Monday, July 30, 2018

PROFILE KERETA ROSAK

Semalam aku bawa kereta lama aku ke worhshop,  workshop melayu,  kuli dia ada cina ada hindu (baru masuk) .. Pomen cina tu aku tahu lah dia cina,  tak solat,  tak wajib pun dia solat,  dia kapir,  apa nak pelik,  tapi kerjanya bagus.. Tip top.

Pomen satu lagi tu ...,  pomen baru,  sebok kelamkabut,  macam aku nak tendang je mulut celuparnya,  ada ke dia kata kereta pertama dibuat asal dari India??? kereta lembu le agaknya,  macam dia... Sebelum aku balik dia minta maaf,  janji... Poodah janji dicapati.

Ada juga pomen benggali.. ..kikikiki wait and see,  normally should be ok. Tapi kalau kunci jatuh,  kau jangan cuba cuba ambik..

Histeri of my car, aku rasa pomen cina ni pun dah tahu asal usul kereta aku ni....  aku bagitau dia.. Kereta ini lebih kurang dah berusia 60 tahun,  last sekali aku drive 2003..aku hand over to my clean son dengan condition tip top... Lepas tu aku mula dengar,  sekejap dia pakai sekejap anak hantu dia pakai.. Lingkup sikit²..aku kata hand over to my cucu. .Maka kereta tu pun bertukar tangan.. Setahun dua ok... Tapi lepas tu aku mula dengar dia bawa kereta tu pergi merempit,  lepas tu dah guna kereta tu bawa menyeludup,  bawa barang haram, bawa barang lari cukai,    bawa bini haram... Ramai yang mengadu..

Aku jumpa cucu,  aku warning.....  dia pula balas,   katanya  grandfather.. U dont have to worry,  i got a lot of cash..
Kepala bapak dia... Apa kaitan cash dengan akhlak yang buruk,  boleh beli ke akhlak dengan duit... Dan cash tu dapat dari mana,  jatuh dari langit,  gaji tak berapa sen,  dah tentu kerja menyamun,  tak amanah.

Nasihat dan warning,  tak makan nasihat.. NaK tumpang pun kereta tu dah tak selamat...

Regkas cerita..

Aku tanya pomen boleh repair ke?  3 bulan boleh siap ke?
Dia tengok aku semacam je,  atas bawah..
Hello kawan,  lu gila ka.. Ini kereta 3 tahun masuk worksop pun belum gerenti ok... Semua sparepart sudah tak ori,  semua angkat kedai dua ringgit,  cina mali...

....

Now aku pakai kereta baru.. cc 1.3, tak sesuai nak pecut.. Yang penting selamat untuk bawa anak cucu..

Kereta lama tu macamana?
Aku dengar sekarang budak ponorogo yang bawak,  pemandu loqeman.. Cucu aku masih dok menempek...
Tengoklah sehari dua lagi.. Pomen kata boleh repair lagi ke atau buang je ke sungai gengjis sahaja...

Nak humban kereta sahaja ke dengan drivernya sekali..
Wallahua'alam..
Bersikap sederhana,  jangan takbur,  kun fayakun..

31 comments:

  1. Hidup Kulasegaran!
    Hidup Hindu!
    Hidup DAP!
    Hidup PH!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kah kah kah..
      Panas punkoq..

      Kah kah kah..
      Tukar nama tukar akaun tukar topik selesai masalah.

      Kah kah kah..
      Hidup kleptokrat.

      Kah kah kah..
      Menabung dari buaian smp liang lahad.

      Kah kah kah..
      Suami saya seorg yg sgt jujur

      Delete
    2. Nak menunggu 5 tahun lama tuu..meroyan lepaskan geram...hihihi..

      Delete
  2. Kereta tu dulu driver tua umur 90 lbh dh skg pernah drive dekat 22 tahun . Spi hancor lebor baru dia serah kat orang suruh jaga bagi elok balik ... so jgn ingat org lain tk reti perli sama .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kah kah kah..
      Hancor lebor tapi najib teguh menyokong.

      Kah kah kah..
      Hancor lebor tapi wak ponorogo xmalu merangkak drg jumpa.

