Monday, June 29, 2015

IF TOMORROW NEVER COMES

Kemaskini:

Alhamdulillah harga petrol naik lagi ketika nilai RM sedang merudum. Dari segi andaian logik, yang kerajaan gunapakai ,ini akan meningkatkan industri pelancongan.negara.

Keuntungan GST dan 1MDB akan dipulangkan kepada rakyat melalui kenaikan harga petrol. Menjelang Aidilfitri bertambahlah meriah umat Islam bershopping dengan kenaikan harga barang.
Ini semua menunjukkan rakyat makin tinggi pendapatan perkapita isi rumah.

Kemakmuran ini tercapai hasil kebijaksanaan kerajaan berhutang besar.


#

Tiga juta ahli tidak akan membawa kemenangan kepada UMNO dan tidak semua akan sokong UMNO selagi Najib masih di situ dan tidak
semua berdaftar sebagai pengundi.

Bersihkan diri dengan membuat pengakuan, menyatakan kebenaran atau berundur untuk selamatkan parti dan bukannya play safe untuk kepentingan diri.

      Takutkan Allah, kembali kepada Hadith dan Al Quran terletak sangat jauh dalam perhitungan tetapi lebih diutamakan takut pada hukuman dunia.

Cash Is The King - Allah pun bagi dan bayar tunai juga di dunia.

Penurunan Nilai RM akan menjadikan beban hutang akan bertambah besar, harga barang akan naik, kuasa membeli akan kurang.
 Cash Is The King - Negara akan jadi hamba hutang.

Pemimpin di peringkat bawahan akan bermasalah untuk berhadapan dengan ahli, pengundi dan rakyat untuk menjawab gelagat pemimpin atasan atau akhirnya terpaksa ikut berbohong atau bersubahat untuk memudah dan menghalalkan cara.

Bangkai gajah tidak boleh ditutup dengan nyiru - baunya akan dihidu dan akhirnya bangkainya akan ditemui.

Kroni, penyelewengan, rasuah adalah antara satu cara untuk cepat mewah di kalangan Melayu yang berpolitik terutama di peringkat yang berpengaruh, berjawatan dan berkuasa - apakah cara itu akan membawa pengekalan dan keberkatan atau ia akan menjadi malapetaka.



30 comments:

  1. Negara berhutang satu hal..sikap Melayu pula lagi kuat berhutang. .tak leh bayar gadai dan suka jual tanah....dasar hutang negara boleh dipulih melalui dasar2 fiskal yang betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli ikan ko bole ker hutang ted...

      Delete
  2. Bab makanan bayar tunai dulu..baru jadi darah daging halal..yg ni ko tak tau ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagaimana pulak kalo kita diamanahkan menjaga harta/duit org lain, tapi kita makan harta/duit tanpa pengetahuan..itu bole ker jadi darah daging halal Ted?

      Delete
  3. Harta dan duit mana yg ko diamanahkan tu untok dijaga tu? Paling kuat pon kot duit surau ...itu je standard ko. Itu pon kot ko gi surau selalu la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ted ni Islam ke??

      Delete
    2. Ted...songlap duit surau pun takpe lagi...tak sampai 42 billion!

      Delete
  4. Ted Poyology Manoff - pembina tamadun ( sendiri declare)

    ..macam biase lar si ted ni, mengandai andaikan org lain mmg ke'pakar'an si penjual ikan ni..
    Bercakap ttg standard, aper pulak standard ngko ted?...

    p/s: najib dgn macai cukup phobia dgn soalan...

    ReplyDelete
  5. Salam KD.
    Khabarnya sebuah telemovie bertajuk 'Pesan Dari Tuhan' karya Erma Fatma dibatalkan tayangan olen TV3. Ada menyebut bahawa terdapat adegan2 yang berkaitan isteri seorang penghulu yang gilakan emas permata. Nampaknya TV3 sekarang dah terlampau sensitif sangat...

    ReplyDelete
  6. Tajuk ni sangat tidak layak bagi sebuah filem ..ianya hampir serupa macam tajok satu orang gila dulu iaitu "bila tuhan sudah mati"...maksud /qalam "pesan dari tuhan" tu jangan buat main2. ..AlQuran tu lah pesan dari tuhan..bila orang gila berilmu dan berkarya inilah jadinya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ted Poyology Manoff - pembina tamadun (sendiri declare)

      ..fuhh begitu 'standard' sekali komen ted manoff tak.mcm komen org lain..kan..kan..kan..kan...

      p/s: err..agak.agak biler filem 'Penjual.Ikan Paling Standard'..nak.keluar???

      Delete
    2. "maksud /qalam "pesan dari tuhan" tu jangan buat main2. ..AlQuran tu lah pesan dari tuhan.."

      Ted, dalam Quran kata apa pasal penipu? Pasal pemimpin menipu? Pasal penyokong penipu?

      Tlg cerita sikit...heheheh

      Delete
    3. Nape tanye? Ko tak jumpa ke atau tak baca?

      Delete
    4. Pasal yg cakap tu kau....bukan aku...jadi ko la kena terangkan...atau ko tak tau apa yg ko cakapkan???

      Heheheh

      Delete
  7. Takpe....mula2 kita tunggu pru sarawak. Masa tu pun aku boleh sahkan si kd akan terkedu. Lepas tu pru 14. BN pasti menang lagi. Kd....boleh isi borang ahli DAP.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keris Mangkok Berayon..maner janji ko nak tulis slander 1mdb tuh?..tak.payah sebok lar PRU Sarawak..umno tak bertanding kat saner?..
      Kalo jadi mat rempit ader kene isi.borang gak ker?

