Monday, July 30, 2018

PROFILE KERETA ROSAK

Semalam aku bawa kereta lama aku ke worhshop,  workshop melayu,  kuli dia ada cina ada hindu (baru masuk) .. Pomen cina tu aku tahu lah dia cina,  tak solat,  tak wajib pun dia solat,  dia kapir,  apa nak pelik,  tapi kerjanya bagus.. Tip top.

Pomen satu lagi tu ...,  pomen baru,  sebok kelamkabut,  macam aku nak tendang je mulut celuparnya,  ada ke dia kata kereta pertama dibuat asal dari India??? kereta lembu le agaknya,  macam dia... Sebelum aku balik dia minta maaf,  janji... Poodah janji dicapati.

Ada juga pomen benggali.. ..kikikiki wait and see,  normally should be ok. Tapi kalau kunci jatuh,  kau jangan cuba cuba ambik..

Histeri of my car, aku rasa pomen cina ni pun dah tahu asal usul kereta aku ni....  aku bagitau dia.. Kereta ini lebih kurang dah berusia 60 tahun,  last sekali aku drive 2003..aku hand over to my clean son dengan condition tip top... Lepas tu aku mula dengar,  sekejap dia pakai sekejap anak hantu dia pakai.. Lingkup sikit²..aku kata hand over to my cucu. .Maka kereta tu pun bertukar tangan.. Setahun dua ok... Tapi lepas tu aku mula dengar dia bawa kereta tu pergi merempit,  lepas tu dah guna kereta tu bawa menyeludup,  bawa barang haram, bawa barang lari cukai,    bawa bini haram... Ramai yang mengadu..

Aku jumpa cucu,  aku warning.....  dia pula balas,   katanya  grandfather.. U dont have to worry,  i got a lot of cash..
Kepala bapak dia... Apa kaitan cash dengan akhlak yang buruk,  boleh beli ke akhlak dengan duit... Dan cash tu dapat dari mana,  jatuh dari langit,  gaji tak berapa sen,  dah tentu kerja menyamun,  tak amanah.

Nasihat dan warning,  tak makan nasihat.. NaK tumpang pun kereta tu dah tak selamat...

Regkas cerita..

Aku tanya pomen boleh repair ke?  3 bulan boleh siap ke?
Dia tengok aku semacam je,  atas bawah..
Hello kawan,  lu gila ka.. Ini kereta 3 tahun masuk worksop pun belum gerenti ok... Semua sparepart sudah tak ori,  semua angkat kedai dua ringgit,  cina mali...

....

Now aku pakai kereta baru.. cc 1.3, tak sesuai nak pecut.. Yang penting selamat untuk bawa anak cucu..

Kereta lama tu macamana?
Aku dengar sekarang budak ponorogo yang bawak,  pemandu loqeman.. Cucu aku masih dok menempek...
Tengoklah sehari dua lagi.. Pomen kata boleh repair lagi ke atau buang je ke sungai gengjis sahaja...

Nak humban kereta sahaja ke dengan drivernya sekali..
Wallahua'alam..
Bersikap sederhana,  jangan takbur,  kun fayakun..