknya. Ada ke Melayu yang berani mengada ngada serta Cina dan India yang gatal mulut untuk menyentuh 'sensitiviti' kaum dan ugama? Tiada? Sebab apa? Mereka tahu apa yang mereka akan dapat? Mahathir dapat menguruskan 'mereka' dan rakyat secara keseluruhannya.

Malaysia yang berjaya dibina dengan lebih baik oleh Mahathir selepas lebih 20 tahun mengurus tadbir akhirnya mula dimakan anai2 dan dikhianati sejak diambilalih Paklah... Sejarah itu terpahat untuk anak cucu ku.

3 comments:

 1. Setuju 1000%. Buruk atau baik, Mahathir setakat ni PM Malaysia yang terbaik. Yg selepas dia tu, menjahanamkan negara. Yg sedia ada, terlalu 'gentleman' sampai semuanya tak boleh nak buat - takut menyinggung perasaan.. Apa nak jadi ngan Malaysia ni..

  ReplyDelete
 2. Dua kesalahan besar Dr M kpd org Melayu adalah,yg pertama memberi ruang dan peluang kpd Anwar sehingga menjadi TPM dan yg kedua melantik Dollah Badawi sebagai PM.
  Adakah kedua2 perkara ini utk menjaga kepentingan politik beliau atau kepentingan bangsa, agama dan negara.
  Dr M perlu memberi penjelasan.

  ReplyDelete
 3. Dr Mahathir negarawan ulung yang membuat Malaysia dikenali dan dihormati di mata dunia. tapi kesilapan melantik pengantinya telah mengundang ketidakpuasan hati rakyat sehingga terjadinya perpecahan seperti yang berlaku sekarang ini.

  ReplyDelete