Wednesday, June 3, 2015

40 Penyamun + 1 Sarjan

1MDB ini macam cerita Ali Baba Dengan 40 Penyamun...

Najib tak suruh hutang banyak-banyak, tapi BOD hutang keliling pinggang pastu menyamun syarikat awam sampai licin.

Itu cerita tak best...

Part yang menarik ialah apabila sarjan - timbalan chief - tak dapat bahagian seperti BOD, maka dia pun cari akal, nak lawan chief memang tak berani, komplain kat belakang je...

Jadi sarjan ini (lakonan arwah ibrahim pendek) pun gunakan dadu yang hanya ada dua titik untuk ajak rakyat bertaruh...tentulah dia saja yang menang.

Samalah sekarang apa yang berlaku kepada Muhyiddin, dia guna akalnya yang pendek, rakyat yang berharap tetap terkena.

Semoga cerita itu tidak menjadi kenyataan tetapi rasanya memang macam dah "terkena"