Google+ Followers

Monday, July 10, 2017

BAHAGIA TIDO MALAM YANG LENA

Malam ni tak nak cerita pasal politik.. 
Kalau cerita pun,  asyik sebelah pihak je yang kena, isu bertimbun,  tak larat nak tulis.. 

Kalau setiap isu dibayar dedak macam gang sebelah sana,   dah lama aku jadi JUTAWAN, pakai alpard,  audi...tapi lebih takut kalau Allah hantar SAWAN. 

Bila tulis pun,  penat buat tajuk.. Cai tak ada hujah,  tulisan merapu,  info sewel..penat melayan,  penat membaca-buang masa.. Low class standard. 

Malam ini cerita pasal kebahagiaan.. 
Bahagia walau duit kurang.. Lebih lebih lagi amal 5 waktu solat.. Jiwa tenang

Jangan derhaka atau biadap kepada ibubapa atau orang yang lebih tua.. Tegur nasihat mereka sapa dengan baik...tiada bapa yang mahu melihat anaknya sesat,  munafik, masuk neraka jahanam...

Orang Jawa tak ajar anaknya songsang,  warning bapa,  ugut bapa.. Nak buka aib si bapa? 
Anak apa macam tu?  Tak guna ada nama pangkal Dr kalau adab pun tak ada.. Sendiri sakit jiwa,  rawat dulu.. Pi berubat. 

Tidor malam,  lena,  jenere.. 

Tak banyak benda nak fikir.. 
Hutang tu ada le sikit sikit.. 
Rezeki pun halal.. Tak siapa persoalkan.. 
Barang kemas bini.. Ada le seurat dua.. Kalau ada yang besar² tu zhulian,  emas celup, buat bergaya je... 

Minggu lepas,  bawa anak bini makan angin. Pi bukit bendera,  bersih,  nyaman.. 
Pakai duit tabung.. Kami memang menabung sejak kecik.. Hidup atas kemampuan..
Tauladani cara Pak Jokowi,  bercuti ke German guna duit sendiri.. 

Bila tidor cukup..
Bangun pagi segar.. 
Muka berseri.. 
Tak ada le macam singa lapar.. 

Alhamdulillah, di pejabat sekarang dah jadi Pengurus.. 
Amanah jadi amalan.. 
Staff dah cukup tempoh dipencenkan,  jangan suka suka tambah lanjut tempoh untuk kepentingan peribadi... Ada udang sebalik mee.. 

Duit keluar masuk memang banyak,  kalau songlap pun boleh.. Tapi Allah nampak, sepandai pandai tupai melompat,  akhirnya tersungkur ke tanah.. Ayah selalu pesan tu. 

Nak kaya,  berhenti kerja, bersara politik.. Berniaga,  tak pandai, belajar dengan Sultan Johor... Bermewah sampai ke bulan pun tak ada orang kesah... 

Kais pagi makan petang hidup kami.. 
Tak adalah gali lubang tampal lubang.. 
Tak adalah terfikir nak pau orang sana sini untuk bayar hutang.. 
Tak adalah terfikir nak gadai tanah pusaka untuk bayar hutang.. 
Tak ada lah nak kenakan orang itu orang ini untuk nak kaberap tunjuk diri sendiri baik.. 

Jom kita bahagia.. 
Sederhana.. Ukur baju di badan sendiri.. 
Berkawan dengan orang baik baik.. 
Tak adalah kawan makan kawan.. Jangan sampai dia sedap berkapal mewah,  kita sedap dibalun dari bawah... 

Hidup tak lama.. 
Tarbiah anak bini jumpa tok guru yang baik..
Jangan harapkan lebai,  bagi sekali nak berkali kali.. 

Hidup tak lama
Al Quran dan Hadis jadi pengimbang.. 
Sedekah, ilmu yang manafaat dan doa anak yang solleh yang akan iring.. 

Pergi ke alam barzah dengan kain kapan (bukan dengan jet peribadi) dan dakwa dakwi di padang masyar (no AG,  no pak arab,  no selfie) 

Kongsi kesedaran, politik rehat sekejap. 
Jangan stress,  panik... 

Happy Birthday To My Daddy.. 



Ada rezeki,  jadi boss sekali lagi.. 




