Wednesday, June 3, 2015

UPDATE: Integriti 1MDB masihkah ada

Dah ramai blogger dan pemgomen yang belum pernah masuk tadika, belum pas SPM dan tidak pernah jejak kaki pun ke menara gading, tiba tiba terus jadi pengetua, jadi pensyarah, jadi juruanalisa berjela.

Belum pernah belajar ekonomi mikro dan makro, teori merkantilisme, klasik dan neo klasik, belum kenal karl max, ibnu sina, richsrdo & mill tetapi dah buat analisa 1MDB.

Ternganga depan tv1 dengar temberang husni pasal jho low (bapa ekonomi moden) baca outsyed the box blog  dan sokong meriah autar stastik perbelanjaan arul kanda (kaedah rosm)...

Jadi elok le kamu balik semula kelas kafa dengan saolan pertama:

sebenarnya 1MDB tu apa dan bila masanya rakyat dapat merasai faedahnya...

Apa perlu kerajaan hutang giler mabuk todi sehingga tak cukup culculator untuk mengira....

Kalau untungnya 20 tahun lagi, apa logiknya PM lancarkan 1MDB untuk kepentingan PM dan negara masa datang sedangkan dia sudah tiada masa itu.

Atau sebenarnya PM nak pinjam pakai atau buat rolling layan nafsu bini shopping.

Kalau itu pun bukan, pergilah belajar dengan che det bagaimana bangunkan.negara dengan meninggalkan ribuan legasi tanpa perlu bisnes kong kali kong buluh kasap, modal hangus untung lesap.

Dan akhir sekali, kalau pun nak tipu, biar smart, jangan sampai budak sekolah pun boleh tahu.

Apa barang berniaga...asyik bayar komisen dan caj perkhidmatan hingga boleh sara 7 keturunan.

Apa barang berniaga...semua duit hanya angka dan tulisan di kertas A4.

5 comments:

  1. Sudah tiada alibi.tunggu ajalah siasatan oleh audit.pac n bnm.

    ReplyDelete
  2. Da ckp da si zainal gampang (cagm) ni macai jibgor...mula2 nak saman tun berbiliion...ingat bukti ada tuptup esoknya nak bg rm1juta bounty kpd pemberi maklumat...mana dtg duit rm1juta ngo yg bru 2-3bulan register ni??? Si zainal kimak kata dia cuma nak tun accountable...tpi ari ni buat lgi 1 statement barua bodoh lgi kaitkan sarawak report dgn tun...OOI ZAINAL (CAGM) KIMAK!!! APA KAITAN SARWAK REPORT DGN SIASATAN KO BAHLOL!!! NAK SIASAT KE NAK CARI LUBANG NAK KENAKAN TUN....
    KUCHING: The UK-based whistleblower website The Sarawak Report has denied a claim by Citizens for Accountable Governance Malaysia (CAGM), a newly-organised NGO, that recently retired British journalist Andrew Brown was known to former Malaysian Prime Minister Mahathir Mohamad.

    ReplyDelete
  3. Da ckp da si zainal gampang (cagm) ni macai jibgor...mula2 nak saman tun berbiliion...ingat bukti ada tuptup esoknya nak bg rm1juta bounty kpd pemberi maklumat...mana dtg duit rm1juta ngo yg bru 2-3bulan register ni??? Si zainal kimak kata dia cuma nak tun accountable...tpi ari ni buat lgi 1 statement barua bodoh lgi kaitkan sarawak report dgn tun...OOI ZAINAL (CAGM) KIMAK!!! APA KAITAN SARWAK REPORT DGN SIASATAN KO BAHLOL!!! NAK SIASAT KE NAK CARI LUBANG NAK KENAKAN TUN....
    KUCHING: The UK-based whistleblower website The Sarawak Report has denied a claim by Citizens for Accountable Governance Malaysia (CAGM), a newly-organised NGO, that recently retired British journalist Andrew Brown was known to former Malaysian Prime Minister Mahathir Mohamad.