      Kah kah kah..
      Hancor lebor tapi duk amalkan benda yg sama ikot strategi lebor yg sama.

      Kah kah kah..
      Ko perli ke ko jilat ludah sendiri?

      Kah kah kah..
      Xde lg ke cacai cerdik yg boleh diupah. Balik2 bdk bodoh yg sama, idea bodoh yg sama, ikot arahan dari org yg sama, guna skrip yg sama.

      Kah kah kah..
      Tapi harapkan sebuah kejayaan dari jalan kegagalan yg sama.

      Delete
  3. Tak perlu lah all the time hentam UMNO BN
    Yg lepas biar kan lepas kita perbaiki masa depan
    Seperkara lagi hukumlah org dalam umno yg menyamun tapi takperlu hukum yg umno dah 60thn..
    Wlpn penulis bukan penyokong umno tapi mula rasa mual bila hari2 bercerita pasal keburukan
    Yg lepas sedangkan rakyat menunggu perubahan
    Bukan semua yg tak elok masih ada banyak lagi kebaikan dan harta negara yg tidak di maklum kan pd rakyat
    India dan cina DAP minta maaf sebab nak ada kan PRK...

    ReplyDelete

  4. Kereta baru 1.3
    Selamat..

    Ada sekor dua yang komplain tu yang patut awak sekeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum pasti selamat dan hati hati kuatir ramai penguna jalan raya akan tercedra keran kebanyakan driver kereta 1.3 masih memegang lisen P dan tengah gila stering, mcm waktu kita mula mula memandu
      Takdi nafikan bahawa pengurus kereta adalah org yg berpengalaman memandu dan ada lesen besar tapi mesti ingat bukan beliau yg memandu kereta, sebagai renungan sahaja,, hati hati penguna jalan raya ada ramai driver mabuk sedang berada di atas jalan raya, mereka memandu kereta rakyat 1.3 klu rosak rakyat yg tanggung tapi untuk pengguna yg memandu kereta sendiri tak kira yg burok atau ferrari baru yg ada insurant 1st/2nd/3 parti klu kena sendiri kena jawap,, :)

      Delete
  5. Keling paria pun dah nak tunjuk lagak. Dah pandai hina tuan rumah. Menumpang di sri Lanka nak kuasai negara.
    Kena halau dtg ke Malaysia setan tu ambik jadikan timbalan ketua menteri.

    ReplyDelete
  6. Mcm dah tak ada keling lain kat malaya ni selain dua ekor keling tu.
    Mcm ni ke cara PH nak tingkatkan perpaduan kaum di Malaysia dan menstabilkan negara?
    PM dah hebat, takkan benda mcm ni pun tak nampak?
    Dua tiga ekor babi hutan dlm kerajaan pun sama. Kalau tak cermat, boleh hancur negara.

    ReplyDelete
  7. Bijak sungguh PM kita pilih MP jd menteri. Tahniah rakyat Malaysia sbb pilih PH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka hati rakyat Malaysialah nak pilih siapa pun. Tak ada siapa boleh paksa.

      Delete
  8. Minta kerajaan tidk membenarkan pekerja asing membeli atau mendaftar card phone
    Hanya majikan yg mendaftar kan pekerja sahaja yg layak memberi pekerja asing mengunakan handphone
    Perkara ini nampak remeh tapi penting untuk kemakmuran negara dan keselamatan negara

    Maaf lari dari cerita,, arahkan kepada semua Telco
    Mematuhi terma ini,,

    ReplyDelete
  9. Semua Lembaga Pengarah Khazanah Negara pakat "blah" begitu shj tanda protest besarbesaran. Lepas tu PM yg dah Ranum lantik MP Langkawi jadi pengerusi baru
    manakala Menteri Ekonomi lantik MP Gombak jadi Ahli Lembaga....iti namanya KELUARGA 69 (tonggang terblik- masuk tong sampah angkat sendiri"...Real good governance...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanda protes.
      Kah kah kah..

      Nk protes bila najib sebat ikut suka.
      Kah kah kah..

      Setalah bersiri kroni umno dipecat dan letak jawatan baru nk sembang psl protes.
      Kah kah kah..