34 comments:

  1. Happy birthday Tun M ,semoga lapat lihat ini Malaysia pulih semula lea aa .

    ReplyDelete
  2. Ramai org mlysia skit mental..kata pakar.moga Allah melindungi Kd

    ReplyDelete
  3. Nasihat kn dady tu..Sdh2 lh bermimpi nk jd boss lg.umur pun bkn lg dh senja tp nk subuh dh..Jenguk2 la sejadh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haramjadah (Najib kata ok!) 5:43 nasihatkan si lanun-bugis (gelaran PAHLAWAN-NEGARAWAN si AZWAN bagi ler) jangan mengutuk tatkala di masjid ketika nak hantar orang pergi HAJI pakai duit wang 1MDB!

      Dia ada sebut 5,711 dah dihantar semenjak 5 tahun beb dengan cost 57 Juta Ringgit, WHAT TF???

      Berlian jambu-badak dekat 120 JUTA RINGGIT...boleh hantar lagi 11,000 orang...tapi BERLIAN-BADAK-JAMBU untuk sekor jer? Pulak tuh 120 juta dengan sekelip mata tapi haji 5 tahun wei belanja 57 Juta!!!

      Tapi kan haji tuh pakai duit pinjam-songlap-curi-gelap wang 1MDB tuh antara diterima bukan urusan kita ler...tapi wang ada masuk 2.6 billion (ada yang sampai 4 BILLION gila!?) dan 42 Juta wang SRC tuh tak boleh terima....khalas!

      Delete
  4. hai daddy, happy birthday. umur daddy dah mencapai 92 tahun, semoga daddy kekal sihat. anakanda nasihatkan daddy banyakkan amal ibadat buat persediaan untuk kehidupan lebih abadi. sudah 92 tahun daddy berjalan menuju kematian, bermakna kematian sudah tidak lama lagi. tinggalkanlah duniawi kerana daddy sudah terlalu lama bergelumang dengannya. biarlah politik cacamerba malaysia ini diurus oleh orang lebih muda dan lebih segar fikirannya. anakanda doakan daddy tenang selalu, tidak terlalu membenci manusia lain kerana kita juga tidak semestinya suci. legasi daddy sudah dalam ketentuan Allah, tak perlulah daddy terlalu memikirkannya. fikirkan bagaimanakah penyudah kehidupan kita yang sebenarnya sudah tidak berapa lama lagi akan berakhir. disana nanti tiada siapa yang mampu menolong daddy. bukan kata kit siang atau guan eng, malah ustaz2 juga tidak mampu melainkan anak2 yang soleh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang lebih muda, huh??? 6:01 jangan terlalu pasti baik muda dari OXFORD kalau main Polo pun boleh KO! Mat bangla tuh tahu naik kuda tapi tak tahu tunggang kuda ok, kena tibai 11-0, 10-0 dengan team polo dalam negara, nak lawan dari luar negara pulak, macam mana boleh pilih-angkat sendiri masuk dalam pasukan? Dah ler tuh, latihan askar wataniah boleh jadi Brigadier-General...standard ATM tak kan so low class macam tuh ekkk???

      Shafie, Shafieeeeee, mana kau? Dah bulan keberapa nak keluar statement lanun-bugis ada bagi kau 9.5 JUTA...kata hanya di bayar 1000 hangit, rupa nya berguni juga macam si penyamun-lanun-bugis!!!

      Delete
  5. Masa dia jd boss dulu bkn betul sgt pun

    ReplyDelete
  6. Anon 521, nasihatkan kawan² kamu jangan sakit mental dengan daddy..

    Lumrah dan fitrah manusia, kita doakan yang baik baik sahaja, panjang umur, sihat minda dan fizikal, dipelihara Allah taufik dan hidayah, ditambah kekuatan, dipermudahkan urusan, sabar di dalam perjuangan dijalan yang benar, dimurahkan rezeki, jadi boss sekali lagi, kun fayakun.. Aamiin.

    Bila kita doakan kebaikan sesama manusia, jauhi prasangka buruk.. Itu petanda diri sendiri pun otak tak cacat atau rosak. Semoga kita jadi penyokong kebenaran dan mendapat kebaikannya..

    Aamiin.

