Tuesday, July 24, 2018

PERJUANGKAN MELAYU ISLAM MELALUI AKHLAK BUKAN MELALUI RETORIK KEKECEWAAN... .

Selepas New Zealand mengalahkan Australia dlm World Rugby Championship baru-baru ini, seorang budak telah berlari masuk kepadang untuk mengambil gambar versama team New Zealand. 

Budak itu dijatuhkan olih pihak keselamatan di depan salah seorang pemain New Zealand, Sony Bells William. Sony Bells William adalah salah seorang pemain rugby terhebat didunia dan dia telah memeluk agama Islam berberapa tahun yg lalu.

Didalam video Sony Bells telah memeluk budak itu dan menghalang pihak keselamatan dari menangkap budak tersebut. Budak itu dgn gembira telah mengambil gambar bersama Sony Bells dan kemudian dibawa kapada ibu-bapa beliau.

Orang ramai kemudian terperanjat apabila Sony Bells memakaikan pingat emas yg dimenanginya keleher budak tersebut itu. Sony Bells kemudian berkata, "pingat ini lebih sesuai dipakai dileher anda dari saya. Saya hendak peristiwa ini sentiasa didalam ingatan anda".

Sony Bells sebagai seorang Islam telah berkata pendapatan kewangan beliau tidak seberapa kerana kebanyakannya diberikan untuk kebajikan, terutamanya kpd rumah-rumah anak yatim. 

Keesokan harinya ramai rakyat New Zealand berpusu-pusu kePusat Islam yg dibina olih Sony Bells untuk membeli buku-buku berkenaan Islam, untuk memahami lebih mendalam tentang kebenaran agama Islam.

Seseorang mampu mengubah mereka kearah akhlak yg positive.....tetapi ada juga mereka yg melakukan perkara yg negative sehingga Islam dibenci. Marilah kita mulakan langkah pertama supaya mereka menyebelahi agama Islam.

Lihat video...