Tuesday, June 9, 2015

AYAT POWER PAS KEPADA NAJIB, NAK JAWAB KE NAK HIDE....

“Najib boleh melarikan diri daripada forum ‪Nothing2Hide. Namun, beliau tidak boleh lari daripada masalah negara.

“Kamu boleh hancurkan diri kamu dengan 1MDB. Tapi jangan hancurkan negara dengan 1MDB. Cukuplah kamu meranakan rakyat dengan GST, janganlah kamu meranakan generasi masa depan dengan 1MDB,” 

- Tuan Ibrahim Tuan Man, Timbalan Presiden PAS.

Beliau juga menasihatkan Najib meletak jawatan sebagai Menteri Kewangan kerana 1MDB sedang disiasat Bank Negara Malaysia sekali gus boleh menimbulkan prejudis.


109. Arul had lied before. It is not inconceivable that on the 42 billion Ringgit Arul may be lying again. Where a chunk of the 42 billion Ringgit went is still questionable..- Mahathir
10. I don’t think we can resolve the problem of where the 1MDB money has gone through four-eyed meetings. Najib can resolve through proving beyond reasonable doubt that no money has disappeared from the 42 billion borrowed.- Mahathir

Cadangan Kj tidak lagi relevan I don’t think we can resolve the problem of where the 1MDB money has gone through four-eyed meetings. Najib can resolve through proving beyond reasonable doubt that no money has disappeared from the 42 billion borrowed - Tun Dr MahathirSaranan# Mahathir reject saranan KJ supaya Najib jumpa Mahathir 4 mata..(?)


2. But unfortunately I am nApakah Najib akui Mahathir masih ada integriti dan dia tidak (?)
http://chedet.cc/?p=1744

" Menteri kewangan yang luluskan pinjaman tersebut, kenapa 1MDB perlu beri sebab oleh menteri yang luluskan? Ini tidak masuk akal,” katanya di parlimen hari ini.
Selain itu, Tony juga meminta penjelasan sama ada pinjaman itu diluluskan sendiri oleh lembaga pengarah 1MDB.
Pada 28 Mei lalu, Tony meminta Menteri Kewangan menyatakan sebab mengapa pinjaman itu diluluskan sedangkan anak syarikat Petrodaudi itu tidak mempunyai modal berbayar melebihi US$150,000 (RM562
Namun jawapan diterimanya, ‘Berdasarkan maklumat yang dikemukakan oleh pihak pengurusan 1MDB kepada Kementerian Kewangan, pinjaman tersebut diluluskan bagi mengurangkan risiko berbanding dengan pegangan ekuiti dalam syarikat usaha sama tersebut’.
Tony berkata, jawapan yang diberi itu tidak masuk akal kerana ia tidak akan mengurangkan risiko malah menambahkan risiko terhadap 1MDB.
“Jadi jika jawapan yang di berikan Najib ini adalah benar dan tepat, maka Malaysia tidak mempunyai pilihan tetapi dapat menyimpulkan bahawa kita mempunyai Menteri Kewangan yang paling bodoh dan paling tidak berkelayakan dalam sejarah Malaysia,” katanya



ORANG RANAU TANYA HANG PI MANA (?)
“I had intended to come earlier after hearing news about the earthquake. But that day was the birthday of the Yang Di-Pertuan Agong and then I had to leave for an official visit to Saudi Arabia as the king and the crown prince were involved. - Najib

“Because our bilateral ties are very important, I could not come to Sabah, specifically to Ranau, earlier.” - Najib

BILA TARIKH EARTHQUAKE DAN BILA TARIKH BIRTHDAY YDP AGONG - BETUL KE BOHONG !!!


