Wednesday, June 3, 2015

UPDATE: Integriti 1MDB masihkah ada

Dah ramai blogger dan pemgomen yang belum pernah masuk tadika, belum pas SPM dan tidak pernah jejak kaki pun ke menara gading, tiba tiba terus jadi pengetua, jadi pensyarah, jadi juruanalisa berjela.

Belum pernah belajar ekonomi mikro dan makro, teori merkantilisme, klasik dan neo klasik, belum kenal karl max, ibnu sina, richsrdo & mill tetapi dah buat analisa 1MDB.

Ternganga depan tv1 dengar temberang husni pasal jho low (bapa ekonomi moden) baca outsyed the box blog  dan sokong meriah autar stastik perbelanjaan arul kanda (kaedah rosm)...

Jadi elok le kamu balik semula kelas kafa dengan saolan pertama:

sebenarnya 1MDB tu apa dan bila masanya rakyat dapat merasai faedahnya...

Apa perlu kerajaan hutang giler mabuk todi sehingga tak cukup culculator untuk mengira....

Kalau untungnya 20 tahun lagi, apa logiknya PM lancarkan 1MDB untuk kepentingan PM dan negara masa datang sedangkan dia sudah tiada masa itu.

Atau sebenarnya PM nak pinjam pakai atau buat rolling layan nafsu bini shopping.

Kalau itu pun bukan, pergilah belajar dengan che det bagaimana bangunkan.negara dengan meninggalkan ribuan legasi tanpa perlu bisnes kong kali kong buluh kasap, modal hangus untung lesap.

Dan akhir sekali, kalau pun nak tipu, biar smart, jangan sampai budak sekolah pun boleh tahu.

Apa barang berniaga...asyik bayar komisen dan caj perkhidmatan hingga boleh sara 7 keturunan.

Apa barang berniaga...semua duit hanya angka dan tulisan di kertas A4.