Friday, October 17, 2014

Berhutang- masih selesa..


“Malaysia’s debt at comfortable level.”

" country’s debt-to-gross domestic product (GDP) level, which stood at 52.8% this year "



Kerajaan wajar  menunjukkan cara bagaimana rakyat dapat hidup selesa dengan cara berhutang melebihi pendapatan tanpa membebankan....


Jika ini dapat diserap...rakyat tidak akan komplain lagi tentang kenaikan harga atau subsidi yang ditarik balik.

Rakyat juga nak belajar "work smart" seperti yang dimaksudkan Menteri..
Kerajaan boleh minta rakyat berkorban dan bersyukur untuk kerajaan selesa !!!

Rakyat nak minta siapa bersyukur dan berkorban !!??





8 comments:

  1. Menteri Boddoh, Baghal.. cakap semua pakai teori..

    dia memanglah hidup comfortable.. semua elaun dan gaji dah lah besar..

    what a shame, such a stupid statement came out from an Idiot.

    ReplyDelete
  2. Greater sense of Urgency = Yes, we urgently need to change our Prime Minister.

    Work Hard = meaning Malaysian who has lower income must do another job to create income..

    Smart = ??? how to work smart if you are doing the same routine of job, in the office???

    ReplyDelete
  3. we URGENTLY request you to donate your money to us..ada bran?

    we are working HARD to push you to donate your money to us..

    we are thinking SMARTLY to find a way for you to donate your money to us..

    ReplyDelete
  4. Kerajaan berhutang kerana meberian subsidi pada rakyat,subsidi minyak saja melebihi RM 20 bellion se tahun.Kalau tak berhutang macam mana nak bena infrastruktu negara,jalan jambatan hospital,sekolah, Universiti dll?.Cuba kau orang beri tahu kalau rasa diri cerdik sangat.Dah kaji bajet yg di bentangkan?.You all semua nya bodoh sebenarnya bukan tahu apa pasal ekonomi.Kalau subsidi di potong kau orang melalak macam sial.US negara maju pun berhutang,kau fahma tak?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berhutang sampai 53% - tidak wajar kata itu selesa, negara belum pernah berhutang ke tahap itu. Kalau hutang negara sekitar 25-35%...itu boleh dianggap selesa. Lain kali bacalah dengan teliti..orang lain memanglah tak pandai tetapi tidaklah sebodoh awak.

      Untuk subsidi, kerajaan tidak perlu berhutang..tetapi apabila kerajaan berhutang untuk berniaga 1MDB..itu satu risiko yg besar kerana 1) kerajaan tidak ada kepakaran berniaga 2) risiko rugi 3) hutang tetap kena bayar samada untung atau rugi.

      Delete
  5. tiada hutang tiada ''kehidupan''

    ReplyDelete
  6. Tolong beritahu siapa yg tiada hutang kt sini. Kambing, lembu, keldai dan tenuk xde hutang sbb dia binatang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dah hutang, ikut je lah apa kata kapitalis dan chettiar..
      Lembu pun lebih cerdik dari manusia...

      Anon 8:38... Keldai lebih cerdik dari kamu, kaki hutang...

      Delete