18 comments:

  1. Saudara... Tak berminat nak cerita pasal 1MDB.... Dah ramai yg mengulas. Berapa kali saudara ke pasaraya Salam seminggu?..... Berapa kali saudara beli baju kasut dalam sebulan?.... Dan Berapa kali pula saudara beli barang perabut, langsir Dan kau Ella Salam setahun?.... Baiklah yolakbketepi barang yang di beli setahun sekali.... Lihat barang harian Dan bulanan..... Tidakkah saudara perasan segala barangan harian kini di jual termasuk GST. Say data munkin katakan ianya zalim kepada rakyat. Tapi sedarkah saudara haraga termasuk GST kini paling tidak adalah harga barangan sebenar sebelum GST Dan Ada banyak juga yang turun jauh lebih murah termasuk GST. Cakap jangan sesedap menu is Tuan. Mungkin Tuan tidak sedar kerana Tuan pun sebenarnya tak tau harga barangan di pasaran. Yang hendak saya katakan adalah penurinan harga barangan kelihatan hampir ketara terutama bila Tuan membeli di pasaraya..... Yang mahal hanyalah dibkedai runcit yg dengan sengaja jadikan alasan menaikkan harga kerana GST..... Buatlah report kalau rasa tertipu... Yg pasti ramai yg sedar semua barang dH mula turun harga. Minyak naik 10 sen..ada Kita dengar harga barang naik?..... Dah tak macam dulukan?..kan?..kan?...kan?....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro, yang dok merapu macam Ahmad Maslan ni apahal ?kalau sakit makan ubat dulu sebelum nak komen. Boleh hang senaraikan barang apa yang turun harga dan bagaimana GST telah membantu rakyat terutamanya yang miskin kedana ?

      Delete
    2. Jgn minta bukti.... ini menunjukkan anda jahil GST dan hanya ikut2 org lain. P sendiri beli barang di pasaraya2.... lepas tu baru sebut.... JANGANLAH TUNJUKKAN KEBODOHAN SENDIRI....

      Delete
    3. Anon3:43, tlg senaraikan brg yg turun harga...bagi bukti resit...sabun lifebouy sblm gst rm4.89 lps gst rm5.69, peluntur cap lebah (utk org miskin) sblm gst rm2.89 lps gst rm3.03, sardin cap ayam sblm gst rm4.50 lps gst rm5.00, ubat nyamuk shieldtox watna biru tua 50 lingkaran sblm gst rm5:65 lps gst rm6:30 dan byk lgi. Boleh pegi cek kat pasaraya 99...tesco lgi mahal....
      hang la yg sebenarnya komen ikut sedap hang je...cer cek harga telur sebelum dan selepas gst juga...utk org miskin macam kami tiap perbelanjaan kami perhati betul2. Dan jgn la hang nak menghina org jahil gst...nak renew road tax pun kena gst. Apam balik dr 2.50 naik 2.80, ayam uncle bob dr rm6 jdi rm6.50. Nasi lemak seringgit da jadi rm1.20.. takkan semuanya kami nak g bli kat pasaraya? Tlg jgn jadi mcm si jubor atau lan 3.85....dan tlg bg pendapat secara keseluruhan dan bukan pendapat sempit


      Delete
    4. Kalau tak tahu pasal GST baik duduk diam nati jadi macam Mat Maslan. Salah satu sebab kenapa barang naik harga salah satu faktor dia mana2 perniagaan yang lebih 500k wajib daftar Gst. Dekat sini bermaksud sebelum Gst dilaksanakan kebanyakan hanya restoran makan segera saja kena Cukai. Tapi lepas Gst semua kedai yang lebih 500k kena Gst faham tak? Ni termasuk lah kedai2 komputer,kedai2 seperti watson guardian. Zaman2 sekarang sekolah semua kebanyakan guna laptop ko igt beli laptop tak kena gst? Beli printer tak kena gst? Beli ink dia tak kena gst? Tu semua kegunaan untuk pelajar. Tengok pelajar pun kena gst tau!

      Delete
    5. Ni sorang g mamat bebal...masalah gst ni pada org yg susah...klu utk org yg boleh songlap 42billion x susah langsung...
      Apa hang ingat org lain x nah g pasaraya ke? Jgn ingat skrg hang bli kat pasaraya hang da bagus bab gst...1 hari kalau Allah tarik kesenangan hang sampai nak g pasaraya pun susah bru hang tau

      Delete
    6. Betul anon 4:13, beli kertas projek skolah kena gst, beli kasut dan baju sekolah kena gst...harga sebelum gst murah ckit dr harga skrg tapi bila di campur ngan gst....mahal sangat la jdinya

      Delete
  2. Anon 12:49 dimaafkan kerana masih bermimpi, berada di alam bunian...

