Wednesday, October 1, 2014

Kemaskini Tajuk: Kenaikan 20 sen Untuk Bayar Con-Setan..selepas 7B dibayar..(?) Tajuk Asal:Melayu sahaja yg marah pasal minyak naik...

Pesanan
Dato Aziz Wan Osman

Apa yang saya ingin ingatkan adalah, jangan buang masa mengeluh atau mencarut kerana itu semua tidak akan menyelesaikan masalah kos kenaikan harga barang yang sedang menjelang. Fahami sistem ekonomi kapitalis & inflasi, tidak pernah dalam sejarah harga barang akan semakin turun, tidak pernah dalam sejarah harga rumah akan semakin turun, tidak pernah kos sara hidup akan menurun, ,itu sistem ekonomi yang telah wujud. Dan jangan buang masa buat masa ini untuk merubah sistem ekonomi dunia. Apa yang kita perlu buat? Seperti apa yang saya selalu katakan "berbuih-buih" mulut di dalam kelas saya, jangan buang masa untuk ubah sistem ekonomi dunia tetapi perbaiki sistem ekonomi dan tingkatan kewangan dalam keluarga kita.
Bagaimana? Mulalah melihat semua perbelanjaan yang ada dan serta-merta "cut-off" atau kurangkan kos perkara yang tidak perlu atau membazir. Misi kita ada 3
1. Kurangkan kos
2. Banyakkan tunai/lebihan simpanan
3. Cari jalan tambah pendapatan.



#

3 misi di atas elok digunapakai oleh Najib menguruskan ekonomi negara...kerana itu yang rakyat pertikaikan.
Kenaikan harga petrol bukan penyelesaian terbaik..nasihat dari pemalas dan bermuslihat.

17 comments:

  1. Laa... ko copy paste pesanan dato aziz tapi ko sendiri yg x paham. Cuba jadi pemimpin taman dulu. Tgk senang ke susah nak jadi ketua. Ada mcm2 perangai. Tp tu baru ketua taman. Ada nak sekuriti ada yg nak rukun tetangga. Ada yg x mau bayar duit sekuriti. Mcm2 perangai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan sahaja rakyat biasa, ustaz pro umno dan Sultan pun dah tegur kepincangan kerajaan sekarang.

      Rakyat dibeban, Najib bermewah.
      Lepaskan jawatan supaya dia dan keluarganya bebas dari tanggungjawab dan persepsi takyat.

      Delete
    2. Woi mangkuk..setiap masalah ada jalan penyelesaiannya.

      Bergantung kepada ketua memilih kaedah penelesaiannya - secara berhemah, bijak atau sengal...

      Delete
    3. Macam mana nak tambah pendapatan..kami disektor kerajaan ada halangan..

      Delete
    4. KLU XDA KEUPAYAAN NAK JADI PEMIMPIN HATTA TAMAN SEKALIPUN LETAK JAWATAN!!BG PADA YANG MAMPU!!!KLU TAK SUKA ORG KRITIK BERHENTI JADI AHLI POLITIK!!

      Delete
  2. Kalau najib dah tak bijak jadi ketua...berambus..bukan bagi alasan bodoh pakai otak sengal mcm kau.

    Apa yg dato aziz kata betul..tetapi sikap tidak bijak kerajaan menguruskan ekonomi negara adalah punca segalanya..najib muflis idea.

    ReplyDelete
  3. Langkah pengurangan subsidi ni kan dah mmg dr dulu lg diwar-warkan. Kerajaan akan kurangkan subsidi petrol/diesel secara berperingkat, so mmg bende ni dah expected la patutnya(kalo korang btul2 hayati perkembangan semasa la). Ni baru 20sen je, kalo tak silap subsidi kerajaan utk petrol/diesel ade seringgit lebih lg. Dah ready ke korang nak hadapi time kerajaan tarik balik subsidi utk petrol/diesel seluruhnya? Drp mengeluh, lebih elok cari jalan penyelesaian. Allah takkan menurunkan dugaan kpd hambaNya melebihi kemampuan hambaNya. Kembali kpd Allah, rezeki dtg drpNya, bukan Najib, ANUwar, Assmin, Muhyiddin atau sesape pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Timingnya masa orang Islam nak raya korban?
      Orang nak buat kenduri kahwin pun pilih timing yg betul..ni macam baghal punya timing, tak ada otak..

      Delete
    2. hhahaha..org xda masalah klu naik 20sen!!masalahnya harga semua akan naik!!yg untung dan manipulasi dr kenaikkan ini adlah peniaga!!

      Delete
  4. Najib Chinese lover.....!!!!

    ReplyDelete
  5. Sazali: Jam sudah pukul 1. Bapak belum tido lagi?

