Sunday, February 1, 2015

Peniaga Cina beri alasan kenapa harga tak turun...

Pelanggan: Hello apek, minyak sudah turun, apasal harga barang tak turun...
Peniaga: Ringgit sudah jatuh maa...

Ada kebenarannya...
Pokoknya...kerajaan juga yang salah atau disalahkan..

Berbeza dengan peniaga Melayu..mereka lebih beralasan kepada harga yang ditentukan oleh pemborong.


April nanti, harga barang akan naik lagi, alasan terbaik....gst..
Kerajaan kena lagi.....

Kita boleh salahkan sikap perniaga, sikap rakyat..tetapi sikap kerajaan yang lemah akan dimbil kesempatan oleh mana-mana pihak.

Perhatikan "body langguage" Najib...beban dan asakan terhadapnya sangat ketara...serba tak kena

7 comments:

  1. He He kita tunggu ah jib gor iklan raya Cina....

    ReplyDelete
  2. Melayu mmg bodo. Ikut telunjuk cina.....

    Patut bako kedai pemborong cina tu...dan network diaorg...

    Pakat ramai2 jumpa dewan perniagaan mlayu dan establish networking sendiri....pemborong sendri... transport sendri...

    ReplyDelete
  3. Bako macam kat Medan? China lari malam bro. ...cuma kecoh sikit la. .. KPN pasti tak setuju...kita belom sampai tahap tu lagi...kalau Melayu benar2 terhimpit lain cherita la...

    ReplyDelete
  4. Bila nak turun harga letrik, gula, beras, tepong, roti, tambang bas, Lori, LRT?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko tanya siapa tu bro? letrik, alasannya kurang pakai minyak tapi pakai arang batu. gula, ish...banyak makan gula kencing manis. beras, eh..kan ada beras murah. ala yg 15% hancur tu. ala2 makanan ayam. tepong dan roti, pemborong lupa harga transport dh main kurang. tambang bas, lori dan lrt...spad belum mesyuarat. big bos takde kat opis.

      Delete
  5. Tak payah nak turunkan harga,kita saja perlu turunkan nafsu untuk bersederhana di dalam apa jua aktiviti kehidupan harian kita,buy what you need not what you want.Orang kg tak bising pun,yang bising ini orang urban ,terlalu materialistik,ini termasuk yang duduk di rumah PPRT,setinggan,seburuk buruk mereka ada moto,kereta,smart phones,lepas tu bising cost of living very high......

    ReplyDelete