    Berapa peratus perniagaan sekarang merosot (?) tahu ke tidak (?) Pergi buat kajian atau lebih tepat untuk orang mimpi, pergi tanya orang berniaga...lepas tu jangan tipu diri sendiri dengan jawapan yang berbeza..Apa sebabnya perniagaan terjejas (?)

    Prepaid sekarang, berapa kos top up (?) Kenapa dulu kata tak kena sekarang masih kena, kerajaan buat apa..ini bukan lagi aduan..tetapi sudah jadi BAPA SEGALA ADUAN....apa kerajaan buat (?)

    Apabila perniagaan merosot, bagaimana dengan nasib mereka yang bekerja di premise tersebut (?) Jumlah pekerja dikurangkan, diberhentikan ...itu boleh ke di adu sebagai kena tipu (?)

    Lepas aduan..esok Ahmad Maslan datang bawa beras ke rumah anda ke (?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Balik2 isu prepaid.... kao ni dok pegang hp aje ke.... BODO

      Delete
    2. kau pakai internet tak, hp kau ada internet tak, mana datang internet tu, kau tak top up ke...yang tak pakai hp lagi le bodo.

      KD tanya contoh yang paling terang..tu pun Najib tak leh handle..hide le lagi

      Delete
    3. Sebab isu prepaid yg mudah tu pun kerajaan tak boleh selesai sebab tu kena ulang banyak kali sekarang sapa BODO?

      Delete
  3. Saya rajin belanja keperluan dapor samada kat tesco ker econsave ker.
    Tgk resit, ada barang2x x kena GST, tapi ada yang kena GST. Tesco/giant/econsave sebat lagi GST atas kapasiti syarikat perniagaan yang pendapatan melebihi 500K setahun.

    Beli baju suar lagi teruk. Aku tgk harga sebelum GST dan selepas GST lebih kurang sama. Xdak murah pun. Paling sakit hati, JUSCO kenakan GST. Contoh arituh aku belanja 500 lebih beli baju suar (gantikan pakaian yang dah lusuh 2-3 tahun punya), GST RM30 lebih.

    Setau aku, pengilang/pemborong/peruncit claim balik dengan kastam, jadik barang sepatutnya lagi murah bukan naik (walaupun seposen sekalipun) sebab dia cover kos dari kastam tadi. Tapi teori ni tak menjadik.
    Seolah2 kiri kanan depan belakang sama rasa, kena GST.

    Paling kelakar, mak bedah meniaga bawah pokok takder bayar lesen ke sewa ker, ngada2x naikkan harga sebab GST. kekekeke. Bukan seposen plak tu. 20-50 sen beb. Kencang kau bedah!!! Hidup mak bedah, pandai matematik.

    Kedai runcit biasa, macam tu lah sama. Diorang pun lagi terer matematik. So no komen lah. Malas nk cakap byk.

    Jadik kesimpulannya, tanya hati sendrilah, mana mau pangkah nanti.

    GST baik untuk negara (kalau pandai guna lah - pikir sndiri diorg guna utk apa sebenarnya), baik jugak untuk rakyat miskin (sikit jer pun untung, x banyak. lain lah kalau pasni kerajaan nak bagi sorg RM500 sebulan macam baucer JUSCO - orite lah tu, 2-2 kenyang, tapi kalau BRIM naik RM1200 (setahun) - maka 100 jer sebulan beli barang dapur sekejap jer dah abis)

    Hahahahaha, dunia dunia.......

    ReplyDelete
  4. Peminta sedekah pun kena GST skrng

    ReplyDelete
  5. Tak abis2 nipu si pelesit ni....klu ya pun bday agung.. kena ada sama agung 24jam ke? Bukan ke ada jet baru...flight kl sabah x la sampai 5jam pun....pastu blk la kl balik tidur mandi dll...barule ke saudi....
    Yg kena tu negara sendiri pondan ooi...aritu da la sebuk main golf time rakyat susah banjir...memang dasar GAMPANG la lu jibgor....

    ReplyDelete
  6. Salam KD, betul ke cer ni? Klu btul ceritakan la...tpi tukar nama kerbau ke, badak ke, babey oversize ke...

    http://www.tranungkite.net/lama/d02/salmah72.htm

    ReplyDelete
  7. Pi Saudi dgn menteri pertahanan something fishy. Jangan hantar trup untuk tolong Arab Saudi perang dgn Yemen sudahla.

    ReplyDelete