    ReplyDelete
  4. Analisa terbaik ....sempoi...mudah difahami...sebelum pergi jauh nak goreng rakyat Malaysia ....kena la bagi intro baik baik....husni tetiba terus ke masalah 1mdb....tak ade otak mcm pemimpin boneka asing najib rosmah

    ReplyDelete
  5. Sebelum ni kita tau sangat orang orang politik ini yang ada kuasa , akan bagi peluang cari duit pada penyokong , pembantu , waris keluarga , atau siapa saja yang terlibat dengan sokongan politiknya , mereka dapat melalui projek projek kerajaan dan dari program program bantuan pembanguan kepada rakyat , samping itu yang ketua ketua bahagian atau orang kuat politik bahagian pula di beri peluang dalam CLC atau agensi kerajaan untuk cari dana dapat kuatkan politik masing masing dengan dana yang ada ,perkara ini semua adalah untuk kepentingan politik masing masing , sejak dulu , kalau pembangkang pegang kuasa kerajaan pun akan buat benda yang sama , ini jelas di negeri pulau pinang dan selangor . Tapi bila masuk najib tren ini pergi lagi kehadapan dan tak sanggup difikir dan dibuat oleh PM yang lampau , iaitu nak cari dana yang banyak ujud satu entiti macam Dana harta dan khazanah nasional tapi yang ini lebih ekskulsif sikit sebab operasi cuma kementerian kewangan ia itu menterinya saja dan lembaga pengurusan saja entiti ini 1MDB , kemudian mula mula ujud huitang dengan jaminan kerajaan tampa endorsement kebinet , kemudian bila wang ini ada mula shopping beli segala harta ada dengan harga terlalu rendah kalau beli harta kerajaan ,tapi kalau beli harta pihak swasta macam IPP tenaga letrik dan tanah di pulau pinang terlalu tinggi harga tak masuk akal , kerana masa ini lah depa mark up nilai sebab nak masuk komisen beratus juta ini adalah cara baru depa nak buat duit , tapi depa tak kesah yang bayar adalah guna duit hutang jaminan kerajaan , kemudian duit hutang jaminan ini diguna untuk labur diluar negara bayar consultans macam contoh Goldman (entah apa lagi nama belakang malas nak sebut ) dengan interest tinggi di sini mark up lagi komisen ratus juta sebab bayar consultans tadi pun billion , begitu juga bayar abrar , Petro saudi semua harga tinggi sebab mark up komisen .

    Kemudian bila masuk cerita bayar hutang depa pening kepala mula nya tak pening sebab bayak orang tak tau , bila kes ini dah pecah oleh New york times dan sarawak report depa mula mengeletar , masuk Tun M baru depa pening kepala satu badan, sekarang IPP tenaga yang konon nya nak bagi rakyat bayar tariff letrik rendah dah jadi berserabut , satu dah dipajak kat ananda krisnan macam bagi balik , sebab tak ada duit nak bayar hutang satu lagi tah terlepas kat tok arab semua sebab nak bayar hutang , Tanah TRX yang dulu sebelum 1MDB ambil menjadi milik pembangunan bumiputra disapu dengan nilai rendah sebahagian dah tergadai pada orang asing sebab sama tak ada duit nak bayar hutang , wang yang labur kat cayman lsland pun dah tak nampak , jadi siapa sebenarnya dibelakang najib yang menjalankan kegiatan makan koimisen ini dan yang dah lesapkan duit diluar negara , Ya ada lagi isu lebih penting terutama penyatuan melayu , nasib BN di PRU 14 , apa pun sekarang isu ini lagi penting kerana sekiranya entiti musibat ini 1MDB tak selesai hutangnya dan duit yang hilang tak dijumpa negara akan terkesan dengan masalah ekonomi sebab jumlah hutang terlalu banyak , dan wang rakyat terpaksa digunakan ( kerajaan) terpaksa tanggung selama tempoh masa panjang kerana interest terlalu tinggi , mereka hutang billion billion sebab komisen untuk depa beratus juta, dan najib harus berhenti kalau tidak pihak yang mengunakan dirinya akan bermaharaja lela tampa kawalan sebab itu perkara ini kita mesti pandang serius sebelum lebih banyak perkara buruk berlaku menjelang PRU 14 .

    ReplyDelete