Google+ Followers

Thursday, July 5, 2018

ADA SESIAPA LAGI YANG BERMINAT DENGAN KES NAJIB???

Mahkamah akan tentukan,  didakwa sudah menunjukan ada asas,  bukan setakat 4 pertuduhan ini sahaja,  dijangka akan ada lagi,  kalau 30 pertuduhan pun bukan sesuatu yang pelik. 

Rakyat memang mahu kes dipercepatkan,  cepat cepat sucikan nama Najib lagi bagus,  Peguam Najib kalau tak cukup 7 tambah lagi,  tak cukup tempatan,  mohon dari luar negara...jangan pula sedang kes berjalan, banyak karenah,  banyak tangguh... 

Dan lebih penting,  jangan asyik masuk wad... Rakyat boring. 

Rakyat mahu tumpukan kehidupan yang telah rosak dan tercemar dengan kerajaan lama,  rakyat mahu kerajaan baru buat lebih baik lagi,  dan paling penting jangan merompak mencuri melanun duit rakyat. Pemimpin jangan asyik membuncitkan perut sendiri dan melayan tamak haloba isteri. 

Tentang Najib,  jangankan bincang,  kalau boleh menyebut namanya pun tak ingin.  Minta cepat sikit kes berjalan,  salah tak salah dia bukan seorang PM lagi. 

Dan jangan pula lupa,  yang sedang sebok bincang dan mempertahankan Najib tidak bersalah adalah penyokong najib sendiri.  Bukankah mempertahan juga satu penghinaan kepada kuasa mahkamah.  Shafiee kena tutup mulut puak mereka sendiri. 

Apabila puak sendiri bangkitkan,  pasti ada pihak lain akan memberi ulasan balas. 






http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2018/07/05/polis-sprm-digesa-jangan-lagi-dedah-isu-1mdb/

*masa bila kes " 1mdb sebenar" masuk mahkamah ?*

_skrg cuma kes *"SRC"* je_ - anak syarikat 1mdb dulu...

😜😜😛🤫😛😛



KUALA LUMPUR: Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan, Razlan Rafii menggesa polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) jangan lagi mendedahkan isu berkaitan *1MDB* kerana ia *kini sudah berada di mahkamah.*


KUAT SANGAT MEROYAN SAMPAI TAK BOLEH BEZAKAN...





5 comments:

  1. "Gag Order" tu bahasa apa?
    Everyone must be aware of this:👇
    ****************
    Najib's trial commenced yesterday, Wed. 4th July, with 4 charges & with the lead prosecutor Tommy Thomas (TT) appllying for bail to be set at RM1 mil. for each charge, but with his lawyer, Shafie, objecting that it is too high. High Court Judge Justice Sofian Abd Razak finally set bail at RM1 mil for all the 4 charges.

    Shafie also applied for an interim gag order against any statement that can potentially affect Najib's case as per all 4 charges and to which TT raised an objection, arguing that the principle of freedom of speech in the Federal Constitution should must always remain supreme.
    Justice Sofian granted the application for the interim gag order.

    Najib was so impressed with Shafie already, that he is confident of walking away free eventually.

    However, it is to be made known, at this juncture, that Justice Sofian was born in Kuala Lipis, which is also the birthplace of Najib. Justice Sofian has a younger brother in Mohd Sofi Abd Razak who just happens to be ADUN for Benta (N5) in Pahang, representing UMNO / BN, in which Najib was the former supreme head.

    When asked & mentioned to him, TT was not aware that Justice Sofian has a brother in Mohd Sofi, the UMNO State Executive Councillor of Pahang, also being the State from which Najib hails. Little wonder that Shafie got his ways in the trial, and Justice Sofian was exceptionally lenient and sympathetic to Najib.

    To this effect, few retired Judges feel that Justice Sofian should be credible and recuse himself. While Justice Sofian was playing his part, Shafie is known for bribing judges to win his cases right up to Federal Court.

    Chief Justice of Malaya (CJM) is Justice Ahmad Maarof, who, as one of his many responsibilities, basically decides which judge is assigned to hear any particular case. CJM is a Federal Court Judge who shuffles or arranges the sitting of judges and can discipline judges as to whether each one is discharging one's duties satisfactorily.