    ReplyDelete
  7. Sebaik-baik manusia ialah orang yang panjang umurnya dan baik pula amalannya.

    Sebaik-baik manusia juga adalah orang yang membawa manfaat dan kebaikan kepada orang lain.

    Terima kasih ayahanda sebab terus berjuang untuk kami dengan penuh semangat dan bukan hanya menggetel tasbih di atas tikar sejadah.

    Perjuangan ayahanda ini bukan untuk diri lagi disebabkan ayahanda sudah melewati tempoh itu.

    Setakat menggetel tasbih di atas tikar sejadah, kebaikannya hanya kepada orang yang menggetel tasbih itu.

    Tapi apabila berjuang untuk masa depan agama bangsa negara dan anak cucu maka itulah kebaikan yang lebih besar.

    Saya telah melihat di sekeliling dan tidak melihat seorang pun pemimpin Muslim yang panjang umurnya sehingga melebihi 90 tahun dan sihat walafiat pula. Hanya rahmat dan anugerah Allah sahaja yang membolehkan ayahanda memiliki nikmat yang begini luar biasa.

    Setakat menggetel tasbih tiada alasan untuk umur ayahanda dilanjutkan jauh melebihi umur purata rakyat Malaysia, tapi umur ayahanda dilanjutkan disebabkan masih ada lagi perjuangan yang belum selesai daripada ayahanda yang diperlukan oleh anakanda2 semua.

    Terus berjuang wahai ayahanda. Ayahanda tidak berseorangan, malah terlalu ramai yang memerlukan ayahanda untuk mengetuai perjuangan ini.

    Semoga ayahanda terus dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan yang baik untuk terus memimpin perjuangan ini.

    Kemenangan itu sudah semakin hampir. Bertabahlah wahai ayahanda.

    In shaa Allah. Aamiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teringat DOA arwah UST fadzil nor ttg Umur pnjg daddy..Yaallah pnjgkn umur daddy spy ddy mlht kemusnhn yg ddy mulakn..Lbh kurg gini la doanya.kini DS Najib trpksa baik pulih

      Delete
    2. Bro, kalau doa Fadzil Nor (r) adalah mustajab maka sudah tentulah dia sendiri yang akan panjang umur.

      Takkan dia doakan umur panjang orang yang ia seterui dan langsung tidak doakan yg sama utk diri sendiri ketika bersendirian.

      Berdasarkan dalil2 yg ada saya percaya sedikit sebanyak doa orang lain telah menyumbang di dalam memanjangkan umur Tun M tapi yang pasti bukan doa Almarhum Fadzil Noor. (Selain berdoa, dua lagi kaedah panjang umur yang sabit dalam hadith ialah banyak berinfaq dan sentiasa menghubungkan silaturrahim).

      Umur Tun M lebih panjang dan lebih sihat daripada semua raja-raja Melayu lain yang ada mahupun yang telah mangkat meninggalkan kita, sekalipun pada setiap pagi rakyat jelata nyanyikan lagu panjang umur Sultan masing-masing dan begitu juga setiap solat Jumaat. Tapi kesemua doa ini adalah 'prosedur'.

      Ada pula doa orang-orang yang berharap dan berdoa agar Tun M dipanjangkan usia untuk selamatkan Malaysia dari kerakusan Najib dan konco-konco boleh ditemui di mana-mana di dalam blog, FB, dsbgnya. Ini doa2 orang-orang ikhlas yang bukan memenuhi kehendak prosedur.

      In shaa Allah Tun M tidak akan menutup mata sebelum ia melihat sendiri bagaimana sang penyamun ini tumbang.

      Tak percaya? Tungguuuuuu...

      Delete
    3. Doa org yg teraniaya mustajab.doa UST fadzil di aminkan jutaan org.bro Jon doe mendahului tuhan bila berkata yakin doa UST fadzil ditolak.sila perbaharui taubat Jon doe

      Delete
    4. Kusangkakan hanya jahil rupanya safih dan tidak mampu memahami apa yang ku sampaikan.

      Itulah akibatnya memakan dedak.

      Delete
    5. Ku nasihtkn bro Jon doe pergilah mncari kesedpn Dunia yg kini tumbuh bak cndwn lps hjn diselgorku.krn dosa fitnh lg bert dr zina.