      Crk cerita bangang baru lah cai.
      Kah kah kah kah kah kah kah

      Delete
    2. Ck1 bagilah Teloi labuh kau pd keling paria tu utk diramas. Telur mamak PM pun elok je keling paria tu ramas. Telur kau lagilah paria tu suka sbb laboh

      Delete
    3. Alahai cai najis..
      Tulis benda yg ada isi boleh disembang..

      Nk protes ke mmg tau org xingin?
      Wahid omar tu kira protes ke kira sedar diri?

      Delete
  10. Melayu2 dlm PH kebanyakannya jenis pondan bapok LGBT. Penakut, tulur kicik, tulur kucut.
    Mintri tol Spg Renggam kasut hitam kena sergah dgn abang Ah Beng terus iktiraf UEC & bagi peruntukan kerajaan dekat sekolah persendirian China.
    Hindu pariah Kulagila cakap Melayu pendatang pun depa sengeh bodoh jer...
    Kalau zaman Umno dlm BN dulu mana berani puak sepet & pariah ni naik tocang...
    Melayu2 PH bila kena gertak...auw auuww auuuww... tak kuaser I tau...

    Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah...

    ReplyDelete
  11. Kereta 1.3 buatan China dgn pertolongan teknologi India. Melayu jadi salesman jer, tak daya nak buat apa kalau kereta tu bermasalah.

    Kalau Melayu cuba nak tunjuk pandai sikit, kena sergah dgn puak2 China & India tu terkebil-kebil.

    Tuan punya kereta tu yg dah tua nyanyuk hanya akan angguk jer kalau puak2 China & India kata apa pun pasal kereta tu.

    Dia hanya berani dgn puak2 salesman Melayu bingai jer.

    Sebenarnya kereta tu dia dapat dari pemilik lama dgn cara menipu. Dia berangan-angan nak bagi kereta tu dekat anak dia, Mat Botak nanti.

    Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah...

    ReplyDelete
  12. Dengar citer keta tu nama Protun Hamlau (singkatnya PH).
    Pakar Design - Donzhong Auto Project (DAP)
    Pakar Technology - Pro Kerala Reform (PKR)
    Wakil pengedar -
    Pre Prime Boboi Mobile (PPBM)
    Punah Auto Nasional (PAN)

    Ki kik kik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pomennya pula adalah United Macai Nagih Ongkos. Dulu berkuasa sekarang bungkus. Kahkahkahkahkah

      Delete
  13. Malaysia, indonesia adalah kepulauan Melayu dan migrasi berlaku sejak sekian lama antara penduduk.
    Orang India di malaysia berasal dari benua keling dibawa masuk oleh Inggeris.
    Tamil pendatang di Sri Lanka juga berasal dari benua keling.
    Apa masalahnya dgn Kulaigila ni? Kerajaan PH tak boleh ajar ke dua tiga ekor keling ni supaya beradab sikit?

    ReplyDelete
  14. Sambung sikit citer pasal kereta tu:

    Dulu dia pakai sekejap kereta tu selama 22 tahun. Dia guna buat bisnes sampai dapat untung berbilion. Sebenarnya tu kereta majikan dia bagi pinjam je, tapi dia buat macam harta bapak dia. Dia berangan-angan nak nak bagi kereta tu dekat anak dia.

    Tapi, cukup tempoh dia kena serah balik kereta tu dekat majikan. Majikan bagi orang lain pula pakai.
    Lepas dia tak boleh pakai kereta tu, bisnes dia tak kencang lagi. Dia mula le dengki dgn pemilik baru kereta tu. Bermacam-macam dia fitnahkan pemilik baru itu dan tipu majikannya hingga dia dapat balik kereta tu.

    Sekarang dia enjoy sakan le...bisnes pun mula kencang balik le, dah dapat memiliki kereta tu untuk kali kedua...

    ReplyDelete
  15. Standard komen rendah sangat, tak ada komen lagi bagus.

    ReplyDelete
  16. satu anaologi yg baik.

    syabas!

    tapi kalau kereta baru d isi dgn minyak tanah (kerosene), enjin akan rosak n asap yg tebal akan terhasil apabila memandu.

    AWAS!

    ReplyDelete