Saturday, August 27, 2011

PRU13: UMNO Johor leka, PAS tawan Johor.


Peningkatan sokongan kepada PAS dengan kerjasama DAP mampu untuk Johor jatuh ke tangan pembangkang diketuai PAS jika kena strateginya.

UMNO Bahagian dan cawangan sangat tidak aktif dan aktiviti tidak mendapat sambutan di kalangan ahli adalah petanda sokongan kepada UMNO Johor merosot, 

Pemimpin2 bahagian sebok dan leka membahagikan projek dan peluang sesama mereka dan Ghani yang terlalu lama sebagai MB juga dilihat sebagai faktor penolakan ini.

Melalui DAP, PAS juga akan mudah mendapat sokongan negara jiran dan pengaruh ini boleh menguntungkan PAS.


K Pragalath | August 27, 2011
PAS Johor yakin memperoleh undi lebih banyak di negeri itu berikutan sokongan yang semakin meningkat di kalangan masyarakat bukan Melayu.

Potensi calon Melayu DAP bagi pengundi Melayu membuat pilihan dalam kategori berikut:

 

Calon BN ialah bukan Melayu / Calon Pembangkang Melayu DAP atau PAS: Undi Melayu wajib kepada Melayu DAP atau PAS

 

Calon BN ialah Melayu / Calon Pembangkang PAS: Undi Melayu wajar kepada kesesuaian calon untuk kawasan tersebut.

 

Calon BN ialah Melayu UMNO / Calon Pembangkang Melayu DAP:  Undi wajib kepada BN UMNO 

 

Calon BN bukan Islam / Calon Pembangkang bukan Islam: Undi Melayu wajar kepada kesesuaian calon atau boikot jika ragu2.


PRU-13: DAP Melayu ganti PKR

PULAU PINANG 26 Ogos - DAP berhasrat menggantikan kerusi-kerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) di negeri ini yang dianggap goyah dengan meletakkan calon Melayu pada Pilihan Raya Umum Ke-13.
Pengerusi Jawatankuasa Penyelaras DAP Melayu, Zulkifli Mohd. Noor berkata, langkah tersebut perlu bagi memastikan kerusi-kerusi yang dikuasai pembangkang terus kekal.
Menurutnya, perkara itu sudah dibayangkan kepada pemimpin atasan pembangkang dan terpulang kepada mereka untuk memutuskannya.
"Banyak kerusi di negeri ini dilihat lemah dan boleh hilang pada pilihan raya akan datang.
"Kalau mahu terus memperkuatkan pembangkang di negeri ini, kita tidak boleh terus bersikap degil sebaliknya meletakkan calon lebih berkaliber di kerusi-kerusi lemah ini," katanya pada sidang akhbar di sini, hari ini.
Pada pilihan raya umum lalu, PKR meraih sembilan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan empat Parlimen di negeri ini.
Zulkifli berkata, sebagai contoh, kerusi-kerusi DUN Sungai Pinang dan DUN Tanjung Bungah dianggap lemah dan perlu diambil tindakan oleh pucuk pimpinan pembangkang.
Bagaimanapun, jelasnya, calon-calon Melayu DAP hanya diletakkan di kawasan-kawasan yang dihuni pengundi pelbagai kaum.-Utusan

4 comments:

 1. boleh diterima pendapat ini tapi PAS tak mungkin dapat majoriti,kemungkinan itu ada kerana di JB terutamanya memang banyak cina dan keling dari negeri diutara berkerja diSingapura kebanyakkan penyokong tegar parti pembakang terutama DAP,penumpuan penghijrahan terutama kesatu satu kawasan terutama penempatan yang berdekatan dengan laluan kesingapura menjadikan mereka majoriti sesuatu kawasan umpamanya diSkudai ,sekarang pon kawasan ini diwakili oleh DAP.Sya sendiri pernah berkerja disingapura, pada permerhatian saya cina dan keling bila disingapura akan berubah watak,menjadikan macam orang lupa diri, lupa yang dia datang dari Msia,menghina melayu yang sama sama dari msia,maklumlah kerja dinegara kiasu.Gaji yang tinggi disini menjadikan mereka tak pandang langsung dgn pemerintah,tidak menghormati manusia lain,kita boleh alami sendiri disesebuah kawasan perumahan kerana mereka telah terlalu ramai disatu satu kawasan.kawasan inilah akan menjadi kawasan pembangkang,tapi untuk merampas dari BN tak mungkin,JOHOR pas ada badi.

  ReplyDelete
 2. Apakah orang Melayu Johor akan rugi kalau PAS perintah? Apa lebih nya UMNO perintah kalau hari ke hari mereka kayakan kroni?

  ReplyDelete
 3. Sudah sampai masanya masjid2 di Johor di meriahkan jika PAS perintah..

  ReplyDelete
 4. Pemimpin2 PAS Johor terdiri daripada Melayu Islam yang lebih terbuka, sederhana dan mempunyai jati diri yang kuat. PAS Johor boleh menarik ramai lagi golongan muda dan terpelajar untuk menyertainya dan perlu diketengahkan di peringkat pusat.

  Hanya perlukan strategi yang tepat, Johor bukan mustahil jatuh ke tangan PAS.

  ReplyDelete

Keyakinan

  1. Seminggu dua ni ramai sangat leader dan owner dari syarikat networking yang lain call saya. Mereka nak jumpa, nak meet & great, nak...