      Delete
    2. Haiikk..si keris karat ni kate tak nak mengomen lagi kat blog ni.tapi ujung ujung mengomen gak sini..dia punyer sembang google + lar, itu lar..ini lar..sembanggg kencanggg!!

      Delete
    3. Woii keris ..yg memang kat Sarawak tu PBB..komponen yg lain da tapau da..umno skrg ni mengharap ehsan PBB jer, skali adenan satem konar baring, ah jib gor pun terlentang!!..jgn nak BONGKAK sangat, sedar diri tu dulu!!!

      Delete
  8. Salm kwn2 smua...

    Ada masa tonton "reflections" oleh Imam Suhaib Webb dari USA (special ramadhan-vehicle to Allah-part 3) berkenaan tuntutan menggunakan fikiran dan 'kawan yg ikhlas' bukan yg 'dibeli' (sincerity)

    ReplyDelete
  9. Saya orang miskin. Kerajaan naikkan semua saya x kesah.
    Saya akan diam bodoh jer.
    Tapi bila tiba hari pembalasan, saya akan balas dendam.
    Biar pemimpin2x tamak haloba dan tidak amanah pun jatuh miskin nanti & masuk penjara semua
    @ tepaksa merempat lari ke negara orang (temgok bleh tahan bper lama).
    Baru puas hati saya, kita semua jadik sedara semiskin nanti.
    barulah tau 'nikmat' miskin.
    AMIN AMIN AMIN.

    ReplyDelete
  10. yg duduk kt selangor n penang ape yg state gomen dh turun kn???nk tau gak...cukai pintu dh turun ke...cukai tanah mcm mne plak???premium tanah turun gak ke???kalo same gak nnt time pru 14 nk pangkah mne????rakyat dh biol dh hari2 jem ngan cite politik...kadang2 dh mcm cite sembilu je kt tv2 dl2..bertahun2 xabes drama...nk ntau gak time tun m dl ape yg tun m dh turun kn???minyak turun gak ke time tun m perintah...ape2 pn jgn la smpi jd pencacai sgt...yg sokong tun m ckp pengikut najib macai...mcm mne plak yg defend tun m???tu bkn macai gak ke???...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku duk sgor air free, bas shuttle ada, anak tuition pun bg free/bayaran paling minima. Pondan nya psl kmi kna byr lebih utk brg2, minyak naik, tol nak naik dan byk lgi.

      Hang ni budak hingus x tau zaman tun x yah crita la...semua sialan hang psl harga naik atau turun tu semua soakan BIDOH MANGKUK HAYUN!... ZAMAN TUN SENANG CERITA KAMI TAK DISUSAHKAN CAM ZAMAN PONDAN SKRG!!

      Delete
  11. aku pn duk selangor lahir di selangor anak jati selangor...dpt air free tp kdg2 xde air...bas shuttle tu kt mne???nape kt kg xde???ooo lupe kt selangor org bandar je yg terbeban ngan kos sara hidup....kt kg xde beban la sedang kn kt kg la ramai anak2 jati selangor bkn mcm di bandar yg penuh ngan pendatang dengan izin...satu lagi org selangor xpanggil org ngan gelaran hang...aku rase ko ni pendatang dengan izin ni...keje kt kilang2 yg bersepah kt sini...last2 kami yg ssh sbb air xcukup...berambus blk negeri korg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan lah kita mencaci pendatang... belum tentu kita akan kekal 'tuan' selama-lamanya.
      Buatnya kita kena berhijrah ke negara org plak cari makan, diorg halau korang mcam statement korang ni, terasa x?
      Hidup jangan sombong. Esok lusa nasib anak cucu kita pun belum tentu.
      Rezeki itu milik dan pemberian kasih sayang dpd ALLAH. Dan tertulis di azali, mereka dapat rezeki di Malaysia. Rezeki di Malaysia bukan hak milik kita total. Ada bahagian rezeki untuk orang lain.
      Serupa kita dapat gaji, bukan semuanya gaji kita milik kita total. Kadang2 milik Ah Seng, Muthusamy atau Bedah. Kete rosak, duit gaji tu untuk Ah Seng rupanya dan bla bla bla.

      Delete
    2. sarawak for sarawakian bole...sabah for sabahan bole...tp anak selangor br ckp mcm ni sket dh terase...puih...sedor diri pn pendatang dengan izin yg berlambak kt selangor nie...

      Delete
  12. X yah la keris kontot pondan..hang tu bangsa pondan bugis sesat msk slgor konon macam BAPA KO PUNYA....

    Pasal bas tu..Nasib baik x bertaruh ngan aku...kalau tak da tentu aku menang ari ni...NAMPAK SANGAT ANAK SELANGOR PONDAN BACUL SEKOR NI BODOH NAK MAMPOS!!! NEGERI SENDIRI ADA BAS FREE X TAU....

    LAIN KALI KALAU TAK TAU DAN BODOH....SHUT UP!!! BODOH BANGANG!!!

    Pasal bahasa org Selangor memang x suka, x angkat pot bahasa pondan bugis cam ko....x de pekdah nya....

    Bangsa ko tu da la seciput jer kat sgor lgi byk cakap...ooi keris kontot...ko tu pendatang tanpa izin gak...ikut sedap jer masuk tanah org pastu claim dia punya...BAPA HANG!!!

    ReplyDelete