      Delete
    6. Itu jer jawapan?

      I rest my case lah camtu..

      Delete
    7. John Doe, you cannot rest your case...you need to LYNCH them (all the bangangs and the bangsats and the haramjadah...)! These bangangs wants to remain stupid, so make them even more silly like 1MDB & SRC...curi curi curi...

      Until the chief-thief is taken down along with his parrots and dogs we just cannot rest...hoped you understand!

      Delete
    8. Nasib baik Ust Fadzil Noor tak jumpa zaman pemerintahan najib,,tak tahu doa apa pulak untuk najib yang jauh teruk dan jahanam dari Tun M

      Delete
  8. Terbaik dari anon 6:01 PM, satu nasihat yang rasional.
    Dan mana ada "Bahagia Tido Malam Yang Lena" bagi sesiapa sahaja yang mengidap penyakit hati. Selagi hati nya tak disucikan selagi itulah tidonya setakat tido tido ayam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju.muka daddy pun tak nmpk nur.kelam

      Delete
  9. Akhirnya KD mengaku dibwh ppemernthn DS Najib KD blh tido Lena.blh mkn angin blh hidup selesa blh ibadat tng .Htg xbyk.Bini blh pkai emas.bersyukur la.jd kt mn rkyt tertekn sengsara.syabas DS najib

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dibawah najib hampir mati semua rakyat,,maklum PM haprak aka kleptokrasi

      Delete
  10. Rasanya daddy ok jer. Yang tak oknya muka pencuri. Banyak sangat dah terbongkar. Pencuri tak kisah dgn dedakman, sebab tahi pencuri pun dedak kata bau mengalahkan minyak wangi pasal sebelah pencuri ada master mind yg mandi minyak wangi. Yang tak suka pencuri jer yg kisah bila tahi pencuri terbuka, bau busuk semerbak di ruang dunia.

    ReplyDelete
  11. Ok that's it...no comment heheheheheh ....dialog ikutan anak muda kini

    ReplyDelete
  12. Terbaik bro! Nasihat yang amat bagus untuk MahaKUTTY & Keluarga yang sewaktu dengannya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asal Melayu Islam...
      Asal Nazi Jarman..
      Asal Yahudi zionis..
      Asal ketua politburo Komandan CCP.
      Asal Akeristokarat.
      Asal lobai sheriff syurga brahmin.
      Asal Jingjilatjubbojibby..
      ..mereka ini tak oerlu nasihat, kan Mahsoom, tul CaiPaul.?

      Delete
    2. PM kleptokrasi dipuji dan di sanjung tinggi,,bukan kah jenis otak mati manusia begini.......!!

      Delete
  13. Minta sangat sangat jangan sendiri tulis, sendiri ulas, sendiri sokong, sendiri setuju, sendiri doa, sendiri aamiin

    Petangai hancing lanun

    ReplyDelete
  14. Alamak,!! Kacang Yeo ni kanan Sibabi Low gemuk tu. Plead guilty , mesti berserta pkea bargain dicount hukum. Discount mcm mana tu?
    Cai2 Nelayu Islam sj yg diam lagi, Tp mcm tak lana daaah.
    Allah makin singkap hijab mungkar.Mana boleh lawan kuasa Allah.

    Moga pelahap tahek low dan koncin kobai sheriff brahmin syurga sempat tobat. Nasihat Ikhlas ni...

    ReplyDelete
  15. Nak kenal pecacai, mudah je
    Sebangsa seugama dikutuk
    Asal jholow.. Dipuja dijilat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk knl pengkianat,mdh he
      Sebgsa seugama dikutuk
      Asal Dap ..Dipuja dijilat

      Delete
    2. Nk knl penlahap binyai,mdh jer..
      Sebgsa seugama tak boleh kutuk
      Asal Klepetoliban ..Dipuja dijilat.

      Fascism.

      Delete
  16. Kalau nak jumpa lebai pun cuba cari lebai yg macam zamam pak pandir. Lebai zaman tu tak kata orang ni buat dosa, orang tu tak masuk syurga, orang tu mati kafir. Lebai zaman tu tak nak jadi penasihat. Lebai tu mengajar hukum agama aje.

    ReplyDelete