    Bapak: Aku baru pulang dari isi minyak Sazali... tahukah engkau harga minyak naik?

    Sazali: Apa Sazali peduli Bapak... 20 sen sahaja! Sekali Sazali petik berliter-liter minyak 95 Sazali dapat Bapak tau!

    Bapak: (Pang bunyi penampar) Kurang ajar. Anak tak kenang budi. Patutlah kamu tak hairan dengan kenaikan harga minyak. Anak tak tahu malu!

    Sazali: Bapak yang bersalah dalam soal ini. Bapak membesarkan Sazali dengan duit BR1M yang diberi kerajaan sewenang-wenangnya.

    Bapak: Sudahlah Sazali! Aku nak tido. Mulai hari ini, jangan kau pinjam kereta Bapak kerna minyaknya sudah penuh ku isi.
    B...beratur
    R...ramai
    I...isi
    M..minyak

    SUMBER WASSAP

    ReplyDelete
  6. Pasal minyak naik tu harap semua jgn panik dan marah2... Malam ni je naik. Esok lepas isi penuh In Sha Allah minyak akan turun balik. Setakuk demi setakuk...
    Kita bising minyak naik Rm0.20 bukan kerana kita benci Malaysia.
    Kita bising minyak naik bukan kerana kita tak mampu bayar.
    Tapi...
    Kita bising sebab janji tak serupa
    bikin.
    Kita bising sebab kesiankan rakyat
    miskin.
    Memang kita berduit.
    Memang kita berharta.
    Namun,
    jauh di pelusuk sana,
    ada yang menghitung syiling.
    Ada yang bekerja teruk terkontang kanting.
    Mereka tak ada slip gaji. Jauh sekali SOCSO mahupun KWSP.
    Kerjanya keluar pagi balik dinihari.
    Dan kalian pula berbicara indah
    persis pujangga metropolis?
    Hanya 20 sen?
    Itu pun nak bising?
    Kerja lah lebih kuat lagi?
    Beribadatlah lebih lagi?
    Untuk dimurahkan rezeki?
    Ya...
    Sembang kalian sembang mereka
    yang berharta.
    Sembang kalian sembang orang
    yang penuh wibawa.
    Sedangkan ada mereka yang
    facebook pun tiada.
    Motor buruk hanya tunggu masa.
    Kerja lebih kuat dari si sarjana muda.
    Kerja lebih ikhlas dari si PHD mahupun master.
    Hanya untuk mulut mereka sekeluarga.
    Ya..
    Mereka tak berharta.
    Salah mereka kerana tidak
    berusaha di zaman muda.
    Tapi adakah kita berilmu untuk
    menjadi penindas mereka?
    Kalau itu sistem kehidupan.
    Aku rela jadi bodoh dari
    kalian.
    Kerana aku tak nak hilang
    perikemanusiaan.

    ReplyDelete
  7. melayu je yg mengeluh.tp masih undi bn.tp bangsa lain tak bising,mereka protes melalui undi.

    ReplyDelete
  8. BN UMNO tak salah..

    Yang Salah HANYA beberpa ekor Saja..

    Najib Razak, Mat Maslan, Omar Ong, Jamaluddin Jarjis, Wahid Haramjaddah, Otheman Razak, PEMANDU, Ideris Roti Jala..

    Kenapa Kita harus menanggung Bebanan Pemikiran Idea Boddoh mereka nieh???

    ReplyDelete
  9. Saya langsung tak kisah kerana kenaikan harga minyak.....naik LA 50 hinggit sekalipun.....Nak tahu kenapa???? Gunalah penyapu harry potter.....pasti najib gembira melihat kebijaksanaan saya.... 1 malaysia

    ReplyDelete
  10. Najib celaka ini lah punca masalah ekonomi Malaysia. Dia dh gelabah sumber terhad negara menjelang 2015, maka konsetan 1MDB tu dh pening kepala taktau nak bg solution apa.. maka digunakan solution budak tingkatan 4 yang tak pass PMR, naikkan ibu segala harga barang.. naikkan harga pertol diesel.

    Langkah terhormat ini ialah cara najib secara halus menunaikan tuntutan MCA, untuk menyenangkan bangsa Cina secara ekspress, dengan menaikkan harga petrol diesel automatik harga semua jenis barang akan naik. Nak naik berapa itu cerita lain.. naik banyak ke sikit tetap boleh naik..

    Jadi jangan hairan kenapa Cina tak bising.. Najib dan Cina tak boleh dipisahkan lagi.. ini sumpahan terkena pada Najb bodoh pergi pukul gendang Cina.. dan skrg dia dapatlah hasilnya..

    ReplyDelete