    Justice Maarof's wife is a teacher who is active in Girl Guide Movement and is very close to Rosmah, Najib's wife.

    So, one can now see the connections of each of the personalities involved in this trial as to establish whether it is fair.


    Please viral in this info so that it really reaches all those concerned. Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puak ummo faham ke idak dengan info dalam bahasa mat salleh..

      Dari segi ilmu, jangan membuta tuli jadi perjuang bahasa - Ambil maklong, terima kasih.

      Delete
  2. Wow... semuanya dah teratur cantik molek... dah siap dihidang air kopi, biskut dan ccolek. Najib cuma perlu duduk bersila, senyum dan lambaikan tangan kepada wartawan dan blogger jerr.

    Wow... hebat.. hebat... 'very fair' trial nampaknya.

    Penyokong2 diminta terus-terusan buat provokasi, keep on saying "HOPE najib will be given a fair trial" seolah-olah mereka tak tahu bahawa segala-galanya sudah diatur rapi.

    Persoalannya kini, adakah kita nak biarkan semua ni? Sejak 2015 kita berjuang, hanya untuk ditewaskan begini?

    Malaysian Bar President sekadar buat statement minta Hakim Sofian mengundur diri secara sukarela.

    Peguam Eric Paulsen juga sekadar buat statement suruh Hakim Sofian sedar diri.

    Itu ajer ke?

    Tidakkah perkara ini menunjukkan Tommy Tomas sedang dikelilingi oleh DPP yang sama ada bersepakat utk menggagalkan usaha TT atau yang tidak memberi kerjasama sewajarnya kepada TT.

    Mustahil tiada DPP di AGC yg tidak tahu pertalian Hakim Sofian dgn Umno atau buat background check on the judge.

    Bukankah sebelum masuk ke dalam gelanggang pertarungan, kita mesti tahu kelebihan dan kelemahan lawan dan pengadil yang bertugas?

    TT mungkin seorang yang hebat dalam kes jenayah kolar putih tetapi dulu dia dikelilingi oleh orang2 yang dia boleh percayai, kakitangan firma dia sendiri. Tapi kini dia keseorangan di AGC. Any civil servants pasti faham maksud saya. Civil servants can be very cruel to outsiders by acting aloof and cooperate half-heartedly to the new boss.

    Kontrak TT cuma 2 tahun. Kes SRC ni ajer dah boleh diheret hingga 5 tahun (kalau Shafei ikut taktik Karpal Singh dalam kes sodomi 2 DSAI). Belum campur lagi kes dibawah AMLA yg Datuk Amar duk siasat tu, belum lagi campur kes 'derma'.

    Shafei as usual is playing tongue twisting word play. Being a great defense lawyer mmg itu taktiknya. Tgok ajer la statement dia kat dalam screen caption tu. Gag order tu HANYAlah ttg kes yg Najib hadapi sekarang iaitu kes SRC. Nak bercakap ttg kes 'derma' rm2.6 bilion ke... nak cakap ttg duit 1mdb masuk akaun2 yg kena beku tu ke... atau apa2 ajer laa, BOLEH AJER GENG! TERUSKAN!

    Shafei kata gag order tu utk elak mempengaruhi perbicaraan.

    Wei Shafei oii!... Malaysia tak guna sistem juri drp orang awam laa! Ingat semua rakyat Malaysia ni bodoh macam orang Umno ke? Yang mengadili kes cuma SATU ORANG manusia jerr iaitu Hakim Sofian - abang Exco Umno Pahang tu jerr! Kami bercakap berbuih mulut sekalipun, dia tetap ABANG KEPADA EXCO UMNO KERAJAAN PAHANG!

    Mungkin ada baiknya kalau kita serah ajerr najib kepada DOJ di Amerika. Switzerland AG pun nak juga kat najib ni. Tgok sama ada dia masih boleh tersenyum lagi atau tak.

    ReplyDelete
  3. Ertinya rakyat tak bincang pun kes pertuduhan najib, hanya cakap² yang di sekelilingnya..

    ReplyDelete
  4. setakat guna bahasa alien dalam media sosial, lepas tu melolong pejuang bahasa..Melayu jugak yang merosakkan bahasa sendiri. tak pernah jumpa pulak bahasa/tulisan mandarin, india, jepun,korea yang alien.

    ReplyDelete